Last news in Fakti

2 Септември, 2023 16:42 1 086 10

Тайван призовава за включване в ООН

  • тайван-
  • китай-
  • оон-
  • включване-
  • демокрация-
  • свобода-
  • мир-
  • стабилност-
  • просперитет-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • експанзионизъм-
  • агресия

Тайван защитава свободата и демокрацията и няма да се пречупи под натиска на авторитарен Китай

След избухването на войната в Украйна, китайската агресия спрямо Тайван и опитите да го подчини нарастват. От години островната страна се радва на международна подкрепа и уважение заради споделяните ценности, като мир, свобода, демокрация, върховенството на закона и защита на човешките права. Въпреки това и независимо от богатия опит, който може да сподели, под натиска на комунистически Китай, Тайван остава изключен от ООН.

В тази връзка тайванския външен министър Джоузеф Ву излезе с официално обръщение, както следва:

„Нахлуването на Русия в Украйна е напомняне за това как автокрациите не се интересуват много от причиняването на смърт и разрушения. Войната е грубо потъпкване на правата на човека и принципа за мирно разрешаване на международни спорове, залегнал в Хартата на Обединените нации, която спомага за поддържането на основан на правила международен ред и световен мир след края на Студената война.

Последиците от войната показаха, че в един глобализиран свят, кризите не могат да бъдат ограничени в рамките на националните граници. Ето защо е наложително подобни заплахи за международната сигурност да не се разпространяват другаде. Тайван – демократична държава, която е дом на над 23 милиона души и която гордо представлявам – продължава да се изправя пред огромни предизвикателства, причинени от Китай.

От средата на 20-ти век Китайската народна република (КНР) се закле да поеме контрола над Тайван и не се отказа от идеята за използването на сила за постигане на тази си цел, независимо, че никога не е управлявала Тайван. В продължение на десетилетия народът на Таван успя да съхрани мира и стабилността в Тайванския пролив. Въпреки това, тъй като икономическата и военна мощ на Китай става все по-голяма, той на свой ред става все по-агресивен в опитите си да сплаши Тайван, като по този начин заплашва демократичния начин на живот. Заплашителните ходове включват изпращане на военни самолети и кораби през средната линия на Тайванския проток и навлизане в нашите зони за идентификация за ПВО. Китай засили и тактиките на сивата зона, като дезинформация и икономическа принуда, в опит да пречупи волята на Тайван да се бори.

Експанзионизмът на КНР не спира до Тайван. Действията на Китай в Източно и Югоизточно море имат за цел да разширят властта му и да обосноват териториалните му претенции. В допълнение към подписването на споразумение за сигурност със Соломоновите острови в южната част на Тихия океан, КНР подсигурява пристанища за бъдеща военна употреба в Индийския океан. Всички тези маневри предизвикват сериозни опасения, че мирът става все по-труден за поддържане.

Осигуряването на мир и стабилност в Тайванския пролив е в интерес на всички. Половината от световния търговски контейнерен трафик преминава през Тайванския пролив всеки ден. Тайван произвежда по-голямата част от полупроводниците в света и играе ключова роля в глобалните вериги за доставки. Всеки конфликт в района би имал катастрофални последици за световната икономика.

През последните години двустранни и многостранни форуми многократно подчертават, че мирът и стабилността в Тайванския проток са ключови за глобалната сигурност. Въпреки че всички можем да се съгласим, че войната трябва да бъде избегната, най-добрият начин за това изисква приобщаване, диалог и най-вече единство.

Обединените нации остават най-добрата платформа за глобален дискурс. Представителите на ООН често говорят за съвместни решения, солидарност и включване в справянето с неотложните проблеми на нашето време, Тайван има повече от желание и възможност да участва.

Въпреки това Тайван продължава да бъде изключен от ООН поради изопачаването от страна на Китай на Резолюция 2758 на Общото събрание на ООН. Тази резолюция нито посочва, че Тайван е част от КНР, нито дава на КНР правото да представлява народа на Тайван в ООН и в неговите специализирани агенции. Всъщност резолюцията само определя кой представлява държавата-членка Китай – факт, който международната общност и Китай признаха след съответното гласуване през 1971 г. Последвалото погрешно тълкуване на Резолюция 2758 противоречи на основните принципи, подкрепяни от ООН, и това трябва да бъде коригирано.

Въпреки че няма лесни отговори, първата стъпка е диалогът. Като една наистина глобална институция, ООН може да служи като шампион на прогреса. Ние призоваваме ООН да следва принципа си да не изоставя никого, като позволи на Тайван да участва в системата на ООН, вместо да го изключва от дискусии по въпроси, изискващи глобално сътрудничество. Добра първа стъпка би била да се позволи на тайвански лица и журналисти да присъстват или да отразяват съответните срещи, както и да се гарантира значимото участие на Тайван в срещите и механизмите по отношение на Целите за устойчиво развитие (ЦУР).

Невероятната храброст и издръжливост на Украйна са вдъхновили страни по целия свят. Войната там изкова ново чувство за сплотеност в света. Единството е от решаващо значение за отблъскване на руската агресия и запазване на универсалните ценности като правата на човека и глобалния мир в по-чирок план.

Жизненоважно е Китай и други авторитарни правителства да осъзнаят, че ще бъдат държани отговорни и ще бъдат подтикнати да разрешат различията чрез мирни средства. Позволяването на Тайван да участва смислено в системата на ООН би било от полза за усилията на света за справяне с неотложни глобални проблеми. Тава също би демонстрирало решимостта на ООН да се обедини за глобален мир в критичен момент, когато бъдещето на света е заложено на карта.

Заедно сме по-силни. Сега е моментът да действаме съгласно този основен принцип, като включим Тайван.

Невероятната храброст и издръжливост на Украйна са вдъхновили страни по целия свят. Войната там изкова ново чувство за сплотеност в света. Единството е от решаващо значение за отблъскване срещу агресията на Русия и за запазване на универсалните ценности като правата на човека и глобалния мир в по-широк план.“


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герги

    12 9 Отговор
    Тайван си е самостоятелна държава...Китай няма причина да се прави на велик...имали са над 70 год. да се обединят...явно така и трябва да си останат нещата...

    Коментиран от #3

  • 2 факуса

    5 11 Отговор
    а само донецк и луганск са сепаратисти,хи хи щот не щат демокрация
  • 3 факуса

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Герги":

    що отцепиха косово от суверенна държава,на донецки луганск отказаха,все двойни лицемерни западни стандарти
  • 4 Няма как да стане

    3 10 Отговор
    Тогава много други такива ще поискат същото. Крим, Осетия, Приднестровието и тн...
  • 5 Тайван е китайска

    4 10 Отговор
    Территория. Този остров си е бил китайски и няма как островяни е там да искат да са отдела държава. Китай има пълното право да си ги вземе, понеже е тяхна територия..

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Тайван е Тайван

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тайван е китайска":

    Айде прочети малко история преди да се изказваш. Реално ако някой трябва да представлява КИТАЙ, то това са тайванците. История... Ама така е, то не става само с гледане на реалитита и чоплене в социалните мрежи.

    Коментиран от #8

  • 7 реру

    10 0 Отговор
    "Тайван призовава за включване в ООН"


    Тя и Украйна е член на ООН...

  • 8 Глупости

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Тайван е Тайван":

    След вземане на властта на комунистите в Пекин, на Тайван са избягали бившите управници, от системата, преди комунистите. Също и такива, които не са искали да живеят е социализъм. Властта в Китай ги е оставила, за да не ги принуждава насила, да живеят под тях, щом не искат и те са се развивали свободно при самоуправление, но не значи, че са се станали отделна държава от Китай. Е, сега сащ ги подтиква да се отделят, ама при Крим правят обратното. Сащ правят тези караници и войни, понеже правят, каквото на тях им в изгодно, като при едно и също нещо решават по един начин, а при същото по друг начин. Няма никаква логика. Остров Тайван е китайска земя, а хората там са живяли без да се подчиняват на централната власт е Пекин, но това не ги прави отделна страна! Ако искат свобода, то Китай може да си вземе територията и къде ще имат държава? В сащ ? :)!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Независим

    0 1 Отговор
    То и Хонконг англичаните нямаше да го връщат ама резултата е че отдавна е в Китай, а китайците смениха стратегията една държава две системи и всичко е мирно и тихо вече много години..... та и тук няма да е по различно