Last news in Fakti

1 Септември, 2023 10:00 1 532 9

Казахстан ще проведе референдум за изграждането на атомна електроцентрала

  • атомна енергетика-
  • астана-
  • казахстан-
  • аец-
  • русия-
  • росатом-
  • референдум-
  • касъм-жомарт токаев-
  • токаев

Но някои активисти се противопоставят на проекта

Казахстан ще проведе референдум за изграждането на атомна електроцентрала - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Казахстан ще проведе референдум, за да реши дали да построи първата си атомна електроцентрала, заяви днес президентът Касъм-Жомарт Токаев, като добави, че датата ще бъде определена по-късно, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Правителството на централноазиатската държава отдавна обсъжда идеята, като се позова на необходимостта от нов капацитет за производство на електроенергия, и дори определи планираното място за съоръжението в югоизточната част на област Алмари. Като потенциален партньор за изграждането на стратегическия обект се споменава "Росатом".

Но някои активисти се противопоставят на проекта поради загриженост за безопасността и историята на Казахстан, където се намира Семеи, където по времето на Съветския съюз се провеждаха изпитания на ядрени оръжия.

"От една страна, Казахстан, като най-големият в света производител на уран, трябва да има собствен капацитет за ядрена енергия", казва Токаев. "От друга страна, много граждани и някои експерти са загрижени относно безопасността на атомните електроцентрали."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кир Пич

    12 1 Отговор
    Теа па диктатори, не знаят ли, че референдумите са противоконституционни в една истинска демокрация
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тор Педо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Те и Минските не харесаха
  • 5 ама друг път

    5 0 Отговор
    "Но някои активисти се противопоставят на проекта поради загриженост за безопасността и историята на Казахстан, където се намира Семеи, където по времето на Съветския съюз се провеждаха изпитания на ядрени оръжия." Нека познаем някое отворено общество или може би Америка за Казахстан или пък син Казахстан и т.н. ! И това само защото ще бъде изградена евентуално от Росатом , виж ако беше някоя "демократична" компания тези тъй наречени активисти рязко щяха да замлъкнат !

    Коментиран от #6

  • 6 ФуКуШима

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ама друг път":

    Фукушима е точен пример за демократичен АЕЦ .... никой нищо не прави повече от 10 години и само изхвърлят радиация в океана и всичко е точноа. Още първия месец изхвърления тритии от Фукушима е повече от този в Чернобил, но за да отколнят вниманието: направиха филм за Чернобия, който трябва да очерни Русия и да легитимира войната после с нея. Така че целия свят е протих изхвърлянето на радияция в океана, но тъй като производител на АЕЦ-а е САЩ и са дали съгласието си и свърх-роботизираната държава (Япония) не може да направи нищо че да спре тече: всички ще берем плодовете на демократичната АЕЦ. Американските АЕЦ нямат лицензия в Европа, ние искаме да сме опитната им постановка и да го лицензираме с риск на наш гръб. Да не би японеца да не е могъл да изтества АЕЦ-а, ама и там е имало натиск от едно посолство: да се строи и да не се мисли много.
  • 7 дядото

    3 1 Отговор
    ти да видиш - то имало държави,където правят рехерендуми и се интересуват от мнението на народа.е,ние не сме сред тях,но остава надеждата.
  • 8 От чужбина

    1 0 Отговор
    В Казахстан още по съветско време е построена една АЕЦ с реактор на бързи неутрони БН350, започнала работа още през 1973 година. Това е на брега на Каспииско море. Тази центрла вече е спряна. На база натрупания опит Русия вече е изградила и работят БН600 и БН800. Руснаците имат и проект за БН1200. Цифрите означават електрическата мощност на блока. Тези реактори произвеждат ново гориво!!! Примерно изгарят килограм уран и произвеждат над килограм плутонии!!! Това е най-просто казано. НЕ е препетуум мобиле! Тази технология е примамлива, но се счита и за опасна. Подобни аналози по един във Франция и Великобритания отдавна са затворени и май са се отказали от тях. Вероятно Казахстан искат да построят реактори от типа ВВЕР или PWR - това са реактори с вода под налягане, най-разпространената, овладяна и безопасна технология за сега за граждански цели - производство на електричество.
  • 9 Сус бре

    1 0 Отговор
    Айде, тези и те - атомна централа ще градят. Зор - зор ще ни докарат на главите цялата фалирала петролна шехерезада.