5 Май, 2023 23:43 2 858 15

Защо снимките на децата ни нямат място във Фейсбук

  • здраве-
  • снимки-
  • родители-
  • възпитание-
  • деца-
  • дете-
  • фейсбук-
  • интернет-
  • социални мрежи

Франция забранява споделянето със закон

Защо снимките на децата ни нямат място във Фейсбук - 1
Снимка: Shutterstock

Раждането на бебето, първата му усмивка, първите му стъпки - родителите обикновено се вълнуват от всяко постижение на своите деца. Тези специални моменти често се улавят в снимки и гордо се показват на близките. С разпространението на социалните медии обаче снимките на децата все по-често се появяват в профилите там - публично в интернет. Това може да има някои нежелани последици.

1300 снимки преди 13-ия рожден ден

“В крайна сметка става дума най-вече за одобрение - чрез механизмите, които социалните мрежи предлагат за харесвания”, обяснява Софи Пол от германския Фонд за децата. Често пъти не остава нищо, което да не е било споделено в социалните медии. Някои хора дори включват невръстните си деца в рекламни състазания, ифлуенсърите ги използват, за да рекламират козметика или бебешки дрешки. Всеки има право сам да избира къде да се появява снимката му - това би трябвало да важи и за децата.

От британската Служба за децата предупредиха в свой доклад от 2018 година, че родителите публикуват средно по 1300 снимки на децата си, още преди те да са навършили 13 години.

Снимки с последствия

Но интернет никога не забравя. Това е проблем. Например, когато децата не са съгласни с онова, което родителите им публикуват - нещо, което те смятат за очарователно, за детето може да е срамно. “Ако нещо подобно се изложи на показ, то може да стане повод за тормоз и обиди”, обяснява Софи Пол. То може да се окаже проблем и при кандидатстване за работа по-късно, защото фирмите в Германия по правило проучват кандидадатите, включително и активността им в социалните мрежи, а наличие на неподходящи снимки или коментари към нея винаги са неблагоприятни, обяснява експертката.

Освен това често на снимките се вижда не само лицето на децата, но и окръжаващата ги среда – детската стая, къщата, градинката пред нея. А придружаващия текст към публикациите може да издаде още много други лични данни като името и датата на раждане на детето. “Всичката тази информация може да се използва, за да се установи точния адрес на детето”, обяснява Софи Пол. Винаги има риск тези данни да попаднат в ръцете на недоброжелатели или да се разпространят сред педофили, подчертава експертката. Още през 2019 година германски онлайн портал посочва, че Инстаграм се използва активно от хора, търсещи сексуални контакти с деца, а снимките им се събират и препращат из подобни мрежи.

“Родителите обикновено имат ясна представа за проблемите на публикуването във Фейсбук, ТикТок или Инстаграм, обяснява Софи Пол. По думите ѝ обаче повечето родители смятат месинджъри като Уотсап или Вайбър за много по-безопасен вариант. Но дори в частен разговор човек не винаги може да бъде сигурен дали събеседникът не препраща снимките и на трети лица.

Франция забранява споделянето със закон

За да спре разпространяването на снимки, които накърняват достойнството, Франция иска да забрани на родителите да споделят снимки на децата си в социалните мрежи без тяхното позволение. По законов път ще се разрешават и казусите, при които единият родител иска да забрани на другия да споделя снимки на детето им.

В крайни случаи родителите могат дори да загубят правата върху снимките на децата си. Законопроектът предвижда да се въведе и правото на децата да поискат всички техни снимки да бъдат свалени от онлайн платформите, когато навършат определена възраст.

Децата да се включат в решението дали да се публикуват снимките им

Софи Пол смята, че френският законопроект е добър, защото зачита правата на малолетните, които вече са заложени в Конвенцията на ООН за правата на детето. “Не става дума за пълна забрана на качването на снимки на деца в интернет, а за ограничаване на прекомерното и неуважителното им използване в интернет”, казва Пол.

“Правото на контрол над собствените изображения означава, че всеки човек ще може сам да решава какви негови снимки да бъдат публикувани онлайн. Затова е изключително важно и децата да бъдат включени във вземането на това решение, а не да бъдат игнорирани. Според експертката образованието е най-важното средство за защита на децата от нежелани последици. В детските градини, училищата, в социалните медии, но също така и сред самите родители. На първо място семействата трябва да "изградят общо разбиране за това как да се отнасят към снимковия материал по уважителен и отговорен начин", казва Пол.

Автор: Томас Лачан


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 параноик

    24 2 Отговор
    Аз изобщо нямам място във фейсбук, не искам да служа за безплатна информация на всеки, не че не ни се следи всичко през смартфоните, но поне да огранича кръга от хора които са запознати !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да питам

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Спецназ":

    Ти ли си тоя от "спецназа" от днешният клип , който води престрелка с едно дръво , ве ?!🤭😁
  • 6 Спецназ

    8 0 Отговор
    Ако се преставя за 18+ и не ми покаже документ че е на 13 бих я изплющял!
    Ако покаже- НЕ! аз съм законопослушен.

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нагледно

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Спецназ":

    От "СПЕЦНАЗ" ..🤭 Най-после е документирано ..
  • 10 Хохо Бохо

    23 1 Отговор
    А защо никой не пита децата, дали са съгласни двама джендъра да им бъдат родители, а ги ПРЕДАВА на джендърите да ги осиновят?

    Коментиран от #12

  • 11 Aлфа Bълкът

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Спецназ":

    Ония шматки Ален дето на 20г оплешивял и компанията му туй чакат. Ходят със 17г к..валани
    да хващат педефили!
  • 12 Хахо Бахо

    1 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хохо Бохо":

    Кой пита руските деца , пийняци , искат ли да ги пращат в изтрезвители ?!

    Коментиран от #14

  • 13 Бащата

    12 1 Отговор
    Само глупав родител може да качи 1300 снимки на детето си в Интернет. И тук идва въпросът защо детето да носи последствията от действията на глупавите си родители. И то за цял живот!! Така че подкрепям!!
  • 14 Смешно

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хахо Бахо":

    А кой пита едни други деца,искат ли да са васали по 5 века .
  • 15 007

    1 0 Отговор
    Напомня ми на шегата за чипирането и следетео ни от Бил Гейтс, как Пешо е във външната тоалетна чете спортните новини и се сеща, че е следен, смачква и разкрива енергично вестника за да не може Бил Гейтс да разбере на кой отбор е запалянко а и вестникът да е удобен за завършване на заниманието си. Иначе е много сложна темата за личните данни и публичното пространство и пример са популярните личности и проблемите им с папараците. Зависи кой си.