Last news in Fakti

25 Септември, 2023 14:47 1 056 17

Франция ще прекрати военното си присъствие в Нигер до края на годината

  • франция-
  • нигер-
  • военни-
  • оттегляне

Заяви президентът на страната Еманюел Макрон

Франция ще прекрати военното си присъствие в Нигер до края на годината - 1
Източник: БГНЕС

Франция прекратява военното си присъствие в Нигер до края на 2023 година, заяви президентът на страната Еманюел Макрон, предава CNN.

"Ние слагаме край на нашето военно сътрудничество с фактическите власти на Нигер, защото те не искат повече да се борят с тероризма“, заяви Макрон по отношение на военните лидери, които поеха управлението на северозападната африканска държава, цитира "Фокус".

Франция не е признала военните власти на Нигер и настоява, че сваленият президент Мохамед Базум остава единствената легитимна власт в страната.

Решението за прекратяване на "сътрудничеството“ е "защото ние не сме там, за да се занимаваме с вътрешна политика и да бъдем заложници на пучистите“, заяви Макрон, имайки предвид военната група.

Изтеглянето ще бъде организирано през следващите седмици, заяви той.

"Те ще се върнат по организиран начин през идните седмици и месеци и за това ние ще се координираме с пучистите, защото искаме това да се случи спокойно“, отбеляза Макрон.

Управляващите военни в Нигер заявиха, че приветстват решението на Франция да изтегли войските си от страната, според изявление, публикувано до държавната телевизия на Нигер Tele Sahel.

"Тази неделя празнуваме още една стъпка към суверенитета на Нигер. Френските войски и френският посланик ще напуснат Нигер до края на годината“, се казва в изявлението. "Империалистическите и неоколониалистките сили вече не са добре дошли на нашата национална територия“.

"Всеки човек, институция или структура, чието присъствие заплашва интересите и перспективите на нашата страна, ще трябва да напусне земята на нашите предци, независимо дали им харесва или не“, се добавя в него. "Нашата съпротива ще бъде непоколебима и ще се справи с всяка институция или структура, която се опитва да оспори висшите интереси на нашата нация“.

Франция е разположила военни части в страната, много от които са били там, за да помогнат в мисии за борба с тероризма, на базата на това, че Нигер е относително стабилна демокрация в регион, изпълнен с политически катаклизми, тероризъм и ислямистки бунтове, съобщи CNN.

Остават около 1500 войници.

В отговор на въпрос за графика на изтеглянето Макрон заяви, че няма да има френски войници в Нигер до края на 2023 г.

По-рано този месец двама американски служители също заявиха, че Съединените щати могат да започнат да изтеглят войските си от Нигер през следващите седмици, съобщи CNN по-рано. До половината от около 1100 американски войници, разположени в Нигер, могат да бъдат изтеглени от страната.

Френският президент каза още, че е решил да върне във Франция посланика на страната в Нигер Силвен Ите.

"Франция реши да върне своя посланик", отбеляза Макрон. "В следващите часове нашият посланик заедно с няколко дипломати ще се върнат във Франция“.

Това съобщение идва малко повече от седмица, след като Макрон заяви, че посланикът е "буквално държан заложник във френското посолство“.

След преврата през юли военната хунта нареди на Ите да напусне страната, а по-късно отмени визата му и инструктира полицията да го експулсира.

Но дипломатът остана на мястото си, според френското президентство, а френските власти повториха, че не признават властта на хунтата.

Итте все още работи, каза френският външен министър Катрин Колона по-рано този месец, добавяйки, че той "ще остане толкова дълго, колкото искаме да остане“ и че завръщането на длъжностното лице е решение на Макрон.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    8 6 Отговор
    Франция имаше много колонии и там реда държеше Френския легион, ама ги съкратиха и останаха само на стари лаври, после мамуноте им се качиха на главата.
  • 2 Тото

    25 1 Отговор
    Ще го прекрати защото ако изпратят пет ковчега със французи за Франция и Макарон заминава на филм!!!!
  • 3 попара

    23 1 Отговор
    Франция ще прекрати военното си присъствие в Нигер до края на годината,защото жителите на Нигер-нигеряните масово ще се преселят във Франция. А Францата ще стане Африканция.
  • 4 Еш па теа...

    19 2 Отговор
    Ииии, гол във френската врата! Да ви нема, пиявици!
  • 5 нигерец

    25 0 Отговор
    Моооля?!
    Края на годината казал Макарон?
    Власта в Нигер им каза ВЕДНАГА да изчезват тези неканени натрапници в суверенна страна.
    Това да не ти е концерт по желание....

    Коментиран от #7

  • 6 Макарон

    18 0 Отговор
    гледа умно.
  • 7 От вчера

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "нигерец":

    де изнасят. Във всички други сайтове го казват. Щяло да стане бавно, но са започнали

    Коментиран от #9

  • 8 Даа!,

    19 0 Отговор
    Приключи безславно " Голямото плюскане" затова се изтеглят.Макарона има най много АЕЦ в Европа.Именно от Нигер,получаваха суровина за ядрените касети.За без пари.А народа , включително деца на 10-12 г,по първобитен начин " смилаха рудата,до продукт.Няма данни, колко милиони са умрели от това.За паница ориз! Изтеглят се,защото увисна и газопровода до Алжир.Предишния продажник,беше заложил центове за транзита.Ето защо се" изтеглят" Ако не го направят,ще има рязане на тикви,в буквалния смисъл на думата.Там не са търпеливи,каракачански офф,се, като тук.
  • 9 нигерец

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "От вчера":

    Тъй ли било?
    Американците се изнесоха от Афганистан за няколко дена.
    Франсетата костенурки ли ползват за транспорт?
    Да си хващат веднага самолетите.
    Както бързо се самонастаняват, така бързо да се изнасят.
    Хайде без глезотии те да си определяли кога.
  • 10 Гошо

    13 0 Отговор
    Франция ще прекрати и присъствието по Средиземноморието също
  • 11 СЛОНА

    5 0 Отговор
    прекрати ВОЕННОТО СИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ...
  • 12 Коч и На

    9 0 Отговор
    атлантиците ги ритат като кучета навсякъде. Доживяхме?!

    Коментиран от #16

  • 13 Българин

    9 0 Отговор
    Жабетата загубиха Африка. Наритаха ги отвсякъде
  • 14 Минувач

    3 2 Отговор
    Дано само да не, защото подготвят познатото демократизиране с масирани въздушни атаки. Не изключвам възможността да изтеглят всеки жив французин, американец и западноевропеец, за да разчистят терена за поголовна въздушна сеч без да имат заложници или жертви от своите.
  • 15 Деций

    5 0 Отговор
    Не само в Нигер,да напускат останалите африкански държави!Стига са смукали!И да с хващат да бачкат,щото скоро ще останат на собствените си ръце,а и демографията им е повече от зле!След 20/30 г който е жив ще види с очите си Ислямска република Франция!
  • 16 Деций

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Коч и На":

    Ами те не са за траене бе,то големи крадци голямо нещо,и целият им просперитет и стандарт се крепи на вековното ограбване на колониите които държат и до днес,само че под друга форма! Богати земи,живеят бедно,а бедните богато.България е в подобно положение!
  • 17 Това се казва капитулация

    1 0 Отговор
    Изгониха ги както американците в Авганистан.

    Спряха и износа на Уран . Са с какво ще работи френския Аец ?