Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юли, 2023 10:31 1 078 16

Западният печат за очакванията от срещата на върха на НАТО във Вилнюс

  • нато-
  • украйна-
  • йенс столтенберг-
  • русия-
  • турция-
  • володимир зеленски

Медии посочват значителната отстъпка, направена към Украйна с премахването на формалните изисквания за подписване на план за действие за членство, чието осъществяване е отнемало няколко години на други държави

Западният печат за очакванията от срещата на върха на НАТО във Вилнюс  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На срещата на върха на НАТО, която започва днес във Вилнюс, не се очаква очертаване на ясен път за кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО на фона на предпазливостта на Германия и САЩ, посочва “Гардиън”.

Украйна иска да получи яснота кога и как може да се присъедини към алианса след края на войната с Русия, тъй като смята, че защитата чрез членство в пакта е единственият начин да гарантира сигурността си. Изглежда обаче, че вместо това ще ѝ бъде предложена по-тясна интеграция с НАТО.

Още новини от Украйна

В понеделник, когато президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с премиера на Обединеното кралство Риши Сунак в Лондон, американски и британски представители подчертаха, че поставянето на конкретни изисквания пред Украйна е нереалистично предвид несигурността на продължаващия конфликт.

В основата на НАТО е член 5 от Северноатлантическия договор, който гласи, че всяка от страните в Алианса се съгласява с това, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се счита за нападение срещу всички тях. Този член изисква в защитата на нападнатата страна да се включат останалите държави от НАТО.

Западните медии посочват значителната отстъпка, направена към Украйна с премахването на формалните изисквания за подписване на план за действие за членство, чието осъществяване е отнемало няколко години на други държави.

Очаква се окончателният текст на заключителната декларация от срещата на върха да съдържа внимателно конструирано изявление, целящо да отиде малко по-далеч от предишния ангажимент, поет към Украйна през 2008 г., че страната може да стане член на пакта в неопределен бъдещ момент.

Пресата обръща внимание на оптимистичния тон на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който подчерта, че на срещата във Вилнюс ще бъде постигнат консенсус. "Всички съюзници са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса, и аз съм уверен, че на срещата на върха ще бъдат взети решения, които ще бъдат силни и положителни за Украйна", каза той на пресконференция, но без да влиза в подробности, което показва отсъствието на единодушие сред страните членки.

Очаква се членовете на НАТО да поемат и допълнителни ангажименти за двустранна военна помощ за Украйна. В този контекст британската преса припомня, че вчера Обединеното кралство обяви, че е сключило договор на стойност 190 млн. паунда с компанията BAE Systems за осемкратно увеличаване на производството на 155-милиметрови снаряди по натовски стандарт, много от които се очаква да бъдат предоставени на украинската армия.

Друг важен момент, свързан със срещата във Вилнюс, е изразеното от турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвързване на присъединяването на Швеция към НАТО с присъединяването на Турция към Европейския съюз. В свое изявление, направено на летището, преди да отпътува за срещата на върха на НАТО във Вилнюс, турският президент заяви: "Първо, нека да проправим пътя на Турция към Европейския съюз, а след това ще проправим пътя на Швеция, както направихме за Финландия".

Заглавията по темата, включително на “Вашингтон пост” и "Ню Йорк таймс", са, че Турция оттегля противопоставянето си на членството на Швеция в НАТО. Всъщност обаче обвързването на подкрепата на Стокхолм с членството на Анкара в ЕС поставя много въпросителни.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че кандидатурата на Турция за членство в ЕС не е свързана с присъединяването на Швеция към НАТО, след като Реджеп Тайип Ердоган изглежда въведе ново препятствие, което Швеция трябва да преодолее, преди да се присъедини към отбранителния съюз. Вашингтон също разграничи двата въпроса, както заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Турският президент заяви пред репортери в Истанбул: "Турция чака пред вратата на ЕС вече повече от 50 години и почти всички страни членки на НАТО вече са членки на ЕС."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    9 0 Отговор
    Какви очаквания те статиите им вече са готови само чакат да им дадат сигнал да ги публикуват, а от фактифейк да ги препишат.
  • 3 Когато

    9 0 Отговор
    Войната приключи няма да има кой да приемат то май и ЕС няма да го има сега просто се пънат като глист на ламарина и си мислят че като 10% гладкомозъчни им вярват това важи за всички
    Най голямата им грешка е че много са си повярвали
    А покритие никакво
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахахаха

    11 0 Отговор
    На укрина и укрофюрерът вече показаха среден пръст!
  • 6 Хасковски каунь

    8 0 Отговор
    Очаква,чака и ще ще дочака голям резил за ВСУ край Орехов. А той вече върви .
  • 7 комунистче

    7 0 Отговор
    нали се очаква, когато една страна влезе в НАТО, да се повиши общото ниво на сигурност на всички членки, с приемането на Украйна, ще стане точно обратното, страните от НАТО работят против собствените си интереси, сега очакваме това да се случи и със страните от ЕС, с приемането на Турция в съюза
  • 8 БРОНИРАНА САЩ НЕМОЩ

    5 0 Отговор
    ГОРИ. И какво бегАние на укри от Брадли-тата. Лекоатлети им завиждат. ДАВАЙ РУСИЯ.!
  • 9 БРОНИРАНА САЩ НЕМОЩ

    4 0 Отговор
    Като по ноти:
    хттпс://руска пролет.су/ 1689019215
  • 10 Ербапали.

    4 0 Отговор
    Язък за целия масрафф.
  • 11 Гошо

    3 0 Отговор
    Вече няма оптимизъм за контраофанзивата на Клоуна.А Вагнер отново се включва на 5 август.Клоуна е в паника.
  • 12 Ксаниба

    4 0 Отговор
    Мултиките на Мосфилм в 3-D обсъждат натфците. Калибровката, Кинжала дали копа на 300 метра бетон. Авангарда обаче още не са тествали, може би на хамриканска земя, с Посейдона барабар???
  • 13 Българските турци

    3 0 Отговор
    След като рухна СССР и се разтури Варшавският пакт , НАТО остана без опонент и от тогава до днес продължава да съществува с "изкуствено дишане и сърдечен масаж въпреки комоциума" !! И във Вилнюс не става нещо ново ! НАТО се разширява но това не лекува болестта на НАТО !?...Задайте си въпроси :
    - Нуждае ли се светът от икономически,финансови , енергийни и военни хегемони ?...
    - Дали наистина земната цивилизация все още е толкова примитивна ,че трябва да дели своите жители на раси , на бедни и богати,на интелектуално развити и духовно и културно изостанали ?!...
    - А неможе ли пакт като НАТО да се разшири до такава степен ,че да стане гарантът на световния мир и пазител на реда и дисциплината и военния и политическият етикет на цялата ни ЦИВИЛИЗАЦИЯ ?!..
    - Не можем ли да превърнем ООН във висша политическа платформа на международно управление без досегашната сеизмичната основа на дискриминация и експлоатация ,а изградена върху здрав и реалистичен и равноправен фундамент от принципни правила и закони , които няма да позволяват идеологични , икономически и религиозни манипулации и измами върху земното население ??!....
    Колкото въпроси успеете да зададете ще видите, че още толкова ще се офрмят и ще очакват да бъдат задавани !?...

    Коментиран от #16

  • 14 Хахаха

    0 0 Отговор
    Нато защо ги е страх нали ала бала до сега а САЩ и Германия се дърпат аре приемете ги и да видим какво ще се случи покажете на населението на нато че не ви е страх да стъпките с единия крак във окрайна какво чакате ще бъде интересно
  • 15 Според

    1 0 Отговор
    карикатура във френската преса, срещата във Вилнюс, била сходна на концерта на Елтън Джон в Стокхолм ....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.