Last news in Fakti

5 Юни, 2023 04:37 1 369 10

Тайван призова Китай да се реформира

  • китай-
  • тайван-
  • реформи-
  • годишнина-
  • тянънмън

Апелът бе отправен по случай 34-ата годишнина от потушаването на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в Пекин

Тайван призова Китай да се реформира - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайван призова Китай да си взема поука от потушаването на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в Пекин и да се реформира, предаде ДПА.

Апелът бе отправен по случай 34-ата годишнина от тези събития.

Тайванската президентка Цай Ингвен изрази надежда един ден младите хора в Китай да могат да говорят без да ги е страх.

"Надяваме се, че един ден младите хора в Китай ще могат свободно да пеят песни. И че ще могат да творят ентусиазирано без страх", написа Цай на мандарин във "Фейсбук".

Вчера Съветът по континенталните въпроси - главната тайванска агенция за отношенията с Китай, призова Китайската комунистическа партия (ККП) "да помисли за поуките от бруталното потушаване на протестите на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г.", отбелязва ДПА.

"ККП трябва да реформира системата, да гарантира човешките права и да разбере, че само мирът и уважението ще затворят пропастта между (нас) от двете страни на Тайванския проток", се казва в изявлението, публикувано в "Туитър".

Над 2 хиляди души се включиха въпреки дъжда в бдение в Тайпе за отбелязване на годишнината от събитията на площад "Тянанмън". Според един от участниците, цитиран от ДПА, подобни прояви е имало в най-малко 33 града по света.

Тайвански студенти изразиха недоволство от арестите на продемократични активисти в Хонконг, където традиционното бдение със свещи в памет на събитията на "Тянанмън" вече е забранено.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също отбеляза годишнината. "Продължаваме да почитаме и защитаваме правата на тези в Китайската народна република, които бяха накарани да мълчат, и паметта на онези, които смело се изправиха, за да поискат основните си свободи", написа Блинкън в "Туитър".

Няколкостотин души вероятно са били убити при потушаването на мирните продемократични протести на площад "Тянанмън" от китайската армия, посочва ДПА. Точният брой на жертвите все още не е ясен. Хиляди хора бяха ранени или хвърлени в затвора.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Естествен Интелект

    19 3 Отговор
    Китай ще ви реформира, или преформатира...Предатели в предния двор не са нужни....
  • 2 Тото

    18 3 Отговор
    Китай не се подчинява на подлогите на САЩ !!!!!!! СВИКВАЙТЕ!!!!!
  • 3 Така така

    14 0 Отговор
    Да колкото и в другите демонократични страни пеят протестират, но управляващите си правят каквото искат, избори гласуват, но победителите са онези които трябва да победят според господарите така че диктатура или не все същата работа не лъжете хората тайвански джендъри
  • 4 позеленял

    8 0 Отговор
    дано поживеете и проумеете колко погрешни са препоръките ви , смяната на един режим с още по бандитски не е развитие
  • 5 нпо агент

    8 0 Отговор
    Китай трябва да действа..сега е момента..Разликата между Русия и поднебесна се вижда...Руснаци започнаха СВО..за да отстранят бандеровски тумор..трудно бавно, но целите поставени от Москва ще бъдат постигнати...и всички го знаят..най вече кравари..само последни кретени все още се съмняват..

    Коментиран от #7

  • 6 Знайш ли

    4 0 Отговор
    Тайван е китайски!
  • 7 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "нпо агент":

    Китай действа изключително добре и подготвено ! Краварите се нуждаят спешно от ТСВ, световния мир и времето е в полза на Поднебесната. А провокациите на такива пудели се игнорират.
  • 8 Псевдоним

    4 0 Отговор
    Яйцето ще учи кокошката...
  • 9 бай Иван

    2 0 Отговор
    Мишката казала на котката да се реформира и да стане вегетарианец! Това разбрах.
  • 10 Г-ца каприз

    1 0 Отговор
    Дълбоката провинция дава акъл......🤣🤣🤣