Last news in Fakti

30 Август, 2023 17:23 3 853 59

Световни реакции на преврата в Габон

  • габон-
  • сахел-
  • африка-
  • вагнер

Това е осмият военен преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г насам

Световни реакции на преврата в Габон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Група висши военни в Габон заявиха, че са завзели властта в ранните часове на сряда, минути след като изборният орган на централноафриканската държава обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат, предава "Ройтерс".

Франция осъди военния преврат в Габон, каза правителственият говорител в сряда.

"Франция също следи ситуацията с голямо внимание и пожела резултатите от изборите, след като бъдат обявени, да бъдат зачетени", каза Оливие Веран на пресконференция след Съвета на министрите в Париж.

Премиерът Елизабет Борн каза по-рано, че Франция следи с "най-голямо внимание" развитието на засегнатия от преврат Габон.

Китай също наблюдава ситуацията.

"Китай следи отблизо развитието на ситуацията в Габон и призовава съответните страни в Габон да се съсредоточат върху основните интереси на страната и народа, да разрешат различията по мирен начин чрез диалог и да възстановят нормалния ред възможно най-скоро. И също така да осигурят личната безопасност на президента Бонго, поддържане на националния мир, стабилност и цялостно развитие", каза Уан Уебин, говорител на външното министерство на Китай.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност, също реагира на развиващата се ситуация в Габон.

"Ако това се потвърди, това ще е поредният военен преврат, който увеличава нестабилността в целия регион", каза той.

"Цялата област - като се започне от Централноафриканската република, след това Мали, след това Буркина Фасо, сега Нигер, може би Габон - е в много трудна ситуация и със сигурност министрите трябва да помислят дълбоко за това, което се случва там и как можем да подобрим нашата политика по отношение на тези страни."

Кремъл също следи ситуацията.

"Москва получи с тревога съобщенията за рязко влошаване на вътрешната ситуация в приятелската африканска страна. Ние продължаваме да следим внимателно развитието на ситуацията и се надяваме на нейното бързо стабилизиране", каза говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Това е осмият военен преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г насам.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    130 12 Отговор
    Негрите се освободиха а потомците на Ботев и Левски спят.Срам!

    Коментиран от #26, #50

  • 2 КОТарАК

    11 89 Отговор
    тя и Матушката беше на ръба на военен преврат.

    Коментиран от #8, #21, #25

  • 3 Габонски вожд

    73 6 Отговор
    Дреме ни на габоняците,ония с френската любов ни писнаха,да ги няма повече! Ние казахме - Хау!
  • 4 Слади Сладев

    10 60 Отговор
    На маймуните не им трябва да си имат държави.

    Коментиран от #17, #34

  • 5 МАЙНА

    94 6 Отговор
    Големи шутове отнася макарона. Много е благо.
  • 6 да де

    88 7 Отговор
    Както върви скоро и петлите ще сритат Макроня.
  • 7 бонго

    46 3 Отговор
    Той е син на бившия президент Омар Бонго. Бонго дори заплашва, че ще промени официалния език на Габон от френски на английски. Начи тоа не е франкофон
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЖЪЛТО ПАВЕ

    58 4 Отговор
    Искаме си концесията но Софийска вода. Франсетата да връщат.
  • 10 Майна

    44 2 Отговор
    ,,Bloomberg съобщи, че богатата на петрол нация (също член на ОПЕК) с население от около 2 милиона е видяла падане на облигации в долари, след като военни офицери обявиха по телевизионния канал Gabon 24, че изборните резултати са отменени, границите са затворени и държавните институции, включително Сената, Националния Народното събрание и Конституционният съд са разпуснати.

    „В името на габонския народ... ние решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, каза една военна служба. Той каза: „Призоваваме населението за спокойствие и спокойствие“.

    Коментиран от #13

  • 11 Кресна

    76 14 Отговор
    Един негър струва колкото 1 милион българи .Негрите имат характер ,българите не ,негрите имат ум,българите ,не.Негроте се събуждат и се борят,българите спят по дълъг сън от белишките мечки .Спете още ,българи ,но гледайки по писането на коментари тук,не се и учудвам ,че спят .Българите си искат ,Борисов,Петков,Гнома ,Доган ,Пеевски,честито да им са .

    Коментиран от #16, #31

  • 12 Безнадеждно е

    13 42 Отговор
    Африка е обречена прекалено са изостанали еволюционно
  • 13 МАЙНА

    60 4 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Габонския народ празнува в момента. Те толко ги обичат франсетата, дето ги държат с 2$ на ден.
  • 14 нннн

    67 3 Отговор
    И тия не искат да бъдат колония. Кога ще ги стигнем... гИбонците?
  • 15 Калпазанин

    56 7 Отговор
    Африканците веч не искат да бъдат роби, падението на запада се увеличава

    Коментиран от #20

  • 16 Браво!

    34 7 Отговор

    До коментар #11 от "Кресна":

    И аз,и много други не бихме го написали по добре!
  • 17 Тоалетна хартия

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "Слади Сладев":

    Да и заради това идват в Европа....
  • 18 ЖЪЛТО ПАВЕ

    27 5 Отговор
    България - Габон на Балканите.
  • 19 Голяма мъка за джендърите

    54 6 Отговор
    Става трудно за джендърите от ЕС не могат демократично да крадът , от Нигер уран, злато ,диаманти ,шаврон газ,от Габон пак Франция там се краде манган ехх джендъри свърши се
  • 20 интересно

    11 52 Отговор

    До коментар #15 от "Калпазанин":

    Те не искат да са западни роби ,имат горещо желание да бъдат освободени от Русия.От руското робство по-голямо няма,другари.!

    Коментиран от #23, #47, #52

  • 21 Само в твойте

    43 6 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Джендърски мисли матушка била на ръба хахаха мило момиче продължавай с хормоналната терапия ок
  • 22 нашия

    39 2 Отговор
    от официалните изявления направени по повода се набива на очи ,че изявлението на китайците има повече смисъл на инструкции ,какво да правят взелите власта....другите са стадартни ,като тези на ЕС и френскот са с някаква загриженост ,че нещо им се изплъзва...и май наистина е така...много набързо и често стават тези "преврати" фрасетата го отнасят...и май нямат сили да се противопоставят ,а "приятелите" им нещо не се "хвърлят" да им помагат...
  • 23 Голяма мъка за джендърите в бг

    54 5 Отговор

    До коментар #20 от "интересно":

    Ти сега си под западно робство папагал , я кажи Русия къде е имала колония ? Кажи бе джендър

    Коментиран от #42

  • 24 Вирус

    36 2 Отговор
    Франсетата и другите западняци отекоха но това си е в плана войни и дефолт
  • 25 Донки Хот и Сан Чопанса

    36 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Все Русия ти бърка в .... здравето,а?

    Коментиран от #33

  • 26 Сибирски Крепостен

    5 39 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Еййййй, ние в сибирската кочината значи още не сме сме се освободили, щото Приджобин не успя с военният преврат да ни освободи от кремълските грабители.

    Коментиран от #32

  • 27 От оня свят

    39 4 Отговор
    Френското колониално робство се отхвърля във всички африкански държави, които до сега, Франция е експлоатирала.
    В Габон населението живее с 2 долара на ден, а в същото време, Френските престъпници изнасят от държавата милиарди, с които да се обогатяват – всяка държава, която се освободи от колониалистите, ще се вдигне на крака, а Колониалната престъпна Държава ще започне да обеднява и населението ѝ ще започне да изпитва доста осезаемо трудностите и ЛИПСАТА на пари, с които да поддържат живота на който са свикнали, следствие на това, протестите в тези държави ще се увеличат и трябва само крачка за започване на гражданска война, когато хората започнат да умират от глад или студ, зависи какво ще приемат, да се топлят, или да ядат.

    Коментиран от #43

  • 28 ИВАН

    37 5 Отговор
    Ние, потомците на славно българско племе и на славни български царе - пред които цяла Европа е треперела ... си мечтаем да стигнем габонците, в толкова ли страхливи и робски душици сме се превърнали
  • 29 куку

    3 27 Отговор
    ша крякат , знамена и пр., но времената на коледни чували с мамбо отминаха . В Нигер вече гладуват и омекват .Военните не произвеждат нищо.
  • 30 само отбелязвам

    34 5 Отговор
    Не че, нещо, обаче България, Нигер, Габон, Китай и Русия също наблюдава изборите във Франция и ситуацията след тях, когато във всички френски градове имаше протести срещу Макрон. Многохилядни антимакрон протести имаше и преди изборите. И какво от това? Макрон направи преврат във Франция като незаконно присвои изборните резултати и продължава да води Франция към пропастта. С една дума - Байдън и Макрон да не се бъркат в чуждите работи, защото е световна тайна как превзеха властта в собствените си държави.
  • 31 Балканджия

    9 17 Отговор

    До коментар #11 от "Кресна":

    Другарю мигрант, първо вземи наш паспорт, научи българският и после се изказвай от името на целокупният български народ или се пръждосвай за Германия да я освобождаваш. Еййййй явно са малко лъвовете в Африка.

    Коментиран от #41

  • 32 хаха

    19 5 Отговор

    До коментар #26 от "Сибирски Крепостен":

    Скоро и Сибир ще посетиш и със кървави сълзи ще съжаляваш, че устата ти е била толкова непуслушна, за което ще правиш фафлички денонощно, което ще бъде и храната ти, която ще се излива от тръбите в вонящата ти уста.

    Коментиран от #37, #38

  • 33 КОТарАК

    5 9 Отговор

    До коментар #25 от "Донки Хот и Сан Чопанса":

    поне пишете с 1 ник бе/ обърнахте цялата енциклопедия
  • 34 Сандо

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Слади Сладев":

    Че ти какъв си за демократизаторите?
  • 35 ПЕРО

    24 4 Отговор
    ВСИЧКИ БЯГАТ ОТ КРАВАРИТЕ И ЕВРОГЕИЦИТЕ ЗАЩО ТАКА
  • 36 аааа

    2 19 Отговор
    Ама пак ли лошите американци стоят зад преврата, или този път е някой добър империалист?

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сибирски крепостен

    3 15 Отговор

    До коментар #32 от "хаха":

    Много ги разбираш тези работи бре, сигурно тренираш денонощно, глей да ни ти свири пръделникот, като бръзия влак за Лакатник.
  • 39 нашия

    10 2 Отговор

    До коментар #36 от "аааа":

    не този път са китайците.....колкото и да не ти се вярва...

    Коментиран от #44

  • 40 Франция и запада

    19 2 Отговор
    си мислеха, че като очистят Пригожин, ще върнат влиянието си в района и Вагнер ще се изнесат.
    Само че Пригожин подписа едни договори ден преди катастрофата.
  • 41 Смотльо,

    6 11 Отговор

    До коментар #31 от "Балканджия":

    Като ти гледам коментара ,нито ума ти,нито правописа ти ,нито образованието и възпитанието могат да се докоснат до написаното от човека .Той все пак е доказана и известна личност, те кой си? Задай си въпроса защо е изтриван непрекъснато тук? Защото и Факти знаят кой пише под това име и доста от хората тук които сме работили с него,но най добре го познава лицето ,Иван Костов.

    Коментиран от #58

  • 42 Руско

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "Голяма мъка за джендърите в бг":

    Чукотка, Камчатка, Далечния изток
  • 43 ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "От оня свят":

    Мугабе, ти ли си?
  • 44 аааа

    4 16 Отговор

    До коментар #39 от "нашия":

    Що да не ми се вярва? И Китай си има неговите амбиции да превърне Африка в нова Северна Корея, 100% зависима от него. Китайците и за Русия имат такива планове. Първо ги оставят да се изолират и изпокарат с всички, и после няма къде да ходят.

    Коментиран от #45

  • 45 нашия

    7 2 Отговор

    До коментар #44 от "аааа":

    има нещо такова.....макар и не съвсем коректно казано....но стратегията е тази за "поднебесна империя"...няколко години вече китайците /съвсен открито/ обикаляха цяла африка /от Сахара на юг/...
  • 46 Мдаа

    13 3 Отговор
    Габон сложи края на Макрон
    Другаря Путин пък за зла беда
    Чрез Украйна на Европа майката и разката
    Мумията Байдън САЩ е сложил на пангара
    Ще си сипя питие със кеф и ще си пална аз цигара
  • 47 Българин

    24 2 Отговор

    До коментар #20 от "интересно":

    Има. Видяхме. Под руско робство бяхме 8 милиона, с армия, земеделие и тежко машиностроени. Под американско сме под 6 милиона, без армия, селско стопанство и икономика
  • 48 Щом Франция осъжда

    18 2 Отговор
    Значи това не е преврат а връщане на властта на народа на Габон
  • 49 Сатана Z

    12 2 Отговор
    Може да се изненадате ,но ще спомена ,че където е стъпила Виктория Нюланд и преврата не закъснява.Това си е работа на СеРеУ,техен почерк.
    Операция под чужд флаг.

    Коментиран от #51

  • 50 Гост

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Обаче сега като тръгнат ордите от там към Европа защото скоро ще усетят всички където имаше преврат какво следва като се спрат помощите ЕС кво ще лалаш?
  • 51 нашия

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "Сатана Z":

    може и така да е....също е вариант....удрят силните в Европа и така САЩ ги държат в подчинение...защо не...Германия е полужива сега франсетата , а останалите са потънали във дългове към федералния резерв на щатите/ не към държавата САЩ/....
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Габон управлява 50 години, но демокрацията била в опасност
  • 55 Гориил

    2 2 Отговор
    Русия е велика страна, без която доскоро не можеше да бъде разрешена нито една международна криза и в хода на която винаги беше възможно да се получи дела, който се дължи на Москва. Вместо широко участие в преразпределението на пазари, транспортни коридори и сфери на влияние, усилията и средствата трябва да се насочат към безогледно разпиляване на ресурси и загуба на ценно време.
  • 56 Така така

    6 2 Отговор
    Хората се освобождават от крадците наложени им с фиктивни " демократични" избори, браво за смелостта и куража
  • 57 А в България кога?

    3 2 Отговор
    И ние искаме да се отървем от неоколониализма!
  • 58 Не знам

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Смотльо,":

    кой имаш предвид, но и ти трябва да се потрудиш над правописа и пунктуацията. Доста.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.