Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 12:41 1 435 14

Световни медии за визитата на Байдън в Израел и развитието на израелско-палестинския конфликт

  • сащ-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • джо байдън

Междувременно в Западния бряг мнозина палестинци изразяват разочарование и гняв от по думите им слабия отговор на случващото се от страна на палестинската власт и особено на нейния дългогодишен лидер Махмуд Абас

Световни медии за визитата на Байдън в Израел и развитието на израелско-палестинския конфликт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера посети Израел в историческа проява на солидарност със съюзник по време на война и обеща да удвои американската военна помощ за страната, макар че също така призова израелците да не се поддават на "всепоглъщаща ярост" след безпрецедентните атаки на "Хамас", пише в. "Вашингтон пост".

Байдън застана твърдо зад Израел след нападението на "Хамас" от 7 октомври, при което бяха убити най-малко 1400 души и бяха взети близо 200 заложници, включително няколко американци, посочва изданието. През последните дни обаче реториката на президента се промени и той започна да се опитва да направи разграничение между бойците и палестинските цивилни, отбелязва вестникът.

Загрижен, че войната между Израел и "Хамас" може да прерасне в по-широк регионален конфликт, Белият дом се опитва да увери арабските си партньори, че ще използва влиянието си, за да защити невинните жители на Газа, коментира "Вашингтон пост".

Посланието на Байдън по време на неговата визита в Израел беше достатъчно ясно – стремейки се да унищожи "Хамас", Израел трябва да се въздържа от ексцесии, които причиняват ненужна загуба на невинни хора, тъй като по този начин би пропилял симпатиите на света, пише в. "Ню Йорк таймс".

Не е ясно до каква степен посланието му е било чуто от израелските лидери, които продължават да нанасят въздушни удари по Газа и се подготвят за евентуална сухопътна инвазия, отбелязва обаче изданието. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства нотките на солидарност в казаното от Байдън, но не спомена препоръките за сдържаност, коментира то.

Рядко някое задгранично пътуване на американски президент е било толкова несигурно, дори по отношение на маршрута в момента на излитането на "Еър форс уан", и толкова натоварено с опасност – както политическа, така и физическа, посочва "Ню Йорк таймс". С личното си посещение на такова високо ниво, докато Израел си отмъщава за атаката на "Хамас", Байдън на практика рискува да поеме част от отговорността за действията на Нетаняху, коментира вестникът.

Дипломатическите усилия на западните лидери дойдоха в момент, когато външният министър на Израел предположи, че след очакваната сухопътна инвазия не само "Хамас" повече няма да бъде в Газа, но и територията на ивицата Газа ще намалее, пише британският в. "Телеграф".

Байдън предупреди, че разбира "усещането за шок, болка и всепоглъщаща ярост, която ужасите са предизвикали", но Израел не бива "да бъде погълнат от тази ярост", тъй като може да допусне същите грешки като САЩ след предизвикалите подобни чувства в страната атаки срещу кулите близнаци на 11 септември 2001 г., отбелязва изданието.

Думите му отразяват опасенията на САЩ, че ответните действия на Израел за клането на 1400 души, извършено от "Хамас", могат да прераснат в хуманитарна катастрофа и да предизвикат регионална война, коментира "Телеграф". Американските инвазии в Ирак и Афганистан след разрушаването на кулите близнаци оставиха региона много по-нестабилен и бяха извършени на цената на стотици милиарди долари и живота на хиляди хора, посочва вестникът.

Междувременно в Западния бряг мнозина палестинци изразяват разочарование и гняв от по думите им слабия отговор на случващото се от страна на палестинската власт и особено на нейния дългогодишен лидер Махмуд Абас, пише лондонският в. "Гардиън".

88-годишният президент заема поста от почти две десетилетия и многократно е отказвал да произведе избори на територията, която управлява в условията на израелска окупация, посочва изданието. Това подхранва разочарованието и усещането, че президентът отдавна е загубил връзка с настроенията сред народа си и засилва ролята на въоръжените групировки, добавя вестникът.

Критиците на Абас все по-често обвиняват застаряващия лидер, че не се справя със задълженията си и твърде лесно отстъпва пред исканията на израелските власти, докато палестинците имат ограничени права и контрол върху живота си, коментира "Гардиън". Вестникът цитира жители на град Рамала, където е базирано правителството на Абас, според които президентът сега е подложен на натиск да действа. Според тях, ако Абас продължи да не предприема нищо в лицето на израелските действия в Газа, "ще има преврат".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    25 1 Отговор
    А що не посети и Газа да му се порадват малко и там .

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Нетаняху

    14 1 Отговор
    е пътник с 200.
  • 3 Отговорям

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Щото няма гАз за там, оплескан е със шоколад.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Байдън

    9 1 Отговор
    уволнява Биби и после съд.
  • 7 Майк Помпео

    11 0 Отговор
    Джо :
    Кое беше това момче на летище Дж.Кенеди?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Град Симитли

    9 0 Отговор
    Така навремето,, бта,, отразяваше визитите на другаря Брежнев
    И това, което ТАСС е била "опълномощена да заяви"! :))
  • 10 Факт

    16 1 Отговор
    Аз пак да попитам : сега някой "специалист" да ми обясни защо президентът на "най-великата страна в света" отива с риск за живота си в страна, в която преди 1 седмица избухна "война" ? хаха Пак ви пуснаха евреите по пързалката, тъжното е че много все още им вярвят на цирка ! Жертваха 1000 евреи, за да заграбят Газа + изгонване на палестинците към Европа. Дето се вика с 1 удар 2 заека. Планът Калерги 1923г. в момента се реализира с бясна сила и скорост. сащ и и$ра€л дупе и гащи - световни агресори, окупатори и грабители !

    Коментиран от #11

  • 11 Лорер фронтовака

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    Чакаме "световните медии" да кажат защо топмоделите Белла и Джиджи Хадид и членовете на нейното семейство са получили множество смъртни заплахи и са били принудени да сменят телефонните си номера заради подкрепата им за Палестина! Да обяснят и защо публикациите им в подкрепа на палестинския народ и за Родината им "веднага беше критикувана от правителството на Израел"! Да кажат защо предприемачът на недвижими имоти Мохамед Хадид - техен баща се е обърнал към ФБР заради вълната от смъртни заплахи! Така ли правят добрите евреи, а после реват как цял свят ги мразел?
  • 12 Хамит Немит

    7 0 Отговор
    Нещо международните медии що мълчат, че докато дедо Жо се забавлява в Израел, 65 полицаи са пострадали при среднощните протести в Берлин срещу израелските бомбардировки над Ивицата Газа. Демонстрациите са се провели въпреки забраната за подобни акции, според АФП. Служителите на реда са били "наранени от камъни, запалителна течност и други актове на съпротива". 174 души са задържани снощи в кв. "Нойкьолн", който има голяма арабска общност. Според в. "Билд" в Telegram е бил отправен призив към мъжете да "превърнат "Нойкьолн" в Газа и да изгорят всичко"!
  • 13 Ти ще

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Ми дойдеш ли на гости?
  • 14 Калпазанин

    5 0 Отговор
    Очите ми се напълниха със сълзи от, еврейско и краварско лицемерие, някои също така дават ли си сметка що за психология има само във фотото. И само да попитам кои световни медии ония там техните ли си имат само предвид или изо що по света ония другите истинските с истинските новини без цензура