29 Май, 2023 18:18 2 574 13

ПВО! Израелският флот тества нова версия на системата "Железен купол"

  • израел-
  • железен купол-
  • ракети

Многостепенната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на Израел се състои от четири оперативни нива на защита

ПВО! Израелският флот тества нова версия на системата "Железен купол"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Версията на израелската система „Железен купол“ (Iron Dome), предназначена за военноморските сили, премина успешно поредица от тестове, с което системата „C-Dome“ се приближи с една крачка до влизането си в експлоатация, съобщиха от Министерството на отбраната на Израел, цитирани от израелската новинарска агенция ТПС, пише БТА.

Инсталирана на корветите "Са’ар 6 - Маген" на израелските военноморски, системата правилно идентифицира и успешно прехвана ракети, крилати ракети и въздушни дронове, които представляват потенциална заплаха за морските находища на природен газ в Израелската акватория.

"Системата „C-Dome“ представлява значителен напредък в нашите отбранителни способности и гарантира превъзходството и оперативните възможности на израелската отбрана пред лицето на нарастващите заплахи в морската сфера", заяви министърът на отбраната Йоав Галант.

"Адаптацията на системата за военноморските сили е част от нашата усъвършенствана многостепенна система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Бих искал да изразя голямата си благодарност към Дирекцията за отбранителни изследвания и развитие, ЦАХАЛ и „Рафаел“ (съответно отбранителните сили на Израел и държавна технологична компания, специализирана в разработване военни технологии – бел. ред.) за превръщането на една техническа визия в реалност - разработването на полеви оперативни възможности", добави той.

Многостепенната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на Израел се състои от четири оперативни нива на защита. Разработването на тези системи се ръководи от Дирекцията за отбранителни изследвания и развитие (DDR&D), а базираната в Хайфа компания „Рафаел“ е основен изпълнител и разработчик.

"Успехът на проведената кампания допълнително укрепва доверието ни в отбранителните системи и способността им да защитават обширни райони, както и стратегическите активи на Държавата Израел на сушата и в морето", заяви о. з. бригаден генерал д-р Даниел Голд, който ръководи DDR&D.

Хизбула заплашва да атакува израелски газови находища и дори е разработила военноморска единица с иранска помощ.

По време на войната в Ливан през 2006 г. Хизбула изстрелва произведена в Китай противокорабна ракета С-701 по израелската военноморска корвета "Са‘ар 5 - Ханит", която поврежда кораба.

Смята се, че оттогава Хизбула се е сдобила с по-модерни руски и китайски противокорабни ракети с иранска помощ.

През юни 2022 г. Израел прихваща невъоръжени дронове на Хизбула на път за израелското газово находище Кариш. Този ход се разглежда като сигнал от страна на Хизбула срещу израелските сондажи там.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капитан Моисей

    17 2 Отговор
    Израелския флот направо разделя морето на две.
  • 2 горски

    18 4 Отговор
    Ако искат да са сигурни в системата,да сложат украински флаг,и да се помотаят около Одеса.

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Палестински седесар

    14 7 Отговор
    Евреите са тук от 1948. 75 години стигат! Времето е наше!
  • 5 СЛАВА ИЗРАИЛЯ

    8 13 Отговор
    СЛАВА !
  • 6 Калпазанин

    13 6 Отговор
    Ще е ми е много интересно този купол, срещу ирански дронове турски байряктари и руски кинжали
  • 7 Бесен-_ Язовец

    11 6 Отговор
    Старата версия не лови стари руски ракети доста вероятно и новата да не сработи.
  • 8 Дедо ви...

    12 5 Отговор
    Е убаво де, но що тоз железен купол даден на укрофашистите на сработва в Киев
  • 9 Дедо ви...

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "горски":

    Най добре, щото снощи натовска техника хвърчала на пристанището в Одеса, големи фоерверки били
  • 10 Баба

    9 7 Отговор
    Шаломчетата са като американските си авери - само се хвалят. Иран и Китай могат да ги занулят за минути. Ще се чува само квичене на кошер свини.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Михаил 07

    3 5 Отговор
    Гледам тук във коментарите някои се правят на много големи разбирачи но не са наясно с напредъка на Израел във технологиите най вече във военен план в всички типове войски системите scorpios -g, scorpios-sp , sky shield и системата за активна защита трофей са една малка част от това достижение, а филистимците да свикнат със факта,че съдбата ѝм е да живеят под израелско управление те нямат каквито и да е било права върху земите там , истината е такава, че териториите принадлежат на Израел и точк а и първо прочетете Библията преди да се правите на експерти на тема Израел и Палестина!