12 Април, 2023 13:15 1 453 1

Конфликтът в Йемен - начало с надежда за край

  • йемен-
  • конфликт-
  • саудитска арабия-
  • оман-
  • сана

Представители на Саудитска Арабия и Оман пристигнаха в края на миналата седмица в йеменската столица Сана за преговори с бунтовниците хуси

Конфликтът в Йемен - начало с надежда за край - 1
Снимка: Shutterstock

Представители на Саудитска Арабия и Оман пристигнаха в края на миналата седмица в йеменската столица Сана за преговори с бунтовниците хуси. Преговорите са индикация за желанието на Рияд да сложи край на ангажираността си с конфликта в Йемен. В свой аналитичен материал агенция Ройтерс проследява хронологията на събитията в Йемен, които в крайна сметка доведоха до този конфликт:

1990 г. - Северен и Южен Йемен се обединяват, за да станат една държава под ръководството на президента Али Абдула Салех.

1994 г. - Гражданска война, при която Салех възпрепятства отделянето на Юга, който иска да се отдели, тъй като усеща неравнопоставеност в отношенията със Севера.

Конфликтът в Йемен - начало с надежда за край
Снимка: Shutterstock

2003-2009 г. - Хусите участват в шест въоръжени конфликта със силите на Салех и в един със Саудитска Арабия.

2011 г. - Протестите в Йемен, които са част от Арабската пролет, дестабилизират управлението на Салех, провокират разделение в армията и дават възможност на разклонението на терористичната организация "Ал Каида на Арабския полуостров" да завладее територии в Източен Йемен.

2012 г. - Салех се оттегля от властта в рамките на политически преход, подкрепен от страните от Персийския залив. Абд-Раббу Мансур Хади става временен президент и ръководи процеса по воденето на национален диалог, чиято цел е създаването на нова конституция.

2013-2014 г. - "Ал Каида на Арабския полуостров" извършва нападения на различни места в Йемен. Хусите превземат столицата Сана през септември 2014 г. с помощта на Салех и искат подялба на властта.

2015 г. - Хади се опитва да обяви приемането на нова конституция. Този ход обаче се натъква на съпротивата на Салех и хусите, които арестуват Хади. Хади обаче успява да избяга, като предприетите срещу него действия провокират през март намесата в конфликта на Саудитска Арабия, която влиза в него начело на военна коалиция. Сформирането на предвожданата от Рияд коалиция пък води до мобилизирането на хусите и на привържениците на Салех. Очертават се фронтови линии, които в продължение на години не претърпяват големи изменения.

2016 г. - "Ал Каида на Арабския полуостров" създава микродържава в региона на Мукала. Обединените арабски емирства оказват подкрепа на местни сили в битка, която слага край на управлението на "Ал Каида на Арабския полуостров". Гладът става все по-разпространено явление, след като предвожданата от Саудитска Арабия коалиция налага частична блокада на Йемен, като обвинява Иран, че доставя ракети на хусите - обвинение, което Техеран отхвърля. При въздушни удари на коалицията загиват цивилни, което провокира реакцията на правозащитни организации.

Конфликтът в Йемен - начало с надежда за край
Снимка: Shutterstock

2017 г. - Броят на ракетите, изстреляни от хусите по територията на Саудитска Арабия, значително се увеличава. Салех минава на страната на коалицията, но е убит от хусите.

2018 г. - Сили, разполагащи с подкрепата на коалицията, напредват към брега на Червено море, за да превземат пристанището Ходейда, което е основен търговски хъб и през което идва хуманитарната помощ от чужбина. Стига се до патова ситуация на бойното поле. В Швеция са проведени мирни преговори, първите от две години, и страните в конфликта се споразумяват за примирие и за демилитаризиране на Ходейда. Започва работа по размяна на военнопленници.

2019 г. - Споразумението за Ходейда като цяло е изпълнено, но градът не е демилитаризиран. На други места насилието продължава. Обединените арабски емирства като цяло слагат край на участието си в конфликта, въпреки че продължават да оказват подкрепа на свои съюзници в Йемен, включително и на сепаратисти от Южен Йемен, които през август успяват да превземат Аден. С посредничеството на Рияд е постигнато споразумение за подялба на властта между сепаратистите и правителството на Хади, но изпълнението на това споразумение започва чак през следващата 2020 г.

Конфликтът в Йемен - начало с надежда за край
Снимка: Shutterstock

2020 г. - Коалицията обявява примирие поради необходимост от борба с коронавируса. До окончателен край на конфликта обаче не се стига и насилието продължава, въпреки че страните в конфликта си разменят военнопленници.

2021 г. - Президентът на САЩ Джо Байдън обявява, че страната му вече не разглежда хусите като терористична организация. САЩ слагат край на подкрепата си за предвожданата от Саудитска Арабия коалиция. Хусите се фокусират върху офанзивата си срещу Мариб, последния бастион на правителството в Северен Йемен. Пратеници на ООН и САЩ се опитват да договорят прекратяване на огъня за постоянно, но страните в конфликта отказват да спрат сраженията. Саудитска Арабия и Иран започват директни преговори, касаещи най-вече Йемен.

Конфликтът в Йемен - начало с надежда за край
Снимка: Shutterstock

2022 г. - Хусите нанасят ракетни удари и удари с дронове по ОАЕ, след като йеменски бойци, разполагащи с подкрепата на Емирствата, влизат в сражения с хусите в Шабуа и Мариб. В отговор коалицията нанася въздушни удари по Йемен.

През април президентът Хади отстъпва властта на президентски съвет, като това е част от опитите на Рияд да засили съюза срещу хусите. През същия месец страните в конфликта се договарят за примирие, чийто срок е удължен два пъти и изтича през октомври, без да е удължен отново. В Йемен обаче започва да царува относително спокойствие.

2023 г. - През март Иран и Саудитска Арабия се договориха да възобновят отношенията помежду си, което породи надежди, че може да се стигне до траен мир в Йемен.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек с памет

    1 0 Отговор
    Дано !