27 Март, 2023 22:18 2 897 23

Да печелиш от войната. Кремъл заобикаля ембаргото на ЕС и САЩ през Армения

  • армения-
  • войната в украйна

Байдън, Зеленски и Шолц със санкции и разговори притискат Ереван да прекрати реекспорта на забранените стоки към Русия

Авторитарният режим на руския президент Владимир Путин заобикаля наложените заради агресията му срещу Украйна ембарго и търговски санкции на ЕС, САЩ и Великобритания през съседни страни от бившия Съветски съюз - най-вече Армения. Това става ясно от статистиката за рязко скочилия за последната година внос от Запада и съответно - износа от Организацията на независимите държави (ОНД) към Руската федерация.

През 2022 г. икономиката на малката Армения с 2,8 млн. население е нараснала с цели…14,2% от БВП - невиждан ръст за страните от ЕС и Запада. Износът на Ереван се е увеличил почти двойно - 1,8 пъти, до $5,36 млрд., а вносът - 1,5 пъти, до $8,77 млрд., писа Интерфакс.

През януари премиерът на Армения Никол Пашинян прогнозираше, че ръстът на БВП на за предходната година ще е поне 12,5% - 13%: “Планирахме ръст от 7% за 2022 г.”.

Къде е отговорът за светкавичния ръст на БВП-то на Армения? Отговорът трябва да се търси доста по на север. “Ръстът на икономиката ни е повлиян от притока на руските граждани към Армения”, заяви премиерът Никол Пашинян по повод бягащите от мобилизация на Путин руснаци. Но обяснението на Пашинян е доста лукаво - колко пари ще донесат в икономиката бягащите набързо руснаци? Истината е, че Ереван се превърна в един от хъбовете за реекспорт към и от Руската федерация, наред с Беларус, Грузия, Казахстан и др. бивши съветски страни.

Така, според анализа на Deutsches Zentrum für Südkaukasus на официалната статистика на Република Армения, през в 2022 г. вносът на стоки от ЕС в кавказката държава е достигнал €1,3 млрд., което е почти двоен ръст в сравнение с 2021 г., когато е бил за едва €753 млн. Същевременно износът на Армения към Руската федерация отчита троен скок - от $840 млн. през 2021 г. до $2,4 млрд. през 2022 г.

Статистическите данни за повече търговска активност се обяснява с това, че Армения се превърна за Москва в главен хъб за заобикаляне на забраните за внос на стоки от страните на Г 7.

“Стоките заобикалят санкциите за сметка на вноса от трети страни - например, износът от Армения към Русия е скочил с 49% през първата половина на 2022 г.”, информира американската телевизия ABC News през март 2023 г. “Армения е внесла повече перални от ЕС за първите 8 месеца на 2022 г., отколкото за последните две години”, анализира Bloomberg данните на Евростат.

Според британския в. Financial Times производителите са станали “много по-предпазливи към рязко нарасналите поръчки на микрочипове от страна на Армения”, която се занимава с реекспорт към Русия: “Държавата вече е един от основните центрове на безмитния паралелен внос”. Като някои американски компании “вече спряха доставките към Армения”.

Според излезлия на 22 януари 2023 г. доклад на американския аналитичен център Silverado Policy Accelerator, един от основните доставчици на нови автомобили за руския пазар е Армения.

Също така, от лятото на 2022 г. Русия рязко увеличава импорта на смартфони Apple и Samsung от Армения. “През лятото със смартфоните в Армения се случи нещо странно”, писа на 31 януари 2023 г. The New York Times: “Доставките от другите краища на света нараснаха над 10 пъти в сравнение с доскорошните обеми на внос на телефони”. “Същевременно Армения фиксира избухващи нива на експорт на смартфони към съюзника си под обсада - Руската федерация”, констатира щатският вестник.

Киев намеква, че Армения ще загуби от търговията с агресора

Властите в Киев призовават страните от бившия СССР да спрат търговията със санкционни стоки с агресора. На 1 март 2023 г. Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна обявява, че Москва води преговори с Ереван “за реекспорт на руската продукция към международните пазари”: “Снабдяването се планира да се осъществява под вид на арменска продукция и да се изнася към трети страни”.

На всички държави, включително на Армения, препоръчваме да се придържат поне към твърд неутралитет, заяви съветникът на Офиса на президента на Украйна Михайло Подоляк: “В средносрочна перспектива не е добре да работите с Руската федерация, крайно е неизгодно”.

Според съветника на Володимир Зеленски, ако поначало търговското сътрудничество с Москва и да носи допълнителни доходи, то средносрочно “това ще води до мащабни икономически загуби и сериозни репутационни щети”. “По-добре да влезете в неформалната коалиция на цивилизованите държави, чийто пазар съвкупно е по-голям от този на Руската федерация, за целта препоръчваме да се придържате към санкционната политика”, каза още Подоляк.

Бившите партньори на Киев по СССР и ОНД очевидно не смятат бизнеса с Москва за табу. Покрай подкрепата на Путин в противопоставянето му с Азербайджан, премиерът на Армения Никол Пашинян демонстрира верност към Кремъл. През септември 2022 г. на пресконференцията му с Путин на Пашинян е поставен неудобният въпрос за вторичните санкции срещу Ереван, заради реекспорта на стоки към Руската федерация. Пашинян отвърна, че трябвало “да се търсят нови възможности” при “възникващите предизвикателства”: “Благодарение на решенията, взети от президента на Руската федерация и правителството на Русия, ние успяхме да се справим с тези заплахи заедно”.

Наложи се Пашинян да бъде поставян на място и от канцлера на Германия Олаф Шолц, който след срещата с арменския премиер на 2 март 2023 г. каза, че за Берлин е важно дали “можем да сме сигурни, че санкциите ни в икономическата сфера не се заобикалят”: “Това е нещото, което поставяме като искане”.

По-рано през февруари и премиерът на Латвия Кришьянис Кариньш обвини Ереван, че не спазва санкциите срещу Москва, като според него в Армения “някои видове търговия нарастват много рязко, непропорционално на това, което беше досега” като стоките според него “се пренасочват към Русия”.

Арменски компании под санкции в САЩ заради Русия

Всъщност, американските санкции за страните, които влизат в ролята на помогачи на путиновата Русия, вече стават факт. От есента на 2022 г. редица арменски корпорации са санкционирани за това, че представляват интересите на руските си партньори на световните пазари.

Така, на 30 септември 2022 г. Управлението за контрол над чуждестранни активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) към Министерството на финансите на САЩ включва арменската компания Taco LLC в санкционния си списък заради взаимодействието ѝ с руската “Радиоавтоматика”. Руската корпорация закупува чуждестранно оборудване за нуждите на военната индустрия чрез заобикаляне на наложеното върху Москва ембарго като плаща на Taco за доставки на резервни части и организиране на процеса по закупки през Армения, констатира OFAC.

На 14 ноември 2022 г. финансовото ведомство на САЩ обърна внимание на руската компания АО ПКК Milandr, която се специализира върху микросхеми. Milandr е регистрирала в Армения дъщерно дружество Milur Electronics, за “да пласира поръчки в чуждестранни заводи, да произвежда интегрирани микросхеми и да осъществява продажби в чужбина”. За да се заобикалят санкциите, Milur е използвана от руснаците като “поставена компания за извършване на бизнес с чуждестранни партньори”.

Съюзниците задоволят нуждите на Русия от стоки от ЕС

Междувпрочем, печелят от “сделките с дявола” не само на Ереван, който очевидно е сред лидерите в този списък от съюзниците на Путин. Не само Армения печели стотици милиони евро и долари от това, че помага на затъналата във войната си срещу Украйна Русия да набавя нужните ѝ стоки и технологии.

В. The Financial Times писа през декември, че руските “специалисти по импорт” търсят всякакви “вратички”, използват “връзки” и “подкупи”, за да убедят страните като Турция, Армения и Казахстан да доставят към Руската федерация стоките, които вече са забранени за доставка от ЕС.

Според Евростат в първите девет месеца от пълномащабното нахлуване на Путин в съседната държава, доставките на стоките от ЕС към Русия се сринаха почти наполовина - с 47%. Но в същите месеци неясно защо вносът от Общността към страни от ОНД (които имат най-добрите към настоящия момент отношения с Москва) като Беларус, Казахстан, Грузия, Узбекистан и Киргизстан рязко се увеличи с цели 48%.

Защо ли изведнъж страните от бившия СССР започнаха да закупуват повече стоки в ЕС, отколкото са в състояние да консумират? “Страните от ОНД играят ролята на транзитни центрове за реекспорт на стоки към Русия”, констатира наскоро Deutsche Welle.

САЩ убедиха Турция, ОАЕ и Оман да спрат реекспорта към Русия

В интерес на истината, не само страните от бившия СССР са засечени да печелят от реекспорта на стоки към Руската федерация. “Значителният обем от стоките, които идват от Турция към Русия са реекспорт”, писа в. Le Monde, според който “товарите се разтоварват в пристанищата Мерсин, Истанбул, Измир”. “След това ги прехвърлят в контейнери на местни компании или подизпълнители, за да изпратят по море към Новоросийск или превозват с камиони през Грузия към Русия”, писа френското издание.

През януари 2023 г. Министерството на финансите на САЩ предупреди страна членка на НАТО Турция и близкоизточните партньори като Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Оман, че те рискуват да загубят достъпа си до американския пазар, ако пренебрегват санкционния режим срещу Русия.

Вашингтон намекна на турците арабите, че “финансовите им връзки с Москва пречат на усилията по спирането на войната в Украйна”, цитира Bloomberg източниците си в Белия дом.

Анкара отрече, че е доставяла на Русия електроника, която би могла да се използва във военната индустрия. Но от началото на март 2023 г. Митническата служба на Република Турция блокира транзита на подложените на ембарго стоки към Русия, информира “Коммерсантъ FM". "Правителството ни нареди да се прекъсне транзита на подобни стоки от 1 март 2023 г.”, потвърди пред Bloomberg високопоставен източник в Анкара.

“Властите разпространиха списък на чуждестранни стоки, чийто реекспорт към Русия се забранява”, цитира Reuters председателя на Истанбулската асоциация на износители на черни и цветни метали Четин Текделиоглу. Източник в ЕС потвърди пред британската агенция, че Анкара е “обещала към Руската федерация да не се изпращат стоките от санкционния списък, които са под експортен контрол на ЕС, САЩ и Обединеното Кралство”.

ЕС, САЩ и страните от Г7 засилиха контрола върху спазването на ембаргото срещу Русия, като отстраняват “вратичките” за заобикалянето на санкциите чрез мониторинг на стоките и търговските потоци. Според Bloomberg страните от Запада рязко съкратиха и доставките на полупроводници, интегрални схеми и др. технологични стоки към Русия.

Всичко това показва, че през последната година от пълномащабната война на Кремъл в Украйна, Армения активно помага на Москва да заобикаля санкциите на Запада като става дума не само за доставки на стоки за общо ползване, но и на апаратура за руската военна промишленост.

По този начин Ереван играе ролята на един от ключовите стратегически партньори на режима на Путин в противопоставянето му със Запада и осигурява “икономически тил” за руската агресия срещу украинската държава. Премиерът на страната Никол Пашинян редовно повтаря, че “Руската федерация е най-близкият и стратегически съюзник на Република Армения”. Така, властите в Ереван, които се опитват да създават впечатление за преориентиране към Запада, на практика са помагачи на путиновия режим.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    50 4 Отговор
    А България внася от Русия горива за милиарди и ги изнася за Украйна без пари.
  • 2 Русофил

    12 35 Отговор
    Санкциите работят! Иде нов пакет, и за Беларус също.

    Коментиран от #13, #16, #21, #22

  • 3 Калпазанин

    27 9 Отговор
    След две години Беларус ще ни изпревари по БВП, въпреки санкциите.

    Половината държава е блата, нямат море, планина, никакъв туризъм. Обаче са индустриална мощ. Ще видите.

    Узбекистан също ще ни изпревари. Там се размножават бързо, и САЩ инвестира с цел да ги откъсне от Россия. А тук за 2022 са инвестирали 200млн...
  • 4 Урюрвкос

    21 4 Отговор
    Армения и Турция отвориха сухопътна връзка Алиджан затворена от 1988г. Очаква се в края на април 2023 отваряне на въздушна връзка между Ереван и Варна. Тези процеси дразнят.
  • 5 Хохо Бохо

    33 1 Отговор
    За търговията няма ограничения. Естествено, че ще се появят прекупвачи. Като канадския Ерген.
  • 6 Хахахаха

    12 10 Отговор
    Президентът на Армения, Пашинян , се оказа руски агент, свалете го!!! Армения е втората по големина централа на Сорос/ЛГБТ/ЦРУ, след България!

    Коментиран от #9

  • 7 Абе

    12 19 Отговор
    ... другаре, нали Запада е вражески, и вие сте си самодостатъчни, защо продължавате да се напиняте да пазарувате оттам? Това не компрометира ли цялата ви реторика?

    Коментиран от #10

  • 8 укронюз

    27 2 Отговор
    Ааа не знам тук укpоМара и бесарабскиянужник, казаха че Армения, щели да го арестуват, а вие пишете, че му помагали? Ние сега на кой да вярваме на надежния бесарабскинужник и укpоМара или на вас?
  • 9 Такива

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    ... взехте да драскате каквото ви падне. Армения била централа на ЦРУ, но пък Пашинян бил руски агент. Чакам да кажеш, че Путлер е ЦРУ агент.

    Коментиран от #15

  • 10 Абе

    19 6 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    САЩ защо плашат Си, при положение, че всичко внасят от Китай? Айфоня в Калифорния ли го произвеждат!? Хихихих

    Коментиран от #14

  • 11 ТИР без БУШОН

    20 6 Отговор
    САЩ са много велики, но петрола го внасят от Рияд, всички стоки от Китай, а ресурси от Канада и Австралия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Форса

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Да...санкициите работят,но против ЕС.
    Затова по скъпо плащат за всичко.
    Егати тъпанарите.
  • 14 Абе

    13 21 Отговор

    До коментар #10 от "Абе":

    САЩ не плашат, САЩ налагат директно санкции. А руските другаре хем обявиха, че са си самодостатъчни, хем гледат откъде могат да внесат яко. Не само, че ви падна маската и се разкри уродливото лице на фашисткия режим, ами и се видя какви лицемерни лъжци са.
  • 15 Хахахаха

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "Такива":

    Не схващаш иронията! Това е заради ваксините, оглупяването Ти ще се задълбочава! Вече е късно за теб!
  • 16 Русофил

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Санкциите работят!
    В полза на Русия!
  • 17 Някой има ли желание

    7 2 Отговор
    Да забогатее бързо от вноса на "арменски " нефтени продукти в EU ?
    Че с тези санкции" и острата нужда от такива в EU.....
  • 18 Симо

    20 3 Отговор
    Вчера четох, че Армения ще арестува Путин, само да посмеел да се доближи до там. Днес пък, арменците били първи дружки и агенти на Русия??!! Кое е вярно, че се обърквам. Или в един офис седите и всеки си драска кот му скимне, само да звучи някакси антируско.
  • 19 Заглавие и аритметика

    8 1 Отговор
    "Да печелиш от войната... трябва да имаш добра Пералня с добри чипове, където да переш и препираш народни пари с милиарди, като подгвърляш бакшиш и на перача-патриот"

    Допълнителен вариант е, да гръмнеш тръбите за Европа чрез "шестима души в една яхта" и да продаваш на четворна цена.
  • 20 Атлантик плюс

    10 2 Отговор
    Ах тоз авторитарен кремълски режим, как си позволявя да заобикаля санкциите на Колективния Запад, вместо да се вцепени от ужас и да започне да слушка? Пфуу
  • 21 Прогледнал

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Санкциите работят само в главите на промитите. Няма по-добро стечение на обстоятелствата в момента за Путин: Руснаците са гонени от чужбина и си стоят в страната, а плиткоумните западни санкции му помагат да развива собствената си индустрия и да намира алтернативни устойчиви пазари
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Баро

    1 1 Отговор
    Аахаха тука стесе събрали цялата детска градина ааахххаха