Last news in Fakti

20 Септември, 2023 12:20 2 274 81

Русия губи влияние в своята "близка чужбина"

  • азербайджан-
  • ес-
  • русия-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • война

Европейският съюз се опита да запълни вакуума, създаден от Москва

Русия губи влияние в своята "близка чужбина" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Азербайджан започна антитерористична операция в Нагорни Карабах, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс". Подновените боеве бележат най-сериозното изостряне на продължаващия от десетилетия конфликт след войната от 2020 г., в която Азербайджан, с подкрепата на Турция, си възвърна контрола над част от анклава, както и над няколко околни територии, отбелязва вестникът, пише БТА в преглед на печата.

Британското издание посочва, че азербайджанският министър на отбраната Закир Хасанов e оправдал военната операция с необходимостта, по думите му, да се прогонят арменските войски и да се възстанови конституционния ред в спорния анклав - международно призната територия на Азербайджан, населена предимно с етнически арменци.

От декември миналата година Баку блокира единствения път, свързващ анклава с Армения, което доведе до недостиг на храна, медицински консумативи, както и до често прекъсване на електроснабдяването, припомня "Файненшъл таймс".

Като знак за това, че Азербайджан се стреми да си възвърне пълния контрол над анклава, азербайджанското външно министерство заяви вчера, че "единственият начин за постигане на мир и стабилност в района" е арменските войски да се изтеглят, а правителството на етническите арменци в Нагорни Карабах да бъде разпуснато.

Азербайджан аргументира военната си операция вчера с експлозиите на мини, при които ден по-рано в района са загинали четирима войници и двама цивилни, като твърди, че арменските въоръжени сили създават "сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност". Министерството на отбраната на Армения отрича да има негови войски в анклава. Ереван заяви, че обвиненията на Баку са претекст, "за да завърши политиката си на етническо прочистване", и призова Русия "да предприеме ясни и недвусмислени стъпки, за да сложи край на агресията на Азербайджан".

Руският мироопазващ контингент в анклава до голяма степен остава настрана от конфликта въпреки обещанието на Москва да защитава "връзката между Нагорни Карабах и Армения" в споразумението за спиране на огъня, което беше сключено с нейно посредничество през 2020 г. Разгарянето на конфликта показва как Русия - традиционният посредник в региона - губи влияние в своята "близка чужбина", след като президентът Владимир Путин предприе инвазията в Украйна миналата година, отбелязва вестникът.

Армения, страна с преобладаващо християнско население, която традиционно гледа на Русия като на свой покровител, потърси подкрепата на Запада, за да посредничи в конфронтацията с богатия на петрол, предимно мюсюлмански Азербайджан, и изрази разочарование от липсата на подкрепа от страна на Москва, посочва "Файненшъл таймс". Арменският премиер Никол Пашинян предложи страната му да напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), оглавен от Русия военен съюз, отмени ученията на ОДКС, които трябваше да се състоят в страната, и вместо това започна съвместни учения с американски войски миналата седмица, припомня вестникът. Европейският съюз се опита да запълни вакуума, създаден от Москва, чрез няколко кръга от преговори с Армения и Азербайджан, последният от които беше през юли.

Броят на жертвите на конфликта в Нагорни Карабах расте, а Русия и САЩ осъдиха поредното изостряне на напрежението, пише в заглавие в. "Гардиън".

Дали поради липса на политическа воля или военни средства – резултат от отслабването на нейната армия във войната, която води в Украйна – Русия изостави ролята си на арбитър и гарант в конфликта в Нагорни Карабах, пише в коментар в. "Монд". Москва още веднъж демонстрира своята неспособност да осигури стабилност в своята "близка чужбина", било то в Кавказ или Централна Азия.

Дипломатическата реакции на руското външно министерство на това ново изостряне на напрежението в Нагорни Карабах потвърждават позицията на обикновен наблюдател, до която Москва се ограничава.

Руското външно министерството се ограничи до това да "призове двете страни в конфликта“ да спрат боевете, изявление, което изглеждаше като минимално дипломатическо усилие и отрича очевидното, а именно, че Азербайджан умишлено е поел инициативата в конфликта. От страна на Кремъл говорителят му Дмитрий Песков увери, че "приоритет е сигурността на руските мироопазващи сили“, припомня вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без коментар

    11 5 Отговор
    "С посредничеството на командването на руския мироопазващ контингент, разположен в Нагорни Карабах, беше постигнато споразумение за пълно прекратяване на военните действия от 13:00 часа на 20 септември 2023 г.;
    - Постигнато е споразумение за изтегляне на останалите подразделения и военнослужещи от Въоръжените сили на Република Армения от зоната на разполагане на руския мироопазващ контингент и разформироване и пълно разоръжаване на въоръжените формирования на "Армията за отбрана на Нагорни Карабах" и изтегляне на тежка техника и въоръжение от територията на Нагорни Карабах с оглед бързото им обезвреждане."
  • 2 КОНТРАТА

    28 7 Отговор
    Руснаците играят с азерите като азерите им препродават газта на ЕС , а арменците искаха в ЕС и скачаха срещу Москва.

    Коментиран от #6, #52

  • 3 Мечтите

    9 5 Отговор
    са без пари.
  • 4 Русофил

    15 26 Отговор
    Русията губи влияние навсякъде. Скоро ще се разпадне на феоди.

    Коментиран от #61

  • 5 Българин

    30 11 Отговор
    Подли арменци правиха антируски протести 10 години сега чакат помощ от Русия

    Коментиран от #71

  • 6 Копейка

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Казаха ни де викаме за азерите!!!
  • 7 не точно

    27 11 Отговор
    По-скоро един много креслив и коварен враг на Русия се опитва да отвори няколко фронта срещу нея. Обаче примерът на Украйна е пред очите на всички, така че опитите са обречени на провал.
  • 8 така е

    7 10 Отговор
    Другаря пъти става все по зависим от другите , скоро глутницата ще го разкъса , а от там и РФ
  • 9 Иркутск

    13 18 Отговор
    Защото русийката не защити по силата на ОДКС Армения много просто дъртака от кремъл умира от страх че ще трябва да се зблъсква с ердоган и предпочита да си мълчи мълчи си както пво-то му мълчи пред дронове от алиекспрес
  • 10 Тагарев 🇺🇦

    22 18 Отговор
    САЩ губят влияние никой не ги бръсне вече за нищо руснаците развенчаха мита за силните САЩ.

    Коментиран от #17

  • 11 така е

    14 15 Отговор
    Другаря Путин става все по зависим от другите , скоро глутницата ще го разкъса , а от там и РФ

    Коментиран от #15

  • 12 !!!?

    15 16 Отговор
    Кремъл скоро ще загуби и Чечения...смутни времена за путиновия Гулаг !!!?
  • 13 блатото

    13 10 Отговор
    потъва
  • 14 РУСИЯ ВЕЧЕ ЩЕ УДАРИ ДЪНОТО

    15 15 Отговор
    ТАМ КЪДЕТО И Е МЯСТОТО.
  • 15 Това е безспорен

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "така е":

    Факт.
  • 16 Мачкат арменците

    6 5 Отговор
    Всички ги мачкат и никакъв шанс не им остава. Света отдавна ги предаде.
  • 17 Значи

    5 13 Отговор

    До коментар #10 от "Тагарев 🇺🇦":

    Ауууу не знам какво имаш в предвид с тази басня но настръхнах от гордост мога само да добавя слава Роисся слава на Владимир Петър(едно)
  • 18 тОп русофил

    13 5 Отговор
    кочината потъва , последния да гаси лампата ахахахахахахахахах
  • 19 КО СТАВА КО,

    14 6 Отговор
    С КУРСА НА РУБЛАТА, ПОТЪВА КАТО КРАЙЦЕРА МОСКВА.

    Коментиран от #22

  • 20 бхаха

    12 9 Отговор
    Усещате ли как елегантно могучая скоро ще се бие на три фронта.

    Коментиран от #23

  • 21 !!!?

    9 5 Отговор
    "Руският мир" - Фата Моргана !!!?

  • 22 Даже

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "КО СТАВА КО,":

    По-бързо.
  • 23 Нема се бие!

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "бхаха":

    Ще избягат!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Така така

    12 8 Отговор
    А ес и сащ будят само антипатии по цял свят, не само че са изгубили всякакво влияние, но хората и независимите държави са пълни с ненавист към тези два субекта крадящи всичко срещу празни обещания. Да не говорим за причинените войни и жертви
  • 26 путин е н@дупен от

    7 6 Отговор
    Турция , Азерите, Китай, С.Корея .......................... и останалите диктатори
  • 27 Ганьо

    6 0 Отговор
    Спящите взеха да се събуждат по цял свят, което е зле за властващите...
  • 28 ЗАПАДЪТ ВОДИ ВОЙНА

    5 9 Отговор
    срещу Русия за унищожение, а приказват нашите клакьори за някакви хибридни войни на Путин...
  • 29 От всякъде обградени с мюсулмани

    7 2 Отговор
    Какви очаквания могат да имат арменците ? В Нагорни Карабах скоро и църкви няма да има.
  • 30 Всъщност,

    14 6 Отговор
    Атлантическата политика нма Пашинян е напълно фалирала. Каквото повикало - такова отговорило. Русия няма да се бие с азерите заради прозападното правителство на Армения. Нека Колективният Запад да "запълни вакума" и спасява арменците от азерите, които бързат да си вземат всичко промяна в статуквото на Армения. Само че Западна Европа хич не я бива да предотвратява войните и пази мира на континента. Доказала го е - по я бива да разпалва световни войни. То работите и сега натам отиват.
  • 31 Нептун

    6 7 Отговор
    Представете си Ердоган как умира от смях с бездействията и страха на Путин от него руснята трябва да си вземе бележка няма кой да пресече Дунав и да ви освободи от тиранията на ес и натю ще трябва още много много години да живеете с деспота на ес и натю
  • 32 РУСИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТАЗИ ВОЙНА

    6 10 Отговор
    но къде ще се дянат десетките евро атлантици в БГ, които се кълнат във вярност на УСА

    Коментиран от #40, #42, #55

  • 33 и Армения в НАТО

    8 6 Отговор
    Путин ще вкара и Армения в НАТО!

    Коментиран от #36, #43

  • 34 ДОЛУ

    4 4 Отговор
    МОЧАТА
  • 35 Европейският Съюз няма

    4 5 Отговор
    да запълни вакуума.
    Защото на Европейския Съюз му запълват вакуума.
    От Америка.
    Много успешно и с помощта на тия начело.

    Коментиран от #38

  • 36 Натам вървят

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "и Армения в НАТО":

    Нещата!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Откъде ви намира

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "Европейският Съюз няма":

    Копейката толкова глупави?
  • 39 Русия няма отношение на практика

    3 5 Отговор
    Но Арменците пък нямат бъдеще освен религията си ако не сменят с конституционни промени и мюсулмани да станат провинция на Турция
  • 40 Ще минем първо

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "РУСИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТАЗИ ВОЙНА":

    При майкати.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ихтамнет

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "РУСИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТАЗИ ВОЙНА":

    Оф оф оф 80-години потапяте долара 80-години закривате запада ако ще трябва да се чака още толкова да печелите тази война аммми мерси само повтаряте ще ще ще ще

    Коментиран от #44

  • 43 Абе умнокрасивокухите

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "и Армения в НАТО":

    погледнете картата. Карабах е в Азербайджан.
  • 44 Мдааа

    7 5 Отговор

    До коментар #42 от "Ихтамнет":

    Неколкостотин години потапяте Русия и тя все не потъва.

    Коментиран от #48

  • 45 Султана от Цариград :

    3 0 Отговор
    """Нагорни Карабах не нужен, и Армения не е нужна""" 1841 г.
  • 46 В.В.П.

    8 4 Отговор
    Дрисъкъъъ,,Пъшинянне изгуби Анклава..на 100%...Русия и Путин няма да си мръднат пръстта заради тоя галош..Преди 30год ,беше ,друга ситуацията ..Тогава прибраха Нагорно Карабах...Днес няма .Азерите ,и тюрките знаят ,това..Сбогом Нагорно ..!!!Прави си учения с НАТО..Пъшиняне.,Сороска подлога...Ааааахаха
  • 47 Пуссин заешкото 🐇 сърце ❤️

    4 4 Отговор
    Е той Пуссин 2 пъти вее бялото знаме на Арменците за 2 години. Види ли султана и застава на колене. Тоя път направо каза да се оправят сами християните с/у мюсюлманите. Отивал да реже лентичка на нова джамия в Москва.

    Коментиран от #72

  • 48 Ихтамнет

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "Мдааа":

    Кой пък иска да потопи нещо което ще трябва да възтановява после веднъж мина номера втори път няма да има
  • 49 Ъхъъъъ

    5 5 Отговор
    Отношения на ЕС с Армения.......
    ЕС и Армения отбелязват добър напредък към задълбочено сътрудничество въз основа на Споразумението за всеобхватно и засилено партньорство между ЕС и Армения, което е в сила от 1 март 2021 г. !!!!!! И сега ква хубост ги чака арменците ... стой та гледай.....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хахаха

    4 6 Отговор
    Много ви се иска да оплюете Русия за това което се случва но не забравяйте че Армения се стреми към Запада и плюе по Русия а сега иска да Русия да ги защитава хахахахахахахахаха САЩ се опитаха да накарат Русия да застане на страната на Армения но не се получи не може една държава да има 2 ве ядрени сили въпреки договора Армения избра САЩ сега САЩ да ги спасяват хахахаха народа на Армения може да не иска но правителството го решава хахахахаха това ми е нещо познато правителство да угажда на други хахаха
  • 52 Абе ,

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Научете се , че газ е мъжки род бе ...
  • 53 В.В.П.

    3 4 Отговор
    Ако президента на Република България е дрисъкъъъ ,като Пашиняна ,ще загубим Изт Румелия ...Може и Варна и Бургас..НАТО ще ни успокоява ,че така е много добре ..и колко добре си живеят в Монако,например ,или в Лихтенщайн..или в Андора...Аха ..Сороска леш..
  • 54 Пашинян

    3 5 Отговор
    Сега да обяснява на хората за "добрият" напредък към задълбочено сътрудничество с ЕС и прочие идиотщини.... Хубаво се нареди продажника.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Русия още преди две години

    3 4 Отговор
    Предупреждаваха че ако Пашинян остане на власт да забравят за Нагорни.....
  • 57 Мммммм

    9 4 Отговор
    Добре, че България не е с Русия. Иначе Пусин и нас щеше да ни предаде на Турция.
  • 58 В.В.П.

    4 7 Отговор
    За Пъшинян и подлогите ,Рф и Путин ,няма да си мръднат и малкия пръст ..Ще правите учения с НАТО ,на границата на федерацията ,и после ревете за помощ от Рф ,да се бият с Азербайджан заради ,една шепа земя населена с хитри арменски циганя...През 1993 ,беше друго...И затова Нагорно беше На Армения.Сега ниет...
  • 59 !!!?

    7 3 Отговор
    Русия губи - след Армения Чечения,...!!!?

    Коментиран от #63

  • 60 похвална е грижата на

    2 5 Отговор
    хулителите на Русия за загуба (и НИКОГА за печалба) на нейното влияние в света.

    Я кажете нещо за обора на памперса, за укрите, които при ЦЯЛАТА помощ на нато и краварите, които задължават и ЕС да прави същото, нещо не им се получава. Дори укрите губят влияние сред страните, които я поддържаха - ПОЛША, СЛОВАКИЯ, УНГАРИЯ, Хърватия и т.н.
    ТОВА Е ПРОБЛЕМ за зеленето шмъркало.

    Коментиран от #69

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 В.В.П.

    2 5 Отговор
    И Армяните ще изядат яко дърво ,заради сороския Пъшинян..Дето праща пари и оръжие на Киеф...От там чакай помощ ...Нагорно ,го признават за Азерски,обаче Рф да се бие с Азербайджан...Като идат в НАТО ,Армяни и Азери ще бъдат братя ..както ние с Турция...щ имат Турска партия в парламента...Ахаха..
  • 63 Русия печели в световен мащаб

    3 8 Отговор

    До коментар #59 от "!!!?":

    СТРАНИТЕ от БРИКС набират бързо и мощно влияние в света, а относителния дял на БВП в страните от ЗападНАЛ намалява. Освен най-големите страни като Китай, Индия, Русия, Бразилия, Южна Африка, още ЧЕТИРИДЕСЕТ държави искат да влязат в тази организация. Най-скоро това са Аржентина, Саудитска Арабия и т.н.
    Ненапразно нито нато, нито обора говорят за това. САКЪН! Даже искат да си въведат собствена валута и тогава доларът ще става само за тапети.

    Коментиран от #67, #68, #81

  • 64 пенко

    2 2 Отговор
    ПАШИЯН +АМЕРИКАН --- ДЕНСИД !?!?!?!?!?!?!? -.--УАЙ ---АГЕЙН- РУСИЯ !?!? НО , АЗЕРЪТ Е ПО БЛИЗЪК С РУСИЯ И ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧИСКИ И ГАЗОВО-ПЕТРОЛНО И ВОЕННО И СЕ РАЗБИРАТ ЧУДЕСНО - НЕ НАМЕСВАЙТЕ ТУРЦИЯ --- РУСИЯ СЕ РЯЗБИРА С ВСИЧКИ МЮСЛИМАНИ !? ДОРИ СЕГА -- ТАЛИБАНИ СЕ БИЯТ СРУЩУ УКРАТА ЗА РУСИЯ !!!!!!!!!!!
  • 65 Тъпа

    0 1 Отговор
    ПАТКА
  • 66 Много ясно

    3 0 Отговор
    И в близка и в далечна чужбина губи влияние
  • 67 Ми какво да говорят за Брикс?

    4 4 Отговор

    До коментар #63 от "Русия печели в световен мащаб":

    Брикса съществува и винаги е съществувал само в празните глави на беге русофила, така е още от миналия век един и същи долар громихте, после излезна еврото и него громихте, егаси смешката

    Коментиран от #73, #77

  • 68 Хехе

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "Русия печели в световен мащаб":

    Вие долара за тапети го мечтаете от времето на сесесерето бе брато, смени малко плочата, какво стана със СИВ съвета за икономическа взаимопомощ 🤔
  • 69 Леко бе шефче

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "похвална е грижата на":

    Ако рузслямските псета бяха толкова насъскани като тебе до сега да бяха превзели Киев на третия ден от специалната военна операция на путлера, ама Бахмут вбахмути и държавната и частната армия на путлера :)
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 катран

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    ти не си българин..скоро ще гласуваш за дпс...а ще пътуваш от туркие..ще ти платят и връщане..нали хасане..български разбираш ?...или вече си забравил..
  • 72 ох милия ти,

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "Пуссин заешкото 🐇 сърце ❤️":

    кога Путин е показал страх????? |Дори най-големите му врагове го съзнават. Как е зеленото клоунче според тебе, освен, че шмърка и си купува имения по цял свят чрез хули срещу Русия (укрите са жив зян без нея).. А иначе много мишоци гмо говорят много срещу ПУТИН и никого друг. За тях памперса е величие, макар да не знае с кого и какво говори. ГМО двуногите хулители на Путин са в състояние да го обидят точно толкова, колкото един комар с изпражненията си може да оцапа ЕВЕРЕСТ!!!
    И не Русия взриви сама тръбите си по Северен поток.
    И не Русия уби натовските полски трактористи.
    И не руснаците използваха живи щитове в подземията на Азовстал, болници и детски градини.
    И не руснаците бомбят цивилно население в Украйна.
  • 73 БРИКС

    5 3 Отговор

    До коментар #67 от "Ми какво да говорят за Брикс?":

    не съществувал ВИНАГИ. Вероятно в твоята празна глава съществува. Беше създаден преди няколкко години и БЪРЗО набира сила, защото имат суровините и темпа на развиващи се държави. Гледай сайта на ООН, СВ иби МВФ. Няма да ви обучавам вас, слугите на посолствоТО. Вас ви избират по неграмотност. Иначе хайда да се открием и направим дискусия по темата? Ама не ти стиска! Животът си върви и бившите държави, крали от колониите си с векове, няма да се справят. Справка Нигер и макарон, следва, Чад и т.н.
  • 74 бхаха

    3 1 Отговор
    Руската мечка без зъби.

    Коментиран от #75, #76, #78

  • 75 гого

    1 2 Отговор

    До коментар #74 от "бхаха":

    ела да ми опиташ путара нека си с зъбииии дори ще ти позволя да е хапешшшш
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 кико

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Ми какво да говорят за Брикс?":

    мила не се натягай ела да седнеш в скута ми ,не мисли за неща който не разбираш ,ако нямаш кинти за маникюр ще ти дам
  • 78 ервото

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "бхаха":

    ела да ти покажа моя мечок как дере ,после след всичко ще те пратя с маникюра да почистиш 00
  • 79 ИНЖ

    2 2 Отговор
    След провала в Украйна, логично следствие.

    Коментиран от #80

  • 80 ивчо

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "ИНЖ":

    вие джендърите на това провал ли казвате ,много интересно мислене само в бг го има ,нещо по специално ви дават като хапове или просто толкова си можете ????
  • 81 Въпросче

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Русия печели в световен мащаб":

    Ти вярваш ли си на глупостите като ги четеш ?