Last news in Fakti

7 Септември, 2023 05:54 1 080 4

Хунтата в Габон пуска в чужбина сваления президент Али Бонго

  • габон-
  • хунта-
  • али бонго-
  • президент

Доскорошният държавен глава е "свободен да се движи", заявиха новите управляващи

Хунтата в Габон пуска в чужбина сваления президент Али Бонго - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сваленият президент на Габон Али Бонго е "свободен да се движи" и "ако желае може да пътува в чужбина", предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на изявление на водача на военния преврат.

"Като се има предвид здравословното му състояние, бившият президент Али Бонго Ондимба може да се движи свободно. Ако желае, той може да пътува в чужбина, за да премине през медицински прегледи", обяви по държавната телевизия говорителят на военната хунта полковник Улрих Манфумби Манфумби. Говорителят прочете изявление на генерал Брис Олиги Нгема, който положи в понеделник клетва като "преходен президент" на страната.

Али Бонго, който е на власт от 14 години, е под домашен арест от военния преврат на 30 август насам, извършен без кръвопролития по-малко от час, след като неговият лагер обяви преизбирането му на изборите, определени от пучистите като фалшифицирани.

През октомври 2018 г. Бонго получи тежък инсулт, който го остави с физически увреждания, като десният му крак и дясната му ръка се движат трудно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    свободата струва пари
  • 2 Уран 235

    21 0 Отговор
    Да се връща във Франция, да им свети.
  • 3 Макарон

    22 0 Отговор
    Франсетата да си прибират марионетката.
  • 4 Псевдоним

    9 0 Отговор
    Винаги съм се чудил откъде идва този израз "бонго", който използваме за да някакъв примитивен африкански тип, а то идвало от пожизнения диктатор на Габон.