Last news in Fakti

25 Юли, 2023 18:51 23 091 46

От САЩ до Унгария: във все повече държави забраняват книги

  • цензура-
  • лгбт-
  • гейове-
  • книги-
  • сащ-
  • унгария-
  • забрана-
  • ес-
  • барак обама-
  • родители-
  • деца-
  • училище-
  • ученици-
  • библиотека

Консервативни родителски сдружения в САЩ пожелаха да бъдат премахнати 2571 книги от училищните библиотеки

От САЩ до Унгария: във все повече държави забраняват книги - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През миналата година консервативни родителски сдружения в САЩ пожелаха да бъдат премахнати 2571 книги от училищните библиотеки, съобщава Американската библиотекарска асоциация (АБА). Това е нов рекорд и повишение с 38% от предходната година. Повечето от тези книги са или на ЛГБТИ тематика, или героите им са с различен цвят на кожата. Директорката на АБА Дебора Колдуел-Стоун, която се бори с цензурата в библиотеките от години, нарича случващото се "атака срещу правото, защитено в Конституцията, всеки да избира какви книги да чете и от какви идеи да се интересува".

Асоциацията вече получи сериозна подкрепа - от бившия президент Барак Обама. В отворено писмо той разкритикува "дълбоко обърканите" опити да се забраняват книги. Някои книги, които сериозно са повлияли на неговия живот и на този на много други хора, се поставят под въпрос, защото критиците им имат проблеми с някои идеи и перспективи в тях, пише Обама.

Кой стои зад цензурата?

Опитите да се забраняват книги в САЩ изглежда стават все по-организирани. Кампаниите за забрана на книги се водят от организирани групи като например "Майки за свобода", "Родители в защита на образованието" и "Без леви завои в образованието".

Някои от организациите се борят да забранят по няколко заглавия наведнъж. Срещат подкрепа и от политици, които очакват това да им донесе нови избиратели. Такъв е Рон ДеСантис - губернаторът на Флорида, който се кандидатира за президент на САЩ. През 2022 година той въведе закон "срещу Woke културата", който забранява на учителите да обсъждат свободно някои теми в клас. Законът се оказа в нарушение на конституцията, но училищата и университетите все пак остават нащрек.

Още десет други щата вкараха в сила закони, с които да увеличат ролята на родителите в избора на книги в училищните библиотеки. За да се бори срещу цензурата Барак Обама подкрепя инициативата на АБА "Обединени срещу забраните на книги".

Кои книги са на прицел?

Четенето на книги за хора, които изпадат в много различни ситуации, ни помага да се научим на емпатия, пише Обама в отвореното си писмо. Такива книги са безценни, за да разберем обществото. Той е особено загрижен за цензурата върху автори от малцинствени групи.

Книги от чернокожи автори се забраняват в училища в няколко щати, включително и модерни творби, които разказват за полицейско насилие и расизъм. Но сред забранените книги има и класики като например романа на Алис Уолкър с награда "Пулицър" - "Пурпур", и "Най-синьото око" на Тони Морисън, която е носителка и на Нобелова награда.

Обама предупреждава, че случващото се в Съединените щати може да провокира налагане на образователна цензура и в други демократични държави. Светът наблюдава, когато Америка - държава, основана на свободата на изразяване - позволява да се заглушават определени гласове и идеи, предупреждава 44-ият президент на САЩ.

От Великобритания до Унгария - къде забраняват книги

Тенденцията очевидно вече засяга други англоговорящи демократични държави като Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. И в тези страни властите отстъпват пред родителски, религиозни и десни групи.

Във Великобритания например нарастват притесненията за преподаването на т.нар. критична расова теория в училищата. В резултат на това книгите, които се занимават с структурния расизъм, но също и детските книги за ЛГБТИ, трябва да бъдат премахнати от училищните рафтове. В Канада групи от родители искат да бъдат забранени книгите с ЛГБТИ съдържание или като цяло да бъдат променени учебните програми. В Австралия Сенатът гласува против включването на критичната расова теория в учебната програма за 2021 г.

В Европа Унгария вероятно е най-тежкият случай в това отношение. Унгарското правителство не е забранявало изрично книги. Но още през 2021 година книжарниците бяха задължени да опаковат в целофан или кутии книгите, които "подкрепят" хомосексуалност, операции за смяна на пола или съдържат сексуални изображения. Книжарниците, които не се съобразяват с правилото, са изправени пред солени глоби. Една от тях - в Будапеща - бе глобена с 32 хиляди евро заради излагането на визуалния роман с хомосексуално съдържание "Сърцебиене".

В Турция вече са забранени няколко детски книги като "Приказки за лека нощ за момичета бунтарки", колекция от разкази с момичета в главните роли.

В Бразилия консерваторите се борят срещу "индоктринирането" и "джендър идеологията" в училищата. От 2014 г. насам в страната са приети повече от 200 законопроекта, забраняващи половото и сексуалното образование. Към май 2022 г. Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" установи, че най-малко 21 закона, които пряко или косвено забраняват половото и сексуалното образование, продължават да са в сила. Въпреки че властите под ръководството на президента Лула да Силва не подкрепя забраните на книги, те продължават да се случват на местно ниво.

Автор: Кевин Чирзе


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    181 3 Отговор
    "Без леви резби в образованието"

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 DW - Пропаганден машинен

    200 8 Отговор
    Третополовата пропаганда включително и тази статия трябва да бъдат подсъдни!
    "Модата" с кастрация и трансформация на деца без дори родителите им да знаят, която идва от САЩ, към Европа трябва да бъде спряна категорично!
  • 6 Попа

    118 0 Отговор
    Проблема е,че преправят и изтриват всичко оригинално и нормално.Като са толкова "умн" защо не си напишат собствени книги ?
  • 7 Магаре или Магарица?

    72 5 Отговор
    Това е Въпросът - замисли се Генчо Хамлета на шестата ракия.Да таковаш или да те таковат?
  • 8 Прея Кент

    75 2 Отговор
    По правилно е да се каже Дясна Либерална Резба , Женско и Републиканско Футуристично и Покварен Разврат и Сексуално

    Коментиран от #45

  • 9 да де

    112 3 Отговор
    Малко гадничко се опитват да пробутат пасквилите за обратните в целио тюрлюгювеч от възмущение.

    Коментиран от #35

  • 10 Алфа херинга

    140 4 Отговор
    Това не са точно книги, а ЛГБТ пропаганда, която може да се ползва единствено ако ви е свършила тоалетната хартия, примерно.
  • 11 нпо агент

    139 0 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Повечето от тези книги са или на ЛГБТИ тематика, или героите им са с различен цвят на кожата...Колко удобно омесиха ЛГБТИ с различен цвят на кожа...Типично за дойче веле соронерес гьобелс пропаганден..

    Коментиран от #33, #46

  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    93 3 Отговор
    КАК НЕ СА СЕ СЕТИЛИ ГЕРБ ДПС ПП ДБ ДА ЗАБРАНЯТ "ПОД ИГОТО" ?

    Коментиран от #39

  • 13 А50

    86 4 Отговор
    Правото на изродите не е лицеприятно за нормалните. Нормалните са мнозинството, то трябва да задава дневния ред, а не да му се налагат прищевките на хора без социална отговорност
  • 14 Проблем е това, че

    105 6 Отговор
    насилват децата с неукрепнала психика да ги четат... И така ни лишават от внуци...
  • 15 Миле

    101 2 Отговор
    Нормално , кой нормален родител , иска да се проповядва п.е.д.еръъъъ.ст.ията .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Миле

    73 2 Отговор
    Що не се фаааааакаш , бездетнико ...аааа
    Обичаш детска порнография , най вероятно с в някой списък за такава , но още ислаш да се изхвърлич като ччччкя на пясък . Тази гнусна евроатлантическа , мода , няма почва в България !
  • 20 Защо не?

    46 1 Отговор
    Да, не трябва да се забраняват книги. Трябва да се редактират. Така правят "прогледналите" - редактират класиците. С техните камъни, по техните глави - пълна редакция на извратеностите!
  • 21 Класика

    73 1 Отговор
    Не само да се забранят,Ами да следва и народен съд и айде при свети Петър да им обърне хастара наобратно!!!!
    Всички книги за родител 1,5,3 ,8,2 и родители накуп и на калъп,книги за черни русалки и индийски Пинокио,всички извратености и цялата антихристиянска- пропаганда без присъда всички мераклии -горе на небесния съд с мотика за по бързо! И У Байдън Урсула Трюдо Макрон Шолц Нехамер и още няколко престъпника Тръмп да ги пенсионира чрез бай Ставри при кожените инжекции! Разпад на ЕС и създаване на нов ЕС!

    Коментиран от #32

  • 22 Иван

    41 1 Отговор
    Абе,или аз не разбрах,или юропейците са в друго измерение.Какво значи да забравиш книги? То за по-голема простотия не съм чувал-в този случай Хитлер е като агънца.Абе изпратени,спрете да развращавате младите.
  • 23 ТрЕбе отпор на сатанистите....

    70 1 Отговор
    Родителите имат право да знаят, Какво четат децата им в училище 🏫 и с какви извратености искат да промият мозъците на децата им! Безсрамници, търсят да зарибяват невинните още деца!,🤔🤔🤔

    Коментиран от #44

  • 24 Иван

    7 0 Отговор
    Къде е 9946?????не ви хареса ли ??...?
  • 25 Кольо

    31 1 Отговор
    Тая статия се стреми да докаже, че всичко, което е правилно в действителност било неправилно
  • 26 Не се учудвам,

    18 1 Отговор
    тази страна е правена от радикални реформатори, а не от джиджи-биджи активисти.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вис

    25 2 Отговор
    ЛГБТ ...И на снимка да видиш....Удари му Шамар.....
  • 30 Гочо

    21 2 Отговор
    Тотална забрана и да се лекуват....болните........
  • 31 Определил се

    24 2 Отговор
    Много добре е даже, че има родителски и други организации, които искат да се забрани, това което е противоестествено и противоречи дори и на религията, става дума точно за ЛГБТИ!
  • 32 Само питам

    17 0 Отговор

    До коментар #21 от "Класика":

    А филмите за Орфей- негъра защо не са забранени?
  • 33 Ха ха

    22 0 Отговор

    До коментар #11 от "нпо агент":

    А аз не искам филми с черни в ролята на Орфей или Спартак.
  • 34 Лагрестин

    17 1 Отговор
    Много добре правят.Всяка нига и литература които противоречат на морала и добродетелта следва да се забраняват.Същото важи и за такива които са свързани със сатанизъм,заклинателство и проповядване на война,омраза и т.н.
    Злото следва да е под забрана,а не добродетелта.
  • 35 нпо агент

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "да де":

    били забранявали..черни автори..и лтбти извращения...вижте тези юнаци на снимката..все се натискат да работят в училища,детски градини..да образоват малките на техните похвати..ако си против значи си терорист..фашист, русофил..Демократи са широко скроени...за тях няма ограничения..педафилство тяхното верую...
  • 36 Иван С

    2 3 Отговор
    Олии ма това от кога така? Аз тъкмо си изрусих пирчема и сега? Това ли е новата линия? Щото до сега концепцията беше че сме модерни, широкоскроени, ооотворени и .т.н. И сега изведнъж кръгом... Уф сърцето ми се разлупа. Метросексуалната брада да я бръсна ли? Тъкмо горския ми засука мустака...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Халваджан

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И това ще стане ,след забраната на ,,възраждането" идва и вашият ред.
  • 40 Голям праз

    0 0 Отговор
    А колко книги бяха забранени от другата страна? Д В нещо за Батак ще напишете ли ?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Против съм тенденцията

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    на афиширането и парадирането на тези общности. Те НЕ ми пречат, имат същите права като всички останали хора, много от тях са истински професионалисти в професиите си. Дразни ме именно и само фактът, че парадират с различието си. Не давам съгласието си като баба на малко дете в училища и учебни институции да се въвежда официално обучение относно идеята за "1 млн полове". Половете са само два: мъжки и женски! Другите разновидности са резултат от мутации в гени или други генетични състояния! Но мутации в гени има и в много други здравословни състояния: от деменция до рак. Затова питам: имаме ли право да съдим "различните"? Все едно да съдим примерно болните от рак на гърдата! По моята ценностна система бихме могли единствено да искаме да се спре с демонстрациите и парадирането на различието им. Т.е. мисля, че именно парадирането, стремежът към вкарване на специални "дисциплини" в училищата е абсолютно недопустимо! Аз не бих разрешила да пълнят главата на моето внуче с подобни "учебни предмети"!!!
    Но това което предлагаш ти, е нечовешко, неморално незаконно, недопустимо в 21 век, във века на апогея на човешката цивилизация!!! Пак повтарям: равносилно е да наказваме хора с рак, че са... болни от рак!!! Нека създадем едни допустими и възприемливи норми за всички ни и нека не гледаме на различните хора като на дамгосани... Никой с нищо не е гарантиран. Реално във всяко семейство би могло да се роди дете с такива проблеми. Не можем да убием тези хора САМО за
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Категорична забрана

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "ТрЕбе отпор на сатанистите....":

    подобна "учебна литература" да се въвежда в училищата и в образованието изобщо!
  • 45 Донякъде да, но не

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Прея Кент":

    и навсякъде! Феминизмът ще си съществува винаги, но не в уклон "а ла остров Лесбос", а като отстояване на равенството на жените и на всичките им права СПРЯМО силния пол! Обратен завой към патриархата НЯМА да има!!! Безполезно е да вярвате, че ще се върнат времената на голямата семейна идилия, събрала 5 поколения ПОД един покрив, вперила поглед в над 100-годишния патриархат и чакаща какво ще изрече днес на закуска патриархатът. Не може 100-годишен да решава съдбата и жизнения път на току що родено бебе! Казах!
  • 46 Именно!

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "нпо агент":

    Много наивно е, списващите да се мъчат да ни убедят, че различните раси, различните етноси, различните вероизповедания, СА еквиваленти на различните полово ориентираните извън двата известни ни пола от праисторическите времена! Макар да съм толерантна към условно наричания 3-ти пол, в никакъв случай това понятие НЕ е едно и също с различните от моето вероизповедание, моята националност, моята раса, моята народност... Понятието трети пол звучи неприемливо, точно защото много се спекулира от страна на самия трети пол. Те самите, нека знаят, че са обикновени хора като всички нас! Това, че имат различни усещания по отношение своя собствен пол, НЕ ги прави различни от нас!!! Следователно НЕ би трябвало да искат специални права, като например "прайдове" и други безумни инициативи, прокламиращи интимни полови гротески! Все едно е останалите два пола (библейските мъжки и женски) да правят шествие и презентации на своите два пола!!! Развинтих си фантазията относно евентуалния сюжет на подобна презентация и направо се стресирах. Защото всяко показване от "това естество" излиза от рамките на еротичното и директно се превръща във "филм за възрастни"!!! От друга страна, останалите считащи себе си за "множеството на нормалните", НЕ би трябвало да проявяват прояви на неуважение и на жестокост към "полово различните". Т.е., искам да кажа, че и към едните, и към другите, ЗАКОНЪТ трябва да е КАТЕГОРИЧЕН и БЕЗКОМПРОМИСЕН към публичните незаконни и неморални прояви и на едни