Last news in Fakti

26 Април, 2023 14:30 934 1

Членове на АСЕАН са провели поверителни разговори за кризата в Мианма

  • мианмар-
  • мианма-
  • индия-
  • китай-
  • тайланд-
  • камбоджа-
  • лаос-
  • индонезия-
  • асеан

Конфликт и икономически хаос завладяха Мианма през 2021 г., след като хунтата свали правителството на нобеловата лауреатка за мир Аун Сан Су Чжи. Това предизвика ответна реакция, която хунтата опита да потуши с насилие

Членове на АСЕАН са провели поверителни разговори за кризата в Мианма  - 1
Снимка: Shutterstock

Представители на правителствени и мозъчни тръстове от Мианма и негови съседи, включително Индия и Китай, са провели вчера поверителни разговори в Делхи като част от опитите за деескалация на кървавата криза в управляваната от армията страна от Югоизточна Азия, съобщиха двама източници, запознати със случая, цитирани от Ройтерс.

Конфликт и икономически хаос завладяха Мианма през 2021 г., след като хунтата свали правителството на нобеловата лауреатка за мир Аун Сан Су Чжи. Това предизвика ответна реакция, която хунтата опита да потуши с насилие.

Преговорите тази седмица последваха диалог, който започна миналия месец в Тайланд, и се проведоха в момент, когато разочарованието сред страните от АСЕАН нараства заради това, че военните в Мианма така и не са започнали да прилагат плана за мир, с който се съгласиха през април 2021 г.

Източниците, които поискаха да останат анонимни, заявиха, че на срещата вчера са присъствали представители на Мианма, Индия, Китай, Тайланд, Камбоджа и Лаос, както и на Индонезия - настоящ председател на АСЕАН.

Един от източниците заяви, че участниците се интересуват от въвличането в дискусионния процес и на Правителството на националното единство - правителство в сянка на опозицията в Мианма, обявено от хунтата за терористична организация.

"Те искат да разговарят с Правителството на националното единство в някакъв момент официално, защото Правителството на националното единство и армията на Мианма въобще не са провеждали официални разговори", каза източник. "Това са надеждите на участниците", заяви той.

Домакин на тайната среща в индийската столица е бил индийски мозъчен тръст и се е обсъждало намаляването на насилието от всички страни, създаването на пространство за диалог и предоставянето на хуманитарна помощ на Мианма, каза вторият източник и добави, че следващата среща ще бъде в Лаос.

"Трябва да се вземе предвид гледната точка на съседните държави", каза източникът. "За тях първостепенен приоритет е деескалацията на насилието", подчерта той.

Западните държави избягват да установяват връзки с хунтата, която пък се сближи с Русия и наскоро прие представители от Тайланд, включително началника на генералния щаб на въоръжените сили и външния министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хартумовск -)

    2 0 Отговор
    А кризата в Судан?