Last news in Fakti

21 Юли, 2023 19:33 1 899 57

ООН предупреди: Светът е в нова ера, белязана от най-острото съперничество на големи сили

  • оон-
  • антониу гутериш-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • студена война

Гутериш предупреди, че тези разделения подкопават крайъгълния камък на ООН - всички държави да работят заедно за решаване на глобалните предизвикателства

ООН предупреди: Светът е в нова ера, белязана от най-острото съперничество на големи сили - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се обърна към нациите по света, че периодът след Студената война е приключил и светът се движи към нова многополюсна ера, която вече е белязана от най-високото ниво на геополитическо напрежение и голяма конкуренция за власт от десетилетия, пише АП.

Той предупреди, че тези разделения подкопават крайъгълния камък на ООН - всички държави да работят заедно за решаване на глобалните предизвикателства.

Шефът на ООН отбеляза множество предизвикателства - по-сложни и смъртоносни конфликти, отново възникващи опасения за възможна ядрена война, нарастващи неравенства в и между страните, широко разпространен тероризъм, извънредна ситуация с климата, нарастващо недоверие в обществените институции и човешките права подложени на глобални атаки "включително пагубен отпор срещу правата на жените".

Генералният секретар каза, че нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. е направило още по-трудно справянето с тези предизвикателства. И без да назовава Русия, той ясно я критикува, като каза, че ако всяка страна изпълни задълженията си съгласно Хартата на ООН - които включват зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички нации - "правото на мир ще бъде гарантирано".

Гутериш представи своя мрачен поглед за света в политически документ, очертаващ "Нова програма за мир" пред дипломати от 193-те държави-членки на ООН. Това е опитът на ООН да се справи с новите заплахи, каза той.

Ръководителят на ООН подчерта критичната важност на запазването на мултилатерализма, като каза: "В нашия разпокъсан, проблемен свят е задължение на държавите да запазят нашата универсална институция, в която имат дял."

"Времето за действие не е когато разделенията и разломите са ни погълнали", каза той. "Времето за действие е сега."

Оригиналната програма за мир беше представена от тогавашния генерален секретар на ООН Бутрос Бутрос-Гали през 1992 г. след разпадането на Съветския съюз и края на Студената война със Съединените щати. Той приветства края на "враждебността и недоверието" между суперсилите и очертава как ООН може да засили работата си по превантивна дипломация, поддържане на мира и изграждане на мира.

Ричард Гоуън, директор на ООН за Международната кризисна група, каза, че тази визия "на активист, интервенционист на ООН" е основната му политика през последните три десетилетия. Но той каза, че "Новият дневен ред за мир" на Гутериш подчертава, че "движещата сила за нов мултилатерализъм трябва да бъде дипломацията".

В анализ на новия дневен ред Гоуън каза, че той се фокусира върху това какво трябва да направят страните членки и върху многостранното сътрудничество в един все по-разпокъсан и неравен свят, "в който Гутериш вярва, че ООН трябва да се адаптира към улесняване на международното сътрудничество, а не да се стреми да го води".

Една от ключовите области, в които този предложен нов подход е очевиден, е във възгледите на генералния секретар относно широкообхватните мироопазващи операции на ООН, особено след гласуването на Съвета за сигурност на 30 юни за незабавно прекратяване на мисията на над 15 000 души в Мали, както се изисква от военната хунта на страната, която привлече наемници от руската група Вагнер.

Гутериш каза на дипломати, че докато мироопазващите сили са спасили милиони животи, "дългогодишните неразрешени конфликти, водени от сложни вътрешни, геополитически и транснационални фактори, и постоянно несъответствие между мандати и ресурси, разкриха ограниченията им". Казано направо, каза той, "мироопазващите операции не могат да успеят, когато няма мир за поддържане".

Предложеният от него мирен дневен ред призовава нациите да преминат към "пъргави, адаптивни" мироопазващи модели със стратегии за изход и да подкрепят "действия за налагане на мира от регионални и подрегионални организации", упълномощени от Съвета за сигурност, платени от държавите-членки на ООН и подкрепени от политически усилия за насърчаване на мира.

"Няма континент, който да се нуждае повече от това ново поколение мисии за налагане на мира, отколкото Африка", каза Гутериш.

"Новият дневен ред за мир" е един от няколкото политически документа, които генералният секретар призовава всички страни да разгледат преди Срещата на върха на бъдещето, която той свика през септември 2024 г., където ООН се надява, че ще бъде приета нова визия за следващите години, отразяваща днешния свят, който запазва мултилатерализма.

След представянето на Гутериш много страни изразиха първоначални реакции към предложения дневен ред като цяло със силна подкрепа от Европейския съюз и други. Но Египет каза, че някои предложения са твърде амбициозни, а Русия предупреди за намеса във вътрешните работи и възрази срещу акцента в дневния ред върху човешките права и нарече подхода към климата противоречив.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИГЪР

    32 3 Отговор
    Ко се пъне тоя Антонио Гутериш, като се знае, че Украйна няма документи в ООН !!!

    Коментиран от #11, #16

  • 2 Мдаа..

    26 5 Отговор
    Путин оправя нещата след многополовите и няма спирка.Той не е пътнически влак а експрес с ракети..Панятна? А вие ли лайте,джавкайте си там..

    Коментиран от #4

  • 3 Русофил

    7 25 Отговор
    Голямата сила русия стана малка.
  • 4 Русофил

    4 18 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа..":

    Руски експрес - не го чакай. Може и да пристигне по някое време.

    Коментиран от #8

  • 5 ООН 50 години с тероризма на Израел

    22 3 Отговор
    дори не можа да се справи. Никаква полза няма от него.
  • 6 Ила с Чук

    26 6 Отговор
    Без американците светът би бил прекалено хубав

    Коментиран от #39

  • 7 Сатана Z

    20 2 Отговор
    Стрина Урсула ще замени Гутериш в ООН по препоръка на САЩ след мушенхията с ваксините
  • 8 Би Бек

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Поне не се пали всяка седмица като ганиовский експрес
  • 9 САЩ бомбандира Югославия

    25 4 Отговор
    и ООН дори осъдителна резолюция не написа.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 4 Отговор
    ООД ООН откри , че Светът вече не иска да бъде мамен и бит от големия бабаит ❗
  • 11 Пешо

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТИГЪР":

    Няма , ама им раздава пари и те говорят каквото им каже Бай Джо, а парата през Зелко. Фащ заминават във всяко едно отношение и се опитват през марионетките да излъжат света. Пред пълен фалит и този Гутито ще са наложи да се скрие да не си поиска някой парите, ако не ги заработи с шай.ката около него. И той усеща , че нещо никой не го брои за син плод.
  • 12 Сталин

    25 5 Отговор
    Тоя смотаняк гутереш да беше се обадил когато Сащ избиваха милиони хора в Ирак, Афганистан , Сирия ,Либия, Венецуела

    Коментиран от #22

  • 13 Естествен Интелект

    18 2 Отговор
    Значи кравата ще си командори и ограбва само васалите.
  • 14 Ковид19

    11 3 Отговор
    Бягай бе подлого
  • 15 Хм, хм

    14 1 Отговор
    И вие за какво вземате заплати, никой не знае.
  • 16 Любомир

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТИГЪР":

    Той вече и за Украйна ги е депозирал в САЩ и се явява като временен агитатор. Него го управляват във всяко едно отношение, най вече в лъжите.
    Щом и Фродо с пръстена му се подигра.
    Англетата ,защо подскочиха да го питат за едно Благодаря? Много ясно, защото всичко замина в Бляк Рок. Бритите са излъганите камилчета, а останаха само с комисионни.
  • 17 Няма ООН

    16 3 Отговор
    И нациите никога не са били обединени. Една говорилня обслужваща САЩ от която никога реални ползи е нямало
  • 18 Дори и

    12 2 Отговор
    Утеряш усещане къде върви дневният ред.
    Зад океанските ни приятели са в губеща позиция и защото те са негови спонсори той започва да..... мучи и квичии.....
    А нашите овчари заблудени в блатото при зелената жаба пият зелена блатясала жабуня.
    А стадото спи ли спи
    А овчарите на стадото българско
  • 19 Напреднал

    17 3 Отговор
    Логично. 30 години Колективният Запад имаше безпрецедентен шанс да поведе Света към добро и спечели доверие, но го проигра с ненаситност, арогантност, властолюбие, милитаризъм и безпрецедентна демагогия. Резултатите от тази политика не закъсняха. Неспирни войни, разрушения и насилие, невиждана мигрантска вълна. Започна се с Югославия, последва Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен, Грузия, за да ескалира днес в Украйна. Да, съпротивлениято на Новия Световен Ред след подобна политика е назряло в огромни размери и предвещава мрачно бъдеще, тъй като независимо от провала, Колективният Запад не се отказва от Световната Хегемония

    Коментиран от #54

  • 20 Анонимен

    9 4 Отговор
    Гутериш първо да беше казал че САЩ никой не ги е канил в Сирия а те с наглостта си казват че уж руснаците им пречат...Руските военни са официално поканени във връзка с ИДИЛ там. А после да беше казал че войната в Окрайна е заради семейството на Байдън и оттам семейството и приближени на тях печелят милиарди долари Зеления продаде почти всичко в Окрайна на краварите а те като тарикати предлагат на европейците да свършат мръсната работа в Окрайна и после краварите ни лук яли ни мирисали. Краварите работят на принципа. Прецакан другарчето което е ЕС.
  • 21 смех в залата

    2 10 Отговор
    роzия голяма сила ? 😂😂🤣
  • 22 тинтири минтири

    4 10 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    в Сирия ги избивате вие , а в ирак никой не е избивал цивилни , както прави руската терористична нация

    Коментиран от #26

  • 23 Влади-Мир

    11 3 Отговор
    Естествено, че ще многополюсен свят,...но странното ....защо като избиха 2млн иракчани ни рива, когато горяха живи хора в Одеса ни рива, когато избиха 14000 етнически руснаци също ни рива, що ревеш сега?!?

    Коментиран от #24

  • 24 малиии

    3 10 Отговор

    До коментар #23 от "Влади-Мир":

    още един поддал се на руската пропагабда бълнува милиони и изгорени ... 🤣

    Коментиран от #27, #28, #30

  • 25 В Африка войните пак са заради САЩ

    8 2 Отговор
    Където Китай има влияние войни НЯМА
  • 26 Ха, Ха,

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "тинтири минтири":

    А да си чел за 500 000 загинали иракски деца в търсене на несъществуващите оръжия за масово поразяване? Аз съм гледал на живо интревюто между британската журналистка и тогавашният държавен секретар Мадлин Олбрайт. То още може да се намери в интернет.

    Коментиран от #31, #53

  • 27 САЩ са терористи

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "малиии":

    Сега ли го разбра? От Марс ли падаш ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Запознат

    5 2 Отговор
    "които включват зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички нации"

    А къде беше ООН когато американците нападнаха Ирак, Афганистан, Югославия, Либия, Сирия - когато правеха цветни революции и арабски пролети. Когато смъкнаха законно избран президент в Украйна чрез кървав преврат и назначиха хунта на власт избила 14 000 от своите граждани. Къде са ООН и сега когато американците точат незаконно Сирийския петрол че и са си направили военна база там - това сигурно е зачитане на суверинитета и териториалната цялост. Ама този Гутериш го е страх да каже истината за работодателите си - американците превърнаха ООН в поредното тяхно НПО на тяхна хранилка.

    Или др

    Коментиран от #34, #56

  • 30 ПросТакесо....

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "малиии":

    "пропагабда" малииии......

    Коментиран от #37

  • 31 Не... това е друго

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ха, Ха,":

    Просто питат изчадието олбрайт дали си е струвало убийството на 500000(петстотин хиляди) иракски деца и тя казва да( в името на демокрастията явно)

    Коментиран от #40

  • 32 ООН

    5 1 Отговор
    От време на време терориста Израел даже ги обстрелва и тези си налягат парцалите.
  • 33 Коиловци брадърс

    4 2 Отговор
    Шмърт за америка
  • 34 офффф

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Запознат":

    на единия вече му отговорих на същата руска мантра , Сирия е унищожи русия , арабската пролет я направиха народите които се надигнаха срещу диктаторите , кадафи изпрати армията да си избива народа , в Украйна нямаше преврат а революция срещу един корумпиран диктатор и т.н , стига с тази руска пропаганда , нямате ли глави на раменете ? ..

    Коментиран от #36, #48, #57

  • 35 Костадин Костадинов

    1 4 Отговор
    Голямата сила съ оказа голям балон, просто от мойти им са иска съ е вярно а ме ние. Съжалявам мой братя русофлчета ,светъ тъкъф къфто е. Ами вий ся да ни съ откажити да гласуати заменя,чи аз съм патриот и ша са спася, както СССР на спаси от частната инициатива.
  • 36 Костадин Костадинов

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "офффф":

    Ако става въпрос за мойти русофлчета - имат щото са хомо сапиенс,но багажа вътре,е кът на хомо еректус. Само човек, като си зададе въпрос,как моат да гласуват за меня и е ясно с ко разполагат горя.
  • 37 малииии

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "ПросТакесо....":

    виж на клавиатурата си , къде е копчето "н" и къде е копчето "б" , то някое животинче да беше щеше да се досети , а не да го прави на въпрос 🤣
  • 38 Жададык

    4 0 Отговор
    Фундаментална дописка. Жалон, така да се каже. Анонимка на практика, с етикети бгневс/ера/сащ. По същество признание за краха на идеята за говедарско господство на планетата и хврляне на кърпата на ринга на световната геополитика....Оттук насетне говедарите и васалите им могат само да бришат кървави сълзи и сополи и да молят за милост... А родните ойроатлантици да заемат колянно-лакътна поза и да релаксират сфинктерите....
  • 39 1944

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ила с Чук":

    и немаше да имаш компютър , интернет и мобилен телефон. ше си караш на работническо дело от 1953 година. сричаш го десетина дни докат свършат парчетата у външния кенеф.
  • 40 1944

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Не... това е друго":

    от пасолството са ви набутали мухлясали сибирски гъби? яко друсате. ама да ти кажа помня за едни три милиона убити цивилни авганистанци по време на брацката помощ от ссср. ти отде да знаеш тогава си карал вечерно училище след бачкане в комунала.
  • 41 Вирус

    2 0 Отговор
    Хахаха продължават да настройват света защото се руши англосаксите ред мъка им е
  • 42 Вирус

    3 0 Отговор
    Нали си признаха че Украйна няма документи в ООН за границите си кво лъжат пак

    Коментиран от #46

  • 43 Голяяям успех

    1 0 Отговор
    След като и Гутиериш разбра и казва без да е питал началниците, че светът се движи към многополюсна ера. Развива се Гутиериш...
  • 44 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор
    ООНто е продукт на фондация рокфелер, на основна издръжка от такива, подобни, за да пробутва интересите на ФАЩ, за световна хегемония. Такива сатанински ОПГта са СЗО, Световната Банда, ЕЦБ, ЕС, Давоското сборище и наднационалния капитал. До едно собственост на хазарите от ФЕД. Това е лебедовата им песен. Музика за ушите на всеки нормален човек.

    Коментиран от #47

  • 45 Костадин Костадинов

    0 2 Отговор
    Ся кът са замисля -прав си! Ши напрая референдум пу таз тема с въпрос,,Искати ли Украйна да има дукумети за ООН до догодина - доамина щот тогава руския чепик ши е каталясал?" Моля сички кухи русофлчета,верни руски патриоти с постоянен адрес в България и временен в Западна Европа -а може би обратно ,но в никакъв случай не и в Русия- да гласуват с ,,+". Рифирендум ши има 30 февруари таз година. Само 3 имена, подпис и ЕГН ,и рефередумъ го давам на КС!
  • 46 Костадин Костадинов

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Вирус":

    Ся кът са замисля -прав си! Ши напрая референдум пу таз тема с въпрос,,Искати ли Украйна да има дукумети за ООН до догодина - доамина щот тогава руския чепик ши е каталясал?" Моля сички кухи русофлчета,верни руски патриоти с постоянен адрес в България и временен в Западна Европа -а може би обратно ,но в никакъв случай не и в Русия- да гласуват с ,,+". Рифирендум ши има 30 февруари таз година. Само 3 имена, подпис и ЕГН ,и рефередумъ го давам на КС!
  • 47 Костадин Костадинов

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Ха ха ха ха":

    Ами и ти си прав-въй мноо съм тъб- ,чак ся съ усетях,чи руснаците нямат никви амбиции за господство,те само освобождавът

    Коментиран от #49

  • 48 Личи си,

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "офффф":

    че дедо шорош те е черпавал с отровни гъби. Дори и да лъжеш не те бива.
  • 49 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Костадин Костадинов":

    Ако не бяха те, сега нямаше да се плюнчиш и да се правиш на пръФ евроХатлантик, а щеше да си смотан пискюл. Но за такива като тебе, това е без значение, стига копанята му да е пълна и той да грухка доволен и сит. Няма по жалко нещо от сития роб.

    Коментиран от #50, #51, #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Костадин Костадинов

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Ха ха ха ха":

    Туй,чи ползваш ,, ако " показват огръниченуту ти мислянни. Сериозен историк и физик не работи с ,,ако",ама щот си от мойти просто друг вариант няа
  • 52 Костадин Костадинов

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Ха ха ха ха":

    ,,смотан пискюл" ама ся моя господар и твой идул Шутин съ влачи на коляне там,щот хапва конфятур от шамари.
  • 53 Пръц

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ха, Ха,":

    Фенове на Тухачевски, за каква Русия жалеете, га информационната агенция е все още ТАСС?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Вис

    0 0 Отговор
    Номер 1.... Китай....
    ..
  • 56 Вис

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Запознат":

    Браво.... Абсолютно точно...
  • 57 Стига

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "офффф":

    С тая американска пропаганда. Кой финансира и подклажда народите да се вдигат на революции? Кой организира, финансира арабска пролет? Кой върна шаха на власт в Иран и превърба страната от светска държава в ислямска, в името на ПЕТРОЛА. Кой и защо бомби Югославия с уранови бомби(заради диктатора Милошевич?) В последствие се доказа, че не е диктатор. А Афганистан, Корея, Виетнам,? А 59 год. конфликт Израел, Палестина? А уж уважаваме суверенитета на държавите и териториалната им цялост. Аре стига с тея гринго мантри.