7 Юни, 2023 07:10 1 474 10

Казахстан не участва в заобикаляне на санкции срещу Русия

  • казахстан-
  • русия-
  • санкции-
  • заобикаляне-
  • реформи

Заяви днес заместник-министърът на външните работи Роман Василенко.

Казахстан не участва в заобикаляне на санкции срещу Русия - 1
Източник: БГНЕС

Казахстан е страна, която през последните месеци и години извърши съществени реформи, произведени бяха парламентарни и местни избори, които доведоха до най-различни промени в политическо и социално отношение, заяви днес заместник-министърът на външните работи Роман Василенко. Той припомни на медиен брифинг в министерството на външните работи, че е бил създаден Конституционен съд и е било забранено на близки на президента да заемат висши длъжности в политиката и бизнеса.

"Утре и в петък страната ни ще бъде домакин на Международният форум Астана, в който ще вземат участие емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, президентът на Киргизстан Садир Жапаров, премиерът на Узбекистан Абдула Арипов и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Те ще бъдат част от общо повече от 100 лектори и панелисти и над 1000 участници в Международния форум Астана", каза още Василенко.

Към момента няма напрежение в отношенията на Казахстан с нито една страна и като цяло Астана промотира сътрудничеството и международното взаимодействие, както в региона, така и в света, заяви заместник-външният министър. Той припомни, че Казахстан членува в редица международни организации като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

На брифинга Василенко изтъкна значимостта на Средния коридор, който осигурява транспорта на стоки между Китай и Европа, минавайки през Казахстан, Каспийско море, Азербайджан, Грузия и Турция и достигайки страните от Европейския съюз по суша и море.

Маршрутът се явява и като алтернатива на преминаващия през Русия Северен път, обемите на превозваните по него товари намаляха с повече от 30 процента след налагането на западните санкции.

Този път, макар и относително нов, до голяма степен пресъздава древния Път на коприната. И ако тогава през него са пренасяни коприна, подправки и аромати, сега се транспортират айфони и компютри, каза още Роман Василенко.

На брифинга казахстанският зам.-министър на външните работи отговори на журналистически въпрос за евентуално членство на страната му в политико-икономическото обединение БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). Той посочи, че Казахстан би се присъединил към този съюз, ако бъде поканен, защото Астана може да допринесе допълнително за подобряване на диалога, както в организацията, така и в нейното сътрудничество с други държави.

Василенко засегна и темата за заобикалянето на санкциите срещу Русия, като посочи, че на територията на Казахстан не се извършва нарушаване на наложените от Запада санкции.

От април ние сме установили електронен контрол върху транзита и транспорта на стоките, които влизат в страната, каза още той в отговор на журналистически въпрос, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    6 2 Отговор
    Да бе повярвахме!
  • 2 Hато

    8 9 Отговор
    изграждат и заграждат най-големия зоопарк в света Руский Мир. Там ще може да наблюдавате най-свирепите животни изяждащи се едни с други.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист

    3 0 Отговор
    Да, а един мармот завива шоколада с целуфан
  • 6 Байконур

    2 0 Отговор
    След проведените реформи, вече и местните извънземни ще имат право да гласуват.
  • 7 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Западни мераци
  • 8 Историк

    2 0 Отговор
    Тънкия момент е :"Да,бихме членували в БРИКС ако бъдем поканени.."
  • 9 Уточнител

    3 1 Отговор
    Руснаците веднъж ги спасиха от един
    "майдан", ама по-нататък ще видим...
  • 10 Според Мен

    4 0 Отговор
    Никой не трябва да се обяснява на Колективния Запад за нищо, още по-малко за неспазване на самоволни едностранни санкции. Хегемоните трябва да разберат, че действията и думите им не важат за целия земен свят