Last news in Fakti

30 Май, 2023 19:07 4 246 58

Говори Москва: Иракли Гарибашвили обвини НАТО за войната в Украйна

  • грузия-
  • русия-
  • украйна-
  • михаил саакашвили-
  • иракли гарибашвили

Тбилиси не наложи почти никакви икономически санкции на Русия след нахлуването в Украйна, макар и да поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна върху цялата й територия

Говори Москва: Иракли Гарибашвили обвини НАТО за войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нахлуването на Русия в Украйна беше реакция на разширяването на НАТО, каза премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили, повтаряйки оправданието на Кремъл за войната като по този начин даде още един знак за разделянето на Тбилиси със Запада, пише европейската редакция на "Политико".

Говорейки на форума за сигурност на GLOBSEC в Братислава във вторник, Иракли Гарибашвили каза, че "една от основните причини" зад конфликта "е разширяването на НАТО ... желанието на Украйна да стане член на НАТО".

Твърденията, че западните войски наближават границите на Русия, бяха ключова част от позицията на президента на Русия Владимир Путин, преди да нареди пълномащабното нахлуване срещу Украйна през февруари 2022 г.

Грузия води кратка война с Русия през 2008 г. и се превърна в един от най-близките партньори на НАТО, като Алиансът обучава войските на страната. Около една пета от територията на Грузия е окупирана от руските въоръжени сили и сепаратистки режими, които тя подкрепя в Южна Осетия и Абхазия, спорни територии в Кавказ.

По-рано през 2008 година 77 процента от гласоподавателите подкрепиха присъединяването на Грузия към НАТО на общонационален референдум. След допитването Алиансът излезе с изявление, в което каза, че страната в крайна сметка ще стане член, но напредъкът по присъединяването ѝ оттогава е в застой.

Въпреки заявената амбиция също да се присъедини към ЕС, Грузия не успява да изпълни изискванията за реформи, за да придвижи кандидатурата си напред. "Видяхме неуспехи в ключови области на върховенството на закона и спазването на правата на човека", заяви Брюксел миналата година.

По-рано този месец Москва обяви, че ще премахне забраната за полети между двете страни и визите за грузински граждани. Полетите бяха възобновени, въпреки че самият президент на Грузия каза, че този ход е "поредната руска провокация".

Според Европейския съвет за външни отношения олигархът Бидзина Иванишвили, основател на управляващата партия "Грузинска мечта", "изглежда до голяма степен отговорен" за промосковския завой. "Чрез своя контрол над партията "Грузинска мечта" и правителството Иванишвили може да се опитва да постави Грузия в сферата на влияние на Русия", се казва в него.

В момента в Грузия управлява партията "Грузинска мечта" на премиера Иракли Гарибашвили, която е консервативна и се застъпва за традиционните християнски ценности. Опозицията я обвинява в проруски позиции.

Грузия не наложи почти никакви икономически санкции на Русия след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година, макар и да поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна върху цялата ѝ територия, включително Крим.

След обявяването на частична мобилизация от руския президент Владимир Путин, много руснаци се втурнаха панически към Грузия, с която Русия има безвизов режим и се предполага, че повече от 700 хиляди руски граждани са влезли за няколко дни в съседната страна. Не ясно каква част от тях са останали да живеят там, но веднага бе съобщено за бум на имотни сделки в столицата Тбилиси, курортния град на Черно море Батуми и други грузински градове.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обаче

    33 7 Отговор
    С такъв премиер и грузинците ще реализират притчата за солта, тоягите и жълтиците.
    Обяснението за НАТО пряко засяга страната им..
  • 2 Васил

    24 81 Отговор
    Чакайте бе коя е Русия че да определя кой къде ще членува???

    Коментиран от #11, #13, #23

  • 3 хах

    25 65 Отговор
    Нахлуването на Русия в Украйна стана причина за скоростно разширяване на НАТО.
  • 4 мдаааа

    16 41 Отговор
    Стокхолмски синдром , предполагам ...
  • 5 Промосковски Завой

    77 23 Отговор
    Почти всички съседи на Русия отказват да станат марионетки във войната на НАТО с Русия, изключвайки атлантическите ястреби като молдовката Мая Санду, която де факто е вече политически труп, и разбира се, украинският цион Зеленски.

    Коментиран от #48, #53

  • 6 Реалист

    61 11 Отговор
    соросоидите не приемат различно мнение от мнението на Ротшилдови които ги спонсорират
  • 7 9003

    60 14 Отговор
    Пропагандистите на козяк не пропускат да клеветят пo Русия че били нахлули.

    Коментиран от #35

  • 8 ХАХАХА

    68 14 Отговор
    Колко лоша е Русия, а Запада е толкова "добродетелен" , въх боже

    Коментиран от #45

  • 9 Българин

    18 62 Отговор
    Може би в Украйна петата колона на Москва е най-голяма.
    За нея украинците казват: "Само украинските гниди могат да бъдат по-лоши от московските въшки". Това заключение важи в пълна сила и за Грузия, както и за България, защото грузинските и българските проруски гниди са много по противни и вредни отколкото руснаците!
  • 10 да питам

    13 2 Отговор
    Последно , КОЙ говори ?
  • 11 Мислител

    50 11 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    Става въпрос за съседите на Русия. Не мислиш ли, че добросъседските отношения са по-важни от разширяването на НАТО. Днес НАТО е отявлен враг на Русия. Така че какво те възмущава.?
  • 12 хаха

    15 13 Отговор
    Предполага се, че русия се е изнесла в Грузия по време на мобилизацията, а са били мобилизирани духове, които сега се бият срещу нацистите в Украина.
  • 13 Кво да чакаме

    40 13 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    Русия може да не е никоя да определя кой къде да членува.Политиците определят според нагласата в обществото.В твоето демократично общество,кой ще определи ти родител 1,или родител 2 ще си?

    Коментиран от #15

  • 14 хах

    11 31 Отговор
    С нахлуването си в Украйна, Русия се доближи до още повече до НАТО.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Начи

    37 9 Отговор
    Руска гнида мое да викаш на тва дет те е измътило.Има хора,дето четат,изказват мнения без да взимат страна.Нарича се коментар,направен на база анализ!Та,това ли е твоята демокрация,за която претендираш,за да обиждаш и налагаш мнението си?
  • 17 Русофил

    46 8 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Българино-атлантист - не пищи. Мнозинството в България сме малко по-така, разбираш ли? Имаме исторически сантименти - една религия, близък език, нрави, обичаи. Защо се гневиш? Отивай на Запад като си толкова раздразнен в БГ - ще направиш някоя глупост да се излагаш като Кирчо и Кокорчо.....

    Коментиран от #28

  • 18 Някой

    38 8 Отговор
    "бяха ключова част от позицията на президента на Русия Владимир Путин, преди да нареди пълномащабното нахлуване срещу Украйна през февруари 2022 г." Стига сте я повтаряли тази измислица. Да ни пази Бог да не видим наистина какво е пълномащабно нахлуване.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гориил

    22 6 Отговор
    Гарибашвили хочет видеть Грузию счастливой и процветающей.

    Коментиран от #32

  • 21 Всички евроатлантици

    22 5 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    сте комуняги, не разбираш ли? А комунягите, които бай Тошо, лека му пръст, по невнимание отгледа, са опасни за България, защото се изхранват чрез предателства.

    Коментиран от #57

  • 22 Урюрвкос

    26 4 Отговор
    статията внушава че традиционните християнски ценности са проруска позиция но нито дума каква е съдбата на този който запали войната 2008г (вратовръзкоядеца) защото същото чака Зеленски.
  • 23 тнт

    32 10 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    А вие кои сте да да казвате , че светът е длъжен да мрази Русия. Краварите да си я мразят и да воюват с нея , какво влачат цял свят пред себе си и Русия . Страхливци скрили се в нато.
  • 24 Кратун

    28 3 Отговор
    Знам, че ще ме изтриете,но я напишете как бяха изгонени хамериканците от там.И най вече ЗАЩО?
  • 25 Прав

    30 6 Отговор
    Грузинците изядоха дървото да бъдат употребени от американците по времето на СаБакашвили. Не са луди да искат пак.
  • 26 Вирус

    15 5 Отговор
    Абе що всички които не се подчиняват на отанците проруски
  • 27 Али Турчинът

    27 8 Отговор
    На евро-атлантиците, един съвет от турчин.
    Питайте Ердоган, защо не е наложил санкции на Русия?
    Оставете Грузия, нито е член някъде, нито пък е в Запад.
    Ей демократи от американска плът......
    Няма да се правите на много либерасти от Паси.

    Коментиран от #31, #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гориил

    5 25 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни и пошли от пияния ватник и русораба

    Коментиран от #54

  • 31 Бате Али

    17 2 Отговор

    До коментар #27 от "Али Турчинът":

    Поздравям те за коментара.Хубаво е,човек да тежи на мястото си.Е има такива,коуто са по Папи от Папата,но не им се сърди.Пиша ти едно огромно +
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Али Турчинът

    22 6 Отговор

    До коментар #29 от "Последния Софиянец":

    Който сега е в затвора, в Грузия..
    И си ядеше вратовръзката..Помниш ли?
    Как се казваше, че му забравих името...?
    Соросошвили, беше май...:)))
  • 34 Госあ

    6 18 Отговор

    До коментар #27 от "Али Турчинът":

    Мусорка платена и гладна.

    Коментиран от #36, #37

  • 35 Башкå бõлит

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "9003":

    Иди в Русия и се убеди, колкл леко де диша там! Какъв въздух има в сибир!"

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 9003

    18 5 Отговор

    До коментар #35 от "Башкå бõлит":

    NATO нападна Русия! Слава на Съветската армия, кояго ни освободи!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 През 17 в. един ирански шах

    23 8 Отговор
    унищожава грузинцитех като остават живи само около 87000 души. Те пишат молба за закрила до Руския император.
    От тогава до сега те са вече 3.5 млн.души.
    Ако не беше Русия, никога на Кавказ нямаше да има хриктиянски народи, грузинци и арменци.
    Но те са същите помияри като нас, които си отмъщават ,че Русия им е направила държави.
    На Балканите също нямаше да има християнски държави, ако не бе Русия
    Пророчески са обаче думите на Ф.Достоевски, който месеци прези Руско-Турската война казва следното
    " Ще ги освободим нашите братя. Много скоро след товма те ще поискат признание от Европа.Ще започнат да сплетничат и работят срещу нас"
    Във вода е гледал геният
  • 42 И тоя

    16 7 Отговор
    Откри Америка. Всички знаят, че НАТО е гарант за гибелта на човечеството.
  • 43 Али Турчинът

    13 5 Отговор
    Гост..ти си един от многото полове, който и родителите ти не знаят.
    Дотук прав ли съм?
    Ти не можеш, даже да режеш хляб. И за това по магазините ги продават нарязани.
    За да не си отрежете пръстите.
  • 44 Редакторът

    2 8 Отговор
    И изпуснал т в рубриката "Говори Москва".
  • 45 Факрус

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "ХАХАХА":

    Даа и затова всички тичат да живеят в руzzия.

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тъп

    7 6 Отговор
    Грузия в Европа ли е, че я искат в ЕС?
  • 48 А защо забравяш

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Промосковски Завой":

    Финландия, руZнак,
  • 49 Али Турчинът

    2 4 Отговор

    До коментар #45 от "Факрус":

    След време, ще тръгнат Фаркус, когато свърши Запада, всички натам.
  • 50 Реалист

    9 7 Отговор
    Грузите си знаят интресите папаха попарата на ФАЩ сега окраинските фашисти папат попарата на ФАЩ

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ха-ха

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Промосковски Завой":

    Брато, много си зле с географията. Ние със ,,братята" сърби сме най- щастливите славяни. Причината е една единствена - нямаме обща граница с азиатските орки. Но това е причина и ние и те да имаме най-много русофилици. Което е много жалко.
  • 54 Христо

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гориил":

    Виж днешната публикация на данни на СЗО за консумацията на алкохол по държави. Русия не е дори в първата десетка, а България е на осмо място.
  • 55 Виж ти

    6 0 Отговор
    В Грузия гласоподавателите определяли дали да се влиза в НАТО?! Тия работи не трява да се споменават между другото...
  • 56 Констатираща

    1 1 Отговор
    Това е самата истина, която всички знаем, освен ако има някои, които още не знаят или се правят, че не знаят, за да си провеждат коварната политика.
  • 57 Констатираща

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Всички евроатлантици":

    Не, те не са нито комунисти, нито евроатлантици, а т.нар. фурнаджийски лопати или букови дъски, или байряци, които си променят политическите пристрастия и принадлежност според "модата", т.е. където имат изгода. Те са най-опасни, защото опетняват всяка партия, в която се набутат, а после излизат от нея невредими, разграничават се и за следващите избори са под ново и "чисто" име и пак на първо място - плуват като масло. Такива хора завличат държавите в пропастта.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.