Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 11:18 1 364 2

САЩ, Европейският съюз и Русия са провели тайни преговори за ситуацията в Нагорни Карабах

  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • русия-
  • ес-
  • сащ

Според източника основната тема на разговора е била как да се осигури преминаването на камиони в региона, както и доставката на храна и гориво на около 100 хиляди жители

САЩ, Европейският съюз и Русия са провели тайни преговори за ситуацията в Нагорни Карабах - 1
Източник: БГНЕС

Висши длъжностни лица от САЩ, Европейския съюз и Русия са провели тайни преговори в Истанбул за ситуацията в Нагорни Карабах преди началото на последната операция на Азербайджан в региона. Те са се състояли на 17 септември, пише Politico.

Както разкри високопоставен дипломат пред изданието, преговарящите са искали да окажат натиск върху Баку да прекрати деветмесечната блокада на Нагорни Карабах и да отвори коридор за конвои с хуманитарна помощ от Армения, цитира "Фокус".

Според източника основната тема на разговора е била как да се осигури преминаването на камиони в региона, както и доставката на храна и гориво на около 100 хиляди жители.

Според Politico Съединените щати са били представени на срещата от старшия съветник на Вашингтон за преговорите в Кавказ Луис Боно, Европейският съюз е бил представен от Тойво Клаар, а Русия е изпратила специалния президентски пратеник за отношенията между Армения и Азербайджан Игор Ховаев.

На 19 септември азербайджанските власти обявиха локална операция в Карабах. Баку очерта целта на операцията като потушаване на "мащабни провокации“, разоръжаване и изтегляне на части на арменската армия от територията на региона.

Ден по-късно между страните беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня.

На 28 септември ръководителят на Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на съществуването на Република Нагорни Карабах от 1 януари 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тб2

    2 1 Отговор
    Ще умра от смях,тия смешници си плямпаха,а азерите си върнаха територията,aрменчетата искаха всичко и логично загубиха и малкото което им беше останало

    Коментиран от #2

  • 2 катран

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тб2":

    щом ти е смешно...нали знаеш пословицата..Който се смее последен се смее най-добре".Нищо не решават малки държави..Утре може би ще променят нещата..Цели дърави заличават..Водят се войни...Нищо още не сме видели..