Last news in Fakti

15 Август, 2023 16:03 1 989 16

Боевете в Судан се засилват, разселените надхвърлят 4 милиона

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дарфур-
  • цивилни-
  • убити

Армията се опитва да си върне територията, загубена от Силите за бърза подкрепа (RSF), като си върне контрола върху мост над Нил

Боевете в Судан се засилват, разселените надхвърлят 4 милиона - 1
Снимка: Al Jazeera

Боевете в разкъсвания от война Судан не показват признаци на отслабване, тъй като суданската армия засилва усилията си да си възвърне контрола над столицата на страната, мястото на една от най-тежките битки в конфликта.

Хартум и неговият съседен район Омдурман са арената на главния театър на боевете между две враждуващи фракции от средата на април.

Тогава съперничеството между генерал Абдел Фатах Ал-Бурхан и вицепрезидента Мохамеди „Хемедти“ Хамдан Дагало – ръководителите съответно на военните и на паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) – избухна във война.

Армията е започнала въздушни атаки и е стреляла с тежка артилерия от понеделник, казаха жители, в опит да поеме контрол над мост през река Нил, използван от Силите за бърза подкрепа (RSF) за преместване на подкрепления и оръжия от Омдурман до другите два града, които съставляват столицата и столичния регион - Северен Хартум и Хартум.

Силите за бърза подкрепа (RSF), които окупираха голяма част от столицата при избухването на боевете през април, отговориха със сила, което доведе до тежки сблъсъци в жилищни квартали, цивилни жертви и масово разселване. И двете страни заявиха военен напредък през последните дни, но няма признаци за решителен пробив.

Започването на сезонните дъждове предизвика разселване в някои части на Судан и опасения, че болестите, пренасяни по водата, ще се разпространят допълнително.

„Ужасяваща ситуация“

„Ситуацията в Омдурман е ужасяваща“, каза Надер Абдула, 52-годишен жител. „Стрелба, звук на артилерия и въздушни удари... има бомбардировки във всички посоки.“

Във вторник здравните власти съобщиха, че най-малко 20 души са загинали в Омдурман, като добавиха, че здравната система на страната е близо до пълен колапс след месеци на битки. ООН съобщи за най-малко 53 атаки срещу здравни заведения в цялата страна от началото на конфликта.

Наред с боевете жителите на Хартум трябваше да се борят с продължителни прекъсвания на тока и водата, необуздани грабежи от Силите за бърза подкрепа (RSF) и разлагащи се тела.

„Нито една от страните не може да спечели директно и това, което ги чуваме да казват в медиите, е обратното на това, което се случва на място“, каза Мохамед Ашер, 37-годишен, живеещ в южен Хартум. „Какво им остава в Хартум, за да спечелят? Институциите са унищожени, университетите, пазарите са унищожени.

С трупове по улиците на столицата и морги, препълнени четири месеца след началото на конфликта, Save the Children вдигна тревога за „риска от големи огнища на болести в града“.

През последните години в Судан имаше многократни епидемии от холера и лекарите предупредиха за нова заплаха в резултат на войната.

„Ужасяваща комбинация от растящ брой трупове, сериозен недостиг на вода, неработещи хигиенни и санитарни услуги и липса на възможности за пречистване на водата също пораждат опасения от епидемия от холера в града“, каза базираната в Лондон благотворителна организация във вторник.

Четири милиона разселени

Ситуацията е тежка и за тези, които са успели да избягат от домовете си, или в други градове на Судан, или в съседни страни.

ВКБООН каза, че най-малко четири милиона души са били разселени, включително повече от 900 000, които са избягали в съседни страни, които вече се борят с конфликти и икономически кризи.

Най-голям брой – повече от 377 000 – са избягали в Чад от западния судански регион Дарфур, където свидетели обвиниха арабските милиции, свързани със Силите за бърза подкрепа (RSF) , за вълна от етнически насочени атаки срещу неарабски групи.

„Агенцията на ООН за бежанците е дълбоко разтревожена от влошаващите се здравни условия в цялата страна, включително в бежанските лагери, както и на граничните входни пунктове и транзитни центрове в съседни страни, където пристигат хора, принудени да бягат“, каза ВКБООН във вторник.

„Тъй като много семейства са били в движение от седмици – с много малко храна или лекарства – продължават да се наблюдават нарастващи нива на недохранване, епидемии от болести и свързаните с тях смъртни случаи“, се добавя в него.

Между 15 май и 17 юли са докладвани повече от 300 смъртни случая, главно сред деца на възраст под пет години, поради морбили и недохранване, според ВКБООН.

Тъй като жертвите и броят на разселените лица продължават да нарастват, дипломацията изглежда е в застой с поредица от различни усилия – от преговори, водени от Саудитска Арабия и Съединените щати, до регионални опити от страна на Африканския съюз и регионалната източноафриканска група IGAD – които се провалят за постигане на конкретни резултати.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    12 2 Отговор
    Колко милиарда долара помощи изпрати САЩ натам? Колко танка даде Германия? Колко Химарса подари НАТО? А колко судански семейства настанихте по хотелите в чужди страни?

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Петър

    10 2 Отговор
    Замислих се, дали някои хора в България, сега няма си сложат на профилните снимки по социалните мрежи знамето на Судан?

    Коментиран от #7

  • 3 Пожелавам успех

    6 1 Отговор
    Доло марионетното правителство и президент. Край на колониалната зависимост скоро и в бг.

    Коментиран от #5

  • 4 Последния Софиянец

    4 1 Отговор
    От летище Бургас замина американски самолет с българско оръжие за Нигерия.Голямата война в Африка предстои.
  • 5 Скорпи

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пожелавам успех":

    В БГ колониалното свърши преди 33 години..проветри си главата...

    Коментиран от #13

  • 6 Петър

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    На това му се казва, двоен аршин, много ме яд, че има доста глупаци които се връзват на лъжите и на манипулациите на САЩ, НАТО и ЕС.
    Типичен пример за това, е знамето на Украйна което виси на терасата на Столичния общински съвет.

    Коментиран от #8

  • 7 Герги

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Петьофи....какви са ни на Нас суданците...докато в Украйна живеят около 300 000 българи..

    Коментиран от #10, #14

  • 8 Руснаков

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Интересно .....теб те лъжат 45 год...или по малко...свикнал си с лъжата...имаш Сткхолмски Синдром...признай си...

    Коментиран от #15

  • 9 Скорпи

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    Ти да не си майка Тереза ...или се вживяваш....
  • 10 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Герги":

    300 000 българи в Украйна, а репортажът на нашето ТВ от 2014 показа, как биват репресирани от украинското правителство. Помниш ли го или трябва някой да ти го напомни?
  • 11 херодот

    1 0 Отговор
    Всичко в Африка се прави с цел засилването на мигрантската лавина,не към русия и сащ , а към Европа.
    Колкото повече освободени от русия,толкова повече бягащи "на запад".
  • 12 Ти си

    0 1 Отговор
    Стига сте отклонявали вниманието на читателите на хората като ги занимавате с някакви африканци - пишете нещо за Украйна и ревльото Зеленски ненаситний .. ..
  • 13 TV Бобов дол

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Скорпи":

    Тъжно е когато слепец по рождение ти обяснява цветовете !
  • 14 000013

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Герги":

    И какви са ти тия 300 000 българи в Украйна за които до вчера не знаеше и 5 пари не даваше ?
  • 15 Злогош

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Руснаков":

    То същото като при теб 34 години преход - е това ако не е мазохизъм здраве му кажи
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор
    Защо всеки ден Судан не е в новините ❓
    Защо не праща НАТьО пари и оръжие ❓
    Дали защото Судан няма граница с Русия ❓❓❓