Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 17:10 1 430 23

Байдън: Палестинска държава трябва да има, но без "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • палестинска държава-
  • байдън-
  • газа-
  • сащ

Президентът на САЩ предупреди, че би било грешка Израел да окупира Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в неделя, че въоръжената групировка "Хамас" трябва да бъде елиминирана, но трябва да има път към палестинска държава, след като висши американски служители предупредиха, че войната между Израел и "Хамас" може да ескалира, предаде News.bg.

Байдън не смята, че американските войски ще са необходими на място, тъй като Израел разполага с една от "най-добрите бойни сили", въпреки че военни кораби се насочиха към района на фона на нарастващите сблъсъци на северната граница на Израел с Ливан.

На въпрос дали смята, че "Хамас" трябва да бъде елиминиран изцяло, Байдън каза "Да, вярвам. Но трябва да има палестинска власт. Трябва да има път към палестинска държава", каза той по време на интервю за Си Би Ес излъчено по неделя.

Израел отприщи безпрецедентна бомбардировка над Газа като отмъщение за безпрецедентните атаки на "Хамас" преди осем дни, които убиха около 1300 израелци, предимно цивилни.

Президентът на САЩ предупреди, че би било грешка Израел да окупира Газа, но че "изхвърлянето" на Хизбула и "Хамас" е "необходимо изискване". Той каза: "Би било грешка... Израел да окупира... Газа отново."

Израел превзе и окупира Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим по време на войната в Близкия изток през 1967 г. Тел Авив изтегли своите заселници и войски от Газа през 2005 г., преди "Хамас" да превземе ивицата през 2007 г.

Конфликтът доведе до скок на напрежението.

"Има риск от ескалация на този конфликт, отваряне на втори фронт на север и, разбира се, намеса на Иран", каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пред CBS по-рано през деня.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви разполагането на втора морска групировка, начело със самолетоносача "Джералд Форд", късно в събота, като го нарече знак за "решимост за възпираме всеки държавен или недържавен актьор, който иска да ескалира тази война".

Самолетоносачът "Дуайт Айзенхауер" ще се присъедини към малък флот, включително масивния самолетоносач "Джералд Р. Форд" в Източното Средиземноморие.

"Иран е слонът в стаята", каза американски служител, информиран за ситуацията, относно нарастващото военно присъствие. Самолетоосачите са придружени от военни кораби и щурмови самолети. Полагат се всички усилия това да не се превърне в регионален конфликт.

Байдън каза, че посланието му към Иран е да не ескалира конфликта.

Външният министър на Иран Хосеин Амирабдолахян предупреди в неделя, че страната му може да действа, като каза на Ал Джазира, че е предала съобщение на израелските официални лица, че "ако не прекратят своите зверства в Газа, Иран не може просто да остане наблюдател".

"Ако обхватът на войната се разшири, значителни щети ще бъдат нанесени и на Америка", предупреди той.

Байдън каза пред Си Би Ес, че заплахата от тероризъм в САЩ се е увеличила поради нарастващите безредици в Близкия изток. Той каза обаче, че САЩ могат да се погрижат за войните в Израел и Украйна и все още да поддържат своята "международна отбрана".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чeстен ционист

    23 2 Отговор
    Хамас се превежда като насилие. САЩ = насилие.
  • 2 да де

    36 1 Отговор
    Спящия Джо сега ли се е събудил и е видял, че няма палестинска държава въпреки указа на ООН от преди 70 години който и САЩ са подписали.
  • 3 Гост

    23 1 Отговор
    Палестинците няма да са съгласни. Все едно Израел да е ама без армия и без Мусад
  • 4 ристьо

    21 1 Отговор
    Ако може Вас да Ви няма най-добре ....ама нямаа за жалост иначе ни война ни нищо без Лаймерика
  • 5 Индийски БИВОЛАР

    18 1 Отговор
    даааа И АМЕРИКА ТРЯБВА ДА Я ИМА БЕЗ ЦРУ ФБР ДЕА
  • 6 Кресна

    21 3 Отговор
    И ние мислим ,че трябва да има Америка ,но без Сащ .Звучи идеално,нали.

    Коментиран от #9

  • 7 САЩ

    15 2 Отговор
    Няма да ги има! Въпрос на време! И там текат необратими процеси, но за тях не се говори!
    И Байдън няма да го има! Ще остави тежко наследство на тлъстите, самодоволни американци.
  • 8 Путинфилче тия май ще

    1 10 Отговор
    Ще си сложат едно кадировче като певземат газа. Да разправя колко велик е Израел.
  • 9 Оооооох

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кресна":

    Размечтах се….
  • 10 до бай дън

    14 2 Отговор
    Е що не я направихте тая Палестинска държава до сега бе готин ?

    Коментиран от #11

  • 11 чeстен ционист

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "до бай дън":

    Другарят Мертен ще я направи.
  • 12 Мими

    7 2 Отговор
    Ти кой си че да се разпореждаш какво да има и кое да го няма , и изобщо знаеш ли кой си и на колко си години помниш ли изобщо???
  • 13 трябват им послушковци

    11 1 Отговор
    Палестинския народ ще каже с кой ще бъде.Останалото е познато налагане на режима на демокрация по американски.
  • 14 АЛО ГОТИН

    8 2 Отговор
    АМА ВЕРНО ЛИ ДВУЛИЧНО И ЛИЦЕМЕРНО НО ПЪК ПО ПРИНЦИП НЕ Е ЗЛЕ
    В ТАЯ ВРЪЗКА
    УКРАИНСКА ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА ИМА НО БЕЗ НАТО ЗЕЛЕНСКИ И АМЕРИКАНСКИТЕ КОРПОРАЦИИ А ЗАБРАЙХ И БЕЗ КРИМ ОДЕСА ХАРКОВ И ВСИЧКО НА ИЗТОК ОТ ДНЕПЪР
  • 15 Урюрвкос

    7 2 Отговор
    как така без Хамас може а без Азов, Галичина, Айдар....неможе
  • 16 Ти кой беше бе, че нареждаш

    5 1 Отговор
    Я се виж! Една жалка лъжлива гнус! Ти си дъно!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сталин

    8 3 Отговор
    Дедо Джо не може да вдене, че вече не е фактор.
  • 19 То и САЩ

    5 1 Отговор
    може да си съществува но без Байдън и байдъновци.
  • 20 Българин

    4 2 Отговор
    съединени американски щати трябва да има, но без демократическата партия и байдън.

    Коментиран от #23

  • 21 българина

    2 0 Отговор
    за справка на гаджала терорист, Хамас възниква 20 г след еврейската окупация...... за 20 г ако искахте щяхте, Хитлер за 10 г смаза Европа, а за 20 сигурно и половонат свят
  • 22 бай Даньо

    0 1 Отговор
    Байдън е прав това е единственото решение. А именно Израелците трябва да унищожат Хамас до крак , НО след това трябва да спечелят мира като предложат честни условия за палестинска държава. Не разчитам на съвестта на евреите или Америка да се случи а на разума им че няма друг път , но не съм оптимист при толкова ескалирали емоции и двете страни в конфликта са лесни за манипулиране за още ескалация и поддържане на войната в интерес на трети сили ( не вярвам Вовата да пропусне шанса да вкара Америка в нов конфликт ...) така че чоплим семки и гледаме , нали Русия беше почти подгънала още 300 - 400 милиарда само да налеем на зеления ...
  • 23 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Много ти е объркано агент , републиканската "партия" не е никаква партия в европейския смисъл на политиката, това е сбор от лицемерни откачалки расисти които водят американското простолюдие за носа с второстепенни проблеми ( аборти , права на гейове, турбопатриотизъм) докато провеждат основния им дневен ред който е политика враждебна за интереса на собствените си избиратели ( селски реднеци и градска беднотия и простолюдие) - войни , липса на всякаква социална държава , медицина, образование, бездомни 3 млн в затвор въпреки цялата полицейщина .... и отрязваме на данъците за богатите .... а да и те богатите гласуват за републиканците заедно с жалкия Ганчо със зелената карта .... В Америка има една партия която събира всички политически идеи и течения като в нормална европейска държава - демократите ( хем леви, хем десни , хем зелени ... ) и от другата страна откачалките републиканци ...