Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 21:00 1 321 1

Южен Судан отрича участие в суданския конфликт

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дарфур-
  • цивилни-
  • убити

Южен Судан категорично отрича всякаква връзка с продължаващия конфликт в съседен Судан, отхвърляйки обвиненията, предизвикани от разпространението на снимки в социалните медии, показващи лица от Южен Судан, носещи униформа на RSF

Южен Судан отрича участие в суданския конфликт - 1
Снимка: sudantribune.com

Южен Судан категорично отрича всякаква връзка с продължаващия конфликт в съседен Судан, отхвърляйки обвиненията, предизвикани от разпространението на снимки в социалните медии, показващи лица от Южен Судан, носещи униформа на Силите за бърза подкрепа (RSF).

Отговорът е на правителството на Южен Судан идва след медийни съобщения, предполагащи присъствието на бойци от Южен Судан, свързани със Силите за бърза подкрепа (RSF) срещу суданската армия. Няма обаче конкретни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Снимките на въоръжените мъже от Южен Судан бяха публикувани с коментар, който показва, че бойците от Южен Судан са били разположени в обектите на Силите за бърза подкрепа (RSF) в Хартум Бахри. На друга снимка е написано: „Войниците на Салва Киир, Тут Гатлуак и Стивън Буай са в Спортния град (в южната част на Хартум).“

В отговор правителството на Южен Судан характеризира тези доклади като „безпочвени“ и ги отхвърли като опити за подклаждане на напрежение и подкопаване на регионалната стабилност.

Министърът на външните работи и международното сътрудничество на Южен Судан Джеймс Питиа Морган заяви, че президентът Салва Киир е изиграл ключова роля в посредничеството в конфликта в Судан от избухването му в средата на април 2023 г.

„Тези доклади са дело на хора, които се стремят да използват ситуацията за свои интереси, застрашавайки мира и стабилността в региона“, каза министър Морган. „Неуморните усилия на президента Киир за постигане на мирно решение в Судан са доказателство за нашия непоколебим ангажимент за стабилност в региона.“

Министър Морган подчерта, че президентът Киир последователно се застъпва за мир в Судан, повдигайки въпроса пред Общото събрание на ООН, Африканския съюз и Междуправителствения орган за развитие (IGAD). Той повтори, че мирът в Судан е неразривно свързан с мира в Южен Судан и по-широкия регион.

Южен Судан и Судан подписаха пакт за ненападение през 2012 г., забранявайки на всяка страна да приема или подкрепя бунтовнически групи, които се стремят да свалят правителството на другата.

Наблюдатели и експерти по сигурността посочиха, че съперничещите фракции в Судан са прибягнали до вербуване на чужди граждани в редиците си, опитвайки се да укрепят военния си капацитет.

Някои от тези бойци включват лица от Южен Судан, които преди това са служили в суданските въоръжени сили и са избрали да останат в Судан след отделянето на Южен Судан през 2011 г. Избухването на конфликт през 2013 г. и 2016 г. ги разубеди да се завърнат окончателно.

Въпреки това, когато избухна конфликтът с Силите за бърза подкрепа (RSF), те бяха принудени да изберат страна. Някои се върнаха в Южен Судан, докато други откликнаха на призива на генерал Абдел Фатах Ал Бурхан, председател на Преходния суверенен съвет и главнокомандващ на суданските въоръжени сили, да се явят в най-близките казарми с военните си идентификационни номера.

Други са цивилни, които са били хванати в капан в зони на кръстосан огън при избухването на конфликта и не са успели да избягат. Точният брой на тези бойци остава неясен.

Източник: sudantribune.com

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор
    Едните негри, едните полуараби-полунегри.
    Маймуни сър! Маймуни!