Last news in Fakti

21 Юли, 2023 22:25 1 873 8

Деликатно равновесие! Армения предупреди за нова война в Нагорни Карабах

  • никол пашинян-
  • армения-
  • азербайджан-
  • лачински коридор-
  • нагорни карабах

Докато не бъде подписан договор за мир и той не бъде ратифициран от парламентите на двете страни, една нова война с Азербайджан е много вероятна, предупреди премиерът Никол Пашинян

Деликатно равновесие! Армения предупреди за нова война в Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че е много вероятно да има нова война между неговата страна и Азербайджан. Това мнение той изказа в интервю за френската новинарска агенция Франс прес, пише БТА.

"Докато не бъде подписан договор за мир и той не бъде ратифициран от парламентите на двете страни, разбира се една нова война (с Азербайджан - бел. Франс прес) е много вероятна", предупреди в интервюто Пашинян.

Напреженията между двете страни се засилиха заради Лачинския коридор, който единствено свързва по суша Нагорни Карабах с Армения. В началото на юли по-различни причини Азербайджан затвори движението към него. Тази блокада създаде сериозна хуминатарна криза в анклава, населяван основно с арменци, където сега има недостиг на храна и медикаменти и има прекъсване на тока, пояснява Франс прес.

"Тук не става дума за подготвян геноцид, а за геноцид, който вече е в ход", каза Пашинян пред френската агенция и обвини азербайджанската армия, че е създала гето в Нагорни Карабах.

Последен кръг от преговори между двете страни имаше на 15 юли в Брюксел. На него пробив не беше постигнат. Пашинян смята, че Западът и Русия трябва да упражнят засилен натиск върху Баку за вдигане на блокадата.

Според него преговорите между двете страни са възпрепятствани от, както той каза, агресивна риторика и реч на омразата от страна на Азербайджан към арменците. Пашинян обвини Баку, че води политика на етническо прочистване.

Същевременно днес външните министри на Азербайджан и на Русия Джейхун Байрамов и Сергей Лавров обсъдиха по телефона нормализацията между Азербайджан и Армения, предадоха ТАСС и Азертач. По-рано пък президентът на Азербайджан заяви, че в Москва в скоро време ще има азербайджано-арменски консултации на ниво външни министри.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руски Роб РусоРоб(Русофил)

    7 6 Отговор
    Здравейте търся си надарен ром и като истински русофил ще ну платя със пенсията на майка ми!
  • 2 Ф16Вайпър

    14 4 Отговор
    Тия нямат никакъв срам,заграбили международно признати чужди земи и после защо ядели пердах?
  • 3 Калпазанин

    14 3 Отговор
    Дето се вика, тез си търсят още бой. Малко им било. И веднага ревнсло на франсетата
  • 4 гост

    8 3 Отговор
    Последния път Путин едва ви спаси от ръцете на азерите,в момента си има предостатъчно главоболия,че да му е до вас.....а пък вие си знаете

    Коментиран от #7

  • 5 Българин

    7 7 Отговор
    Докато Армения е в близки отношения с Русия тя винаги ще губи.
  • 6 ХА ХА

    3 3 Отговор
    Започва руския федерален разпад
  • 7 ХА ХА

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    По ще е интересно ка то тръгнат бурятите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.