Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 09:50 2 871 26

Боевете в Израел продължават: открит терен около Газа

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • ислямски джихад-
  • палестина

Израел е поразил над 500 цели на Хамас и "Ислямски джихад" в Газа, на няколко места се водят боеве

Боевете в Израел продължават: открит терен около Газа  - 1
Снимкa: Shutterstock

"Над 500 цели" на управляващото ивицата Газа палестинско ислямистко движение Хамас и на палестинския "Ислямски джихад" са били поразени тази нощ от израелски въздушни удари и артилерийски обстрел в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Боевете в самия Израел също продължават. "Продължаваме да се бием, има седем или осем места с открит терен около (ивицата) Газа, където наши военни все още се бият с терористите", добави в изявление пред медиите говорителят на армията, подполковник Ричард Хехт.

Ударите са нанесени с бойни самолети, хеликоптери и артилерия, уточни армията в изявление, предаде БТА.

Палестинската офанзива, започнала в събота навръх Шабат, точно 50 години след войната от 1973 г., е внимателно координирана операция, която може да продължи дълго. "За да започне подобна операция, трябва да имате много подготовка, планиране, кородинация и да имате значителни перспективи или цели", подчертава Коби Майкъл, експерт от Института за проучвания на националната сигурност, намиращ се в Тел Авив. "Хамас знае много добре, че цената на подобна операция ще бъде много висока", добави той.

Десетки хиляди израелски бойци са разположени в близост до ивицата Газа, за да се опитат да възстановят контрола, отбелязва АФП. Това са най-тежките боеве на територията на Израел от създаването на еврейската държава.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди за "дълга и трудна" война, припомня АФП.

Израелските сили за отбрана обвиниха палестинската ислямистка групировка Хамас, че използва цивилни граждани като "жив щит", отбелязва ДПА. Хамас също така "укрива терористична инфраструктура в граждански райони" в ивицата Газа, заявиха ЦАХАЛ в "Екс".

В списъка на "военните престъпления на Хамас", публикуван в платформата на социалната медия, ЦАХАЛ добавя, че Хамас извършва и "оскверняване и осакатяване на трупове", "умишлено убиване на цивилни" и "отвличане на цивилни и държането им като заложници".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    11 17 Отговор
    Моше гризна Пачангата харабията! Много добре.
  • 3 Кой кого подкрепя

    34 15 Отговор
    Хамас благодари на Киев, че им е продал оръжия на НАТО, за да атакуват Израел
    08.10.2023 г. 00:25 ч
    Палестинското ислямистко движение и политическа партия, управляваща в ивицата Газа, Хамас, благодари на режима на украинския лидер Владимир Зеленски , че им е продал оръжия от НАТО.
    Видео с благодарност от бойците вече се появи в интернет.
    „Повечето РПГ, използвани в операцията по наводнението в Ал-Акса, са доставени от украинци“, се казва по-специално в публикации от близкоизточните телеграм канали.
    Националистът Зеленски дори не се интересува от родителите си, които сега живеят в Израел, коментира бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя акаунт в месинджър.
    Припомнят също, че „Железният купол” на Израел днес се оказа безсилен – градовете горят след удари от 150 ракети на Хамас.

    Коментиран от #12

  • 4 гад зееви моше

    5 8 Отговор
    от пехотна бригада нахал
  • 5 да де

    16 6 Отговор
    То оня еврейски генерал го изведоха от тях по гащи него за цивилен ли ще го броят?
  • 6 Пич

    20 8 Отговор
    Докато говорите така , никога няма да има мир !!! Еднакво виновни сте ! И еднакво прости !!! На света му омръзна от вашата тъпотия !!! Откакто имам спомени , не спряхте да се избивате ! Правите едно и също , и очаквате различни резултати !!! Пълно малоумие и от вас , и от арабите !!!
  • 7 Искандер М

    14 16 Отговор
    Идвам да видя какво се е объркало.Е тоя път Израил ще си го намери
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вече

    18 1 Отговор
    включват и сухопътни войски !
  • 11 Ффффцфффф

    27 9 Отговор
    САЩ потвърдиха, че властите в Киев могат да въоръжат Хамас
    08.10.2023 г. 20:07 ч
    Възможна е доставка на американско оръжие на палестинското политическо движение Хамас от Украйна за използване срещу Израел.

    Това каза американската конгресменка Марджъри Тейлър Грийн , като отбеляза, че оръжията също идват там от Афганистан.

    "Американските оръжия, използвани от Хамас срещу Израел. Дойдоха ли от Афганистан? Дойдоха ли от Украйна? Много вероятно и двете", пише Грийн в социалните медии.

    Според нея сега е необходимо да се проследят всички серийни номера на оръжия от САЩ, използвани от движението Хамас.

    По всяка вероятност в Украйна избухва пореден политически скандал.

    Коментиран от #22

  • 12 Настрадин

    15 16 Отговор

    До коментар #3 от "Кой кого подкрепя":

    Ходжа, многоооо елементарно лажаш бе Костадине, много, това ли е новата кремълска опорка.

    Коментиран от #14

  • 13 Хе-Хе

    17 10 Отговор
    Прав е президента Радев, когато казва, че с доставки на оръжия и насилие нищо добро не се постига! Но, за повечето от нас оръжието е много полезно нещо, когато стреля по ,,лошите", които винаги са руснаците! Но, паднали няколко снаряда в Тел Авив - олеле, тероризъм!!! Хубавото е, че боец фанатик ислямист, когато пристигне в Европа и се облагодетелства от социалните грижи, бързо забравя фанатизма и си гледа рахата! Иначе - лошо!

    Коментиран от #18

  • 14 Рязан

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Настрадин":

    Прочети 11 Ком.
  • 15 До долния

    18 4 Отговор
    Много философстване от тоя Коби Брайън а истината е че палестунците им го туриха много здрав

    Коментиран от #19

  • 16 Гаглей

    11 9 Отговор
    Въпрос на време е Израел да потуши тези атаки и арабелите да си седнат на петата точка
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Смех

    8 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хе-Хе":

    А ми то оръжието на Украйна е основно съветско оставено от руснаците бетъпак смешен като т ъпака чорапов си
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Русия днес е -Злото на Планетата

    10 11 Отговор
    След агресията с военното нахлуване и кървав терор на Русия в Украйна , Търсете виновника за случващото се в Израел в "дългата ръка" на Кремъл, като част от асиметрично хибридната война на Путин срещу вече установения световен ред на мир и стабилност и въвеждането на някакъв измислен от него нов "многополюсен световен ред", за да се налага в света хегемонията на "Руския свят" , носеща на човечеството и Света само хаос, терор и войни с разрушения и убийства на цивилни жертви ...!!!
  • 21 НАЦИОНАЛ ГЕОГРФИК

    2 2 Отговор
    ГАЗА Е НА Г..А НА ГЕОГРАФИЯТА...😀..
  • 22 Тредстоун

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Ффффцфффф":

    Глупостите на кухите проруски кухи лейки нямат край , очевидно е че просия е в дъното на мероприятието , кой друг има изгода от това което се случва , отместване на фокуса от пердаха който ядът в Украйна към Израел , навеждането към иран заради дрончетата , евентуално и сътресения на пазара с горивата , искат да стреснат и други държави да не си дават оръжията на Украйна щото ей го ко стаа , но като цяло са примати и нямат полезен ход , скоро джуджака с мъжкото име ще премине в отвъдното ...
  • 23 Павел пенев

    7 5 Отговор
    Новия световен ред идва макар бавно,мъчително и с много жертви. СВО в Украйна ще развърже възела за освобождение на много колониални държави като Нигер, Етиопия, Алжир, Мароко, Судан, Либия и др. Палестина най сетне ще създаде държава, която трябваше да има още през 1948 год. Западните терористи колониалисти ги очакват тъжни времена. Дано и ние успеем да се освободим от САЩ и ЕС .
  • 24 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    Хамас благодари на Киев, че им е продал оръжия на НАТО, за да атакуват Израел
    08.10.2023 г. 00:25 ч
    Палестинското ислямистко движение и политическа партия, управляваща в ивицата Газа, Хамас, благодари на режима на украинския лидер Владимир Зеленски , че им е продал оръжия от НАТО.
    Видео с благодарност от бойците вече се появи в интернет.
    „Повечето РПГ, използвани в операцията по наводнението в Ал-Акса, са доставени от украинци“, се казва по-специално в публикации от близкоизточните телеграм канали.
    Националистът Зеленски дори не се интересува от родителите си, които сега живеят в Израел, коментира бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя акаунт в месинджър.
    Припомнят също, че „Железният купол” на Израел днес се оказа безсилен – градовете горят след удари от 150 ракети на Хамас.
  • 25 Факт

    5 2 Отговор
    Свобода за Палестина ! И$ра€л - световен агресор и окупатор !!! Върнете земите на Палестинското население ! От години избиват и тормозят палестинците - никой не обръща внимание !

    Коментиран от #26

  • 26 Дааа

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Факт":

    Трябваше да изминат повече от 70 години откакто Сталин( на който Путин се опитва да подражава и реабилитира) създаде Израел и разцепи Палестина за да се противопостави и разруши "колониализма" на Великобритания , която защитаваше целостта на Палестина И на палестинския народ , за да се разбере че "И$ра€л е световен агресор и окупатор" и че палестинците са живели по добре, мирно и без войни в "британския колониализъм" , отколкото днес да се борят с терор и оръжие за свободата си за независимост и каузата им да е справедлива..!!!