Last news in Fakti

10 Май, 2023 07:17 7 950 43

Кметът на Чикаго обяви извънредно положение

  • мигранти-
  • сащ-
  • извънредно положение-
  • чикаго-
  • лори лайтфут

Градът се подготвя за предстоящия край на финансовата помощ за тях

Кметът на Чикаго обяви извънредно положение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Отиващият си кмет на Чикаго Лори Лайтфут вчера обяви извънредно положение в отговор на хилядите мигранти, които са се установили в града, често при тежки условия на живот, след като са пресекли южната граница на САЩ, за да търсят убежище, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Заповедта беляза най-мрачната прогноза на отиващата си администрация за това как ще се справят най-уязвимите новопристигнали в Чикаго, докато градът се подготвя за предстоящия край на финансовата помощ за тях.

Това се случи девет месеца след като губернаторът на Тексас Грег Абът, републиканец, започна да насочва скорошни бежанци от Централна и Южна Америка към Чикаго с еднопосочни автобусни пътувания с аргумента, че либералните "градове-убежища" трябва с готовност да поемат по-голяма част от тежестта, произтичаща от кризата по границата.

Оттогава в града са пристигнали повече от 8000 такива мигранти, което вчера Лайтфут нарече "политически трик" от страна на Абът, като същевременно призна, че автобусите няма да спрат. "Достигнахме критична точка в реакцията си на нашата хуманитарна криза, произведена предимно от него за цинични политически цели", каза Лайтфут на пресконференция, като отбеляза, че още 48 семейства са били "изпратени" от Тексас този следобед.

Подписана по-малко от седмица преди Лайтфут да напусне поста си, декларацията за извънредно положение освобождава администрацията на кмета да разполага с извънредни средства и да поиска помощта на Националната гвардия на Илинойс, въпреки че Лайтфут уточни, че последното средство не е необходимо - засега. Но тъй като федералните гранични ограничения от времето на пандемията изтичат тази седмица, най-лошото вероятно тепърва предстои. Тази мярка, известна като “Разпоредба 42”, позволи незабавното експулсиране на търсещите убежище на границата между САЩ и Мексико, за да се ограничи евентуалното разпространение на болести, и нейният край може да означава нова ера на рекордна миграция в рамките на няколко дни.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г-ца каприз

    88 6 Отговор
    Ауууу ......и що са толкова не толерантни тия чикагски власти🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз съм

    72 5 Отговор
    Чикагските власти са готови да посрещат и защитават всички, но на чужд гръб !!! Типично по либерлному !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХАХАХА

    64 3 Отговор
    "От трън ,та на глог ,че е по висок" .За чий ще рискуваш и вървиш пеша 8000 км ,за да живееш в същата мизерия в която си живял ? Тези пришълци нали и те са парче инженери, доктори и айти специалисти ,та ги чакат с отворени работни места .

    Коментиран от #20

  • 7 Зззз

    46 1 Отговор
    Пак ще има бой на ..... в тъмна нощ!
  • 8 Сандо

    69 5 Отговор
    Отиде у блатото най-българския американски град.А толкова ни го хвалеха.
  • 9 Механик

    77 5 Отговор
    Олеее, какви новини само!!! Не мой да бъде бе! САЩ са такива едни демократични, толерантни... Всичко живо се натиска да живее там...
    п.п.
    Извинете, украинската контраофанзива дали почна?!
  • 10 Същото е в Европа

    60 3 Отговор
    Либералните джендъри канят бежанци и в Европа, но ако може да са в другите държави, когато са ти в двора, никой не ги иска, но от либерастия не си признават.
  • 11 Перо

    59 2 Отговор
    Прави са властите в Тексас! От къде на къде ще носят те бремето на джендърията! Щом Байдън иска мигранти, да си ги носи на рамо и да бъдат превозвани до джендърските райони! И тук всички нелегални мигранти трябва да бъдат оставяни пред дома на вътрешния министър и шефката на гранична полиция, на тяхна издръжка и отглеждане, щом са абдикирали от служебните си задължения по опазване на държавната граница!
  • 12 Що Америка, що не бягат към русия

    8 56 Отговор
    А, да....щото там е глад, мизерия и те пращат на фронта като пушечно месо за политически и бизнес интереси на Кремъл

    Коментиран от #15, #23, #24, #28, #34

  • 13 Джоко

    40 1 Отговор
    Има ли или няма американска мечта? Е ли е или не е страната на неограничените възможтости? Расистка или нерасистка е американската върхушка? Купуват ли умуве със зелената карта или и този потенциал се изчерпа?
  • 14 факт

    53 8 Отговор
    Идва някаква лоша миризма отвъд океана. Осмата по големина американска банка е пред фалит и не е първата, нито ще бъде последната - къщата от карти започва да рухва. САЩ се тресат от вътрешни проблеми докато оправят световните, които сами създаваха в продължение на години. В цял свят се провеждат антиамерикански протести. Последният от оня ден е в Южна Корея, където хиляди корейци протестират срещу разполагането на американско ядрено оръжие на тяхна територия. Протестиращите призовават за обединение със Северна Корея. Чудеса, чудеса се случват, просто не вярвам на очите си.
  • 15 Перо

    36 1 Отговор

    До коментар #12 от "Що Америка, що не бягат към русия":

    За това там няма паразити на обществото, а ти плащаш данъци за да издържаш чавета в лагерите за бежанци и да вършат престъпления!
  • 16 гювеча е до време

    32 1 Отговор
    Добре де, белокракия да обясни в прав текст - може или не може една извънредна помощ за незаконно нахлули чужденци да стане постоянна?
    Ако му стиска, да обяви закон, според който всеки пресякъл границата получава право на храна и подслон (и каквото още та мдобавят) и да го пусне нма референдум. Защото, нали, тия които плащат сметката трябва да имат право на мнение.
  • 17 Този път

    30 1 Отговор
    либрерасткият северъ ще загуби от юга
  • 18 щот нема пари

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "Г-ца каприз":

    Те принципно са толерантни , ама при тази схема: Някой им налива милиарди, те си чопват за себе си тлъст пай, а с останалото се правят на меценати. Свои паре не дават.
  • 19 риалити

    26 2 Отговор
    Бронирания джип няма да свърши работа в Шикаго
    Нужни са БТР-и, дронове, пръскачки на вода и стотина киборга.
    Местните да барикадират домовете си и да се запасяват с консерви и чипс за семици напред.
    ............
    Има и друг вариант - незаконните навлеци да си ходят от където са дошли!
  • 20 Ми те деМУкратите

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    ги поканиха. Спряха строежа на оградата, след като откраднаха по най - пладнешки начин изборите, а НПОтата на дедо шорош ги прекарваха като на парад цели колони през границата. Е сега ще трябва да си изсърбат дробеното, но нещо май много им загорча.
  • 21 ХАХАХА

    23 0 Отговор
    Еее сега вече е ред на Чикаго да бъде част от новините със застреляни 10 човека от някой латинос, осъществил американската мечта щом е стъпил на обетованата земя.
  • 22 Некой си

    33 1 Отговор
    Най-забавното е, че логистиката на имигрантите до границите на САЩ се организира, абсолютно официално, от USAID, UN, EU и десетина НПО-та.
    Мигрантите НЕ СЕ ПРОВЕРЯВАТ за заболявания.
    Болни с туберкулоза, шарка, ПРОКАЗА и още не е ясно какво всеки ден влизат със стотици в САЩ не само от Мексико, но и от Канада.
    По-страшното за нас, е, че същото се случва и в Европа.

    Коментиран от #27

  • 23 Хамсал

    21 5 Отговор

    До коментар #12 от "Що Америка, що не бягат към русия":

    Щото идват от Латинска и Южна Америка! Иначе Русия е втора в света по миграционен поток. "Масовата миграция в Русия се превърна в едно от основните предизвикателства на дневния ред." В нета има интерактивна карта на световната миграция, там може да провериш!
  • 24 Да ти имам

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "Що Америка, що не бягат към русия":

    тик ток логиката. Все едни и същи, безмислени клишенца предъвквате. Епилира ли се?
  • 25 Гордостта на Тара

    17 1 Отговор
    Първо да си отговорим на въпроса как е точно направена САЩ . .. истината е че САЩ е съставена от емигрантите какви народности има всякакви .. това не е държава а съюз на планетата. Самите американци са английски емигранти .

    Коментиран от #39

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да, същите

    22 1 Отговор

    До коментар #22 от "Некой си":

    НПОта ги натрисат и в европката. Затова през тези 33 години навсякъде инсталираха на ръководните позиции свои мъпети, в целия ЕС.
  • 28 Ами защото

    29 1 Отговор

    До коментар #12 от "Що Америка, що не бягат към русия":

    първо им е далече и второ в Русия няма да ги хрантутят, да им дават безплатни жилища и шофьорски книжки и благинки на корем!
    А за пакетче наркотик ще ги вкарват в затвор. Но пък след това при Пригожин, сами ще си решават дали да се включват,

    Коментиран от #31

  • 29 Ще плачете за Тръмп,но е късно!

    26 1 Отговор
    Тоя далновиден мъж,бе категорично против свободният наплив на мигранти в САЩ!
    Ако бе той на власт,щяха да бъдат спасени и хиляди човешки животи,защото нямаше да допусне Украинската война...!
    А сега умишлено му спретнаха измислени секс-компромати,защото опонентите усещат,че са много слаби ,в честен двубой с него...!
  • 30 Остготи

    17 0 Отговор
    Вестготи
    Хуни

    и опала Империята вече я нямааа.
  • 31 Адмирации...👍!

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ами защото":

    За точният коментар,на шаблонно-здаден въпрос...!
  • 32 И така

    15 2 Отговор
    до фалита, а после граждански кютек. Честито!

    Коментиран от #43

  • 33 Мдаа

    9 3 Отговор
    Леле колко "демократи" с автомати са се качили на джипа!!!
  • 34 учителката Минка

    12 5 Отговор

    До коментар #12 от "Що Америка, що не бягат към русия":

    aко имаше поне елементарни познания по география щеше да ти стане ясно

    Коментиран от #42

  • 35 Тръкър

    19 0 Отговор
    Работих няколко години на летище о хеър Чикаго.Обама беше президент.Всеки ден пристигаха черни от Африка с по десетина лапета,с бохчите.Дадоха им жилища и пари.И сега,познай!Никой не работи!

    Коментиран от #36

  • 36 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Тръкър":

    е ,че как нали са братовчеди!?
  • 37 Хихи

    2 0 Отговор
    Айдееее Детройт 2
  • 38 ААА СМЯХ

    4 0 Отговор
    Оставихме нашите и Европейските проблеми, та тръгнахме акъл да давама на американците
  • 39 Историк

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гордостта на Тара":

    Забравяш ирландците, шотландците, уелсците, германците, холандците, французите, испанците, скандинавците и още един куп бели хора , които създадоха САЩ!

    Коментиран от #40

  • 40 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Историк":

    Голяма заслуга имат и китайци, японци и т. н. благодарение на които е изградена Транс Океанската Железопътна линия и още много други неща! Които без тях щяха да станат много по-бавно и да струват много по-скъпо!
  • 41 Антикомунист

    0 0 Отговор
    Руската...... защо няма кризи от такова естество! Нали там всичко е прекрасно. Дори отявленни русофили не им се нрави!
  • 42 Антикомунист

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "учителката Минка":

    Минке, минке то при теб една грамотност..........
  • 43 Антикомунист

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "И така":

    Неуважаеми товарищи, " граждански кютек" както се изразявате, къде имаше драги: бивша югославия и бившия ссср. Насилственно по коминтерновски създадени федерации!!