Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 10:50 1 533 73

Действията на Израел спрямо болницата Ал-Шифа са престъпление срещу човечеството, заяви "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • болница-
  • ал-шифа-
  • престъпления срещу човечеството

Израел уби няколко войници на Хамас в болницата Ал-Шифа

Действията на Израел спрямо болницата Ал-Шифа са престъпление срещу човечеството, заяви "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС

Пресслужбата на правителството на Хамас излезе с изявление, в което нарече израелската атака срещу болница Ал-Шифа в град Газа "военно престъпление", "престъпление срещу морала" и "престъпление срещу човечеството", пише руската служба на "Би Би Си".

В изявлението се казва, че в болницата е имало около 9 000 души - пациенти, медицински персонал и разселени хора - когато нападението е извършено под прикритието на тъмнината, цитирана от News.bg.

Според един лидер на Хамас, Израел е атакувал цивилна, а не военна цел.

В по-ранно изявление Хамас заяви, че обвинява Вашингтон и президента на САЩ Джо Байдън за нападението.

Както Израел, така и САЩ твърдят, че Хамас има команден пункт под болница Ал-Шифа, твърдение, което Хамас отрича.

Израелски войници убиха няколко бойци на Хамас в началото на нападение срещу болницата Ал-Шифа в сряда, където хиляди палестински цивилни - пациенти, разселени хора и медицински персонал - бяха хванати в капан по време на седмици на битка, предава "Ройтерс".

Израел заяви, че е започнал атаката, защото Хамас има команден център под Ал Шифа и използва свързани тунели, за да прикрива военни операции и да държи заложници. Хамас отрича.

"Преди да влезем в болницата, нашите сили се сблъскаха с взривни устройства и терористични отряди, последваха боеве, в които терористите бяха убити", каза израелската армия, без да уточнява къде точно е станала престрелката.

Израелското армейско радио съобщи, че петима бойци са били убити и че в комплекса Ал Шифа са намерени оръжия.

Глобалните призиви за хуманитарно прекратяване на огъня се увеличиха през последните дни, тъй като Ал Шифа се превърна във фокуса на войната на Израел срещу Хамас и страховете нараснаха за хилядите хора, хванати в капан там.

По-рано в сряда д-р Мунир ал-Бурш, генерален директор на министерството на здравеопазването за ръководената от Хамас администрация в Газа, каза пред телевизия Ал Джазира, че израелските сили са нападнали западната страна на медицинския комплекс и смятат, че вътре е избухнала експлозия.

Хирургичните отделения и спешните отделения бяха нападнати първо, каза пред телевизионния оператор Мохамед Закут, директор на болниците в министерството.

Ройтерс не успя да потвърди независимо ситуацията в Ал Шифа.

В изявление Израелските отбранителни сили (IDF) казаха: "Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост, силите на израелската армия провеждат прецизна и целенасочена операция срещу Хамас в определена зона в болница Ал-Шифа.", цитирна от News.bg.

Говорителят на израелската армия подполковник Питър Лернер каза пред CNN, че болницата и комплексът са за Хамас "централен център на техните операции, може би дори биещото сърце и може би дори център на тежестта".

САЩ заявиха във вторник, че собственото им разузнаване подкрепя заключенията на Израел, която според Хамас дава "зелена светлина" на Израел да нападне болницата. Групата заяви, че държи Израел и президента на САЩ Джо Байдън изцяло отговорни за операцията.

"Ние не подкрепяме удара по болница от въздуха и не искаме да видим престрелка в болница, където невинни хора, безпомощни хора, болни хора, опитващи се да получат медицинска помощ, която заслужават, са хванати в кръстосания огън. Болниците и пациентите трябва да бъдат защитени", каза в изявление говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Израелските сили водят ожесточени улични битки срещу бойците на Хамас през последните 10 дни, преди да навлязат в центъра на град Газа и около Ал Шифа.

Израелските военни съобщиха в сряда, че двама войници са били убити в сражения в северната част на Ивицата Газа вчера, повишавайки до 48 броя на потвърдените израелски жертви от началото на наземната офанзива.

Израел се закле да унищожи Хамас като отмъщение за трансграничното нападение на екстремистите в Израел на 7 октомври. Израел твърди, че Хамас е убило 1200 души при буйството и е взело над 240 заложници.

На Западния бряг, отделен палестински анклав, който не се контролира от Хамас, министърът на здравеопазването на Палестинската администрация Май Алкайла каза, че Израел "извършва ново престъпление срещу човечеството, медицинския персонал и пациентите, като обсажда" Ал Шифа.

"Държим окупационните сили напълно отговорни за живота на медицинския персонал, пациентите и разселените хора в Ал Шифа", каза Алкайла в изявление.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 светльо

    10 2 Отговор
    И червена боя да им доставите, че свърши вече
  • 2 КОТарАК

    10 5 Отговор
    на феста , по джапанки кво беше?

    Коментиран от #24

  • 3 Сила

    27 8 Отговор
    Козарите се крият зад деца, жени и всякакви беззащитни или болни хора........ смели са само когато нападат, изнасилват и убиват жени и деца, дойде ли армията и войниците започват да цивря, хленчат и да простят милост
  • 4 Майна

    14 14 Отговор
    Погребаха починалите ( убитите от липса на ток и ранени пациенти) в общ гроб ..( няма ток) До вчера 29 бебета( кувьозите не работят) бяха сред тях..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    14 16 Отговор
    ВЪВ Вашингтон най- големият произраелски митинг още евреи- 300 000 ...
    Те подкрепят това клане..
    Твърдо зад него.
    .Хм.., каква е разликата с нацизма( ние сме висшата раса, другите са жи,вотни..)

    Коментиран от #18

  • 7 АУУУУУ

    16 12 Отговор
    ГА УБИВАХТЕ И. ОТВЛИЧАХТЕ НЕ РЕВАХТЕ .......ПЪК СЕГА КАТО ВАС ВИ ТРЕПЯТ РЕВЕТЕ........КАКВО СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ.......ЧЕ СЕГА С ПРОТЕСТЧЕТА ЩЕ ВИ СЕ РАЗМИНЕ КУРШУМА......АМИ КАКТО СЕ ВИЖДА , НЕ ВИ МИНАВАТ НОМЕРАТА 👌👌👌🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 8 Бен Гурион

    25 13 Отговор
    Заяви Хамас: Хамас е терористична организация, която изби 1400 души за един ден, скалпира ги, пали ги, връзва ги с бодлива тел, ряза глави, изнасилва, обезобразява и разстрелва.

    Има ли още хора, които възприемат терористите като легитимен източник на цивилизованост и информация?
  • 9 Голям зор

    10 3 Отговор
    И какво викаха ,ела мечко изяш ме.
  • 10 Ихтамнет

    12 3 Отговор
    Да кажат хаймасите 7 октомври още ли го смятат за национален празник

    Коментиран от #17

  • 11 ИНЖ

    15 11 Отговор
    Тероризмът на Хамас, Хизбула и т.н. е престъпление срещу човечеството.

    Коментиран от #16

  • 12 Майна

    11 13 Отговор
    Световната свободна преса събра достатъчно доказателства ( включително и Скот Титър, бивш разузнавач и дипломат в Израел) за ,,фалшивия флаг,, на нападението на Хамас като организирано за повод ,,прокарването на пъкления им план за захранването на ГАЗА. Избиваха свои ( евреи) , както и при Холокоста ( жертвоприношение, това означава на иврит, име, което те, ционистите му дадоха)

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Майна

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "Майна":

    Скот Ритър ..( даже е мек в изнасянето на данни и анализите му, като човек познаващ Израел)
  • 14 Гневен

    16 7 Отговор
    ХАМАС да си затварят устата. На 7 октомври 2023г., света видя техните злодействя. Те трябва да бъдат унищожени.
  • 15 Генерал

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Майна":

    Това са свободни съчинения. Манипулатор.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Наблюдател

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ихтамнет":

    Да, за тях е Празник и всички се много радват. Ужас.
  • 18 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Във Вашингтон е тъпкано с евреи!
  • 19 гумата

    12 7 Отговор
    Онези, които сякаха глави и ръце, стреляха по невъоръжени хора, днес викат за справедливост, но няма как да не помнят какво са означавали касапниците, които направиха? Помнят ли Хамас какво направиха на 07.1-.2023година с невъоръжени жени и деца? Какво смятаха, че ще се случи после?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Абсурдистан

    16 3 Отговор
    Доживяхме и това: терористи да определят какво е престъпление. Човечеството не само не е научило нищо ново, но и деградира усилено! Израел подлежи на критика, но не и от терористи!

    Коментиран от #26

  • 22 :(((((

    14 4 Отговор
    А вашето клане на жени и деца на музикален фестивал престъпление срещу марсианците ли беше вашта ........ !!!

    Коментиран от #25

  • 23 Глупаци

    13 3 Отговор
    Да плачат сега, на 7 октомври праскаха кючеци от радост.
  • 24 Ахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Палячото вярва на всички евтини инсценировки докрай! Иначе от посолството, ще те изхвърлят на боклука (където ти е мястото) както правят с Украйна в момента. Демокрация!
  • 25 Абе

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от ":(((((":

    Няма доказателства нещо по тоя случай, що така?!
  • 26 Абе

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Абсурдистан":

    Май не си наясно сестричке.. Нищо. Всеки сам си носи кръста. Твоя е да си глупава
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ето го

    8 5 Отговор
    Типичното ислямско лицемерие ! Все другите виновни, а себе си не виждат !

    Коментиран от #46

  • 29 Мнение

    2 3 Отговор
    Така е!
  • 30 ГанЯ

    6 1 Отговор
    Хамас, да ревът на този, който ги накара да направят тази глупост!
  • 31 Баш психиатър

    6 1 Отговор
    Да бяхте мислили на 7.10. Гадове.

    Коментиран от #39

  • 32 Алооооо,

    3 5 Отговор
    Действията на Израел НЕ само спрямо болницата Ал-Шифа са престъпление срещу човечеството ..... ООН обяви че всички действия на Израел са престъпление срещу човечеството ...Дело има заведено в международният съд в Хага.....и впрочем !!!!!! .....75% от населението на Газа са бежанци със статут на бежанци и отговорността за тях е точно на ООН !!! Всички до един бежански лагера още от 1948 г. са под юрисдикцията на ООН !!! ...! Израел в момента не воюва с палестинците а от юридическа гледна точка воюва с ООН и това трябва да бъде медийно популяризирано след като само за месец беше три пъти обявено от длъжностни лица от агенцията на ООН UNRWA...... Израел воюва с ООН !....... !!!!!

    Коментиран от #50

  • 33 Алооооо,

    5 5 Отговор
    Израел е фашистка, расистка и нацистка държава, ако въобще може и за държава да се приеме в този си вид, а не за групировка. Точно 156 закона на Израел са расистки и дискриминационни ! Почити цялото законодателство без екологичните закони е расистко и нацистко ! ...Още през 1975 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, която определя ционизма като „форма на расизъм и расова дискриминация”.....от 1975 г до сега обаче този расистки режим еволюира до чист нацизъм и това е доказуемо на 100%..... Подробни доклади има в ООН за всеки един закон и е доказано с факти и цитати това което съм написал. Израел няма място сред нормалните държави в ООН, Израел не е нормална държава и няма нищо общо с демокрация . Няма друга демократична или НЕдемократична държава в света, която да определя конституционната си идентичност на изключителна расова основа и като обслужваща една етническа група....... Няма хора ! ......Израел е фашистка, расистка и нацистка държава ! Еманация на нацизма и хитлеризма и всичко това е доказуемо и доказано.
  • 34 Алооооо

    3 2 Отговор
    Газа е под юрисдикцията на ООН !!!! ..75% от населението на Газа са бежанци и са със статут на бежанци и отговорността за тях е точно на ООН !!! Я се замислете от правна гледна точка с кого точно воюва Израел ? Я се замислете бре хорааа....
  • 35 Харон

    4 3 Отговор
    Само мъртвият хамасджия е добър хамасджия....Да си отидат....

    Коментиран от #37

  • 36 спрямо болницата Ал-Шифа......

    3 3 Отговор
    Ква болница бе ? Израел помля цяла Газа и извършва етническо прочистване, геноцид и заличаване.... болница....
  • 37 Какъв "хамасджия" бре недоразумение ?

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Харон":

    Говорим за палестинци ! За деца, жени, старци и болни хора..... Как не го разбрахте а?

    Коментиран от #41

  • 38 Вижте хора и се запознайте

    4 3 Отговор
    С позицията не само на турците и арабите а и позициите на Колумбия, Венецуела, Чили , Боливия....и така на татък, и така на татък, да не ги изреждам. 5 страни в Латинска Америка вече са изгонили израелските посланици, шута у задницата и аре..... Още 4 ще го направят тази седмица.... Уникални изявления има на президенти в Латинска Америка ! Струва си да бъдат популяризирани.....

    Коментиран от #44

  • 39 Ъхъъъ, Баш психиатър

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Баш психиатър":

    Ама пациент по точно
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Харон

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Какъв "хамасджия" бре недоразумение ?":

    Те са странични загуби...Но израелците преди това предложиха на хамасджиите да се предадат. Също на ръководителите на болницата да ги пуснат. Сега да търпят последиците...

    Коментиран от #43

  • 42 Много ниска топка са троловете,

    4 2 Отговор
    защитници на ционизма и нацизма. То и няма как впрочем израелският нацизъм да бъде логично подкрепен. Просто няма.
  • 43 Ало не четеш ли, че в статия тук

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Харон":

    Ти написаха ясно, че в болницата команден център на Хамас НЯМА ! И вече е доказано с факти, че Израел е лъгал ......А?

    Коментиран от #45

  • 44 Харон

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Вижте хора и се запознайте":

    Същите мислят още, че СССР е жив и че Путин е първият секретар и се бият срещу американският колониализъм и империализъм....:-))))
  • 45 Харон

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ало не четеш ли, че в статия тук":

    Къде, кой, кога?
  • 46 Кое ислямско лицемерие бре пумпЪл

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ето го":

    Ти чуваш ли се въобще какво говориш ?
  • 47 Само да допълня хора !

    3 1 Отговор
    Вчера подробно гледах и разглеждах цените на живот, заплати, цените на панелките и земята в Газа преди войната и обосновано ви казвам хора, че палестинците преди войната са били по добре от нас дето се пънем че сме в ЕС......средната за цяла Газа цена на панелка е над 792 евро квадрата към 2019...... 1023,4 евро към януари 2023...... Не ми се говори даже как се почувствах като "горд европеец"......
  • 48 Алооооо,

    5 1 Отговор
    Вчера не четохте ли статията, че Израел иска пълно обезлюдяване и човешко заличаване на населението в Газа и палестинците да ходят във "Западна Европа" ......Не го ли четохте, не го ли разбрахте ? Всичко това до последната буква се вписва в определението за геноцид и за нацизъм ! Имали нормален човек който да не разбира за какво иде реч ? Що не вземете да мислите с главите си бре ? А?
  • 49 Само да ви кажа хора че

    3 1 Отговор
    Към първи януари 2023 г в Газа прага на бедност е бил 592 евро ! Питам ви хора колко е в момента в "европейска" България прага на бедност? Някой може ли да ми отговори ?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българина трудно ще го разбере човек !

    3 0 Отговор
    Атлантизма и нацизма му направи мозъка на пастет. Мислиш ли, че някой кретен в България ще разбере че си цитирал 1/1 позицията на колумбийският университет в САЩ ? .... Няма баце, тука са еманация на кретените за жалост. Дайновци и .........
  • 52 аноним

    1 0 Отговор
    На избори,и особено на война-най-много се лъже!
  • 53 Няма баце аргументи и коментари

    2 0 Отговор
    Които в защита на израелският нацизъм и геноцид да са аргументирано. Просто няма... и няма как да има впрочем от средностатистически разумен индивид.
  • 54 Вчера четох за генерал Яир Голан

    2 0 Отговор
    13.05.2016 г ....13 май 2016
    ====Вторият човек в израелската армия дръзна да направи сравнение между днешен Израел и нацистка Германия====Прочете какво е говорил и писал !!!!!! Четох и как Нетаняху е говорил, че виновен за Холокоста е главният мюфтия на Ерусалим Амин ал Хусейни, който бил дал на Хитлер идеята да унищожи евреите. Миналия октомври Нетаняху заяви, че първоначално Хитлер не е имал намерение да унищожава евреите, а само да ги прогони. Но през 1941 година главният мюфтия на Ерусалим му казал, че ако прогони евреите, те щели да дойдат в Палестина. Тогава Хитлер го попитал какво да ги прави, а главният мюфтия му отвърнал: "Изгори ги!". Именно това, според Нетаняху, накарало Хитлер да предприеме унищожение.......четох и много други неща и все във израелски медии впрочем ......

    Коментиран от #58

  • 55 Ъхъъъъ....

    1 0 Отговор
    Вторият човек в израелската армия дръзнал да направи сравнение между днешен Израел и нацистка Германия====Прочете какво е говорил и писал човека !!!!!! Не е случаен....генерал Яир Голан !!!
  • 56 генерал Яир Голан

    3 0 Отговор
    Вторият човек в израелската армия 2016 г. :""""" ние сме нацисти, ние сме ционисти, ние сме хитлеристи и това е факт, но е в името на Израел !""""" Април 2016 година ...... !!!!!
  • 57 са престъпление срещу човечеството

    1 0 Отговор
    Много ясно че са. ДобрЮ утро
  • 58 Харон

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Вчера четох за генерал Яир Голан":

    Само за сведение той е чичо на Ясир Арафат. Във викито ще го намериш. Но чети руското, защото българското е доста оскъдно...Незнам защо. "Арафат, Ясир (племянник), председатель Палестинской национальной администрации, лидер ФАТХа и председатель исполкома Организации освобождения Палестины."

    Коментиран от #62, #63, #65

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Майко мила......

    1 1 Отговор
    Цялото Шаломииии е на барикадата, всички 1280 евреи в България заедно със сливенските роми евангелисти -ционисти .....
  • 62 Абе не знам какъв е, но

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Харон":

    генерал Яир Голан е бил вторият човек в израелската армия 2016 г. !!!!! И впрочем и в България е бил ...
  • 63 Лъжеш

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Харон":

    Жид ! ...лъжеш.....като жид лъжеш
  • 64 лъжеш жид лъжлив

    1 1 Отговор
    генерал Яир Голан нищо общо няма с Арафат ! .....
  • 65 чичо на Ясир Арафат

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Харон":

    Само в болната ти глава....
  • 66 Много лъжат жидовете гнусни

    1 1 Отговор
    И Вазов го е казал и написал поне 4 пъти !
  • 67 Абе не знам пичови,

    1 1 Отговор
    Но преди 2 години във Франция купих като колекционер 34 акта за собственост на палестинци и сега са моя собственост. Много красиви са да ви кажа с печат лъвче с корона, герб по средата и магаре или еднорог в дясно....печат на кралицата и ООН..... 2084 декара ! ..... Даже ги прехвърлих с нотариус у Париж за всеки случай .....2084 декара ! Платих 2500 евро за всички !
  • 68 Абе не знам пичови,

    1 1 Отговор
    Ама аз за тази земя акт за собственост имам, НО Израел категорично няма !
  • 69 Абе не знам пичови,

    1 0 Отговор
    Даже ми се иска да ви ги покажа как изглеждат и колко са красиви.... ама що не може линкове да слагам тук ?

    Коментиран от #70

  • 70 Ето така изглежда акт

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Абе не знам пичови,":

    За собственост , прилагам снимка...

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 хълмас

    0 0 Отговор
    маст дай !
  • 73 Шалом

    1 0 Отговор
    Муслумански идиотизми и измислици...
    Грам вяра да нямаш на тези арабски цървули!