Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Май, 2023 19:41 1 536 15

Неочаквани миротворци! Папа Франциск изпраща пратеници в Киев и Москва

  • ватикан-
  • папа франциск-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Сайтът, който е специализиран в новини от Ватикана и се ползва с доверие, съобщи, че това е "мисията" за която спомена загадъчно Светият отец при връщането си от посещение в Унгария

Неочаквани миротворци! Папа Франциск изпраща пратеници в Киев и Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск се надява да изпрати свои лични мирни пратеници при украинския и руския президент, за да се опита да посредничи за прекратяване на огъня в Украйна, съобщи днес католическият сайт "Сизмографо", цитиран от Ройтерс, пише БТA.

Сайтът, който е специализиран в новини от Ватикана и се ползва с доверие, съобщи, че това е "мисията" за която спомена загадъчно Светият отец при връщането си от посещение в Унгария миналия месец.

Още новини от Украйна

Според "Сизмографо" планът е кардинал Матео Дзупи, архиепископ на Болоня, да отпътува за Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, а архиепископ Клаудио Гуджероти, ръководител на отдела за Източните църкви на Ватикана, да замине за Москва за среща с руския президент Владимир Путин.

Сайтът съобщава, че и двамата президенти са се съгласили да се срещнат с пратениците на папата, без да цитира източници или да дава подробности.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че няма да коментира тази информация, но припомни неотдавнашните изказвания на Държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, че "сега е моментът да се поеме инициативата за постигане на справедлив мир в Украйна".

Дзупи и Гуджероти не отговориха на запитванията за коментар по темата, а ключов дипломатически източник каза, че засега няма нищо "конкретно".

Ако папски пратениците бъдат изпратени В Москва и Киев, това би било жест, подобен на този на покойния папа Йоан-Павел Втори, който през 2003 г. изпрати високопоставени пратеници във Вашингтон и Багдад в неуспешен опит да предотврати избухването на войната в Ирак.

Зеленски се срещна с папа Франциск във Ватикана миналата събота, но в изказването си след срещата изглежда омаловажи възможността за посредничество от страна на Ватикана.

"С цялото ми уважение към Негово Светейшество, нямаме нужда от посредници, нуждаем се от справедлив мир ..., а Путин само убива. Нямаме нужда от посредници за преговори с него", каза Зеленски пред италианската телевизия.

Връщайки се от визита в Унгария на 30 април папа Франциск направи загадъчно, но озадачаващо изказване за възможността Ватиканът да вземе участие в мисия за спиране на войната.

"На дневен ред сега е мисия, но тя все още не е обявена публично. Когато стане ясна, ще я обявим", каза пред журналисти папата. И Киев, и Москва казаха тогава, че не знаят нищо за подобна мисия.

В изявлението на Ватикана в деня на визитата на Зеленски обаче не се спомена подобна мисия, а самият украински лидер каза, че е поискал от папата да подкрепи мирния план на Киев, в който се призовава за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и спиране на бойните действия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя трон за 40 млн дето седиш на него

    19 2 Отговор
    кога ще го продадеш и да нахраниш бедните и гладните?
  • 2 Урюрвкос

    11 2 Отговор
    кръстоносците се нервираха, загубиха апетит и сън
  • 3 Адам Хилтън

    12 3 Отговор
    Очаква стабилен поток от 9 годишни момченца, за тъмницата където кардиналите си подбират партньори.
  • 4 Русофил

    5 8 Отговор
    Нещо мюсюлманско трябва да има, като имаме впредвид изповеданието на руските
    войници и болшинството хора под руската шапка.
  • 5 Гого

    14 3 Отговор
    Мирът е близо. Щом започнаха да обикалят и да се предлагат за посредници, Украйна е близо до капитулация.
    Запада вече знае,че е загубил и търси начини за минимизиране на загубите, представяйки планове за мир.
  • 6 Пич

    9 2 Отговор
    Ей този човек на снимката , според Байдън , е най великия афроамерикански спортист на всички времена ! Гледайте неизрязания клип от срещата им !
  • 7 Папата

    3 3 Отговор
    Е ДЯВОЛА
  • 8 койчо от койнаре

    10 2 Отговор
    Какви миротворци какви 5 лв . , а къде бяха тия миротворци през последните 8 години ? Украйна трябва да се откаже от фашистките си мечти , трябва да се откаже от Бсндера и Шукевич и даде автономия на областите които предимно са населени с други националности (разбирайки че само Киев може да е украински ) . Не виждам към момента такава възможност ......
  • 9 Шмъркан

    9 2 Отговор
    Най-показателни са снимките на Папата с Хитлер и на Папата със Зеленскас.Точка по въпроса.
  • 10 Светият Отец?

    10 2 Отговор
    Коя инстанция го назначи за Свят Отец? И на Светата Инквизиция кое и е Святото? И ако е някакъв фактор в католицизма този възрастен човек,какъв фактор е за православните,за мюсюлманите,за будистите,за протестантите и тн.и тн.?
  • 11 ИВАН

    10 2 Отговор
    Ми хубаво, ама е малко късничко за умиротворения, по скоро ми прилича на западно лицемерие - къде беше католическата църква когато се нарушаваха важните за Москва Мински споразумения.
  • 12 Номеролог

    4 3 Отговор
    Не се хващайте на този цирк!И двете страни се контролират от едни и същи хора!
  • 13 Бесен - _Язовец

    2 0 Отговор
    Светия лихвар
  • 14 Джамбaза

    3 2 Отговор
    Защо папата си губи времето?
    Украинците са безбожници!
  • 15 А бее

    3 0 Отговор
    Той да вземе
    да озапти малко фанатизираните католишки паляци да не се правят на товаро/разтоварна гара за оръжейни боклуци.