Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 14:33 4 125 19

Войната в Близкия изток: кратка предистория

  • хамас-
  • израел-
  • палестина-
  • близък изток-
  • война-
  • евреи-
  • първа световна война-
  • османска империя-
  • египет-
  • сащ-
  • йерусалим

На 21 май 2021 г. Израел и "Хамас" се споразумяват за прекратяване на огъня с посредничеството на Египет

Войната в Близкия изток: кратка предистория - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 7 октомври екстремистите от терористичната организация "Хамас" нападнаха Израел, като обстрелваха израелски градове с ракети и щурмуваха градове, села и кибуци. Ранените и убитите са четирицифрено число, потвърдено е, че са взети близо 200 заложници, пише БТА.

Нападението изненада Израел, макар че страната бързо предприе силна ответна операция. Ден след нападението на 7 октомври израелският кабинет официално обяви война на "Хамас" (абревиатура на арабското "Ислямско движение за съпротива"), последвана от директива на министъра на отбраната до Израелските сили за отбрана (Цахал) да наложат "пълна обсада" на Газа.

Ужасните събития от изминалите дни са кулминацията на отдавнашния сблъсък в оспорван регион на Близкия изток, отбелязва британският в. "Гардиън".

Кога е започнал този конфликт...зависи от това, кого питате - както и почти всичко друго, свързано с този конфликт, добавя вестникът.

Някои датират конфликта от времето на древния Рим (името "Палестина" идва от гръцкото име "филистимци"). Други биха започнали с миграцията на евреите към тогавашната Османска империя в края на 19 в., за да избягат от погромите и другите преследвания в Източна Европа, и с появата на ционизма - който иска създаването на еврейска държава.

Може да се започне и с декларацията от Балфур, приета от британското правителство през 1917 г. в подкрепа на създаването на "национален дом за еврейския народ" в Палестина, и последвалите конфликти с арабските общности там.

Вероятно обаче е най-добре да се тръгне от периода след края на Втората световна война. През 1947 г. Организацията на обединените нации приема Резолюция 181, която има за цел да раздели британския мандат Палестина на арабска и еврейска държава. На 14 май 1948 г. е създадена държавата Израел, което предизвиква първата арабско-израелска война.

Войната - известна в Израел като "войната за независимост", а в арабските страни като "катастрофата", както отбелязва Би Би Си - приключва през 1949 г. с победа на Израел, но 750 000 палестинци са разселени, а територията е разделена на 3 части: държавата Израел, Западния бряг (на река Йордан) и ивицата Газа.

През следващите години напрежението в региона нараства, особено между Израел и Египет, Йордания и Сирия. След Суецката криза от 1956 г. и нахлуването на Израел на Синайския полуостров Египет, Йордания и Сирия подписват пактове за взаимна отбрана в очакване на евентуална мобилизация на израелски войски.

През юни 1967 г., след поредица от маневри на египетския президент Гамал Абдел Насър, Израел превантивно атакува египетските и сирийските военновъздушни сили, с което започва Шестдневната война, получила това име поради продължителността си. След края ѝ Израел получи териториален контрол над Синайския полуостров и ивицата Газа от Египет; Западния бряг и Източен Йерусалим от Йордания; и Голанските възвишения от Сирия.

Шест години по-късно, в така наречената война Йом Кипур или Октомврийска война, Египет и Сирия провеждат изненадваща атака на два фронта срещу Израел, за да си върнат загубените територии; конфликтът не води до значителни завоевания за никоя от страните, но египетският президент Ануар Садат обявява войната за победа за Египет, тъй като тя позволява на Египет и Сирия да преговарят за отстъпените преди това територии.

Накрая, през 1979 г., след поредица от прекратявания на огъня и мирни преговори, представители на Египет и Израел подписват Споразумението от Кемп Дейвид - мирен договор, слагащ край на тридесетгодишния конфликт между Египет и Израел.

Въпреки че споразуменията от Кемп Дейвид подобряват отношенията между Израел и неговите съседи, въпросът за палестинското самоопределение и самоуправление остава нерешен. През 1987 г. стотици хиляди палестинци, живеещи на Западния бряг и в ивицата Газа, се надигат срещу израелското правителство в т.нар. първа интифада. Първите споразумения от Осло (1993 г.) създават рамка за самоуправление на палестинците на Западния бряг и в ивицата Газа и дават възможност за взаимно признаване между новосъздадената Палестинска власт и правителството на Израел.

Вторите споразуменията от Осло (1995 г.) разширяват първото споразумение с разпоредби, които налагат пълното изтегляне на Израел от 6 града и 450 населени места на Западния бряг.

През 2000 г., пламва Втората интифада, продължила до 2005 г., която е предизвикана отчасти от недоволството на палестинците срещу контрола на Израел над Западния бряг, от застоя в мирния процес и от посещението на бившия израелски министър-председател Ариел Шарон през септември 2000 г. в джамията Ал Акса - третото най-свещено за исляма място. В отговор на това през 2002 г. израелското правителство одобрява изграждането на стена около Западния бряг, въпреки съпротивата на Международния съд и Международния наказателен съд. 

Фракционализмът сред палестинците се засилва след като "Хамас" печели парламентарните избори в Палестинската автономия през 2006 г., измествайки дългогодишната партия "Фатах" (абревиатура на арабското "Движение за национално освобождение на Палестина). Това дава на "Хамас", политическо и военно движение, вдъхновено от "Мюсюлмански братя", контрол над ивицата Газа.

Ивицата Газа е малко парче земя, което граничи с Египет на юг и е под управлението на полуавтономната Палестинска власт от 1993 г. насам. САЩ и ЕС, наред с други страни, не признават изборната победа на "Хамас", тъй като западните правителства считат групировката за терористична организация от края на 90-те години на миналия век.

След поемането на контрола от "Хамас" избухва насилие между групировката и "Фатах". В периода 2006-2011 г. поредица от неуспешни мирни преговори и смъртоносни сблъсъци преключват със споразумение за помирение. През 2014 г. "Фатах" и "Хамас" сформират правителство на националното единство.

През лятото на 2014 г. сблъсъците в палестинските територии водят до военна конфронтация между израелската армия и "Хамас", при която радикалната групировка изстрелва близо 3000 ракети към Израел, а Израел отвръща с мащабна офанзива в Газа. Сблъсъкът, при който са убити 73 израелци и 2 251 палестинци, завършва в края на август 2014 г. със споразумение за прекратяване на огъня, сключено с посредничеството на Египет.

След серия от актове на насилие между израелци и палестинци през 2015 г. палестинският лидер Махмуд Абас обявява, че палестинците вече няма да бъдат обвързани с териториалните разделения, създадени със споразуменията от Осло.

През март и май 2018 г. палестинците в ивицата Газа провеждат ежеседмични протестни демонстрации на границата между анклава и Израел.

Последният протест съвпада със седемдесетата годишнина от "Накба" - палестинското изселване, съпътстващо израелската независимост. Въпреки че повечето от протестите са мирни, някои палестинци щурмуват високата ограда и хвърлят камъни и други предмети. По данни на ООН 183 демонстранти са били убити, а повече от 6000 - ранени от бойни патрони.

Напрегнатата политическа атмосфера води до завръщане на разединението между "Фатах" и "Хамас", като партията на Абас контролира Палестинската автономия от Западния бряг, а "Хамас" де факто управлява ивицата Газа. Това до голяма степен остава валидно през целия период от края на 2010 г. до началото на 2020 г., въпреки усилията на Абас да обедини палестинския народ под ръководството на Палестинската автономия.

През май 2018 г. отново избухват сражения между "Хамас" и ЦАХАЛ, които се превръщат в най-тежкия период на насилие от 2014 г. насам. Преди да се стигне до прекратяване на огъня, бойците в Газа изстрелват над сто ракети по Израел; Израел отвръща с удари по повече от петдесет цели в Газа.

Администрацията на тогавашния американски президент Доналд Тръмп определя постигането на израелско-палестинско споразумение като приоритет на външната политика. През 2018 г. администрацията на Тръмп отменя финансирането на Агенцията на ООН за помощи на палестинските бежанци и мести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, скъсвайки с дългогодишната политика на Вашингтон.

Решението за преместване на посолството е посрещнато с аплодисменти от израелското ръководство, но е осъдено от палестинските лидери и други страни в Близкия изток и Европа. Израел смята Йерусалим за своя "единна и неделима столица, докато палестинците претендират за източната част на града като столица на бъдещата си държава. През януари 2020 г. администрацията на Тръмп публикува дългоочаквания план "От мир към просперитет", който е отхвърлен от палестинците поради подкрепата му за бъдещо израелско анексиране на селища на Западния бряг и контрол над "единен" Ерусалим.

През август и септември 2020 г. Обединените арабски емирства (ОАЕ), а след това и Бахрейн, се съгласяват да нормализират отношенията си с Израел, с което стават едва третата и четвъртата държава в региона - след Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г. - предприели подобна стъпка. Споразуменията, наречени "Авраамови споразумения", са сключени повече от осемнадесет месеца след като САЩ и Полша организират преговори между Израел и няколко арабски държави за бъдещето на мира в Близкия изток. "Фатах", както и "Хамас", отхвърлят споразуменията.

През октомври 2020 г. израелски съд постановява, че няколко палестински семейства, живеещи в Шейх Джара (квартал на Източен Йерусалим), трябва да бъдат изселени до май 2021 г., а земята им да бъде предадена на еврейски семейства. През февруари 2021 г. тези семейства обжалват решението на съда, което предизвиква протести около изслушванията по обжалването, продължаващата правна битка около собствеността и насилственото изселване на палестинци от домовете им в Йерусалим.

В края на април 2021 г. палестинците излизат на протести по улиците на Йерусалим срещу предстоящите изселвания, а жителите на Шейх Джара и активисти организират нощни седящи стачки. В началото на май, след като съдът се произнася в полза на изселването, протестите се разрастват, а израелската полиция използва сила срещу демонстрантите. На 7 май, след седмици на ежедневни демонстрации и нарастващо напрежение между протестиращите, израелските заселници и полицията през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, се стига до насилие в комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим. Полицията използва зашеметяващи гранати, гумени куршуми и водни оръдия в сблъсък с протестиращите, в резултат на което са ранени стотици палестинци.

След сблъсъците в Стария град на Йерусалим напрежението в целия Източен Йерусалим нараства, като към него се прибавя и честването на Деня на Йерусалим. На 10 май, след няколко последователни дни на насилие в целия Йерусалим и използване на смъртоносна и несмъртоносна сила от израелската полиция, "Хамас" и други палестински въоръжени групировки изстрелват стотици ракети към израелска територия.

Израел отговаря с артилерийски бомбардировки и въздушни удари по цели в Газа, при някои от които загиват над двадесет палестинци. Макар да твърди, че е насочена срещу "Хамас", други бойци (като тези от Палестинския ислямски джихад) и тяхната инфраструктура - включително тунели и ракетни установки - Израел разширява въздушната си кампания и нанася удари по невоенна инфраструктура, включително жилищни сгради, централи на медии, бежански и здравни заведения, отбелязва неправителствената организация Съвет за външни отношения.

На 21 май 2021 г. Израел и "Хамас" се споразумяват за прекратяване на огъня с посредничеството на Египет, като и двете страни обявяват победа. За 11 дни на сражения са убити над 250 палестинци и близо 2000 други бяха ранени. Загиват най-малко 13 израелци. Властите в Газа изчисляват, че са нанесени щети за десетки милиони долари, а по оценки на ООН повече от 72 000 палестинци са били разселени в резултат на боевете.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    19 4 Отговор
    Прави ли ви впечатление, че по българските медии спряха да отразяват броя на загиналите деца и ранените в Газа? Наложиха им цензура. Убитите деца при еврейските бомбардировки в Газа са вече 1030. В световните медии това се оповестява, но не и у нас. Освен това Израел бомбардира съзнателно Южна Газа, където препоръча на арабите от Северна Газа да се изтеглят. Това са военни престъпления, зверства и тероризъм.

    Коментиран от #5

  • 3 Всичко написано в статията доказва че

    15 4 Отговор
    Агресора окупатора и нациста-ционист е виновен за ситуацията ! Израел са държава терорист и на всички това им е ясно.

    Коментиран от #12

  • 4 За размисъл

    3 0 Отговор
    Никой ли не се замисля, че в този регион всички са били семити, следователно сега уж наследниците защитават подобни идеи. Едните казват Израел е от Ефрат до Нил, а другите всичко това е Фалестин.
    Никой ли не се замисля, че на всеки 5 години се създава по един Франкенщайн, който се обръща срещу създателите си.
    Никой ли не се замисля, че де факто библейски евреи ( юдеи) и библейски филистимци са абсолютно различни от съвременните евреи и палестинци.
    Никой ли не се замисля, че в света винаги и а баланс. Създаден Израел разпространи палестинците по целия свят и последиците са видни - едни уж семити са срещу други уж семити.
    А в Тората пише -ти (Израел) ще му мачкаш главата, а той ( филистимите) ще те хапи по петата.
  • 5 Инфо

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Над 2800 убити и над 10 000 ранени, повече от 1 200 000 принудително изселени. Равносметката в Ивицата Газа.
    От арабските медии
  • 6 Войната в Близкия изток:

    5 0 Отговор
    кратка предистория....... Какъв беше планът на ООН за разделяне?
    До 1947 г. еврейското население е нараснало до 33 процента от Палестина, но те притежават само 6 процента от земята.
    Обединените нации приеха Резолюция 181, която призоваваше за разделянето на Палестина на арабски и еврейски държави. Накба от 1948 г. или етническото прочистване на Палестина

    Дори преди британският мандат да изтече на 14 май 1948 г., ционистките паравоенни формирования вече започват военна операция за унищожаване на палестински градове и села, за да разширят границите на ционистката държава, която трябваше да се роди

    Палестинците отхвърлиха плана, защото той разпределя около 55 процента от Палестина на еврейската държава, включително по-голямата част от плодородния крайбрежен регион.
    По това време палестинците притежаваха 94 процента от историческа Палестина и съставляваха 67 процента от нейното население.

    Коментиран от #13

  • 7 Войната в Близкия изток:

    5 2 Отговор
    кратка предистория....... Накба от 1948 г. или етническото прочистване на Палестина
    Дори преди британският мандат да изтече на 14 май 1948 г., ционистките паравоенни формирования вече започват военна операция за унищожаване на палестински градове и села, за да разширят границите на ционистката държава, която трябваше да се роди...През април 1948 г. повече от 100 палестински мъже, жени и деца са убити в село Деир Ясин в покрайнините на Йерусалим.
    Това задава тона за останалата част от операцията и от 1947 до 1949 г. повече от 500 палестински села, градове и градове са унищожени в това, което палестинците наричат ​​Накба или „ катастрофа “ на арабски.
    Приблизително 15 000 палестинци са били убити, включително в десетки кланета.
    Ционисткото движение завладя 78 процента от историческа Палестина. Останалите 22 процента бяха разделени между това, което сега е окупираният Западен бряг и обсадената Ивица Газа.
    Приблизително 750 000 палестинци са били принудени да напуснат домовете си.
    Днес техните потомци живеят като шест милиона бежанци в 58 мизерни лагера в Палестина и в съседните страни Ливан, Сирия, Йордания и Египет.
  • 8 Това всичко е територия на Палестина

    9 2 Отговор
    няма така държава Израел. Изкуствено създадена от евреи милиардери и политици.
  • 9 Войната в Близкия изток:

    9 0 Отговор
    кратка предистория....... ....На 15 май 1948 г. Израел обявява своето създаване.
    На следващия ден започва първата арабско-израелска война и сраженията приключват през януари 1949 г. след примирие между Израел и Египет, Ливан, Йордания и Сирия...През декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема Резолюция 194, която призовава за правото на завръщане на палестинските бежанци. Но това и до сега никога не се е случило
  • 10 Войната в Близкия изток:

    4 1 Отговор
    кратка предистория....... Ама доста кратка нали ?
  • 11 Факт е,

    8 1 Отговор
    " През 1947 г. Организацията на обединените нации приема Резолюция 181, която има за цел да раздели британския мандат Палестина на арабска и еврейска държава. "
    Имаше и предложение на СССР за създаване на отделни държави Палестина, Израел и Ерусалим по подобие на Ватикана, защото в този град има светини на няколко религии.
    Понеже тази резолюция на ООН приета, но не изпълнена докрай , Израел реши, че може по насилствен начин да отнема все нови територии на Палестина. Насилственото изселване на палестинците предизвикват този протест и трагедия и за двата народа. Сега Израел се опитва да завладее нови територии под претекст с борбата срещу Хамас. Това го разбират и хората , затова и има масови протести в Европа,сащ, Австралия и арабските държави. А управляващите пак доказват своята лоялност към големия брат и затова в много държави забраняват протестите в подкрепа на Палестина.
  • 12 И днес ООН

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Всичко написано в статията доказва че":

    го обяви отново ! За кой ли път...
  • 13 Ингелизите

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Войната в Близкия изток:":

    Малко преди Първия ционистки конгрес в Палестина живеят около 40 000 евреи от над 700 000 души население. Когато Британия отнема Палестина от Османската империя , тогава започва трагедията - ингелизите разрешават на евреите да дофтасват в Палестина.
  • 14 Факт

    7 1 Отговор
    Има доста достоверни неща в този разказ ..само се питам как държава с някакви си 8 милиона ...побеждава Сирия Египет и Йордания които имат население от близо 100 милиона...ей това някак си ми изглежда измамно ...вече все повече се убеждавам че тази измислена държава Израел се ползва със сериозна подкрепа от сащ ..и за това и всички стоят и гледат от страни ...и явно за това Египет сирия и Йордания са си дали част от земите по заповед на Сащ...а не че Израел ги била победила. ...тоя филм и на сън няма как да стане ...!!..но съм сигурен че рано или късно и Египет и Йордания и Сирия ще намерят начин да си вземат всичко което им е откраднато явно от Сащ...а и много вероятно е и цялата държава Израел да изчезне... тя така или иначе е създадена на чужди територии по нареждане на сащ ..вече все повече се убеждавам че Путин е прав за доста неща относно сащ..дефакто излиза че ако тази държава Израел не се ползва с протекцията на сащ тя просто отдавна е нямало да я има..! ..и много войни са щели да бъдат спестени ...
  • 15 Факт

    3 1 Отговор
    Така сега след като направих справка с Гугъл излиза че една 8 милиона държава е "победила" държави с общо население над 110 милиона....ай стига бе верно ли ...и тези глупости на кой ги разказвате ..???..единствения начин Израел да е победила тези държави е ако Сащ ги е заплашила и те просто са отстъпили...за друг логичен вариант не се сещам...

    Коментиран от #16

  • 16 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    По време на 6 дневната война Израел няма и три милиона. Историите с тези войни са много интересни. Много добра стратегия на Моше Даян - български възпитаник.
  • 17 ...

    1 0 Отговор
    Какъв древен Рим ви гони бе? тия идват сосманската империя по тези земи. Преди това е нямало "палестинсци", още по-малко чалмосани не е имало по римско време па въобще.

    Коментиран от #18

  • 18 Бъркаш

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "...":

    Османската империя като такава възниква през 14 век, а тюркските племена, които я предшестват идват в Мала Азия около 10-11 в. Преди това обаче територията на Израел и Палестина е под контрола на арабите от около 7 в., докато е завзета от Османската империя към 16 век. Без да броим, че през 11-12 в. е била и под контрола на кръстоносците.
  • 19 Кольо

    0 0 Отговор
    Хамас никога не е стрелял по Израелска територия. Хамас е стрелял по собствената си Палестинска територия. Хамас е стрелял по окупаторите на собствената си палестинска територия.