Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 17:31 4 853 48

Войната в Близкия изток: колко силна е израелската армия

  • хамас-
  • близкия изток-
  • израел-
  • иран-
  • ливан-
  • сащ-
  • армия-
  • война-
  • газа-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • железен купол

Десетилетията боен опит и мощните съюзници са направили израелската армия това, което представлява тя днес

Войната в Близкия изток: колко силна е израелската армия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските отбранителни сили (ИОС) са създадени през 1948 г., две седмици след основаването на държавата Израел. Тяхната задача е да защитават страната, заобиколена от врагове в Близкия Изток. Тъй като опонентите на Израел отричат правото на държавата да съществува, от израелска перспектива всеки конфликт се отнася до екзистенциалното оцеляване на страната.

Числеността на армията на Израел

Въоръжените сили на Израел са демонстрирали многократно своята ефективност, пише АРД - в Шестдневната война, във войната от Йом Кипур и Ливанските войни. Въпреки това военните и специалните сили на Израел бяха неподготвени за нападението на Хамас от 7 октомври тази година.

Военното обучение в Израел е задължително с няколко изключения. С население от 9,4 милиона души страната разполага с около 465 хиляди резервисти и 173 хиляди редовни войници, показват данни на "Global Firepower Index". Според друга организация - Международния институт за стратегически изследвания, капацитетът на израелската армия е 169 500 души редовна войска и 400 хиляди запасняции, 90% от които са били мобилизирани след атаката на Хамас. Важна роля играят и специалните сили - още 8000 души.

Оръжията на Израел

Според "Global Firepower Index" арсеналът на Израел включва 241 бойни самолети, над 56 хиляди военни машини, 2200 танка и 7 корвети, както и 45 патрулни самолета и 5 подводници. Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI) изчислява, че Израел е инвестира 23,4 милиарда долара във въоръжение през 2022 година.

С "Железен купол", система за защита от ракети, артилерийски и минохвъргачни снаряди, Израел разполага с една от най-технологично усъвършенстваните отбранителни системи в света, пише АРД. С помощта на противовъздушната отбрана снарядите от Газа, Ливан и Иран могат да бъдат локализирани и неутрализирани напълно автоматично. След нападението на Хамас срещу Израел въоръжените сили сега искат да започнат да използват лазерната система "Железен лъч", която може да отблъсква безпилотни самолети и снаряди на разстояние, твърде близко за "Железен купол".

Въпреки че правителството на Израел никога официално не е потвърждавало, че разполага с ядрени оръжия, местните политици неведнъж са правили намеци за това. Данните от независими наблюдатели, като SIPRI, показват, че Израел има около 80-90 ядрени бойни глави. В сравнение със САЩ и Русия това е малък арсенал обаче, а и използването му в настоящия конфликт не е вероятно.

Международната подкрепа за Израел

Най-важният военен съюзник на Израел са Съединените щати, които предоставят на страната военна помощ в размер на 3,8 млрд. долара годишно до 2028 г., припомня АРД. След нападението на Хамас САЩ доставиха допълнителни боеприпаси и изпратиха два самолетоносача в Средиземно море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин съобщи, че в региона ще бъдат разположени батарея от американската система за противовъздушна отбрана THAAD и установки "Пейтриът". В момента 2000 американски войници са готови за разполагане в Близкия изток.

Германското правителство също обяви, че ще подкрепя Израел в поддържането на сигурността в страната. Засега това се изразява в усилия в областта на кризисната дипломация с други държави от Близкия изток. Министрите на отбраната на НАТО също увериха Израел в солидарността на Алианса. Колко конкретна може да бъде подкрепата в извънредна ситуация обаче не е ясно, тъй като Израел може да се окаже в положение, в което да се конкурира за ресурси с Украйна, която е подкрепяна от оръжейните доставки на НАТО, пише АРД.

Възможностите на опонентите на Израел

Сред държавите в Близкия изток Иран е най-силният военен противник на Израел - в чисто количествено изражение той би превъзхождал Израел, освен в областта на противовъздушната отбрана. Заемането на страната на палестинците е част от иранската държавна доктрина. Ръководството на Иран отъждествява групировката Хамас с палестинската кауза. В съответствие с това външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан заплаши, че регионът ще "излезе извън контрол", ако САЩ и Израел не прекратят действията си в ивицата Газа. Западните наблюдатели смятат, че реалният риск от пряка намеса на Иран във войната не е толкова голям, но изтъкват подкрепата на Техеран за Хамас и Хизбула. Тези въоръжени групи са подкрепяни от враждебни към Израел държави или са се превърнали в паралелни полудържавни структури, например в Ливан. Според Международния институт за стратегически изследвания Хамас разполага с 15 000 души, докато арабски медии говорят за 40 000 бойци. Те разполагат с тежки оръжия, а също така с пистолети и автомати от Китай и други региони. Радикалната палестинска организация също така произвежда експлозиви и ракети в ивицата Газа, която контролира. Няма точни данни за оръжейния арсенал на Хамас, уточнява АРД. Западни източници обаче предполагат, че Хамас разполага с достатъчно безпилотни летателни апарати, мини, противотанкови ракети, гранатомети и минохвъргачки, за да поддържа сраженията дълго време.

От 7 октомври насам на границата между Израел и Ливан също има многократни сблъсъци с Хизбула. С нападенията си шиитската милиция принуждава Израел да държи войници и оборудване на северната си граница, коментира американският мозъчен тръст Soufan Center, цитиран от АРД. Хизбула твърди, че разполага със 100 000 бойци. Израелският Институт за изследвания на националната сигурност приема, че броят им е наполовина по-малък. Той оценява арсенала на Хизбула на 150 000 до 200 000 ракети и снаряди от всякакъв вид, включително "стотици прецизни ракети". При военни маневри през май Хизбула показа и оръжейни системи от Иран, Сирия, Русия и Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    14 42 Отговор
    Всичките палестинци с бебетата са 4.25 милиона. Въоръжени с калъчки. Само МОСАД е достатъчен да ги пребори всичките.

    Коментиран от #5, #24, #48

  • 2 КГБ

    29 46 Отговор
    Нещата са зловещи! Всяко забавяне на сухопътната операция, дава възможност на враждебни сили по света да използват СМИ за критики по държавата Израел. Време е за широко мащабна стратегическа операция на цялата територия на Газа. Няма друго положение! Нещата са повече от зловещи! Ужасни! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Зверствата са страхотни, трудни за описване! Отделяне на глави от телата на жертвите. Вадене на живи бебета от коремите на бременни жени, крещящи от големи мъки и т.н. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по мирни хора, кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света

    Коментиран от #16, #39

  • 3 Много са силни

    35 10 Отговор
    Особено срещу аборигени с камъни и прашки.

    Коментиран от #18

  • 4 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    16 8 Отговор
    СЪОТНОШЕНИЕТО НА СИЛИТЕ МЕТАФОРИЧНО Е...
    ИЗРАЕЛ ДА РАЗПОЛАГА С...
    МЕСИ В НАПАДЕНИЕ И РЕЗЕРВА РОНАЛДО
    ИРАН В НАПАДЕНИЕ....
    ФУТБОЛИСТ ОТ....АРФГ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гошо

    27 8 Отговор
    Силни са почти като Украйнското ВСУ ,са силни
  • 7 незнам но

    24 6 Отговор
    Как е тръгнало с помощите Украинската армия, ще стане по-силна от Израелската
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РЕАЛИСТ

    38 13 Отговор
    На хартия Железен Купол може да е непробиваем , ама Хамас го направиха на швейцарско сирене на практика.
  • 10 Най-силните в региона

    32 12 Отговор
    Само, че срещу жени и деца
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Варненец

    15 19 Отговор

    До коментар #5 от "Абе ох,льов":

    Кимчо няма да пръдне, без разрешение от дрОгаря Си, а той никога няма да му го даде. Комунде рушофилско.
  • 13 Да бе

    5 6 Отговор
    Два батальона от детските ясли ще ги смажат

    Коментиран от #20

  • 14 ох успокои ха

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Тебе с":

    добре че не е на баба ти с парашутните гащи! Че тогава бегам бате!
  • 15 Сатана Z

    26 15 Отговор
    В армията на Израел освен мъже и жени има и гейове и гейки,достатъчно млади за да се изпускат в гащите при първата си среща с брадатите спортисти от Палестина.
    За такава кървава операция на евреите ще им трябват друг вид войници ,а не наборната войска ,с която разполагат.
  • 16 Сесесере

    18 22 Отговор

    До коментар #2 от "КГБ":

    Вижда се, кой подкрепя терористи! Изчистване на планетата от русофили и руснаци!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Цион

    18 18 Отговор

    До коментар #3 от "Много са силни":

    Войната 1947-1949,суецката криза 1955,шестдневната война 1967,войната 1973,войната в Ливан 1982, и са воювали срещу всички арабски държави,учи история и тогава коментирай.

    Коментиран от #28, #31, #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Давид срещу Голиат

    11 25 Отговор
    Израел ще се справи с всички араби!
    Те са слаби!

    Коментиран от #26

  • 22 шалом

    31 5 Отговор
    Силна е срещу граждански лица без оръжие.Срещу сериозна армия ще се разбяга по еврейски
  • 23 фен

    27 8 Отговор
    Израел ще си счупят зъбите. Израел е сам. НАТО/САЩ са тотално обезкървени (обезоръжени) след Афганистан и Украйна...
  • 24 Пилотът Гошу

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Не знам за палестинците, но когато се говори за Израел винаги се дава за пример шестдневната война от 1967. Ливанската от 2006 винаги се премълчава ...

    Коментиран от #32

  • 25 Язе

    33 1 Отговор
    Силен е Израел, но двата самолетоносача в региона също са фактор и най-вече техният собственик. Иначе без чичо Сам колкото и да е силен Израел няма да просъществува дълго.
  • 26 Пилотът Гошу

    25 5 Отговор

    До коментар #21 от "Давид срещу Голиат":

    Данните ти са доста остарели.... Днес не е 1967. Още 2006 в Ливан си пролича, че се лежи на стари лаври.... Отделно Израел трябва да стъпи с ботуш, докато другите могат само с дронове и ракети да ги тормозят... Най-добре е да седнат на масата за преговори и да решат този стар проблем веднъж завинаги.
  • 27 Палестинец

    7 11 Отговор
    Помощ !
    Израелят ме !
  • 28 По - полека бейби

    20 7 Отговор

    До коментар #18 от "Цион":

    Нали и аз това ти казвам, срещу жени и деца и слабо въоръжени араби са силни. Сега обаче положението не е същото.

    Коментиран от #44

  • 29 Разумен

    13 2 Отговор
    Не израелската армия е силна,другите са слаби...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 хихихи

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Пилотът Гошу":

    За да получиш отговор на въпроса си. Се запитай искат ли тия държави там. Да изтрият тая еврейска държава от лицето на земята. После като си отговориш. Може да се запиташ кой е победил в тая ливанска война дето за нея дърдориш нещо
  • 33 БАРС

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Цион":

    Явно не си много осведомен.1973 йом кипурската война евреите победиха благодарение на американците те се намисат с авиацията.Както и сега разчитат на тях .Само се замисли защо САЩ НЕТРЪГНАХА ЗА ЧНРНО МОРЕ СЪС САМОЛЕТОНОСАЧИТЕ А ТРЪГНАХА СРЕЩУ АРАБИ ВЪОРАЖЕНИ С АК 47 И ГРАНАТОМЕТИ И КАМАНИ .А ДА СЕТИХ СЕ ИМАТ И РАКЕТИ С КОИТО АРАБИТЕ СТРЕЛЯТ ПО СВАДБАРСКИ КЪДЕТО ПАДНАТ.
  • 34 Редник

    10 3 Отговор
    Без хора, армията не може да издържи дълго. А Израел са десетина милиона сред арабското море. Ако стане това, което е между Русия и Украйна, просто евреите нямат шанс.
  • 35 Мдаа

    12 2 Отговор
    И нито дума в ционистките медии за митинга в Истанбул,където участваха 1 милион в защита на палестинския народ, Ердоган каза на Израел осъзнайте се и спрете избиването на жени и деца и предупреди че ако случайно Америка се обезсили и бъде принуден да се бие например срещу Китай то Израел ще съществува само 3дни
  • 36 Да се знае..

    12 1 Отговор
    Израелската армия е силна точно толкова колкото е подкрепата от САЩ...
  • 37 На Дойче зеле

    4 3 Отговор
    Само заглавието му е немско, а чиичкото с мустачките добре е описал атношението на немците спрямо евреите в "моята борба" и причината да са такива, каквито ги знаем от стеклитеэсе събития през миналия Век.
  • 38 Дааа

    6 4 Отговор
    БТВ е гнусен еврейски канал хвалещ убийствата на палестинските жени и деца
  • 39 Цлофлф

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "КГБ":

    Доброто винаги побеждава.
    Побеждава, ама в Холивуд!
    Европа обеща 1мил. снаряда на Украйна. Сега е почти ноември. Украйна получи 300х.
    Ким3 дава на орките 350х. Смотаната С.Корея 350, велика Европа 300.
    Може и китайски да са снарядите, но как да победи Украйна?!
    Как да победи, с концерт на Уембли ли?!
    Израел - надяваме се, че набързо ще разпердушини тунелните плъхове!
    Таратанци.
    Войска от вчерашни; банкери, сладкари......и трактористи срещу професионални терористи!
    Терористи нямащи никакви други занятия освен военни тренировки. Копали тунели 20години. Познаващи ги като петте си пръста.
    А ние! За нас са важни семейните права на сложнополовите!
    Какво произвеждаме? Вече нищо. За да победи доброто се надяваме се на Холивуд!
    А трябват снаряди, снаряди.......сняряди.
    рушия пуска ЧЕТИРИ завода за бойни дронове и утре ще затъмни небето с тях.
    С какво се противопоставя Украйна!? С преработки на детски дронове!
    А нали най-голямата индустрия сме ние!
    Израел е точица в арабското море. Въобще не е сигурно оцеляването му. Сривът може да се случи за часове!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 иван

    4 2 Отговор
    ердоган одеве на митинга в истанбул каза внезапно една вечер може да дойдем турция располага с пакистан ски ядрени ракети ако израел заплаши да исползва свой

    Коментиран от #42

  • 42 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "иван":

    Разполага турция...що не отиват? Само се дървят на евреите ама никой не се пробва щото знаят кво ги чака.

    Коментиран от #46

  • 43 Шайка

    4 4 Отговор
    САЩ подаряват на исраил.. оръжия да убиват палестинци.
  • 44 Да, не е същото.

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "По - полека бейби":

    И Египет и Сирия и Ливан са много по- слаби, отколкото през 1967.

    Коментиран от #45

  • 45 Грух

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "Да, не е същото.":

    И глупости говориш, извинявай.. Не са по слаби, дори напротив.
  • 46 Готин

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    Не си прав. Турция е десетки пъти по мощна от Израел във военно положение. Ердоган няма да тръгне в този момент на пряк конфликт. Той иска ВЕЛИКА ТУРЦИЯ!
    А тези земи са част от нея. В момента той провежда медийната си политика и чака тези страни сами да поискат да са част от ВЕЛИКА ТУРЦИЯ.
  • 47 1234

    1 1 Отговор
    Много по силна от нашата,защото не разчитат на ...НАТО ЩЕ НИ ПАЗИ...За едни ИЗМИСЛЕНИ политици ,че НАТО ще ни пази е оправдание,защо нищо нестава от тях,и случайно са попаднали в положението на депутати и министри,но са АБСОЛЮТНО БЕЗОТГОВОРНИ ЕЛЕМЕНТИ.
  • 48 666

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Не те ли е срам???