Last news in Fakti

12 Юни, 2023 14:00 661 3

12 юни – Световен ден срещу трудовата експлоатация на децата

  • детски труд-
  • световен ден -
  • трудовата експлоатация на децата-
  • международната организация по труда

През 2023 г. призивът на Организацията в Световния ден срещу детския труд е: „Социална справедливост за всички. Да сложим край на детския труд!“

12 юни – Световен ден срещу трудовата експлоатация на децата - 1
Снимка: Shutterstock

Днес се отбелязва Световният ден за борба с детския труд. През 2002 г. Международната организация по труда обяви 12 юни за Световен ден за борба срещу детския труд, за да привлече повече внимание към проблема, пред който се изправят децата.

Според данни на организацията в глобален мащаб 115 млн. деца вземат участие в опасен труд. Това е труд, който по своя характер или поради обстоятелствата, при които се извършва, би могъл да доведе до увреждане на детското здраве, безопасност или морал. Децата, работещи в най-различни икономически дейности и на най-различни длъжности, могат да бъдат изложени на подобни рискове и проблемът е с глобален характер, като засяга както индустриализираните, така и развиващите се страни. Опасният труд е сред най-тежките форми на детски труд, които международната общност е набелязала да бъдат премахнати до 2016 г.

На този ден Международната организация на труда (МОТ) ежегодно акцентира върху проблемите, свързани с трудовата експлоатация на децата.

Организацията отбелязва деня от 2002 г. досега, като отчита, че за две десетилетия светът е постигнал стабилен прогрес в намаляването на детския труд. Те обаче предупреждават, че военните конфликти, кризите и пандемията от COVID-19 са поставили повече семейства в бедност, която е основна причина милиони деца да бъдат принудени да работят.

Детският труд лишава децата от образование и съответно от възможности за осигуряване на приличен доход и стабилна работа като възрастни, подчертават от Международната организация на труда.

През 2023 г. призивът на Организацията в Световния ден срещу детския труд е: „Социална справедливост за всички. Да сложим край на детския труд!“

Те апелират да се обърне внимание на първопричините, които водят до трудова експлоатация на децата, за да бъде тя премахната.

Сред предложените мерки за справяне с проблема са създаването и прилагането на силна правна рамка, основана на международните трудови стандарти и социалния диалог, осигуряване на всеобщ достъп до образование с добро качество и до социална защита, както и преки мерки за облекчаване на бедността, неравенството и икономическата несигурност и насърчаване на достоен труд.

Какво предвижда българското законодателство за непълнолетните работници?

В България детският труд е забранен до 16-годишна възраст, до която според Конституцията е задължително образованието.

Предвидени са някои изключения, основно за талантливите деца – позволено е включването им във филмови продукции, в театрални трупи, музикални състави и други.

За да бъде назначено на работа непълнолетно лице трябва Инспекцията по труда да издаде разрешително. Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление. При установяване на такова нарушение се уведомява Прокуратурата за започване на наказателно производство.


Условия на труд на непълнолетни лица

Непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Не могат да полагат тежък физически труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти и която създава риск за тяхното физическо и психическо развитие.

Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд.

При всяка проверка инспекторите по труда проверяват за законосъобразното наемане на лица, ненавършили 18 г., както и дали работните им места отговарят на изискванията.

Инспекцията по труда предостави данни за издадените разрешителни за работа на непълнолетни лица:

За петте месеца на 2023 г. са издадени 2545 броя разрешителни, от които 2466 – са за лица от 16 до 18 години.

Дадените през 2022г.. разрешения за същия период са 2060 броя като 1785 от тях са за наемане на работа на лица от 16 до 18 години. За цялата 2022 г. Инспекцията по труда е издала 11 933 броя разрешения за работа на непълнолетни лица.

Най-често непълнолетни се наемат за извършване на дейности в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през лятната ваканция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    3 1 Отговор
    Шансовете са високи че четем тая статия на смартфон или таблет правен от деца в Азия. хах
  • 2 Педофил в превод

    3 1 Отговор
    е "обичащ децата".Ще празнуват ли и те?
  • 3 При тъй наречените

    3 0 Отговор
    Ленински съботници , летни и ученически бригади и детския труд - нищо ?