Last news in Fakti

25 Май, 2023 13:30 1 587 7

Експлоатация: 50 милиона души живеят в модерно робство

  • работа-
  • експлоатация-
  • глобална криза-
  • работници-
  • робство-
  • модерни роби-
  • роби-
  • робски труд-
  • труд-
  • сащ

Глобални кризи и военни конфликти принуждават все повече хора по света да живеят в робски условия

Експлоатация: 50 милиона души живеят в модерно робство - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Значително е нараснал броят на хората, станали жертва на съвременно робство. Това сочи последният Глобален индекс на робството на австралийската правозащитна организация Walk Free, който беше публикуван в Лондон. Според индекса 50 милиона души по света са в капана на модерното робство - с десет милиона повече, отколкото преди пет години.

Основната причина за това развитие е, че много хора по света са принуждавани от различни фактори да мигрират "непланирано". Сред тях са различните конфликти по света и последиците – социални и икономически – от пандемията от коронавирус и от изменението на климата. Допълнително ситуацията се влошава от ограничаването на правата на жените в световен мащаб, отбелязват авторите на доклада.

Не е проблем само на Третия свят

Модерното робство е най-разпространено в Северна Корея, Еритрея, Мавритания, Саудитска Арабия, Турция, Таджикистан, Обединените арабски емирства, Афганистан и Кувейт. От Walk Free са създали индекс, който показва дела на хората, живеещи в близки до робските условия. За Северна Корея той е най-висок - 104,6 на 1000 души население. Данните се отнасят за 2021 година.

Но също и страни от Г-20, в това число развити индустриални държави, немалко хора биват експлоатирани. Така например в Индия броят им е 11 милиона, в Китай – пет милиона, в Русия – 1,8 милиона, в Турция и САЩ – съответно 1,3 и 1,1 милиона души. За настоящия доклад от Walk Free са дефинирали като форма на съвременно робство следните експлоататорски и неправомерни практики: принудителен и детски труд, контрабанда на хора и принудителни бракове. Определената стойност на индекса съответства на оценка на разпространението на съвременното робство на 1000 жители в съответната държава.

САЩ – най-големият вносител на "рискови продукти"

На страните от Г-20 косвено се дължат половината от всички жертви на съвременното робство – заради техните вериги за доставки. Според доклада всяка година в страните от Г-20 се внасят т.нар. рискови продукти на стойност 468 млрд. щатски долара. А най-големият вносител си остават САЩ.

Сред идентифицираните стоки, които често се произвеждат в условията на принудителен труд, са най-вече електроника и облекло, но така също и палмово масло и соларни модули. Правозащитната организация призова за по-решителна регулаторна намеса във веригите за доставки за предотвратяване на експлоатацията. "През последните години Австралия, Канада, Германия и Норвегия приеха закони, които налагат на компаниите и правителствата да носят отговорност за експлоатацията в глобалните вериги за доставки." Това е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна, казват правозащитниците от Walk Free.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре но

    24 0 Отговор
    Целия свят живее в модерно робство - робуваме да си платиме сметките и яденето

    Коментиран от #5

  • 2 ДДРОнег

    6 5 Отговор
    Доста повече са робите - само в москалия са над 100 милиона
  • 3 Моде ратор

    10 0 Отговор
    Как точно ги изчислихте 50 мл. а не са 51 мл. , макар , че те са много много повече.......................
  • 4 Благоденствието на паразити

    9 3 Отговор
    Като ФАЩ и Многобритания
    се крепи на робството и източване /кражбата/ на ресурси и технологии от държави по целия свят.
    А нашТе наведени....... им се кланят и им се възхищават на просперитета !!!
  • 5 Грешиш

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Добре но":

    Тези, които не си правят сметката са модерните роби! Например, хвърлят сума пари за глупости, за най-новите технологии, най-новите модни дрехи и всякакви джунджурии като маникюри, педикюри, мигли, пластични операции, татуировке. Пари за цигари, алкохол, кабелна, безсмислени зрелища на стадиони, концерти и театри, за нощни клубове, кръчми, поздрави и безброй глупости. Какво му трябва на човек? Едни дрехи за да си прикрие голотата си, храна, вода за да остане жив. Красотата е дадена от Бога. Днешния свят се напълни с едни мрънкачи, оплакващи се, мързеливи и лигави неблагодарници!!!
  • 6 провинциалист

    0 0 Отговор
    Какво е това "съвременно робство" или "модерно робство"? Няма ли окован чернокож някъде из южните щати, съвременното мислене автоматично отхвърля идеята за робство.
  • 7 Германец

    2 0 Отговор
    Ам като преди десетилетия повечето от страните от г20 си произвеждаха сами електрониката и дрехите за населението и не си изнесоха заводите у Азия,а палмовото масло и соларните модули не се употребляваха, па имаше експлоатация у индия, китай, и нам си още кои страни. Ай стига сте ни набивали чуство за вина