Last news in Fakti

14 Септември, 2023 23:54 3 041 17

Импийчмънт срещу Байдън: може ли да се случи?

  • джо байдън-
  • хънтър байдън-
  • сащ-
  • импийчмънт-
  • разследване-
  • републиканци

Републиканците в САЩ искат процедура по импийчмънт срещу президента Джо Байдън

Импийчмънт срещу Байдън: може ли да се случи? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Защо републиканците искат импийчмънт?

Републиканците в Камарата на представителите предприеха първи стъпки за евентуална процедура по импийчмънт срещу президента Джо Байдън. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти, потвърди, че е наредил стартирането на разследване. Официално причината гласи: съмнения за участие на Байдън в нелегални бизнес сделки на сина му Хънтър Байдън. "Става дума за обвинения в злоупотреба с власт, прикриване и корупция, които оправдават провеждането на разследване", заяви той.

Дясното крило на партията и най-вече бившият президент Доналд Тръмп от доста време настояват за започването на такава процедура. В края на август Тръмп написа в платформата Truth Social: "Или ще обвините негодника, или ще изчезнете в небитието. И те ни го причиниха!".

Докато Тръмп беше на власт, демократите в Конгреса на САЩ на два пъти инициираха процедура по импийчмънт срещу него - веднъж по обвинение за злоупотреба с власт и втори път за щурма на Капитолия от негови привърженици. И двата опита се провалиха в Сената, където тогава партията на Тръмп имаше мнозинство.

Заради всичко това републиканците са подозирани, че искането им за импийчмънт на Байдън е един вид политическо отмъщение и опит да дискредитират Байдън насред предизборната кампания за президентските избори догодина.

Какви са обвиненията срещу Хънтър Байдън?

Става въпрос за спорни чуждестранни бизнес сделки на Хънтър Байдън, втория син на Джо Байдън. Републиканците обвиняват 53-годишния президентски син, че в миналото е използвал важната позиция на баща си като вицепрезидент на Барак Обама за бизнес сделки в Украйна и Китай. Други обвинения срещу него са за неплатени данъци и незаконно притежание на оръжие, за което Хънтър Байдън е разследван.

Хънтър Байдън е адвокат и бизнесмен. В миналото е взимал наркотици - и отдавна се е превърнал в бреме за политическата кариера на баща си. Републиканците на свой ред не пропускат възможност да обрисуват семейството на Байдън като престъпнически клан. Самият президент отбива атаките срещу себе си и семейството си и ги определя като клеветническа кампания.

Какви са следващите стъпки?

Шансовете за успех на републиканците в тяхното начинание са оскъдни. На първо място не е ясно дали след края на разследването изобщо ще бъде открита процедура по импийчмънт срещу Байдън. И второ - дали тя ще приключи наистина с предсрочното прекратяване на мандата му.

За започването на процедура по импийчмънт е необходимо мнозинство в Камарата на представителите. В нея републиканците имат крехко мнозинство от 222 места в 435-местната Камара. Тяхната фракция обаче е много фрагментирана, а немалко умерени републиканци гледат критично на искането за процедура по импийчмънт срещу Байдън.

Но дори и републиканците да постигнат успех в Камарата на представителите, решаващата дума е на Сената, където демократите имат крехко мнозинство. Затова на този етап се смята за изключено президентът Байдън да бъде признат за виновен, а мандатът му да бъде прекратен предсрочно.

Автор: Инес Айзеле


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма да стане

    7 22 Отговор
    Този момък ще управлява света още 100 години!
  • 2 стоян георгиев

    38 2 Отговор
    На пук преди да го импиичнат ще умре нарочно 🤭

    Коментиран от #3

  • 3 Жица

    37 0 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Не бе, ще отиде да спи
  • 4 Моника Люински

    37 0 Отговор
    Вече няма смисъл от това. Но демократическата партия ще понесе сериозни щети, заради Байдън и провала в Украйна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Калпазанин

    34 0 Отговор
    Такава "новина" защо ли се пу ликува във полунощ в Европа, а не се каже например в централните емисии а? Дойчовци
  • 8 Рошко

    25 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    И ти имаш проблем с възрастта да не сте набори с него? Изкукуригали например
  • 9 Гориил

    0 20 Отговор
    Импийчмънт не може да се случи при никакви обстоятелства. Шансовете за импийчмънт са нулеви (и то абсолютна нула), тъй като за това ще са необходими две трети от гласовете на горната камара на Конгреса, която май се казва Сенат на български.
  • 10 Найк

    20 1 Отговор
    Байдън е бандит.
  • 11 Селянин

    24 0 Отговор
    Дано, че иначе света отива отива към края си
  • 12 Може

    6 1 Отговор
    Америка има най-стабилната правова система. Богат не се става без измами и ако се намерят солидни доказателства ще изгори. Той така или иначе няма да спечели изборите никога повече обаче нямат и един читав кандидат при републиканците. Десантос набира скорост, но слаб с речи и репортери липсва му такт
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ганю

    4 0 Отговор
    ще си оди по живо по здраво