Last news in Fakti

16 Август, 2023 21:55 1 645 9

Американците са тотално разделени! "За" и "против" Доналд Тръмп

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • джо байдън

Според резултатите от допитването 85 процента от демократите одобряват повдигнатите на 2 август от специален прокурор Джак Смит криминални обвинения

Американците са тотално разделени! "За" и "против" Доналд Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американците са силно разделени по партиен признак в мнението си за действията на бившия президент Доналд Тръмп и поредните криминални обвинения срещу него, показва ново проучване. Около половината смятат за незаконен предполагаемия му опит да се намеси в броенето на гласовете в щата Джорджия през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според проучването, което е направено от Центъра за изследване на обществото мнение „Асошиейтед прес-НОРК“ преди официалното повдигане на обвиненията в понеделник, около половината американци - 53 на сто - одобряват повдигането на обвинения от министерството на правосъдието срещу Тръмп за опитите му да остане на власт, след като вече беше загубил изборите през 2020 г.

Според резултатите от допитването 85 процента от демократите одобряват повдигнатите на 2 август от специален прокурор Джак Смит криминални обвинения; сред безпартийните избиратели този дял е 47 процента, а сред тези на републиканците - едва 16 на сто.

Като цяло всеки трети американец дава неодобрителна оценка, включително около две трети от републиканците.

Авторите на изследването правят извода, че безпрецедентните обвинения срещу бивш президент не са променили кой знае колко вече съществуващата фундаментална разделителна линия, прорязваща електората: мнозинството американци не одобряват Тръмп, но той остава популярен в средите на Републиканската партия.

Трийсет и пет процента от американците имат положително мнение за него, а отрицателно - 62 на сто. Но при републиканците позитивна оценка за бившия президент дават 70 процента от запитаните, а около 60 на сто искат той да се яви отново на избори за Белия дом.

Проучването е направено между 10 и 14 август, преди в понеделник Тръмп и 18 негови сътрудници да бъдат обвинени в Джорджия за опити да обърнат резултатите от президентските избори в щата, но все пак е направено в момент, когато имаше сериозни признаци, че такива обвинения неизбежно ще бъдат повдигнати. Към момента на изследването 51 на сто от пълнолетните американци са смятали, че той е действал незаконно в този случай, включително 16 процента от американците. Резултатите са подобни на тези, измерени при предишното проучване на АП-НОРК през юни.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те нямат представа

    16 4 Отговор
    на коя планета са, нивото на общо образование е под нулата.
  • 2 Средно образован американец

    4 20 Отговор
    Под нулата е твоетотрудово възнаграждение на база образование, аз вземем за ден колкототи за цял месец, щото работя и не съм кремълскитрътейпаразит.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Урюрвкос

    2 10 Отговор
    на Дончо са му дали 24 часа да се предаде и сам с вдигнати ръце да отиде в затвора.
  • 5 Красимир Петров

    23 2 Отговор
    Повечето медии в САЩ и в България лъжат и манипулират хората.70% от Американските граждани подкрепят Тръмп.Брат ми живее в САЩ от 23 години и всеки ден се чуваме.
  • 6 Стефан Колев

    18 2 Отговор
    Тръмп набира все по голяма преднина,но медийте не го харесват и работят в интерес на Байдън.
  • 7 Калпазанин

    9 0 Отговор
    Тц фейкове само тука.Много добре разбирст даже, че бай дън и дълбоката държава с пионката бай пън ги води към гибел, абе кво става със разследването на синчето му и закупената с негово участие земя в укрия или само за димокрация доларе и разделение ще ни занимавате
  • 8 Рошко

    4 0 Отговор
    На 90% от населението което дрогстс вече му е в кръвта какво ли може да разбере
  • 9 Стефан Лъв

    4 0 Отговор
    Тръмп ще бие шута на опонентите си,а тези дела срещу него са нагласени.