Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 14:25 4 024 68

Иран ли е дал нареждане за нападението срещу Израел?

  • израел-
  • иран-
  • хизбула-
  • хамас-
  • бейрут

На тайни срещи в Бейрут представители на Иран, Хамас и Хизбула са планирали атаката срещу Израел

Иран ли е дал нареждане за нападението срещу Израел? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Каква е ролята на Иран в терористичните атаки срещу Израел в последните дни? Израелският президент Исак Херцог смята Техеран за частично отговорен за нападенията, а режимът на моллите не крие подкрепата си към Хамас - групировката, която само в събота изстреля над 2000 ракети от ивицата Газа.

Иран без съмнение е най-големият поддръжник на палестинските терористични организации и без него вероятно броят на изстреляните ракети щеше да е далеч по-малък, пише АРД.

Твърди се, че Техеран финансира Хамас с до 30 милиона долара месечно. Освен това се предполага, че групировките като Хамас и Палестински ислямски джихад получават ноу-хау, включително за производството на ракети, от Революционната гвардия, допълва германската обществено-правна медия.

"Уол Стрийт Джърнъл": Иран е участвал в планирането на атаката

Представители на иранската Революционна гвардия са участвали в планирането на атаката на Хамас срещу Израел в събота. Изготвянето на плана е започнало още през август, съобщава "Уол Стрийт Джърнъл", като се позовава на високопоставени членове на Хамас и Хизбула.

Детайлите по операцията са били уточнявани на срещи в Бейрут, на които освен членове на Революционната гвардия, са присъствали и представители на четири подкрепяни от Иран групировки, сред които Хамас и Хизбула, посочват източниците на изданието. От администрацията на САЩ за момента казват, че не разполагат с категорични доказателства за намесата на Иран.

"Уол Стрийт Джърнъл" обаче пише, че информацията за участието на Иран и високопоставени членове на Хамас и Хизбула в подготовката на атаката им е била била потвърдена от официално лице от Европа, както и от съветник на сирийското правителство. На поне две от срещите в Бейрут е присъствал и иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, твърдят източниците на "Уол Стрийт Джърнъл".

Техеран не крие подкрепата си за Хамас и Хизбула

При последните сериозни сблъсъци между Хамас и израелските сили през 2021 г., командирът на иранската Революционна гвардия обеща неограничена подкрепа за групата. От Техеран сега заявиха, че подкрепят действията на Хамас, но те не се изпълняват по тяхно нареждане.

Чрез финансирането на тероризма режимът в Техеран поддържа сериозен натиск върху Израел, без да влиза в директна военна конфронтация с него, коментира АРД. Същевременно Иран се опитва да затвърди ролята си на регионална сила срещу своя съперник Саудитска Арабия. Техеран упражнява влияние в Ливан и Сирия чрез Хизбула, като по този начин създава допълнителни рискове за сигурността на Израел. В неделя Хизбула също изстреля ракети към северната част на Израел и декларира солидарността си към Хамас.

Скорошното стопляне на отношенията между Израел и Саудитска Арабия с посредничеството на САЩ вероятно също е трън в очите на правителството в Техеран, пише АРД.

Очакванията са били за атака от Ливан

Якоб Далал, израелски офицер от запаса и бивш говорител на въоръжените сили, коментира, че очакванията са били подобна атака да бъде организирана от Ливан и Хизбула, а не от Хамас. "Военният сценарий предвиждаше Хизбула да атакува от север, не Хамас от Газа. Никой не си е мислил, че Хамас разполага с подобен капацитет, особено имайки предвид разузнавателното покритие на Шабак и Израелските отбранителни сили", пише той във вестник "Таймс ъф Израел", цитиран от "Политико".

Повечето войни, които Израел е трябвало да води в исторически план, са включвали едновременни сражения на няколко фронта, припомня "Политико". Но ако Хизбула инициира трансгранични атаки от Ливан, докато Хамас оказва натиск от Газа, това би било много амбициозно стратегическо начинание на иранските проксита, което вероятно е оркестрирано от Техеран, пише още "Политико".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    34 63 Отговор
    Зад всичко стои злото от Кремъл!

    Коментиран от #31

  • 2 ВВП

    5 1 Отговор
    не ва аз бех

    Коментиран от #55

  • 3 тагаренко

    37 11 Отговор
    путин е дал команда!
  • 4 Ъъъъъъ

    48 12 Отговор
    Нареждането е дадено от Тодор Магарев и лъжеевреинът сулейман паси !
  • 5 да де

    35 7 Отговор
    Хехе поредната драсканица как едва ли не всичко се е знаело, но пак са ги изненадали аре у леву явно прехвалените служби толкова си могат.
  • 6 САЩ изпари хамас

    22 36 Отговор
    Русия и Иран задействаха терористичните си клетки
  • 7 тайм ти кил

    14 7 Отговор
    израил!
  • 8 Баце ЕООД

    27 7 Отговор
    Абе западът, западът атакува за тези които не са разбрали
  • 9 Ний ша Ва упрайм

    29 8 Отговор
    отнасят се като с прасета с арабите и персите и после що?!

    Коментиран от #47, #64

  • 10 Онзи

    25 2 Отговор
    Още 1000г да се трепят няма да се разберат. Дипломация трябва и от двете страни.
  • 11 опа опа

    16 39 Отговор
    Само и единствено РУБЛОПОДЛАГАТА може да се кефи на на убийството на деца, растрел на цивилни по 300-400 накуп и отрязани човешки глави от терористи, разбира се щом са поткрепени от майка русия.

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Мими Кучева

    19 8 Отговор
    Путин и Тръмп са дали нареждането!Мууууууу!🐂🐂🐂🥳🤡👍
  • 13 ще подпалят близкия изток

    29 7 Отговор
    Големия зор май е да вкарат Иран в някаква схема . Само че креварите нещо се дърпат .

    Коментиран от #18

  • 14 ОМБРЕ

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "опа опа":

    върни АРХИВА С НОВИНИТЕ -ПРЕЗ ДЕН ПРОВОКАЦИИ ОТ -------ОЧАКВАШЕ СЕ
  • 15 ревльо

    38 11 Отговор

    До коментар #11 от "опа опа":

    А като изтрепахте децата в Ирак ,Сирия ,Либия ,Афганиста .... що не рИва бе ....

    Коментиран от #23, #59

  • 16 Сатана Z

    33 8 Отговор
    В Пентагона отдавна се планира създаване на хаос в Близкия Изток,в който да използват Израел като прокси подобно на Украйна срещу Русия.
    Елементарно е.
    cui bono?
  • 17 Ха ха ха

    24 4 Отговор
    Козяшки разсъждения
    Кравите са дали нареждането за да смъкнат Натаняху
  • 18 така се дърпат че:

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "ще подпалят близкия изток":

    Пентагонът потвърди, че започва да мести авиационната група на 6-та флот към Близкия Изток - според Джо Байдън в Израел вече е в ход друга военна помощ на САЩ.
    „Дадох освобождаване от отговорност на американския самолетоносач GERALD FORD, който ще бъде преместен в Източното Средиземноморие“, отбеляза Байдън.
    ⚡ Припомняме, че GERALD FORD е част от 6-ти флот ---
    1) Най-новият ултрамодерен електромагнитен катапултен самолетоносач на Gerald ford, който са базирани над 60 многофункционални изтребители F-18
    2) Крайцери клас Ticonderoga, оборудвани с крилати ракети тип Tomahawk + най-добрите световни стандартни зенитни ракети (радиусът на действие за модификация SM3 е 900км.
    3) Фрегати тип ескадрила Арли Бърк - оборудвани със стотици крилати ракети ТОМАХАВК и зенитни СТАНДАРТНИ РАКЕТИ.
    4) Подводници клас ВИРДЖИНИЯ, оборудвани с крилати ракети тип ТОМАХАВК

    Коментиран от #22

  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    Жестокост
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    убийци
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мхм1

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "така се дърпат че:":

    Дали има такъв смисъл авиацията ако онези имат добри скривалища и мрржа о ттунели

    Коментиран от #25

  • 23 опа опа

    7 18 Отговор

    До коментар #15 от "ревльо":

    А ти от къде знаеш какво ми е мнението по въпроса, а ватник проскубан.

    Коментиран от #36, #46

  • 24 Хамас

    22 7 Отговор
    Не Иран , а глада и мизерията накара палестинците на само убийствен бунт! Израел е блокирал Газа и населението там няма избор. Евреите отчитат като грешка отстъплението от Газа и сега се опитват отново да заграбят апетитната крайбрежна ивица!!! Е , разбира се като изгонят и избият месното население което за тях е от "ниско интелигентни козари"!!!!

    Коментиран от #29

  • 25 не знам

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мхм1":

    а и не искам да знам дали има смисъл ,,,, просто упровергах едно твърдение.
  • 26 НАЦИОНАЛ ГЕРАФИК

    6 1 Отговор
    ГАЗА ОТИДЕ НА Г..А НА ГЕОГРАФИЯТА😀
  • 27 росия и Иран

    13 17 Отговор
    В основата на тероризма стоят росия и Иран. Няма от къде да имат тези 5000 ракети мизерниците!

    Коментиран от #33

  • 28 Сибирски крепостен

    8 11 Отговор
    Ееееее такива зулуми без Мацква не стават, но ще виновен Алф от Мелмак, глупендерите-палестинци за пореден път пак ще го отнесат.

    Коментиран от #34

  • 29 ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО☝

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хамас":

    АМА ИМАТ „АКЪЛ”
    ДА БОРАВЯТ С ОРЪЖИЕ
    НАВИГАЦИЯ С ДЕЛТАПЛАНЕРИ...,А(.....).....

    Коментиран от #38

  • 30 Никой

    13 15 Отговор
    Спестено е името на Русия . Всички медии в Русия отбелязват " специалната военна операция на " ХАМАС ". Някои медии близки до властта дори наричат терористичната групировка " ХАМАС " освободително движение. Помним как само предимесец делегация на терористичната организация " ХАМАС " водена от Муса Абу Марсук бе на посещение в Москва. Там бе ладушно приета от външния министър Лавров и " братска " среща с чеченеца Рамзан Кадиров. При срещата конят Лавров заявил пред делегацията ,че украинския президент Зеленски е също евреин, че и Хитлер бил наполовина такъв. Какъв е бил тогава Ленин , Троцки,Зиновиев, Каменев и още много други ? Що за идиот външен министър на Русия трябва да си,за да изречеш тези думи.

    Коментиран от #50, #52, #54

  • 31 Аре бе

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Е КАТ СТЕ ЗНАЕЛИ ЩО НЕ КАЗАХТЕ ПО РАНО БЕ АБЕ ВИЕ СЪВСЕМ ЗА ОБЛОГЛАВИ ВЗЕХТЕ ЧИТАТЕЛИТЕ СИ БЕ НАЛИ ПУТИН Е ВИНОВЕН ИЛИ КАК АМА ТЕ ТАКИВА КАТО ТОЯ С КОМЕНТАР 1 ТЕ ВЯРВАТ В КВОТО ИМ КАЖЕШ
  • 32 Ха ха ха

    10 4 Отговор
    Козяшки разсъждения
    Кравите са дали нареждането за да смъкнат Натаняху
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 АБСОЛЮТНО☝

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Сибирски крепостен":

    ВЕЧЕ ЗА ТЯХ(🗣)СЕ ГОВОРИ В
    МИНАЛО СВЪРШЕНО ВРЕМЕ.....
  • 35 опа опа

    6 10 Отговор
    Е как да няма от къде да имат 5000 ракети? Сега някй бг-пу-тле-раст ще ти обясни как Украйна ги е снабдявала препродавайки западната помощ. ГАРАНТИРАМ ТИ.
  • 36 Опа опа калиспера

    10 7 Отговор

    До коментар #23 от "опа опа":

    Ходи затвори скрина , че на дедо ти ватенката се показва от там .
    Даже партийния му билет се подава от джоба .

    Коментиран от #44

  • 37 Факт

    14 4 Отговор
    Абре ти евреите защо никой не ги обича и от всякъде ги гонят ?
  • 38 Хамас

    13 4 Отговор

    До коментар #29 от "ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО☝":

    Израел е блокирал Газа ,възпрепятства търговия ,строителство и дори рибарството!!!! Какъв избор имат!? Израел да каже истината ! А тя е да изгони и избие палестинците!!! До сега евреите са избили и прогонили над 5 милиона палестинци!!!
  • 39 Рто

    7 16 Отговор
    Щом Русия и Иран стоят зад нападението, значи трябва да бъдат нападнати!

    Коментиран от #45

  • 40 Читател

    6 1 Отговор
    За съжаление историята се повтаря по третя, ужас просто.всички войни по света ги правят едни и същи винаги и незнам кога това ще спре.
  • 41 Русия днес е -Злото на Планетата

    10 21 Отговор
    След агресията с военното нахлуване и кървав терор на Русия в Украйна , Търсете виновника за случващото се в Израел в "дългата ръка" на Кремъл до Иран, като част от асиметрично хибридната война на Путин срещу вече установения световен ред на мир и стабилност и въвеждането на някакъв измислен от него нов "многополюсен световен ред", за да се налага в света хегемонията на "Руския свят" , носеща на човечеството и Света само хаос, терор, диктатури и войни с разрушения и убийства на цивилни жертви ...!!!
  • 42 ЖОРО

    16 8 Отговор
    Нареждането са дали хамериканците, но оръжието на палестинците е продадено пак от същите предназначено за украина! Хак и е на Европа и фашистката ни сглобка, давайте милиарди на САЩ и чакайте оръжие и самолети на хартия! Тагаренко и сглобката на СЪД !!! Мутрата с кои очи отиде в Плевен, град в соца за пример и с цинизма присъщ на него обещава светло бъдеще! Този е за затвора , отвратителни недоразумения са тези малограмотници-мутрата, пеевски,кирчо канадеца , все предатели!

    Коментиран от #57

  • 43 Умирам от смях

    11 7 Отговор
    Удри, Хамасе, удри Тел Авив!!!
  • 44 опа опа

    0 9 Отговор

    До коментар #36 от "Опа опа калиспера":

    Ана теб нещо друго ти стърчи от джоба,,,,,,,,, едно такова дето го се лепи по стълбовете,,,,,,, прибери го!
  • 45 Умирам от смях

    11 4 Отговор

    До коментар #39 от "Рто":

    И кои ще са тези дето ще ги нападнат? На кой му се ядат ядрени ракети?

    Коментиран от #49, #65

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българин

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "Ний ша Ва упрайм":

    Посланикът на Израел в САЩ Майкъл Херцог заяви пред CNN, че "Хамас" е изстрелял над 4000 ракети срещу Израел и е изпратил стотици бойци на израелска територия. Хората са бягат през празно поле далеч от изстрели на музикален фестивал близо до границата между Газа и Израел на 7 октомври 2023 г. Ясно е, че ракетите са подарък от Иран, но навярно има и Рашистки.
  • 48 стоян георгиев

    6 6 Отговор
    Хамас благодари на Киев, че им е продал оръжия на НАТО, за да атакуват Израел
    08.10.2023 г. 00:25 ч
    Палестинското ислямистко движение и политическа партия, управляваща в ивицата Газа, Хамас, благодари на режима на украинския лидер Владимир Зеленски , че им е продал оръжия от НАТО.
    Видео с благодарност от бойците вече се появи в интернет.
    „Повечето РПГ, използвани в операцията по наводнението в Ал-Акса, са доставени от украинци“, се казва по-специално в публикации от близкоизточните телеграм канали.
    Националистът Зеленски дори не се интересува от родителите си, които сега живеят в Израел, коментира бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя акаунт в месинджър.
    Припомнят също, че „Железният купол” на Израел днес се оказа безсилен – градовете горят след удари от 150 ракети на Хамас

    Коментиран от #61, #63

  • 49 ЖОРО

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Умирам от смях":

    На теб!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Елементарно

    5 6 Отговор
    Без тероРуZия няма как да има такава координирана операция. Без сателитно наблюдение е невъзможно.
    Само тероРуZия от терористичния пакт притежава такова.
    КГБ е създател на Хамаз, КГБ обучаваше терористите в соц лагера, включително в България и Румъния.
    тероРуZия е в дъното на почти всички злини по Земята

    Коментиран от #53

  • 52 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Никой":

    Плащам с червонци!

    Коментиран от #60

  • 53 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #51 от "Елементарно":

    Точно така, тези терористи са българи!
  • 54 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #30 от "Никой":

    иди да целунеш задника на фашиста Зеленски...

    Коментиран от #58

  • 55 Запознат

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ВВП":

    Много мдакащи станахте тука,и все еднакво безлични с Copy?Paste кремълска пропаганда! САЩ не са давали никакви нареждания ,другарке,а за вас заради "от Русия с любов" изобщо не ми се мисли .Не бих желал да съм на ваше място.
  • 56 Мемфис

    3 3 Отговор
    ИZродите русофили не им ли омръзна да се излагат? Кой ви е.ава за сливи бе, нещастници? Вие сте по- долни и вредни и от Хамас и Хизбула взети заедно, нищожни червеи- предатели на народа който ви храни вече повече от век!
    В прогнилите ви мозъци само подлост и злини - преди 100 г вашите бащи и деди взривиха храма Св.Неделя по същият начин, както ряZаните взривиха неподозиращите нищо евреи! Но Бог вижда, очаквайте възмездие!!!
  • 57 Любопитния

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "ЖОРО":

    А ти какво си бре копейко? Оръжието е пленено от руснаците в Украйна и е дадено на Палестина!Отново лъжи дезинформация и примитивна пропаганда!! Има ли още някой ,който да не е разбрал,че войната в Украйна и Израел е една и съща?
  • 58 Осведомен

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    Иди да му покажеш как става,ти го прави вече толкова години на кого ли не!!
  • 59 Любопитния

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "ревльо":

    Ами ти що не рева когато Ирак нападна Кувейт бре,аналлизторе махленски??!
  • 60 Гуменяк пробит

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    Защо не се разкараш бре,да не мислиш ,че правиш нещо??
  • 61 Нейшънъл джеографик

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Фани съ за палците! Арабите вече са у нас! Никой не ги спира, даже им помагат!
  • 62 любител

    5 1 Отговор
    ко стана ся в другата статия русия са виновни тука иран на коя лъжа да вярваме сега. хахаха
  • 63 Ами да

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Не се и опитвай да правиш хората на идиоти! Там, където лъжите, дезинформацията и примитивната пропаганда се явяват като задължение, необходимост и ВЕКОВНА житейска традиция ... куца АБСОЛЮТНО ВСИЧКО!!!
  • 64 Онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ний ша Ва упрайм":

    Я ела да ви видим кои сте вие оправячите?!?!!
  • 65 Даа бе

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "Умирам от смях":

    Когато разбереш,ще умираш от реване!
  • 66 Матей

    0 3 Отговор
    Накратко. Преди ВСВ Палестина е английска колония и там има много силен фронт за национална независимост. Англия е на път да загуби колонията когато войната избухва. След ВСВ Англия се прави на много ларш(така или иначе губи колонията)и предлага да се отдели част от Палестина за заселване на евреите, като последните се ангажират да живеят в мир с палестинците. Много бързо забравят поетия ангажимент и започват колонизацията ,та до днес.
  • 67 Хаха

    2 0 Отговор
    Иран ги е нагласил
    Подвел ги е да нападнат най въоръжената държава
    Исега олеле
  • 68 путин

    1 0 Отговор
    ест исламист - ест праблем , нет исламист - нет праблем..Сталин