Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Юли, 2023 19:40 4 958 64

Касетъчни бомби: защо това оръжие е толкова коварно

  • нато-
  • украйна-
  • касетъчни бомби-
  • касетъчни боеприпаси

Касетъчната бомба се хвърля от самолет или се изстрелва като ракета с гаубици, артилерийски системи и ракетни установки

Касетъчни бомби: защо това оръжие е толкова коварно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Касетъчните бомби, които САЩ искат да предоставят на Украйна, са коварно оръжие. То взема най-вече цивилни жертви - при това години по-късно. Те са забранени с международна конвенция, но продължават да убиват.

САЩ искат да предоставят на Украйна касетъчни бомби в битката ѝ срещу руския агресор. Тези бомби могат да станат част от военния пакет на стойност до 800 милиона долара, с който Вашингтон иска да помогне на Киев. "Искам да отбележа, че руснаците използват касетъчни бомби на фронта", каза говорителят на Пентагона Райдър в края на миналата седмица.

Още новини от Украйна

Още през декември миналата година Украйна поиска от САЩ да ѝ предоставят въпросното оръжие, но тогава Белият дом игнорира молбата на Киев. През февруари 2023 година външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отново призова западните съюзници да предоставят на страната касетъчни бомби и увери, че те ще бъдат използвани "изключително срещу руските военни сили".

Германската външна министърка Аналена Бербок е против доставката на такива бомби за Украйна. Федералното правителство се придържа към Споразумението от Осло, съгласно което производството и съхранението на касетъчни бомби е забранено. Документът е подписан от 123 държави, 13 от които обаче още не са го ратифицирали.

Кой забранява касетъчните бомби и кой не?

Ключови държави като Русия, САЩ, Китай, Индия и Пакистан, но също така и Украйна обаче не са страна по тази договореност. Въпреки конвенцията през последните години броят на жертвите от тези бомби е нараснал значително - най-вече в Сирия.

По данни на "Хюман райтс уоч" руските агресори използват касетъчни бомби в Украйна, има много ранени и загинали цивилни граждани. Украинските въоръжени сили също са използвали такива бомби, съобщават още от правозащитната организация. "Извън непосредствения ефект от тези оръжия, те имат трайни и тежки последствия за цивилното население, тъй като остават и много неизбухнали заряди, които представляват опасност за цивилното население", посочва пред ДВ Рич Веър от "Хюман райтс уоч".

Военните експерти са на мнение, че касетъчните бомби могат да помогнат на украинската армия в нейната контраофанзива. Веър обаче изтъква, че Украйна има други възможности да ускори края на войната и без тези бомби, а Русия също би трябвало да се откаже от използването на тези опасни оръжия.

Какво точно представляват касетъчните бомби?

Касетъчната бомба се хвърля от самолет или се изстрелва като ракета с гаубици, артилерийски системи и ракетни установки. Тя съдържа стотици минибомби, които се разпределят на значителна площ - от размерите на едно футболно игрище до няколко хектара. При това нейни жертви стават не само войници, а най-вече цивилни граждани. Този вид бомби се използват от Втората световна война насам - например във войната във Виетнам. , ската война. Само над Лаос САЩ са хвърлили около 260 милиона минибомби, превръщайки по този начин страната в най-замърсената в световен мащаб.

Дори години по-късно те могат да бъдат смъртоносен капан за хората, тъй като само 40 процента от заряда експлодират, сочат данните на помощната организация Handicap International. Останалата част от заряда може да експлодира във всеки следващ момент и да нанесе тежки поражения на хората. Остатъците наподобяват обикновените мини и превръщат засегнатите територии в необитаеми.

Особено засегнато от приложението на касетъчните бомби е цивилното население. Мониторинговият доклад на Handicap International за 2022 година сочи, че в споменатия период 97 процента от жертвите на тези бомби са цивилни граждани, а 66 на сто от ранените и загиналите са деца. След август 2022 година Украйна е единствената държава, в която се използват касетъчни бомби, става ясно още от данните на организацията.

Кой произвежда такива бомби?

Според нейния доклад в момента 16 държави все още произвеждат касетъчни бомби или имат намерение да ги произвеждат в бъдеще. Сред тях са Египет, Бразилия, Китай, Гърция, Индия, Иран, Израел, Северна Корея, Пакистан, Полша, Румъния, Русия, Сингапур, Южна Корея, Турция и САЩ.

По отношение на възможните доставки на касетъчни бомби за Украйна изпълнителният директор на американската неправителствена организация "Arms Control Association" Дарил Кимбал обясни: "Това ще доведе до ескалация, ще бъде контрапродуктивно и само ще увеличи опасностите за цивилните, които се намират в района на бойните действия или един ден ще се завърнат в градовете и селата си".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ........

    61 7 Отговор
    Сатанистите искат да избият възможно най-много мирно население.Дори 20 г. да минат и да няма война тези снаряди ще са все още опасни.По същата причина стрелят и по атомни централи.Това там е геноцид.

    Коментиран от #14, #22

  • 2 Примати

    9 62 Отговор
    Знаете ли колко руснаци са необходими да завият една крушка? Вица не се получава с руснаци понеже те винаги скапват нещата… значи колко руснаци са необходими да откраднат една крушка… ааа… велико. Колко руснаци са необходими да откраднат една крушка… айде мислете

    Коментиран от #6, #9, #17, #27

  • 3 Епааа

    25 4 Отговор
    Коварно е , я ! Я съм пробал с касетъчна бира , и като гръмнем неколко каси , падам като нуклеаро у Хирошима !
  • 4 А, не така, американско е

    40 3 Отговор
    Значи е хуманно и демократично. Питайте нашите евроатлантици, те лично са го пробвали, гаранция
  • 5 Поредния пи ар

    40 4 Отговор
    Леотата нищо не промениха брадлитата също и това нищо няма да промени украйна си. Отива като държава и завлича ЕС
    Само гладкомозъчните вярват още в чудеса

    Коментиран от #41

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Щом е УСА, значи е демократско

    35 4 Отговор
    Тагарев знае. Он е експерт. Малко изфирясъл, учил е нещо преди 50 години във ВНВВУ. Там всички сега като му чуят името извръщат глава от погнуса

    Коментиран от #13

  • 8 Курд Околянов

    27 3 Отговор
    Това са най-ниската степен на ОМП /оръжия за масово поразяване/. Но почне ли да се използва ОМП не се знае до къде по скалата ще се стигне.
  • 9 примате,

    33 7 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    никой не иска да знае КОЛКО си примитивен и ПРОТИВЕН.
    Вицът беше за МИЛИЦИОНЕРИ, като боко и гешеФт, а вероятно и баща ти.
    На руснаците не можеш на малкия пръст да стъпиш. Бегай да целуваш деменцията и зелената шмъркалка.

    Коментиран от #16

  • 10 Гориил

    29 4 Отговор
    По същество това е оръжие за военни престъпления. След като използва касетъчни бомби, Америка ще трябва да се оправдава пред световната общност в продължение на десетилетия в използването на оръжия за масово унищожение срещу цивилни. Именно срещу цивилното население (жени, деца и старци) е насочено това ужасно оръжие, тъй като редовната армия е в състояние да устои и да се защити с още по-ужасни ответни удари. И е възможно по посока на най-близките неприятелски държави на Русия. Касетъчните оръжия със сигурност ще сложат край на търпението на Москва и ще доведат европейската война до ново ниво на горчивина.

    Коментиран от #32, #63

  • 11 Примати

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Отговор":

    Мисли за края на вица не за глупости
  • 12 Конспиратор

    10 9 Отговор
    С касетъчни боеприпаси се поразяват окопани противници или разчистват дори минирани площи.

    Коментиран от #21

  • 13 тегарев си го е

    29 3 Отговор

    До коментар #7 от "Щом е УСА, значи е демократско":

    тегарил в братския Съветски съюз да се обучава. Такива отстъпници са НАЙ-Противни. И друго странно при него - където е минал в живота си, НИКОЙ не може да го трае.
    И сега така ще стане.
  • 14 Орките да си ходят дамой

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "........":

    И украинците няма да получат от тези джаджи

    Коментиран от #19

  • 15 Хе,хе...!

    14 2 Отговор
    И ако остане на ,,Дойче- Зелето" да ни обяснява-,,защо касетъчните бомби са толкова коварни"...- беше тя...!
  • 16 Примати

    6 22 Отговор

    До коментар #9 от "примате,":

    Как да стъпа на малкия пръст на хора които крадът бяла техника и тоалетни чинии. Не съм крал през живота си
  • 17 Кой ще краде

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    скапана крушка?

    Коментиран от #20

  • 18 селски тарикат

    21 4 Отговор
    При толкова западна наглост и лицемерие,май и Русия ще ползва един процес във който се сливат водородни ядра и се образува хелий,остъчната колосална енергия ще се подари на Нато и Сащ фриий ....без пари!

    Коментиран от #62

  • 19 Да ти кажа правичката...!

    22 7 Отговор

    До коментар #14 от "Орките да си ходят дамой":

    И с тези джаджи и без тези дажаджи...,Укрите са бита карта...!

    Коментиран от #24

  • 20 Примати

    6 14 Отговор

    До коментар #17 от "Кой ще краде":

    Те бяха откраднали контактите от едни отвлечени украински кораби
  • 21 Гориил

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "Конспиратор":

    Самите касетъчни снаряди се превръщат в неексплодирали мини. Това свойство на касетъчните бомби е способно да убива и осакатява цивилни години и дори десетилетия по-късно. За разлика от стандартните мини, елементите на касетъчните бомби не могат да бъдат обезвредени от квалифицирани инженерни части.

    Коментиран от #26

  • 22 Хахахаха

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "........":

    А да попитам "миролюбивите" русофили, защо "мирната" Русия ги произвежда, а "нацистка" Украйна не ги произвежда?

    Коментиран от #23

  • 23 Мухахаха

    10 5 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    Щото няма капацитет.

    Коментиран от #38

  • 24 Криво-право

    7 13 Отговор

    До коментар #19 от "Да ти кажа правичката...!":

    Нали се сещаш какво ще се случи на рашковците с джаджите в котела в Бахмут,ако не се изнесат овреме.

    Коментиран от #30, #31

  • 25 Елементарно

    16 3 Отговор
    Американците окончателно искат да опустошат Окраина.
  • 26 Конспиратор

    9 7 Отговор

    До коментар #21 от "Гориил":

    Твърди се , че руския вариант неизбухнали са около 30%, докато американския около 5%. На война като на война .

    Коментиран от #29, #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Значи

    15 8 Отговор
    Бисмарк: Сключвайте договори с когото искате, разгръщайте каквито желаете войни, но никога не закачайте руснаците.
  • 29 Да, да

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Конспиратор":

    Твърди се от американците.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сещам се!

    14 5 Отговор

    До коментар #24 от "Криво-право":

    Каквото се случи и с ,,Великото Украинско пролетно КонтраНастъпление"...!
  • 32 Я питаи руснаците

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гориил":

    Колко бр. Точка у хвърлиха в украйна в населени места.

    Коментиран от #37

  • 33 ЧИНИ МИ СЕ

    9 4 Отговор
    ЧЕ НАКРАЯ ДОЙДЕ РЕДА И НА КИЙФ.....!!!
  • 34 ха, ха

    17 5 Отговор
    "Искам да отбележа, че руснаците използват касетъчни бомби на фронта", каза говорителят на Пентагона Райдър в края на миналата седмица.
    че те ако ги ползваха досега да сте оревали орталъка бе! ама отсега нататък, жална ви майка, ще ги ползват и вие няма да можете и да мцнете!
  • 35 Гориил

    6 11 Отговор

    До коментар #26 от "Конспиратор":

    Русия е световен лидер в производството на касетъчни снаряди и разполага с най-модерния арсенал от тези снаряди в света. Вашата информация е невярна и получена от ненадеждни източници.

    Коментиран от #39

  • 36 уйко -калеко

    13 3 Отговор
    Досега много рядко се споменаваше за употребата на такива боеприпаси .Сега в тази ситуация ще се развържат ръцете и на двете страни и ще настане голяма касапница.МИСЛЯ,ЧЕ ТОВА Е ГРЕШКА НА АМЕРИКАНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ.
  • 37 що да ги пита

    8 5 Отговор

    До коментар #32 от "Я питаи руснаците":

    даже американците признават, че рашките не ползват точка у от 90-те години, ползва ги украйна!

    Коментиран от #46

  • 38 Хахахаха

    7 10 Отговор

    До коментар #23 от "Мухахаха":

    Няма капацитет? Сигурен ли си? В една бивша съветска република, няма капацитет? Украйна има много технологии за военната промишленост, но не са развили за да водят войни. Украйна е имала много войни на своя територия, но не е започвала нито една.
  • 39 Хахахаха

    10 11 Отговор

    До коментар #35 от "Гориил":

    Все пак, Русия е терористична територия и произвежда такива бомби. Украйна НЕ произвежда!

    Коментиран от #42, #47

  • 40 РЕАЛИСТ

    12 5 Отговор
    Значи под натиска на САЩ, България унищожи касетъчните бомби, които имаше, щото било военно престъпление да ги използваш . Има решение дори на Народното събрание от 2012. Българи подписа конвенцията за неизползването им . Сега обаче , когато САЩ ги дава на Украйна, касетъчните бомби станаха демократични и власите в България нямат нищо против. Германия, Австрия и Испания се възпротивиха, а ние мълчим.
  • 41 Шопо

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "Поредния пи ар":

    Украйна не е държава а територия, Руска територия.
  • 42 Гориил

    8 7 Отговор

    До коментар #39 от "Хахахаха":

    Руските бомби не са предназначени за използване в Украйна. Тези оръжия ще бъдат използвани срещу страните от НАТО. Уверявам ви, че бързо, решително и без ни най-малко колебание. За първи път говорим за използване на оръжия за масово поразяване.
  • 43 Реалист

    6 6 Отговор
    Руката армията ще посипе с фосфор фашисти в Славянск и Кремсторск всичко ще изгори като факла
  • 44 Реалист

    4 5 Отговор
    На 200 000 осакатени окраински фашисти само за 3 месеца и над 160 000 убити

    Коментиран от #54

  • 45 Окраин4ев

    5 3 Отговор
    В болниците в Окрайна вече няма места.
  • 46 Така ли казаха руснаците

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "що да ги пита":

    А коня каза че не са нападали украйна.

    Коментиран от #48

  • 47 прекрасна логика

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хахахаха":

    по нея и американците са терористична държава, щом произвеждат касетъчните боеприпаси! btw, украйна също не е подписала тази конвенция, значи и те са терористична държава! абе направо се уплетохте!
  • 48 не, не руснаците

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Така ли казаха руснаците":

    американците го казаха!

    Коментиран от #51

  • 49 а аз ще кажа,

    5 2 Отговор
    че американците развързват ръцете на руснаците да ползват касетъчни боеприпаси и термобарични заряди / които пък не са предмет на нито една конвенция/ без някой да може да им рече и „копче“
  • 50 Мишел

    6 1 Отговор
    Украйна ползва от повече от година касетъчни боеприпаси: турски 155 мм снаряди, аналог на американските, както и 120 мм израелски мини.
    Русия също ползва 152 мм касетъчни боеприпаси- снаряди.
    Русия разполага и с голям брой касетъчни 250 и 500 кг.авиобомби УКАБ 250 и 500 ,както и с ракети Калибър , касетъчнио изпълнение.
    Без съмнение, когато САЩ изпратят в Украйна касетъчни боеприпаси, Русия ще започне да употребява тези свои бомби и ракети.
  • 51 Американците

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "не, не руснаците":

    Доказаха:че ракетата в краматорск е руска SS21.

    Коментиран от #53

  • 52 Четете ли внимателно

    3 4 Отговор
    Те руснаците използват такива, и затова американците ще снабдят украинците....
    Внушение буквално от статията... Ех, дойче дойче...

    Коментиран от #61

  • 53 ъхъ,

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Американците":

    като покриха снимките с номера на ракетата, ама само се помъчиха, вкараш ли веднъж нещо в мрежата, трудно излиза оттам! и видеото с влизането на украинската военна полиция ден преди да излезе другото с „труповете“ на същата улица в буча се пробваха да изчезне, ама нанай!

    Коментиран от #59

  • 54 Вили

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Реалист":

    Колкото си прав, толкова да си здрав.
  • 55 Рашка с чашка

    4 6 Отговор
    Истината е че вече никой не взима Русия на сериозно. То не бяха безаналогови оръжия, спецназ, най- добър в света и в крайна сметка за година и половина не може да превземе Харков, който е на 40 километра от руската граница! Китайците нарекоха руската армия - фикция, а иначе тя е бутафорна, парадна армия, създадена изцяло с вътрешно предназначение, да покаже на бедните мужици защо живеят толкова бедно в най-богатата на ресурси страна, уж заради армията. А всъщност заради най- богатите олигарси в света - руските! За сравнение САЩ превзеха Ирак за точно 20 дни от първата изстреляна ракета до пълната капитулация.Ирак е на хиляди километри от САЩ.
  • 56 ЦОНЧО И ТАСКО ИМАТ ;КАСЕТОФОН”🙌

    0 3 Отговор
    РОСАВТО ДА ЗАПОЧВА ДА ПРОИЗВЕЖДА....ИЗКУСТВЕНИ СТАВИ...ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ...👍
  • 57 Реалист

    3 5 Отговор
    Само ог млатене разбира ватника и гладната копейка.
  • 58 Госあ

    2 4 Отговор
    Феса се изплю в лицето на бункерния страпливец, както Зеленски се изплю в подлата сура на продажния рублoфатмак!
  • 59 Кой номер

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "ъхъ,":

    Оня с шаблона и боята, глупави украинци, ка забравят да го изтрият.
  • 60 Нормално мислеш

    4 2 Отговор
    То и Садам имаше химическо оръжие което така и не се намери.Нато са най големите лъжци не им вярвайте всичко е заради Американските интереси тоес еврейските.Каде си бате Хитлер
  • 61 Какво внушение

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Четете ли внимателно":

    Това е самата истина.
    Руснаците имат и стрелят, а украинците нямат. Обаче украиците пак ще имат и ще стреля, затова квичат рушняците.
    Сутринта гледах стрелба с касетъчни снаряди, 4 гаубици по един истрел, километър на километър нищо няма шанс, падат бомби през 5 метра мани мани.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 димо

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гориил":

    Тая престъпна сган само във е Виетнам е убил над 3 милиона мирни граждани да не говорим в Ирак, Сирия Либия. Никога и пред никой да сега не са се извинявали, същите престъпници- имаше го в интернета- пикаят ( с извинение за израза) върху убитите талибани. Така,ч е от тези убийци да се чака нещо подобно е невъзможно.Даже във фиlмите им казват " лошите хора които искат да навредят на Америка трябва да бъдат убити по целият свят."

    Коментиран от #64

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.