Last news in Fakti

2 Юни, 2023 21:09 1 689 33

Белият дом: Москва да се ангажира с бъдеща рамка за контрол на ядрените оръжия

  • ракети-
  • ядрено оръжие-
  • нов старт-
  • русия-
  • сащ-
  • нато

Договорът Нов СТАРТ, който тогавашните президенти Барак Обама и Дмитрий Медведев подписаха през 2010 г., ограничава всяка от държавите да не разполага повече от 1550 ядрени бойни глави и 700 ракети и бомбардировачи

Белият дом: Москва да се ангажира с бъдеща рамка за контрол на ядрените оръжия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американското правителство е готово да разговаря с Русия без условия за бъдеща рамка за контрол на ядрените оръжия, макар и да предприема контрамерки в отговор на решението на Кремъл да прекрати действието на последния договор за контрол на ядрените оръжия между двете страни, каза днес съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от Асошиейтед прес, пише БТА.

През февруари руският президент Владимир Путин обяви, че замразява участието на Русия в процедурите, предвидени от договора за Нов СТАРТ за инспекции на ядрените бойни глави и ракети - ход, който дойде в момент, когато напрежението между двете страни се изостри след руската инвазия в Украйна. Москва обаче заяви, че ще продължи да спазва ограниченията на договора за ядрените оръжия.

Съливан каза по време на годишната среща на Асоциацията за контрол на въоръженията, че САЩ се ангажират да спазват договора, ако Русия също го направи, и че Вашингтон иска да започне диалог за нова рамка за управление на ядрените рискове, след като договорът изтече през февруари 2026 г.

"Не е в интерес на нито една от нашите страни да пристъпим към започване на съперничество в стратегическите ядрени сили", каза Съливан и добави: "Вместо да чакаме да разрешим всички наши двустранни различия, САЩ са готови да ангажират Русия още сега за управление на ядрените рискове и за разработване на споразумение за след 2026 г."

САЩ са готови да се придържат към ограниченията на бойните глави до края на срока договора. Уточняването на подробностите относно рамката за периода след 2026 г. ще бъде усложнено от напрежението между САЩ и Русия и нарастващата ядрена мощ на Китай, посочва АП.

Според ежегодно проучване на Федерацията на американските учени Китай вече разполага с около 410 ядрени бойни глави. През ноември Пентагонът изчисли, че броят на бойните глави на Китай може да нарасне до 1000 до края на десетилетието и до 1500 до около 2035 г. Размерът на китайския арсенал и това дали Пекин е готов да започне диалог по същество ще повлияят на бъдещата позиция на силите на САЩ и на способността на Вашингтон да постигне каквото и да е споразумение с руснаците, заявиха представители на американското правителство.

Американско-китайските отношения са обтегнати във връзка със свалянето на китайски шпионски балон тази година, който пресече континенталната част на САЩ, възникналото напрежение относно статута на самоуправляващия се остров Тайван, който Китай обявява за своя територия, както и от американския контрол върху износа, насочен към ограничаване на достъпа на Китай до модерно полупроводниково оборудване и други въпроси.

Съливан каза, че е имал откровен обмен на мнения с най-високопоставения китайски дипломат Ван И относно контрола върху въоръженията, когато двамата са се срещнали във Виена миналия месец за задълбочени разговори относно американско-китайските отношения, и че американското правителство е показало ясно на Пекин, че е "готово да говори, когато и вие сте готови да говорите".

"Казано с прости думи, все още не сме видели готовност от страна на Китай да отдели стратегическата стабилност от по-широките въпроси в отношенията", каза Съливан.

"САЩ не изпитват нужда да увеличават ядрените си сили, за да надхвърлят общия брой сили на нашите съперници, с цел да ги възпираме успешно", допълни съветникът, цитиран от Ройтерс

Натискът на Белия дом върху Москва по отношение на контрола на ядрените оръжия идва ден, след като администрацията обяви нови стъпки в отговор на замразяването на участието на Русия в договора.

Държавният департамент заяви, че вече няма да уведомява Русия за актуализации на състоянието или местоположението на "подлежащи на контрол по договора обекти" като ракети и пускови установки, ще отнеме американските визи, издадени на руски инспектори по договора и членове на екипажи на самолети, и ще прекрати предоставянето на телеметрична информация за тестови изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети и балистични ракети, изстрелвани от подводници.

Остава неясно дали Кремъл би желал да се ангажира с Вашингтон по този въпрос в момент, когато отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война насам. Съливан отбеляза, че през годините Съветският съюз, а впоследствие и Русия, са натрупали опит в отделянето на управлението на ядрените рискове от други въпроси, дори когато отношенията със САЩ са били обтегнати.

"Не мога да предвидя какво точно ще направи Владимир Путин", каза Съливан и добави: "Предишният опит обаче показва, че нашите две страни са способни да участват в този вид дискусии по начин, който служи на съответните ни национални интереси и на общите ни интереси."

По-рано тази година САЩ и Русия спряха да обменят два пъти годишно данни за ядрените оръжия, изисквани от договора.

Договорът Нов СТАРТ, който тогавашните президенти на двете страни - Барак Обама и Дмитрий Медведев подписаха през 2010 г., ограничава всяка от държавите да не разполага повече от 1550 ядрени бойни глави и 700 ракети и бомбардировачи и предвижда инспекции на място за проверка на спазването му.

От 2020 г. инспекциите не се провеждат заради пандемията COVID-19.

Обсъжданията за възобновяването им трябваше да се проведат през ноември 2022 г., но Русия внезапно ги отмени, позовавайки се на подкрепата на САЩ за Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маша и мечока

    39 2 Отговор
    Има реална опасност да ви пратят в гората за гъби.
  • 2 Вие вече не интересувате Москва!

    43 3 Отговор
    С какво ще се ангажира, не решавате вие! Световната хегемония на САЩ е на финалната права! Ще си има колонии, но не колкото сега!

    Коментиран от #9

  • 3 Страх ли ви е

    40 2 Отговор
    "За чем нам Свет, в каторьi Русия нет?"
  • 4 ЦРУ

    5 40 Отговор
    Единствената грешака на САЩ е че все прави от много години насам грешни стъпки, първата е че трябваше да е съюзник на Германия срещу ханците от Китай и Рашистите от Монголската империя, втората грешка е че след провала на Френската империя не доунистожиха нъпълно Виетнам, третата е че не окупираха завинаги пълноценно Япония, и че помогнаха на Китай да се отърве от Кватунската армия а днешен Китай да стане икономическа сила че ги взеха в СТО, и най голямата грешка е че когато първи имаха ядрени оръжия не унищожиха СССР веднъж завинаги, и не на последно място защо не унищожиха ИСпанската империя и Британската завитнаги сега целия свят да е станал щат на САЩ

    Коментиран от #13, #19, #22

  • 5 Каниба

    24 4 Отговор
    нема проблема!!! фащ/нато - бак то 1997 и всичко че си дойде на местот!!!
  • 6 БАЙ КУРТИ

    32 4 Отговор
    Айде почна се . Явно КРАВАРИСТАН много бързо забрави че първо те се отказаха от СТАРТ . И сега ревът с пълно гърло. Но обора иска в новият договор да включва и КИТАЙ . А Ингилизите и френците, били независими и те не влизали в плана . Е няма такива балъци. То бива сено за простолюдието ама и носят глави на раменете
  • 7 Зеленси съм - Мари и Гуана

    19 3 Отговор
    Много лъжат тези отвъд океана, нищо не спазват. И все пак, руснаците най-добре знаят дали на този етап изобщо трябва да разговарят с американците.
  • 8 Тото

    22 2 Отговор
    Няма кой да ви дава обяснение повече!!!! СВИКВАЙТЕ
  • 9 Цар долар

    3 26 Отговор

    До коментар #2 от "Вие вече не интересувате Москва!":

    Тази финална права ще е сигурно още 2-3 века, една от колонийте ще е сибирската кочина,но ще има и двойно предназначение, и като зоологичискаградина за Холивудските филми на ужасите.

    Коментиран от #21, #23

  • 10 ЦРУ

    3 25 Отговор
    Новия баща на Турско мангалистан върна Турция там където им е мястото в Ориента властови център на автокрациите на ИЗток сега вече не е мост меджу Изтока и Запада дори не е западна държава, дори вече може да забрави за ЕС, дано след години да се разпадне като Рашистан и някогашната Османлийска империя на злото,
  • 11 ХАХАХА

    26 3 Отговор
    Кои сте вие бе наследници на престъпници, унищожили коренното население, кои сте вие бе търговци на роби и робовладелци ,че ще се държите като разпасани джелати и ще казвате кой къде да разполага ядрено оръжие
    Марш краварски .... с оръжията си от Европа. Мразя ви от сърце и напълно безплатно.
  • 12 Някой

    18 3 Отговор
    Сащисаните не са в позиция да поставят условия. Путин ги търпя достатъчно дълго, а на голяма част от държавите им писна от краварския еднополюсен свят.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Али Турчинът

    21 3 Отговор
    Ааа...проблемът е Пекин значи, защото не ви уйдисва на акъла..
    Америкосите не са опознали Русия(И то от години), че тръгнаха срещу и Китай.
    Просто питам.
    Какви национални интереси има САЩ в Тайван?
    Защото 90% от чиповете се произвеждат там. Това ли е отговор? На америкоските интереси?
    Хайде чибъ..гладни кучета..На вас само бръмбари на софрата ви желая.

    Коментиран от #28

  • 15 Анонимен

    16 2 Отговор
    Краварите реват защото нямат съвременни ядрени оръжия.Всичките им са отпреди 40-50 години.Само си представете как краварски бомбандировач ще навлезе в Русия например ще достигне до Москва и ще пусне атомна бомба което е смешно.

    Коментиран от #29

  • 16 Хахаха..

    11 2 Отговор
    Прави ли ви отбелязка че "русофобите" са много изчерпани селски момчета с вратовръзки?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Късно е либе за китка

    10 2 Отговор
    рисковете за говедарника нарастнаха и ще растат
  • 19 Отговор на ЦРУ

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЦРУ":

    Сащ никога не могат да унищожат Британия.
    Защото, англичаните са основатели на САЩ и Канада.
    Ти как си мислиш?
    Сащ и натю, са причината за СВО-то в Украйна?
    Британия е зад всичко.
    И руснаците, ако искат да правят шашави колективния запад, трябва да почнат с Лондон.
    От мен толкова.
  • 20 Гледай ги тези деменции от

    12 2 Отговор
    Белият дом се загрижили за ядреното оръжие.
    Гледам и не вярвам на ушите си.
  • 21 Не помня

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Цар долар":

    да съм писал, че ми трябват простотиите на някой зеленчук!
  • 22 Кубинска криза

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "ЦРУ":

    Май не си наясно с нивото и темповете на развитие на ядрените оръжия и ракетните технологии след ВСВ.
  • 23 Цар ли

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Цар долар":

    си църв..л ли си не ясно ,обаче е ясно ,че си неграмотен?! "Й" му е майката!
  • 24 Никакви преговори

    6 2 Отговор
    с американските клошари. Бой по главите, те само от това разбират.
  • 25 Аз ще ви кажа,

    9 3 Отговор
    какво направи Путин! Изпрати пет Посейдон а,край бреговете на сащ! Оттогава краварите сън не ги лови!Никакви договори с държавата ,която не е спазила нито един!!!
  • 26 Механик

    10 2 Отговор
    Ми тя веднъж се ангажира, а вие и плюхте в сурата.
    Сега ша ви сурвака, а вие ще викате "тенкю".
  • 27 Естествен Интелект

    6 2 Отговор
    Не сте в позиция да нареждате. Скоро и у нас!
  • 28 Естествен Интелект

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Али Турчинът":

    С тайван затварят Китай кък гьола напълно. Това е зора.
  • 29 Естествен Интелект

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    Швабата е умрел , а китайските инженери не искат. Да се помоли на Ким, Иран...Ще му направят по-модерни.
  • 30 Хахаха

    6 2 Отговор
    Явно шубето е голям страх. Усетиха се краварите, че на Дядо Иван му е твърде голям, за да се правят, че не го е,ават. Така или иначе демоните "Посейдон" бродят по океанското дъно и САЩ с ужас не вдяват откъде ще им дойде Армагедона - кеф ти от Атлантическото, кеф ти от Тихоокеанското крайбрежие... С натискането на едно червено копченце само половин Америка си отива....
  • 31 Кльора

    4 2 Отговор
    Краварски простотии, стомната се счупи!
  • 32 дядото

    0 0 Отговор
    те в кремъл не са такива наивници ,колкото ви се иска
  • 33 Хахахах

    0 0 Отговор
    Аре изтрелвайте ги тези рекети не ми останаха пуканки