19 Ноември, 2013 15:57 1 152 0

Протести и сблъсъци с полицията обхванаха Хаити

  • хаити-
  • протести-
  • президент

Хиляди недоволни поискаха оставката на президента Майкъл Мартели

Протести и сблъсъци с полицията обхванаха Хаити - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Сблъсъци между протестиращи и полиция разтърсиха Хаити, съобщава Би Би Си.

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на страната- Порт о Пренс, искайки оставката на президента Майкъл Мартели. В яростта си те започнаха да хвърлят камъни по охраняващите ги полицаи, които впоследствие се опитаха да ги разпръснат чрез сълзотворен газ.

Напоследък Хаити е обхваната от серия от протести, породени от ниския стандарт на живот на местните граждани и обвинения за високи нива на корупция. За да успокои нацията, президента Мартели вече отправи призив за единство на своя народ. Той пое властта през 2010 г., обещавайки ново начало за страната,  голяма част, от която бе опустошена от ужасното земетресение през същата година. Въпреки това, страната, която споделя карибския остров Испаниола заедно с Доминиканската република, си остава една от най-бедните държави в западното полукълбо.

По време на демонстрацията, протестиращите изгориха цели барикади от използвани гуми, настоявайки за незабавното оттегляне на държавния глава. Има сведения и за произведени изстрели по време на сблъсъците между демонстриращи и полицаи, но до този момент няма сведения за ранени. По същото време в столицата се проведе и митинг в подкрепа на Мартели. В последствие двете демонстрации се сблъскаха и започнаха да се обстрелват с камъни по между си. Анти-правителствени демонстрации бяха организирани и в северния град Кап-Хаитен.

Опозицията на Майкъл Мартели постоянно го обвинява, че вместо да помогне на народа си, харчи правителствени пари за луксозни автомобили и международни посещения. Също така опозиционерите твърдят, че правителството не е успяло да проведе законодателни и местни избори. В същото време президентът твърди, че властта му е насочена към разрешаването на икономически и обществени проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА