Last news in Fakti

29 Септември, 2023 18:06 2 220 60

Пентагонът: Русия, Северна Корея и Иран са ядрена заплаха за САЩ

  • русия-
  • пентагон-
  • северна корея-
  • ядрено оръжие-
  • ким чен-ун

Документът е първият от 2014 г. насам, в който определи Северна Корея и Иран като "постоянни заплахи", Русия като "основна", а Китай като "предизвикателство", обобщи АП

Пентагонът: Русия, Северна Корея и Иран са ядрена заплаха за САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на отбраната на Съединените щати публикува най-новата си стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение.

Документът е първият от 2014 г. насам, в който определи Северна Корея и Иран като "постоянни заплахи", Русия като "основна", а Китай като "предизвикателство", обобщи АП.

"Настоящата стратегия подсилва други насоки, предоставени в Прегледа на ядрената стратегия, Прегледа на противоракетната отбрана и Прегледа на стратегията за биозащита, като изяснява ролята на механизма за ядрено възпиране в рамките на цялостния подход на Министерството към интегрираното възпиране и конфликти", заяви министърът на отбраната Лойд Остин в стратегическия документ.

"Убеден съм, че Министерството притежава изобретателността и решителността, необходими за преодоляване на настоящите и бъдещите заплахи", посочи Лойд Остин.

Документът беше представен непосредствено, след като Северна Корея промени ядрената си политика, призовавайки за по-нататъшно развитие на ядрената си програма и превръщайки тази политика в част от конституцията на страната.

Русия, пише Министерството на отбраната на САЩ, "разширява и модернизира своя голям и разнообразен арсенал от нестратегически ядрени оръжия". Китай, се казва в документа, "разшири и модернизира почти всички структури на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), обръщайки специално внимание на изравняването на военните предимства на САЩ".

Американското министерство на отбраната смята, че Китай, "агресивно изпълняваща програма за разширяване и модернизация на ядрените сили, вероятно възнамерява да разполага с най-малко хиляда ядрени бойни глави до 2030 г.и 1 500 бойни глави до 2035 г.".

Освен това Китай е обвинен, че"се занимава с изследвания и дейности, които имат потенциално приложение с двойно предназначение".

"Докато Китай и Русия представляват основните предизвикателства в областта на оръжията за масово унищожение, Корейската народно-демократична република (КНДР), Ислямска република Иран и войнстващите екстремистки организации остават постоянни регионални заплахи, с които също трябва да се борим", отбелязва Пентагонът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хехе

    28 1 Отговор
    Добро утро. Добре че ни казахте.
  • 3 Анализатор

    7 52 Отговор
    Крайно време е да ги унищожите и да спрем да гово рим за варвари...
  • 4 ЕВРОНЮЗ

    82 4 Отговор
    А 75 % от човечеството определят САЩ като основна и единствена заплаха за живота на планетата.
  • 5 Злати Минкова

    7 57 Отговор
    Само мрънкат, а не вземат да им хвърлят бомбите по чугунените глави. Да се разхварчат крайници на наежени сибирски джуджета из Москва.
    Че са заплаха, заплаха са, но да викаш "кучето е агресивно" и да го оставяш да души котките наоколо не е добър признак
  • 6 Хайл 14/88

    62 5 Отговор
    Сащ,пентагона и нато са ОПАСНОСТ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО
  • 7 Кравари заплаха номер 1 сте за света

    60 6 Отговор
    Кравари ненормални сте
  • 8 А пък

    57 4 Отговор
    САЩ са ядрена заплаха за Света
  • 9 Точно така

    45 4 Отговор
    И дано ви сринат като кулите!
  • 10 А пък

    43 5 Отговор
    Сащ са заплаха за целия свят.

    Коментиран от #18

  • 11 Хмхмхмхмхм

    5 24 Отговор
    /... като изяснява ролята на механизма за ядрено възпиране .../ Тааа, какво беше, всички договори между официалните ядрени сили в света били изтекли и затова въпросният механизъм вече не съществувал и не пораждал задължения за официалните ядрени сили, т.е. и за русия, а; механизма за ядрено възпиране бил само на хартия и вече не е в сила, а;0 Много им се иска на някои руски /защитници/ да е така, но уви, реалността е друга;0

    Коментиран от #20

  • 12 Русия попиля НАТО

    37 5 Отговор
    Скритите новини-
    НАТО бърше сълзи: къде изчезнаха 12-те хангара с техните сложни бойни играчки?

    Херсон потръпна. В това видео западните данъкоплатци, както и командването на НАТО, могат да гледат как парите им просто излитат във въздуха. Повече от 3000 тона оръжия, боеприпаси и превозни средства, доставени в 12 хангара край Киселевка, са унищожени от руската армия.

    Вероятно това е резервът, необходим за по-голямо преминаване на левия бряг на Днепър, а сега тези планове са сериозно нарушени.

    Въпреки това, в допълнение към загубата на значително количество боеприпаси, струва си да се вземе предвид ударът върху околната среда. В крайна сметка знаем, че някои играчки на НАТО съдържат обеднен уран.

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 13 Гоце

    6 20 Отговор
    Унищожете ги в зародиш, колкото по рано бъдат изтрити от земята толкова по добре

    Коментиран от #26, #32

  • 14 Помним

    4 25 Отговор

    До коментар #12 от "Русия попиля НАТО":

    Московитите с Украйна не могат да се оправят ти ги пращаш с НАТО да воюват, смешно.
  • 15 Сатана Z

    29 4 Отговор

    До коментар #12 от "Русия попиля НАТО":

    Бяха необходими само 4 бомби ФАБ 500 за да унищожат складираното НАТОвско джепане .
  • 16 Хмхмхмхмхм

    4 27 Отговор

    До коментар #12 от "Русия попиля НАТО":

    Брей, ти да видиш, България като член на НАТО плаче с неспирни сълзи затова, че наша, чисто българско бойно оръжие се оценява изключително високо като много ефективно от американците и от самите украинци, така ли;0 Хахахахаха...Българските противотанкови гранатомети Bulspike се използват изключително успешно срещу руските нашественици в Украйна. Родната разработка BULSPIKE-AT представлява модернизирана версия на РПГ-22 и се произвежда от ВМЗ-Сопот. През последните 2-3 месеца в украинските медии се появиха редица хвалби за работата на българското оръжие срещу руските окупатори. Отзивите са, че българската модификация за разлика от съветския вариант е много удобна за употреба и транспортиране. Също и че върши работата си по-ефективно.

    Коментиран от #27, #35

  • 17 Хихихи..

    21 3 Отговор
    А САЩ е заплаха за всички останали държави,нации,етноси и земни племена.Касиерката на изхода на кварталното супер-маркетче съм..
  • 18 Фактъ

    4 15 Отговор

    До коментар #10 от "А пък":

    Само за русоблизите
  • 19 Анонимен

    22 2 Отговор
    Най голямата заплаха е СЗО Реално КОЙ стои зад тази организация?Частна организации която иска да подчини цялото човечество Даже измислят закони на които всички държави трябва да се подчинят и това го правят задължително!!!...........
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 харди

    20 2 Отговор
    Кому е нужна америка?
  • 22 Вълканов

    20 2 Отговор
    Руснаците спряха износ на Уран за Щатите.
  • 23 Когато два Посейдона ви ударят

    22 2 Отговор
    и направят пролива Сталин, между Канада и Мексико,тогава светът ще заживее в мир и благоденствие
  • 24 Вълканов

    17 1 Отговор
    Руснаците спряха износ на Уран за Щатите.
  • 25 Хмхмхмхмхм

    2 19 Отговор

    До коментар #20 от "Хайл 14/88":

    Американец гръмна руско БМП-4 с български Bulspike в Украйна (видео) OFFNews 20 октомври 2022 в 16:47 Намери си материала в нета и си го прочети сам. Да, не е на руски език, но ползваш гугъл преводача, нали...Опс, забравих, че и той бил вражеска американска разработка и продукт, ем, сори, не е руски продукт;0

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Русия попиля НАТО

    27 4 Отговор

    До коментар #16 от "Хмхмхмхмхм":

    Тва всеки го знае, но не всеки знае какви долни неблагодарни продажници сме.. и КОЙ ни създаде военната промишленост в НРБ - кой ни помогна за заводите, кой ни даде патентите и кой ни обучи специалистите.
    Има една много точна приказка за случая - Храни куче, да те лае

    Коментиран от #34

  • 28 Хайл 14/88

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хмхмхмхмхм":

    За теб ми е нужен преводач,че и гугъл не те разбира
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Отвратително

    17 1 Отговор
    А вие сте заплаха за цялата планета, шубе ве от Русия, Иран и Северна Корея, а крави !!!!
  • 31 факуса

    11 2 Отговор
    сащ е заплаха за света
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Човек

    9 2 Отговор
    Преди се чудих защо вътре в нас човеците е заложено да се делим помежду си, да си пречим и да воюваме. Един ден ми просветна. Представете си ако нямаше войни и конфликти и всички хора и държави си помагаха. Тогава нямаше да има бюджети за отбрана и тези пари вместо за оръжие щяха да отиват за икономически прогрес. Това щеше да доведе до чудовищен бум на населението и потреблението. Ако нямаше неравенство и една шепа хора не бяха свръхбогати и не харчиха тези пари за разни глезотии, това богатство щеше да е в ръцете на масите, което което също щеше да допринесе за бум на населението и потреблението. Че то с войни и неравенство населението и потреблението така растат, че сме на път да унищожим планетата. Без войни и неравенство вече щяхме да сме я унищожили заедно със себе си. Колкото и странно да звучи, лошото вътре в нас слага една необходима спирачка на популацията ни и така ни помага. Всяко зло за добро. Няма нищо случайно.

    Коментиран от #37

  • 34 Хмхмхмхмхм

    3 16 Отговор

    До коментар #27 от "Русия попиля НАТО":

    КОЙ ни пречи от 1970 г. да разработваме собственото ни находище на газови хидрати в българската ИИЗ, а , не беше ли именно газпром...Хайде да не започваме тази полемика, бесмислена е, особено, когато насрещният спорещ човек мрази държавата България, но обича природата й и именно с това се оправдава за всичко, което не е успял да направи в живота си...

    Коментиран от #54

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хмхмхмхмхм

    3 16 Отговор

    До коментар #33 от "Човек":

    Поредните глупости. Учете учебниците по анатомия на човека, там има обяснение откъде идва човешката агресивност. Леко да ви светна- от хормона тестостерон, който го има и в жените, и в мъжете, но в мъжете е над 300 до 500 000 пъти повече, отколкото е при жените. Иначе, да, хубаво е всички да съществуваме мирно, но... русия нападна МИРНА УКРАЙНА, над 40 пъти заплашва и Р.България с 1ви руски ядрен удар, защото сме член на НАТО; обяви ни 1ВА за ВРАЖЕСКА ДЪРЖАВА, спря ни незаконно газа, за да ни ПРИНУДИ да направим това, което иска тя, в противен случай, да умираме от студ през зимата, и когато това не се случи, продължи да ни изнудва, че все някога ще се случи; а после се чудите защо руснаците вече не са долюбвани дори в България. Ако руснаците само за миг се поставите на наше българско място, много бързо ще разберете защо все повече българи в България не ви долюбват и не искат контакт с вас...
  • 38 Гориил

    11 3 Отговор
    Това е толкова вярно, колкото и че Съединените щати и техният съюзник представляват заплаха за света.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хмхмхмхмхм

    2 9 Отговор

    До коментар #39 от "Хайл 14/88":

    Това за ге/йо/вете не не вълнува, защото съм биологична хетеро семейна жена. Фактите са си факти, руските /защитници/ не можете да прегътнете факта, че малка България произвежда качествено оръжие и това си е;0 Свиквайте, българите не сме клошари и бедняци, за каквито ни имате руснаците, но не сме масово и престъпници- олигарси. Произвеждаме и в момента много качествени стоки, напр. дамски чанти за Диор и други световни модни марки с безкомпромисно качество. Да, ние, българите, ги произвеждаме, и то съвсем законно, а не китайците, свиквайте с това....

    Коментиран от #41, #59

  • 41 Кажи едно производствено предпроятие

    10 4 Отговор

    До коментар #40 от "Хмхмхмхмхм":

    открито за 30 г?
    Колко?
    Свиквай на истината

    Коментиран от #42, #44

  • 42 Хмхмхмхмхм

    1 7 Отговор

    До коментар #41 от "Кажи едно производствено предпроятие":

    България е на 3то място в СВЕТА по кадри ИТта. 120 000 са ИТ служителите от различни слоеве във вертикалната и хоризонтална йерархия в България и те са не само редовни донори на бг фиск, а и са може би единственият бизнес в България, който е почти 100 процента / на светло/. Тези хора получават между 4 и 6 средномесечни брутни заплати за 1 месец и си плащат чинно всички данъци. Не работниците и селяните, а точно лицата с тази професия. Свиквайте с това. Знам, че е трудно, но е време да с осъзнае...
  • 43 От страни

    10 3 Отговор
    За Корея и Иран не знам ама за Русия бъдете сигурни - нема да имате време да мявкате.

    Коментиран от #50

  • 44 Хмхмхмхмхм

    2 6 Отговор

    До коментар #41 от "Кажи едно производствено предпроятие":

    Чанти от световни брандове се правят с машини от Димитровград Иновативните роботи PL project Ltd. за боядисване и лепене на кожи се оказват по-ефективни от евтината работна ръка на Азия. 16 юни 2021 16:23 капитал

    Коментиран от #48

  • 45 Али Турчинът

    2 0 Отговор
    И трябва да се унищожат, нали така?
    По на палячовци, не се правете.
    Всички страни в нато, не знаят едно..
    :)))
  • 46 Механик

    7 0 Отговор
    Чичи Байдон пълни памперса само като чуе името Ким. После се здрависва с Невидимия и полита от някое стъпало.
    Янките усещат края си на "велика сила" и се изяждат от безпомощност.
    До скоро го караха на стара слава и се правеха на кварталния бияч. Ама вече виски видяха, че кучето е старо и беззъбо и почнаха да го наритват. А ако продължи да лае, може и тоягата да заиграе. Имаше една приказка там за бясното куче и тоягите.
  • 47 РУСКА 👊🐻👊®

    4 0 Отговор
    КРАВАРИТЕ И НАТЮ КАТО ЦЯЛО СА СТРАХЛИВИ. КАТО ПАДНЕ РАКЕТА ИЛИ ДРОН В НАТОВСКА СТРАНА ЗА СПРАВКА РУМЪНИЯ ,ПОЛША НАТЮТО ВИКА НЕ НЕ НЕ ТОВА НЕ Е РУСКА РАКЕТА ПУТИН НЕ ИСКА ВОЙНА С НАТЮ НИЕ ЩЕ ГО ПОБЕДИМ ,ТОВА Е УКРАЙНСКА РАКЕТА КОЙ Е НАСРАНИЯ РУСКАТА МЕЧКА ОТ КОЯТО ИМ ТРЕПЕРЯТ ГАЩИТЕ ИЛИ МЕЧКАТА?
  • 48 Запознат

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хмхмхмхмхм":

    "Чанти от световни брандове се правят с машини от Димитровград"

    Демек работим на ишлеме за някой от господарите ни на запад и съответно господарите прибират печалбата. Знаеш ли за колко пари работят работниците в тази фабрика в Димитровград. Когато ние направим световен бранд тогава ми се обади.

    Когато ние измислим някакво оръжие което да се продава по целия свят а не модифицирано руско което сме модифицирали в нарушение на лицензите тогава също ми се обади.
  • 49 А така

    2 1 Отговор
    Плашете се кравари. Когато вие бяхте заплаха за целия свят, добре ви беше. И къде в списъка горе забравихте Китай? Нали го обявихте също за "голяма ваша заплаха"?
    Май всеки, който отказва да ви се предаде доброволно, да си унищожи армията и да си предаде ресурсите безплатно, е "ваша заплаха" и "ваш враг"?
  • 50 Аами, те краварите от

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "От страни":

    Северна Корея се изплашиха до смърт, когато Ким каза на Тръмп: "Идвайте и ни бомбардирайте! Ние ще ви ударим с нашите ракети там, на ваша територия..."!
    Не уточни с какви точно ракети, но е близко до акъла, че Ким ще ги млати с ядрените. И фащ много бързо се прибраха в краварника.
    Ако става въпрос за Русия, то тя е многократно по-силна в тези стратегически оръжия и Фащ трябва да са наясно, че с тях даже и време няма да имат, да се прекръстят...
  • 51 Време е

    2 1 Отговор
    Краварските щати трябва да станат поляна…
  • 52 Урюрвкос

    0 3 Отговор
    че какво му е страшното Пентагона има ядрено оръжие в 24 страни срещу три Русия Иран и КНДР

    Коментиран от #58

  • 53 ЯМБОЛИЯ

    1 2 Отговор
    И трите една заплаха,да ти падне шапката. Гледам АМЕРИКА почнала да трепери от страх.
  • 54 Русия попиля НАТО

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хмхмхмхмхм":

    След като си мислиш, че имаме газови находища, защо вече 30 години не ги разработваме с партнерите ??

    И след като имаме златни находища, защо си ги добивахме сами през НРБ, а сега парнерите ни го вземат ??
  • 55 ЦРУ

    3 0 Отговор
    Според мен не само изборените са в някой си от клубовете всъш.щност всички от БРИКС и ШОС представаляват основна и неизбежна ядрена заплаха изобщо за същуствуването на САЩ и на света на ядрено ниво, и ако американската армия от 100г няма ефективно противодействие на товна това означава пълен провал на световното господство и неизбежен крах на америка като държава и Запда като алтернатива на всичко доро за западняците
  • 56 ганю

    1 1 Отговор
    това не е правилно
    правилното е нато е заплаха за света Сащ води 220 войни по света
    за да обяснява кое как е.Сащ ходи да окражда ресурси насам натам
  • 57 ганю

    0 0 Отговор
    Май този път няма да са само кулите
    и вие сащ хвърлихте атомни бомби над япония
  • 58 Тоулоуп

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Урюрвкос":

    На хартия ги има да в 24 страни.
  • 59 дончичо

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хмхмхмхмхм":

    Домати байно не произвеждаш, сирене от мляко не произвеждаш,изкуствени торове не произвеждаш,месо не произвеждаш,да изреждам ли още...ю,чанти за Диор произвеждал ,ба си координатната система
  • 60 Патриот

    1 1 Отговор
    Зеленски е Герой !