10 Юли, 2023 22:40 1 853 33

Вашингтон: Стремежите на Турция за членство в ЕС и кандидатурата на Швеция за НАТО са различни въпроси

  • сащ-
  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • реджеп ердоган

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ЕС трябва да проправи пътя за присъединяване на Анкара към Евросъюза, преди турският парламент да одобри кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО

Вашингтон: Стремежите на Турция за членство в ЕС и кандидатурата на Швеция за НАТО са различни въпроси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният департамент на САЩ заяви, че стремежите на Турция да се присъедини към ЕС не бива да бъдат пречка за влизането на Швеция в НАТО. Коментарът беше направен, след като по-рано днес турският президент обвърза двата въпроса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Смятаме, че това са различни въпроси“, каза пред журналисти говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ЕС трябва да проправи пътя за присъединяване на Анкара към Евросъюза, преди турският парламент да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    15 13 Отговор
    И султана накрая ще се озове от два стола на земята.
  • 2 Наблюдател

    10 1 Отговор
    Султана леко полека се премества на съседния стол
  • 3 Реджеп

    9 0 Отговор
    Предстои да измисли още пречки на Швеция 5654
  • 4 Винкел

    1 4 Отговор
    НАТО Турция и Швеция се разбрали при задействане на специален механизъм.
  • 5 Турците

    4 14 Отговор
    Ако продължават да се инатът може да бъдат изгонерни от нато
  • 6 Ердоган

    6 10 Отговор
    Е авторитарен президент почти диктатор
    С такъв ръководител НАТО само ще си създава проблеми
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гориил

    1 0 Отговор
    Изпълнена съм със сарказъм и ирония.
  • 9 НАТО

    8 14 Отговор
    Може без Турция но Турция не може без НАТО

    Коментиран от #12, #26

  • 10 Турчин

    7 10 Отговор
    Стар е вече Ердоган. Умен е. Голям политик. Патриот. Обича страната си. Но стар. От една страна една продажна опозиция с един кюрд начело който е готов да даде Турция на тепсия на западните държави. От друга един малoyмен партньор на Север (Русия). С Путин ли да се разбере, с западните лицемери и двулични безпoлoви същества. С вътрешните продажници ли. С бежанците ли. Със кюрдите ли. С ислямистите ли. В Турция има една силна ислямистка прослойка. Той ги държи но и те са недоволни. Много е "западен" Ердоган. Според други е ислямист. Тежко болен е от години но може да живее с тази болест с години. Но все пак е доста възрастен. И двойници няма като Путин.

    Коментиран от #16

  • 11 Търновец

    2 3 Отговор
    Турция има Американска база и доскоро там имаше Американски атомни бомби - може би още да там, а също ПВО пазещо Израел от Ирански ракети, а преди 20 години Турците помогнаха на Буш за Ирак - пуснаха бойни самолети да бомбардират Ирак. Тогава Буш разговаря с политици от Дания и Франция да отменят тяхното вето и така Турция стана кандидат за ЕС. А глобалисти от САЩ и ЕС не искат единна Европа с конституция и на Християнски основи, а гледат на ЕС като повторение на многокултурна Отоманска Империя но със столица Тел Авив

    Коментиран от #15, #21

  • 12 Турчин

    8 13 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО":

    Най силната и най спосбната армия на европейския континент е турската. НАТО не може без Турция. За Турция не са проблем държави като Русия и Украйна. Турция е много силна. Особено в сухопътна война. Това го знаят много добре на Запад. При война - конвенционална война Русия няма шанс - нищожен шанс срещу Турция. Да не говорим за Украйна, Полша или Беларус и т.нт.

    Коментиран от #18, #27, #30

  • 13 Мехмед

    9 0 Отговор
    Ердоган насъска кучетата и те се разлаяха.
    Кучетата си лаят, керванът си минава.
  • 14 Хохо Бохо

    2 0 Отговор
    Ердоган е велик политик, но ти път допусна грешка...
  • 15 Турчин

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Търновец":

    Американските атомни бомби са там но турската армия няма "ключ" за тях. Не може да ги ползва.

    Коментиран от #32

  • 16 Гориил

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Турчин":

    Мисля, че се поставяте в нелепо и неудобно положение. Особено трогнат от "Малка Русия". Това е типичната политическа естетика на Анилена Бърбок, Кая Калас, Сана Марин, Батман, Спайдърмен и Жената котка.
  • 17 Хахахаха

    5 5 Отговор
    Интересно, защо Турция се натиска за ЕС? А русофили, какво ще кажете? Не се натискат за съюз с Русия?
  • 18 Хахахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    НАТО вече има Финландия, а и Швеция ще е! Ако Турция не иска да е в НАТО, ще трябва да се пази сама.

    Коментиран от #20, #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хихи

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Болен ли си? Турция има най-голямата армия в Европа.
  • 21 КойИмСервира

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Търновец":

    Турция е кандидат още от 1959 г. но вие от де да знаете.
    За какви 20 години бълнуваш.
    Сметни станали са 64 години от заявката.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Зиско

    4 0 Отговор
    Той много добре знае какво да поиска защото той не иска Швеция в НАТО и по този начин ги отклонява когато им иска неизпълними условя

    Коментиран от #28

  • 24 Гориил

    1 1 Отговор
    Сега ще започнат безкрайни телефонни разговори до Москва с поклони и реверанси.
  • 25 Турчин

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Финландия е 5 милиона бе човек! Украйна беше 40 милиона а днес е 25. Какво може да направи една 5 милионна Финландия срещу 140 милиона Русия?!! Абе вие нормални ли сте? Финландия е с по малко население от България. Не я гледай на картата че е голяма. Турция е 88 милиона. Русия е 140 милиона от които над 30 милиона са мюсюлмани. От тези 30 милиона 90% са тюркоговорящи народи. При война между Русия и Турция знаеш ли какво объркване ще стане вътре в самата Русия? Къде е най голямата европейска джамия? Не е в Берлин. В Москва се намира. Финландия е в НАТО за да се защити от Русия. Турция е в НАТО за да бъде фактор. Там е разликата. Турция е в НАТО за да има думата. За да каже "ДА" или "НЕ".
  • 26 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО":

    Откакто е дешифриран сценарият от военното учение "Милениум Челъндж - 2002"на НАТО... близо вече 6 години Турция усилено денонощно укрепва отбранителната си независимост и се готви да се брани не от противниците си а от стратегическите си съюзници !!!...Турция отдавна знае как беше запланувано този сценарий да се приложи, ако пуча на фето беше успял и Ердоган беше премахнат през юли 2016 ...не стана !...И cега след катастрофалното земетресение как пак се създаде напълно...100%ва индентичност със сценария на учението ситуация и възможност с перфектна манипулация да се приложи сатаничният план ! ! !....Първият опит за намеса и нахлуване беше когато Байдън с патос каза, че са със съюзника си и изразява "готовност да прати американската армия на помощ в Турция"...Как веднага след него Пентагона заяви че пращат Американския самолетоносач USS "George H.W. Bush" CVN - 77 към Турция ! "Благородните рицари" ще помагат с армия и самолетоносачи ...забележително и перфектно скроено нали ??!...Когато Турция отправяше призиви за задействане на "член 5" в началото на "Сирийската пролет" и конфликта с руския изтребител,тогава САЩ и НАТО оставаха безучастни , а сега дори без призив и покана се "хвърлят юначно да помагат" с армия и самолетоносач с всичките подводници около него, наред с въздушната охрана и радарната техника на окенския гигант, който явно "щяха го превърнат" в огромна болница или поле за приютяване на пострадали от природното бедствие !..
  • 27 Турчин

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    Колкото и минуси да цъкате турската армия е много дисциплинирана и силна. Турция беше с население 45 милиона и участва в корейската война. Бяха излъчили филм с участието на турски ветерани от корейската война. За корейците турците казват че са фанатици. Много добри войници. Става дума за северно - корейците. За американците един стар турски дядо участвал във войната каза, че американските войници изобщо не слушали заповедите на офицерите си. Застреляли техен командир. Американските командири не смеели да дават заповеди защото ги е било страх от войниците които при толкова много смърт явно са се побъркали и се случвало редници да пребиват командири - офицери. При корейците имало здрава дисциплина и никакви откази към заповеди.
  • 28 Шмиргел

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Зиско":

    Разбраха се.
    И това ще научиш с малко закъснение.
    Такива като Д.В. обмислят що да пишат.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Стършел

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    Да де и те с чужди оръжия са мноооого силни нали.🤣🤣🤣
  • 31 Браво

    1 1 Отговор
    Ердоган пусна Швеция в НАТО
  • 32 Всъщност "ключът" е споделен

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Турчин":

    Никой не може да го ползва без другият
  • 33 Мнение

    4 1 Отговор
    Да, но отговора е един и същ! Има резон Турция да. не разделя стремежите си! Няма резон ЕС да ги пренебрегва цели 50 години!