Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 17:21 2 704 22

Градът от тунели на "Хамас" под Газа - скрита фронтова линия за Израел

  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Прокопаването на тунели стана по-лесно през 2005 г., когато Израел изтегли своите войници и заселници от Газа, а "Хамас" спечели властта на изборите през 2006 година

Градът от тунели на "Хамас" под Газа - скрита фронтова линия за Израел  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Това, което очаква израелските сухопътни войски в Газа - казват източници от службите за сигурност - е мрежа от тунели на "Хамас" с дължина стотици километри, разположени на дълбочина до 80 метра, които освободена заложничка описа като "паяжина", а един експерт нарече "Виетконг, умножен по 10".

Палестинската ислямистка групировка използва тунелите, които минават под пясъчната крайбрежна ивица с площ 360 кв. км и стигат до нейните граници, за различни цели, включително за нападения, контрабанда, за съхранение и за оперативни проходи, твърдят западни и близкоизточни източници, запознати с въпроса.

Съединените щати смятат, че специалните сили на Израел ще се сблъскат с безпрецедентно предизвикателство, тъй като ще трябва да се борят с бойците на "Хамас" и в същото време да се опитат да избегнат убийството на заложници, държани под земята, заяви официален представител на САЩ.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отбеляза, че продължилата девет месеца битка на Ирак за отвоюване на град Мосул от "Ислямска държава" може да се окаже по-лека от това, което очаква израелците - вероятно ще има "много СВУ (самоделни взривни устройства), много капани и просто много тежка работа".

Въпреки че Израел е инвестирал значителни средства в откриването на тунели - включително оборудвана със сензори подземна бариера, която нарича "желязна стена", се смята, че "Хамас" все още разполага с действащи тунели към външния свят.

След последния кръг от военни действия през 2021 г. лидерът на "Хамас" в Газа, Яхия ас Синвар, заяви: "Те започнаха да твърдят, че са унищожили 100 км от тунелите на "Хамас". Аз пък ви казвам, че тунелите, с които разполагаме в Газа, надхвърлят 500 км. Дори и да е вярно това, което те казват, те са разрушили само 20% от тунелите".

Паяжина

Няма потвърждение за казаното от Синвар, за когото се смята, че се укрива под земята преди очакваната израелска сухопътна офанзива.

Но оценката, че тунелите са с обща дължина от стотици километри, е доста разпространена сред анализаторите по сигурността, въпреки че намиращата се под блокада крайбрежна ивица е дълга само 40 км.

При положение, че Израел има пълен контрол над въздушния и морския достъп до Газа и върху 59 от нейната 72-километрова сухопътна граница – освен 13 км с Египет на юг - тунелите са един от малкото начини за "Хамас" да внася оръжия, оборудване и хора.

Макар че тя и други палестински групировки пазят в тайна своите мрежи, наскоро освободената 85-годишна израелска заложничка Йохевед Лифшиц, заяви: "Приличаше на паяжина, много, много тунели", добавяйки: "Минахме километри под земята."

"Хамас" смята, че предвид сериозното израелско превъзходство при въздушните сили и бронираната техника тунелите са начин да се ограничи част от тези предимства, като израелските войници бъдат принудени да се движат под земята в тесни пространства, които бойците на "Хамас" познават добре.

Израелски военен говорител заяви вчера: "Няма да говоря за количеството километри на тунелите, но те са много, изградени са под училища и жилищни райони."

Призовавайки Съвета за сигурност на ООН да се намеси, палестинският президент Махмуд Абас настоя за незабавно прекратяване на "агресията" в Газа и придвижване към "политическо решение вместо към военни решения и решения в областта на сигурността".

Подземен град

Израелски източници от сферата на сигурността твърдят, че тежките въздушни бомбардировки на Израел са причинили малки щети на инфраструктурата от тунели, след като военноморските командоси на "Хамас" са успели тази седмица да извършат морска атака, насочена към разположените по бреговете край Газа общности.

"Въпреки че атакуваме масирано в продължение на дни, ръководството на ("Хамас") е почти непокътнато, също като способността му за командване и контрол, както и тази да извършва контраатаки", каза Амир Авиви, бивш бригаден генерал, заемал висши длъжности в израелската армия, включителнот заместник-командир на дивизията в Газа, натоварена да се справя с тунелите.

"В Газа има цял град, който се намира на дълбочина от 40-50 метра. Има бункери, щабове и складове и, разбира се, те са свързани с над хиляда позиции за изстрелване на ракети."

Според други източници има тунели разположени на дълбочина до 80 метра.

Един от западните източници от сферата на сигурността заяви: "Те се простират на километри. Направени са от бетон и са много добре направени. Помислете за Виетконг умножено по 10. Те са разполагали с години и с много пари, с които да свършат тази работа."

Друг източник от сферата на сигурността, от една от съседните на Израел държави, заяви, че тунелите на "Хамас" от Египет продължават да са активни.

"Веригата за доставки все още е непокътната в наши дни. В мрежата за улесняването на координацията участват и някои египетски военни. Не е ясно дали това е известно на египетската армия", казва той.

Малък брой по-тесни и дълбоки контрабандни тунели между Египет и Газа доскоро функционираха, казват двама източници от службите за сигурност и търговец в египетския град Ариш, но движението по тях почти е напълно спряно, откакто започна войната между Израел и "Хамас".

Египетски официални лица не отговориха веднага на искането за коментар. В сряда египетският президент Абдел Фатах ал Сиси заяви при инспекция на военни части в Суец, че ролята на армията е да охранява египетските граници.

Дългата игра

"Хамас" е създадена в Газа през 1987 г. и се смята, че започва да копае тунели в средата на 90-те години, когато Израел предоставя на Организацията за освобождение на Палестина на Ясер Арафат известна степен на самоуправление в Газа.

Мрежата от тунели е основна причина "Хамас" да е по-силна в Газа, отколкото в окупирания от Израел Западен бряг, където израелските селища, военни бази и устройства за наблюдение правят трудно да получиш каквото и да било от Йордания.

Прокопаването на тунели стана по-лесно през 2005 г., когато Израел изтегли своите войници и заселници от Газа и когато "Хамас" спечели властта на изборите през 2006 г.

Скоро след това военното крило на "Хамас", "Изедин ал Касам", залови Гилад Шалит и уби други двама израелски войници, след като били прокопани 600 метра, за да нахлуят в базата Керем Шалом на границата с Газа.

Година по-късно "Хамас" предприе военен удар срещу силите на Арафат в Газа, като използва за тази цел тунели.

Въпреки че военните тунели останаха недостъпни за външен поглед, през тази период контрабандистите от Газа показваха своите едва прикрити търговски тунели под границата при Рафах.

Те бяха широки около метър и се използваха лебедки с мотори, за да превозват стоки по пясъчните дъна на тунелите във варели за бензин.

Един от операторите на тунели в Рафах, Абу Кусай, каза, че половин миля тунел, чието прокопаване отнема от три до шест месеца, може да донесе печалба до 100 000 долара на ден. Най-доходоносната стока били куршумите, които се купуват за 1 долар в Египет и се продават за повече от 6 долара в Газа. По думите му автоматите "Калашников" стрували 800 долара в Египет и се продавали за два пъти повече.

Смята се, че през 2007 г. военното крило е вкарало своя командир Мохамед Дейф в Газа през тунел от Египет. Дейф е ръководител на смъртоносната атака на Хамас на 7 октомври в Израел, при която загинаха 1400 души и бяха взети заложници.

На лов по тунелите

Професор Джоел Роскин, геоморфолог и геолог от израелския университет Бар-Илан заяви, че е трудно мрежата от тунели да бъде точно картографирана от повърхността или от космоса, като добави, че строго класифицираната информация е от съществено значение за 3D картографирането и визуализация на изображенията.

Сред елитните части, натоварени със слизането под земята, е "Яхалом", състояща се от командоси от инженерния корпус, известни като "невестулките", които са специализирани в намирането, разчистване и унищожаване на тунели.

По-рано тази седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху беше при бойците на "Яхалом" и им каза: "Разчитам на вас. Народът на Израел разчита на вас."

Израелски източници заявиха, че това, което ги очаква, е трудно и те се сблъскват с враг, който се е прегрупирал и се е поучил от предишни израелски операции през 2014 г. и 2021 г.

"Ще има много капани с взривни устройства. Те имат термобарични оръжия, каквито не са имали през 2021 г., които са по-смъртоносни. И смятам, че са се сдобили с много противотанкови оръжейни системи, с които ще се опитат да ударят нашите БТР-и и танкове", каза Амнон Софрин, бивш бригаден генерал и бивш командир на бойния разузнавателен корпус.

Софрин, който преди е бил и ръководител на дирекция в израелската шпионска агенция "Мосад", заяви, че от "Хамас" ще се опитват да отвличат и войници.

Дафне Ричемонд-Барак, преподавателка в израелския университет "Райхман" и автор на книгата "Подземна война", заяви, че конфликтите в Сирия и Ирак са променили ситуацията.

"Това, с което израелските военни вероятно ще се сблъскат в тунелите, може би ще е и целият опит и всички знания, придобити от групировки като "Ислямска държава" и което /…/ е било предадено на "Хамас".

превод от английски език: Пламен Йотински, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    5 4 Отговор
    Господ да ги пази!

    Коментиран от #16

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    Инжинерите На Терорът и Оръжейната мафия Сеят Смърт и Насилия По Света
  • 3 Мдаа..

    4 6 Отговор
    На Яхве момчетата ги бомбят от 1948 пък арабелките дълбаят ли дълбаят тунели..Ако израилтяните нахлуят,значи са много слабонервни.Само Мечката има нерви от диамант..

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 чудесно

    7 4 Отговор
    Как ли ще изглеждат тези тунели пълни с морска вода?

    Коментиран от #10

  • 6 Нахлуят ли....Цял Свят

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мдаа..":

    Ще им Го наУи ГАРАНЦИЯ.....само си лаят бокУлуците
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    7 1 Отговор
    ГОРИВО И НАХУТ В ТУНЕЛИТЕ ИМА...
    А ЗА Т.НАР.БОЛНИЦИ...НИЩО НЯМА🤔...
    АПРОПО....ВСЕВИШНА РАДОСТ Е ЗА
    АРАБИН ДА СЕ ПАЗАРИ И НАКРАЯ...
    ....ПАК СИ ИЗЛЪГАН😀 ВЖ.СЛУЧАЯ С
    МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В ЛИБИЯ..☝
    ...
  • 9 Хидеоши

    5 2 Отговор
    Една тръба в морето и ще излязат с подскоци и прибежки за нула време
  • 10 патето Яки

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "чудесно":

    тунелите не са под морето

    Коментиран от #11, #21

  • 11 патето Яки

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "патето Яки":

    Газа има надморска височина 30м
  • 12 Българин

    4 3 Отговор
    Тунелите са като ОМП на Садам, несъществуващи
  • 13 Спете спокойно деца

    0 0 Отговор
    България е предпазена от Всекакви чудеса. 😁🕕
  • 14 АБВ

    6 3 Отговор
    Ето за това никаква милост до пълното унищожение на терористите .Наводняване на тунелите и избиване на всичко живо

    Коментиран от #18, #19

  • 15 КГБ

    8 3 Отговор
    Нещата са зловещи! Всяко забавяне на сухопътната операция, дава възможност на враждебни сили по света да използват СМИ за критики по държавата Израел. Време е за широко мащабна стратегическа операция на цялата територия на Газа. Няма друго положение! Нещата са повече от зловещи! Ужасни! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Зверствата са страхотни, трудни за описване! Отделяне на глави от телата на жертвите. Вадене на живи бебета от коремите на бременни жени, крещящи от големи мъки и т.н. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по мирни хора, кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света
  • 16 КГБ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Кого бе отец? Терористите ли? Ако е така, Господ ще ти отнеме расото и кръста.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "АБВ":

    Досега са убити 3000 деца..... деца терористи виждал ли си

    Коментиран от #20

  • 20 Гостенка

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Кой ги би по главите ХАМАС да извършат на 10 октомври тези злодейства? Ето какво стана.
  • 21 чудесно

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "патето Яки":

    Помпите Caterpilar правят чудеса.
  • 22 Харон

    1 0 Отговор
    2-3 000 000 000 литра H2O и колкото се може подводни гранати с детонатори. И да има херметични врати, ще ги отвори натискът на взривовете...За коледа сигурно ще свършат с терористите...:-PPPPPPPPP