Last news in Fakti

21 Септември, 2023 05:26 1 426 4

Подписаха историческия договор за защитата на откритото море

  • открито море-
  • договор-
  • ню йорк

Под документа положиха подписи представители на близо 70 страни

Подписаха историческия договор за защитата на откритото море - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 70 страни подписаха историческия договор за защитата на откритото море, което поражда надежда, че документът ще влезе в сила още през 2025 г. и ще спомогне за защитата на морските екосистеми от жизнено важно значение за човечеството, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Невероятно е, че съм тук и виждам толкова надежда и толкова решимост за трансформиране на нашата визия за океана, от това той да бъде възприеман като една голяма кофа за боклук или от място, от което човек си взима каквото му е нужно, до едно място, което трябва да се защитава и уважава", заяви американската актриса Сигърни Уивър в кулоарите на събитие в Ню Йорк, събрало страните, подписали договора.

"Ясно е, че океанът има спешна нужда от защита и ако ние не го направим, това ще е краят на играта", заяви белгийският заместник министър председател Венсан ван Кикенборн.

САЩ, Австралия, Великобритания, Германия, Чили, Китай, Коста Рика, Мексико, Норвегия, Фиджи… - 67 страни подписаха договора още при отварянето му за подпис.

След финални маратонски преговори текстът беше официално одобрен с консенсус на 19 март, въпреки че Русия тогава каза, че се дистанцира.

Откритото море започва там, където свършват икономическите зони на държавите, на максимално 200 морски мили от бреговете и следователно то не е под юрисдикцията на нито една страна.

Откритото море представлява близо половината от планетата и над 60 процента от океаните. Но дълго време то беше пренебрегвано в борбата за защитата на околната среда

С новия договор се предвижда да се създадат морски защитени зони в открито море. Днес около 1 процент само от откритото море е обект на мерки за опазване. Но през декември в Монреал страните от цял свят се ангажираха по време на конференция за биоразнообразието да обявят до 2030 г. за защитени 30 процента от земите и океаните на планетата. За постигането на това от значение е новият договор за откритото море и всичко ще зависи от датата му на влизане в сила - 120 дни след 60-ата ратификация.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    4 3 Отговор
    Най-после една добра новина, показваща, че човечеството, с общите усилия на всичките народи и нации , може и да може да се измъкне от немалката заплаха за самоунищожението му !
  • 2 Червен кхмер

    1 1 Отговор
    И както винаги Русия е против.Блатото трябва тотално да се изолира.
  • 3 Тома Неверни

    1 0 Отговор
    Иначе добра идея, ама нещо не ми е ясно как 67-те страни възнамеряват да наложат спазването на този договор. Репресивни мерки ли ще се прилагат? Ако той е валиден само помежду им, е ясно, но светът се състои от доста повече държави.
  • 4 Одит

    0 0 Отговор
    Първо трябва да забранят всички пластмасови опаковки и наилони!
    Амо лобито на Нефта е по силно. Ще чистим моретата а те ще си правят найлонови торбички и пластмасови бурютилки за Кола!
    Голям “ историческия договор”, мижи да те лажем!
    Тези аборигени в Африка май са по умни и смели: Танзания реши да забрани вноса, производството, продажбата и употребата на пластмасови торбички. Така тя става 34-ата африканска страна, въвела този тип регулации, според Програмата на ООН за околната среда, съобщи Франс прес.