Last news in Fakti

22 Юли, 2023 05:14 656 2

Обискираха централата на партията на един от кандидатите за втория тур на президентските избори в Гватемала

  • гватемала-
  • обиск-
  • избори-
  • президент-
  • партия

Прокурорите и полицията са търсили документи в щаба на Бернардо Аревало

Обискираха централата на партията на един от кандидатите за втория тур на президентските избори в Гватемала - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гватемалската полиция и специална прокуратура извършиха обиск в централата на социалдемократическата партия "Семила" на кандидата за президент Бернардо Аревало в рамките на разследване за предполагаеми нередности в политическата формация, предаде Асошиейтед прес.

Андреа Рейес, адвокат и член на партията, потвърди, че прокурорите и полицията са търсили документи. Канцеларията на главния прокурор на Гватемала потвърди също за извършването на обиска.

В аудиообръщение, споделено с журналисти, Аревало осъди полицейската акция като незаконна и каза, че това е "част от политическо преследване, което корумпираното мнозинство, което знае, че губи властта с всеки изминал ден, извършва в опит да ни сплаши, в опит да наруши изборния процес ... и да унищожи демокрацията".

Акцията идва, след като по-рано вчера гватемалската Върховен избирателен съд заяви, че някои представители на държавата се опитват да се намесят в президентските избори. Върховният избирателен съд поиска Върховния съд да се намеси, за да защити изборния процес.

Политическата система в страната е разклатена, откакто социалдемократа Аревало изненадващо се класира на второ място на първия тур от президентските избори на 25 юни., което ще го изправи на балотаж срещу бившата първа дама консерваторката Сандра Торес следващия месец.

Утвърждаването на резултатите от първия тур на изборите миналия месец беше забавено с две седмици, а канцеларията на главния прокурор обяви разследване на това как партия "Семила" е събрала необходимите подписи за създаването си преди няколко години. Прокурорите първоначално постигнаха успех, след като съдия прекрати дейността на партията, но Конституционният съд позовавайки се на "заплахата, която е надвиснала над изборния процес", се произнесе, че разследването на "Семила" от страна на главната прокуратура не препятства участието на партията във втория тур на изборите на 20 август.

САЩ осъдиха обиска в централата на партия "Семила" и го определиха като "авторитарна практика" от страната на вътрешното министерство на Гватемала, посочва Ройтерс.

Високопоставен американски представител, пожелал да остане анонимен, каза пред Ройтерс, че полицейската акция представлява нарушение на демократичните норми, и добави, че Вашингтон следи отблизо обстановката в Гватемала преди втория тур на президентските избори и е готов да използва "всички инструменти на свое разположение" срещу корумпирани служители в страната.

През 2022 г. САЩ включиха в списък с граждани на Централна Америка, свързани с „корупционни и недемократични действия“ главния прокурор на Гватемала Рафаел Куручиче, припомня Франс прес.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    1 0 Отговор
    ХА-ХА-ХА , ОТКОГА АМЕРИКАНЦИТЕ СТАНАХА СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ... НАЙ-ВЕРОЯТНО ТЕ СА ОРГАНИЗИРАЛИ АКЦИЯТА СРЕЩУ ГВАТЕМАЛСКИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ :))
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.