Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 15:37 4 023 43

Парите на Хамас: накъде водят следите

  • хамас-
  • иран-
  • израел-
  • пари-
  • палестинци-
  • ивицата газа-
  • криптовалута

Оръжия, логистика, бойци - Хамас бе добре подготвена за нападението над Израел. Но откъде идват парите за терористичните нападения?

Парите на Хамас: накъде водят следите - 1
Снимка: Shutterstock

Израел притежава една от най-модерните системи за противоракетна отбрана в света - години наред т.нар. "Железен купол" успешно отблъсква атаки на Хамас. Но на 7 октомври групировката успя да пробие защитата и изстреля хиляди ракети от ивицата Газа към Израел.

Как Хамас успя да постигне това? Как тази организация, призната за терористична от ЕС, САЩ и Израел, успя да финансира нападението? Според различни анализи тук криптовалутите играят важна роля.

Милиони в криптовалути

Като терористична организация Хамас не може просто да стопанисва финансите си през обикновени банки. Всеки, който изпраща пари на Хамас по нормалните банкови пътища, подлежи на санкции от т.нар. "Financial Action Task Force" - оперативна група, в която са обединени 31 държави и чиято цел е да се пресече финансирането на тероризма. Хамас обаче продължава да получава дарения - например в криптовалути.

Според анализаторската фирма от Израел BitOK Хамас е получила общо близо 40 милиона евро в криптовалути в периода август 2021 - юни 2023. А според британската анализаторска компания Elliptic терористите от Палестински ислямски джихад, които също участваха в нападението, са получили още близо 90 милиона евро.

Според Elliptic военното крило на Хамас - бригадите "Ал Касам", също са спонсорирани с милиони в криптовалути. Трансферите са правени в Bitcoin, Tether и други криптовалути. Твърди се, че са използвани дори Dogecoins - криптовалута, която първоначално се появи като шега. Анализаторите обясняват още, че терористичните групировки и сами копаят крипто - това е процесът, при който с помощта на много мощни компютри се създават нови биткойни.

Заобикаляне на санкциите чрез крипто

Под управлението на Хамас ивицата Газа беше икономически изолирана от много държави. Блокадите, наложени от Египет и Израел, също в огромна степен спряха движението на хора и стоки.

Въпреки тези пречки през 2014 година американското списание Forbes обяви Хамас за една от най-богатите терористични организации в света - тогава годишният "оборот" на Хамас е изчислен на стойност до 1 милиард долара. През 2023 година американското министерство на финансите оценява, че в хазната на терористичната организация има най-малко 500 милиона евро.

Тези пари идват от събираните от Хамас данъци и такси, както и от финансови помощи и дарения. Повечето средства идват от спонсори, които живеят извън Газа.

Иран се смята за един от най-важните и големи спонсори на Хамас. Според САЩ Техеран предоставя на Хамас и други палестински терористични групи по около 100 милиона долара годишно. Катар и Турция също са подкрепяли Хамас финансово, казват от Вашингтон.

Криптовалутите помагат на поддръжниците на Хамас да избягват санкциите. Още през 2019 година бригадите "Ал Касам" призоваха в канала си в Telegram да им се изпращат средства в биткойн. "Реалността на джихада е свързана с усилия и енергия, а парите са основата на войната", написаха от Хамас в социалната мрежа и добавиха адрес на техен крипто портфейл. Само през тази година там са получени 30 000 долара в биткойн.

В полезрението на властите

През април 2023 обаче Хамас обяви, че ще сложи край на финансирането с биткойн. Причината, която обявиха, беше следната: "все по-враждебни действия срещу всеки, който се опитва да подкрепи съпротивата чрез тази валута".

Въпреки че криптовалутите не са най-големият източник на финансиране за Хамас, те стават все по-значими. След нападението на 7 октомври 2023 групировката явно е публикувала друг призив за дарения в социалните медии. Малко след нападенията израелските власти обявиха, че са замразили няколко сметки в криптовалути, свързани с Хамас.

Компанията Binance в момента е най-голямата криптоборса в света. Тя очевидно си сътрудничи с израелското правителство. А притесненията, че именно и през нея се стига до финансиране на тероризъм не се появяват за пръв път. В последните години в Binance е имало няколко опита да се конфискуват криптовалути от сметки, свързани с Хамас. В САЩ също тече разследване срещу криптоборсата по обвинения в пране на пари. По време на съдебното производство вътрешна кореспонденция на служители на Binance стана публично достояние. От нея проличава, че криптоборсата е наясно, че сред клиентите ѝ има и престъпници. Въпреки това Binance изглежда си затваря очите.

Не особено тайното финансово оръжие на престъпниците

Според изчисления на ООН една пета от финансирането на тероризма по света се реализира именно в криптовалути. Настоящият проблем с Хамас отново разпали тази дискусия. Критиците отдавна изказват опасения, че криптовалутите са перфектният финансов инструмент за престъпниците. На първо място защото плащанията се проследяват по-трудно, а после и защото по-лесно се заобикаля финансовото законодателство.

"Това е притеснително и трябва да бъде сигнал за управляващите и регулаторите - дигиталните портфейли, свързани с Хамас, са получавали милиони долари в криптовалути", написа американската сенаторка Елизабет Уорън в Х (доскоро Туитър). "Криптовалутите са не особено тайното финансово оръжие, с което се финансират както терористични организации като Хамас, така и китайските мрежи за продажба на фентанил или пък севернокорейската ядрена програма", пише още Уорън.

Автор: Кристи Пладсън


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъъъъъ

    31 18 Отговор
    откъде идват парите за терористичните нападения? От САЩ разбира се ! Всички пари за тероризъм все от САЩ идват.

    Коментиран от #8

  • 2 стоян георгиев

    35 13 Отговор
    На Хамас парите идват от ЦРУ съответно Израел . Хамас е създадена умишлено 1989 заьда противопостава на Хизбула които са шиити и са про ирански настроени.
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 6 Отговор
    Хамас са Като Даеш Идил
    Ид
  • 4 По важното е че

    26 9 Отговор
    ООН възприема израелския призив за евакуация като международно престъпление
  • 5 Уффф боже

    24 7 Отговор
    Ще чакам ДВ да ми каже истината...Хахаха
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 3 Отговор
    Търговците на Смърт Сеят Войни

    Коментиран от #14

  • 7 Реалист

    22 4 Отговор
    Радикалния ислям го измислиха американските евреи седемдесете години в Афганистан от там тръгва всичко.
  • 8 русия значи тероризъм

    15 37 Отговор

    До коментар #1 от "Ъхъъъъъ":

    Не си интересен джихадист.Парите за Хамас идват от терориста Русия.Самата Русия е обявена от света за държава терорист и държава спонсор на тероризма.Също така,както беше при ИДИЛ така сега и при Хамас ,по-голямата част от бойците терористи са именно руснаци.Русия спонсорира терористите от Хамас,както финансово така и с бойци.Лицето на тероризма винаги е русия !

    Коментиран от #12, #20, #26, #34, #35

  • 9 Доналд

    13 2 Отговор
    Украински са.Те имат бол.
  • 10 А на талибаните от къде идваха ?

    27 6 Отговор
    От САЩ нали, а на кюрдите? А на ИДИЛ ? Все от САЩ разбира се.
  • 11 Мишел

    2 11 Отговор
    Според неофициални изявления на източници, близки до израелското разузнаване, Хамас са въоръжени с десетки хиляди ракети от Северна Корея.
  • 12 Така ли беше

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "русия значи тероризъм":

    при ИДИЛ ??? Я пак се замисли

    Коментиран от #16, #27

  • 13 хахаха Дристи

    20 0 Отговор
    Кристи да пита за парите тези които създадоха Хамас. Да пита Ес. Да пита с какво оръжие е въоръжен Хамаз и от кого го е купил. И чак тогава да дрънка за Северна Корея, Китай и пр.

    Коментиран от #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами то го пише в статията !!!

    14 0 Отговор
    Компанията Binance в момента е най-голямата криптоборса в света. Тя очевидно си сътрудничи с израелското правителство. А притесненията, че именно и през нея се стига до финансиране на тероризъм не се появяват за пръв път.
  • 16 Объл е

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Така ли беше":

    То туй не мисли и не знае. Приказва наизуст. Факти не го вълнуват,.Важно е да ближе господаря, че да не баялдиса от глад. Чака подаяния като наркомана.
  • 17 Раша е терористична държава,факт

    10 20 Отговор
    Финансирането на терористите е основно от Русия и Иран ,русофилите навремето взривиха църква света неделя пълна с майки с деца
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "ДЕТЕ":

    Моля
  • 19 А на терориста Азов

    18 0 Отговор
    от къде идваха а? Пак от САЩ нали
  • 20 Шмат.ок

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "русия значи тероризъм":

    Значи не си прочел статията ,то си пише тези криптовалути чий са. Но като не знаеш, като не вдяваш и като си просссс си лаеш твоята на нов глас
  • 21 Хаха

    22 0 Отговор
    Е всеки ако се по интересува по професионално знае от къде идват една част от Катар (сащ), друга идваше от самия Израел, защото и натаняхо е основателя на хамас и не малка част дори от ЕС се финансираще за да се правят золуми на Сирия. Но понеже франкенщайна се обърна срещу създателите си сега се правят всичките тези без Катар на много изненадани и впечатлени от къде им идвало финансирането. Тва либералите са много лошо племе.

    Коментиран от #24

  • 22 Аййй стига бре

    11 2 Отговор
    терористичните групировки и сами копаят крипто ......те ток нямат обаче копаели....

    Коментиран от #40

  • 23 Ъхъъъъ

    11 0 Отговор
    написа американската сенаторка Елизабет Уорън в Х (доскоро Туитър)...... и сме тръгнали видиш ли на Уорън тъпаните да коментираме как и що било...Елизабет Уорън гащите не може сама да си сложи взела да умува.
  • 24 Хаха

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хаха":

    А най напред забравих че бяха създадени като противовес на арафат, дори те го убиха (хамас).
  • 25 Коч Ина

    11 2 Отговор
    в статията не е спомената Русия нито веднъж. Посолството е разочаровано и ще се режат грантове
  • 26 джихадист ще викаш на

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "русия значи тероризъм":

    Натаняху и Блинкен....еврейски джихадисти ще им викаш щото са си точно такива. Нацисти-ционисти !
  • 27 Фактите

    4 9 Отговор

    До коментар #12 от "Така ли беше":

    Е как беше бе тъnaнаp ? 55% от паспортите и воиниците на ИДИЛ бяха с руски произход!
  • 28 Тони Минев

    1 2 Отговор
    Ха.маз имат почти колкото Каба..кра.дев....
  • 29 накъде водят следите на $ ли

    3 2 Отговор
    Към ЦРУ естествено !
  • 30 Тредстоун

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "хахаха Дристи":

    Ракетите са ирански , калашниците са руски , иранците са в плътна прегръдка с ватенките какво има да се мисли и разсъждава , и в момента иран дава оръжие на терористите от хамас , идил и ватенките
  • 31 Нико

    2 3 Отговор
    Путлер им е платил 30 милиона долара преди нападението в криптовалута.

    Коментиран от #33

  • 32 каза та се сетих -

    3 0 Отговор
    накъде вървят парите, давани на Украйна? Още миналата година имаше репортаж на Си Би Ес как едва 30% от пратените оръжия стигат до фронта, но го свалиха и изтриха, защото не беше в тон с господстващия наратив. В същото време там растат продажбите на суперскъпи коли като "Бугати", "Майбах" и други. Един шеф на военна комисия в Киев се хвалеше с клипче с новата си придобивка - "Хъмви" за няколкостотин хиляди долара. Бившият им военен министър се обогати с милиарди, а естествено, остана ненаказан, напротив, в Радата всички се скъсаха да му ръкопляскат, защото много успешно е осъществил тяхната мечта - да продължи луксозния си и безметежен живот на Албиона със заграбените пари. Президентският екип се вълнува само от пиар изпълнения, но физиономията на Еленски предизвиква все повече презрение и омерзение у европейците. Защото наливат парите си в каца без дъно.
  • 33 нарече ли някой така ПУТИН,

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Нико":

    го пращам в клоаката на човешката култура. Ето ти истинските фашисти:Кои са фашистите днес?
    По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в канадския парламент в столицата Отава, Онтарио политическият елит на страната начело с премиера Джъстин Трюдо, отдаде почит на специално поканения за случая 98-годишен украино-канадски гражданин Ярослав Хунка. Той бе представен на присъстващите като "ветеран от Втората световна война, водил битка с руснаците". Но явно политическата класа на Канада бе проспала часовете по история. Стана напълно ясно, че Ярослав Хунка е бил доброволец в печално известната бойна формация на Waffen-SS "Галиция" - свирепа и кръвожадна дивизия, участвала в масово избиване на евреи и поляци.

    ВЗЕМИ че го научи, най-после. Не споменавай винаги откъде си излязъл от мама си. Аман от простотията, която селектира посолствоТО.
  • 34 да бе да,

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "русия значи тероризъм":

    и като се събуди, видя, че пак си се подмокрил.
    ОСВЕН ТОВА въпросът е по-сложен, отколкото искат да ни го представят краварите и определени евреи.
    ХАМАС хваща една справедлива кауза, защото ТОЧНО ТИ, можеш ли да обясниш защо вече СЕДЕМДЕСЕТ И ПЕТ години не се решава въпросът с независима държава Палестина????!!!! Което поражда ПЕРМАНЕНТНА война. Ако евреите са преживели това от ВСВ, КАК сега правят същите вероломства над други народи?????
    ЧАКАМ ОТГОВОР.
  • 35 кой ти каза това за Русия?

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "русия значи тероризъм":

    зелената еуглена в непрания потник или памперса???? Или така нареченият Колективен ЗападНАЛ? Защото страните от БРИКС са в пъти повече от западналите джендъри.
    Дръж се за техните къси.
  • 36 Времето им изтича

    3 1 Отговор
    Парите на Хамас: накъде водят следите? Ами накъде да водят? Към ЕС разбира се. Тия нашите кухи брюкселски манерки всяка година им броят по 600-700 милиона Ама то за палестинците било молАви са, а не за хамас!!?? И ето на кифлетата Бербок, барабар с цяла Германия работила за спасяването на заложниците?? Представьте себе, работили!! И какво ще направят без армия? Ще награбят едни торби с пари, ще прибягат до Хамас, ще заемат стойка Г, ще им наброят парите и ще ги поканят на открита вечеринка на площада в Кьолн?? Кой коята барне...... пу за него да е. Туй ще е то.

    Коментиран от #41

  • 37 Вирус

    2 1 Отговор
    Хахаха че от фащ естествено
  • 38 НАШТЕ ЦЕНТАДЖИИ

    1 1 Отговор
    ОТДЕ ИМ ИДВАТ ЦЕНТОВЕ ТЕ Я ДА ВИДИМ СЯ. НЯМА ДА ФАНАТ ЧЕСТНА РАБОТА В БЪЛГАРИЯ КЪТУ ББ И КОКОРЧО АМИ ЗА ЦЕНТОВЕ ША МИ СА ПРИКЛЯКВАТ...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 НА СНИМКАТА ГОРЕ

    1 2 Отговор
    ХАМАС ВЪОРЪЖЕНИ С РУСКИ ОРЪЖИЯ, РУСИЯ Е ДЖИХАД.
  • 43 В.В.П.

    1 0 Отговор
    Катар е английска колония ..Туркия също ..Иран е хезбола ..Деница помакинята обвинява туркиша....Ахаха