Last news in Fakti

4 Май, 2023 10:03, обновена 4 Май, 2023 10:34 1 196 4

Сблъсъци разклащат примирието в Судан, докато ООН търси помощ и защита за населението (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • оон

Хуманитарният служител на ООН Мартин Грифитс, който е на посещение в страната, иска ангажименти от враждуващите страни да разрешат движението на персонал и доставки

Сблъсъци разклащат примирието в Судан, докато ООН търси помощ и защита за населението (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Боевете между суданската армия и паравоенна група, наречена Сили за бърза подкрепа (RSF), продължиха въпреки обявеното удължаване на примирието.

Високопоставен служител на ООН пристигна в страната за разговори относно предоставянето на помощ на милиони хванати в капан цивилни.

Посещението на висшия хуманитарен служител на ООН Мартин Грифитс в сряда идва ден след като съседен Южен Судан обяви, че воюващите страни са се съгласили „по принцип“ на седемдневно прекратяване на огъня.

Сблъсъци разклащат примирието в Судан, докато ООН търси помощ и защита за населението (ВИДЕО)
Снимка: Туитър

Припомняме, че смъртоносното кърваво насилие избухна на 15 април между "де факто" лидера на Судан Абдел Фатах Ал-Бурхан, който командва редовната армия, и неговия заместник, превърнал се в съперник Мохамед Хамдан Дагало, или Хемедти, който командва RSF.

Най-малко 550 души са били убити и 4926 ранени, според последните данни на здравното министерство от сряда, които вероятно са непълни.

Множество болници бяха ударени, хуманитарни съоръжения бяха разграбени, а чуждестранните хуманитарни групи бяха принудени да спрат повечето от своите операции и дейности в страната. Десетки хиляди суданци са избягали в съседни страни в изгнание, което предизвика предупреждения за хуманитарна „катастрофа“ с последици за целия регион.

Сблъсъци разклащат примирието в Судан, докато ООН търси помощ и защита за населението (ВИДЕО)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В репортаж от Хартум Хиба Морган от "Ал Джазира" каза, че интензивните боеве са продължили през цялата сутрин, като свидетели съобщават за мощна експлозия близо до президентския дворец и облаци дим, издигащи се от района в столицата.

„Изглежда, че суданската армия се опитва да си върне контрола над президентския дворец. Двете страни се бият около него. Бяха изстреляни изтребители не само близо до президентския дворец, но и около други части на Хартум“, каза Морган.

Сблъсъци разклащат примирието в Судан, докато ООН търси помощ и защита за населението (ВИДЕО)
Снимка: Туитър

Съобщава се също за ожесточени сблъсъци близо до централата на държавната телевизия в района на Омдурман, докато експлозии и противовъздушни оръдия се чуха и в град Бахри, северно от Хартум.

Междувременно Грифитс пристигна в Порт Судан на брега на Червено море със спешна мисия да намери начини да окаже помощ на милионите суданци, които не могат да избягат.

„Все пак ще изискваме споразумения и договорености, за да позволим движението на персонал и хуманитарните доставки“, каза той пред репортери чрез видеовръзка от Порт Судан.

„Ще трябва да имаме съгласие на най-високо ниво и много публичност и ще трябва да изпълним тези ангажименти в местни договорености, на които може да се разчита,“ посочи Грифитс.

Доставките на помощи бяха спрени в Судан, където около една трета от хората вече разчитаха на хуманитарна помощ. По-широко бедствие може да се очаква и не е изключено, тъй като бежанците от Судан преминават в бедните съседни страни.

Във вторник външното министерство на Южен Судан обяви, че Ал-Бурхан и Дагало "са се договорили по принцип за седемдневно примирие от 4 до 11 май".

Армията на Судан се съгласи с предложението на Междуправителствения орган за развитие на регионалния африкански блок (IGAD) да удължи примирието с една седмица и да изпрати армейски пратеник за преговори с лидерите на Южен Судан, Кения и Джибути, се казва в изявление на армията в сряда.

Сблъсъци разклащат примирието в Судан, докато ООН търси помощ и защита за населението (ВИДЕО)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ал-Бурхан и Хемедти се споразумяха за множество примирия от началото на боевете, но нито едно от тях не се утвърди ефективно. Сегашното примирие беше удължено в неделя с още 72 часа и трябва да изтече в сряда в полунощ или 22:00 GMT.

Неуспехът на враждуващите страни да спазват ангажиментите си в усилията за прекратяване на близо три седмици битки предизвика нарастваща международна критика.

„Двамата генерали, въпреки че приемат прекратяването на огъня, в същото време продължават да се бият и обстрелват градовете“, оплака се Исмаил Ваис от IGAD.

Той каза, че упоритите боеве „усложняват и политическата ситуация, както и тази със сигурността и хуманитарната помощ на място, което прави по-трудно разрешаването й“.

Грифитс от ООН също призова цивилните и хуманитарните работници да бъдат максимално защитени, да се пазят и да се укриват в безопасни места.

„Осигуряване на безопасно преминаване за цивилни, бягащи от зони на военни действия е приоритет. Уважавайте хуманитарните работници и активи“, призова той в Twitter.

Грифитс заяви, че от Световната програма по храните са съобщили, че шест камиона на WFP, пътуващи за Дарфур, са били обстрелвани и ограбени по пътя въпреки уверенията за безопасност и сигурност.

Сблъсъци разклащат примирието в Судан, докато ООН търси помощ и защита за населението (ВИДЕО)
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

Няма незабавен коментар от WFP.

„Това бе една нестабилна среда, така че имаме нужда от спазване на договорените ангажименти“, каза Грифитс.

„Молим за доставка и предвижване на хуманитарни помощи, на бедстващи хора. Ние правим това във всяка друга страна, дори без прекратяване на огъня. Традиционно хуманитарно начинание е да отидеш там, където другите не го правят", увери той.

Насилието е обхванало и региона на Дарфур, като най-малко 99 души са убити в боевете, според съюза на лекарите в Судан.

Според Международната организация по миграция от повече от 330 000 души са разселени в Судан, около 70 процента са от провинциите на Западен и Южен Дарфур.

Дарфур все още е белязан от войната, избухнала през 2003 г., когато тогавашният владетел Омар Ал Башир отприщи т. нар. милиция Джанджавид, набирана главно от арабски скотовъдни племена, срещу бунтовниците от етническите малцинства.

Джанджавид /Janjaweed/ – чиито действия доведоха до обвинения във военни престъпления срещу Ал-Башир и други – по-късно еволюира в RSF.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    Жестоко е Това
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Горките хора

    0 1 Отговор
    Да дойдат тук