Last news in Fakti

30 Юни, 2023 21:14 5 024 13

Върховният съд каза "Не" на Джо Байдън

  • сащ-
  • джо байдън-
  • демократическа партия

Около 26 милиона американци са кандидатствали към ноември за опрощаване на студентски заеми, а Министерството на образованието на САЩ одобри молби от 16 милиона

Върховният съд каза "Не" на Джо Байдън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният съд на САЩ блокира в петък плана на администрацията на президента Джо Байдън за опрощаване на студентски заеми, съобщава CNN.

Така отхвърли програма, насочена към предоставяне на до 20 000 долара облекчение на милиони кредитополучатели, борещи се с неизплатени дългове.

Решението беше взето с 6 гласа "за" срещу 3 гласа "против", като главният съдия Джон Робъртс е от консервативното супермнозинство.

Решението се приема като поражение за президента Байдън. Но може и да бъде използвано от него в президентската надпревара през 2024 г., като се опита да стимулира либералите с довода, че консервативният съд му е попречил да облекчи дълга на избирателите.

Междувременно републиканците празнуват решението като поражение на плана за "спасяване".

Ръководените от републиканците щати и консерваторите, оспорващи програмата, казват, че тя се равнява на незаконен опит за изтриване на около 430 милиарда долара федерален дълг по студентски заем под прикритието на пандемията.

Робъртс каза, че администрацията на Байдън и министърът на образованието са пренаписали закона.

Припомняме, че през ноември Федерален съдия в Тексас постанови, че планът на президента Байдън да анулира стотици милиарди долари дълг по студентски заеми е незаконен и трябва да бъде отменен.

Американският окръжен съдия Марк Питман, назначен от бившия републикански президент Доналд Тръмп във Форт Уърт, тогава нарече програмата "противоконституционно упражняване на законодателната власт на Конгреса", тъй като се произнесе в полза на двама кредитополучатели, подкрепени от консервативна защитническа група.

Планът за облекчаване на дълга вече беше временно блокиран от базирания в Сейнт Луис 8-ми окръжен апелативен съд на САЩ, докато разглежда искането на шест ръководени от републиканците щата да го наложи, докато те обжалваха отхвърлянето на собствения си иск.

Около 26 милиона американци са кандидатствали към ноември за опрощаване на студентски заеми, а Министерството на образованието на САЩ одобри молби от 16 милиона.

Планът на Байдън беше обект на няколко съдебни дела от страна на консервативни главни прокурори и юридически групи. Планът, обявен през август, призовава за опрощаване на до 10 000 долара дълг за студентски заем за кредитополучатели, които изкарват по-малко от 125 000 долара годишно или 250 000 долара за семейни двойки.

Безпартийната бюджетна служба на Конгреса през септември изчисли, че опрощаването на дълга ще елиминира около 430 милиарда долара от 1,6 трилиона долара неизплатен студентски дълг и че над 40 милиона души отговарят на условията да се възползват.

В четвъртък Върховният съд прие друго решение, което бе критикувано от Байдън - забрани използването на расова и етническа принадлежност при приема в университети в страната.

Главният съдия Джон Робъртс написа в мнението на мнозинството, че макар действията да са "добронамерени", те не могат да продължат вечно и представляват противоконституционна дискриминация срещу другите.

"Студентът трябва да бъде третиран въз основа на неговия или нейния опит като индивид - не въз основа на раса", пише Робъртс.

Съдия Соня Сотомайор обаче обвини мнозинството, че са далтонисти за реалността на "ендемично сегрегирано общество".

"Пренебрегването на расата няма да изравни общество, което е расово неравнопоставено", пише тя.

Това решение нанася сериозен удар на десетилетна практика, която увеличава възможностите за образование за афро-американци и други малцинства.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Налудник

    32 1 Отговор
    Обаче ние му казахме "да" и заехме поза "Г".
  • 2 Господи

    30 1 Отговор
    прибети това зло куче за да дойде някакво спокойствие
  • 3 Ха ха ха

    35 1 Отговор
    С печатане на долари не става. Идва пълен колапс. Ще си отворя биричка с чипс.
  • 4 истина е

    12 20 Отговор
    В САЩ администрацията работи и не краде ,защото за много години ще лежат в затвора ,а тук нашите хора са поставени само за измами и кражби !!

    Коментиран от #6

  • 5 Абе...

    35 0 Отговор
    Тия милиони и милиарди ги нямат за нищо. Говорят си ги, раздават си ги, изпращат ги като военна помощ...пълен цирк.

    Коментиран от #8

  • 6 Аре бегай

    27 0 Отговор

    До коментар #4 от "истина е":

    Напечатани хартийки без покритие. За каква администрация става въпрос?
  • 7 Калпазанин

    30 0 Отговор
    Байдън губи войната със здравия разум, затова и тавана все някога ще удари дъното и то като бомба
  • 8 Рошко

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе...":

    И си ги печатат колко им душа сака
  • 9 Механик

    23 5 Отговор
    В САЩ се раждаш длъжник и докато живееш, правиш доживотни длъжници и децата си.
    Знам, че козчетата ще възроптаят, ама ще ги помоля да изгледат сериала "АЛФ" от началото на 80-те години и да обърнат внимание на това как главните герои работят на по 3-4 места, за да могат да платят ипотеката, да осигурят пари за университет на дъщеря си и как на рожденния и ден и подаряват някаква 30-годишна, ръждива и гнила кола. Естествено е че го правят щото са много богати.
    БОЖЕ, какви шилета бяхме!!!!! Къде ми е бил акъла тогава?

    Коментиран от #10

  • 10 Чичо Том

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Явно си гледал някъв друг АЛФ. В тоя сериал бачкаше само Уили и издържаше цялото семейство барабар със оня от Мелмак.

    Коментиран от #13

  • 11 Самоунищожение на запада начело с ФАЩ

    13 1 Отговор
    С тая гениална политика, западната кочина скоро май няма да я има.
  • 12 Ловец на боклуци

    14 1 Отговор
    Рептил на снимката!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.