Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 15:45 1 087 18

Удари в южната част на Газа от Израел убиха 32-ма палестинци

  • израел-
  • хамас-
  • 7 октомври-
  • хан юнис-
  • удари-
  • газа-
  • южна част

Израел отново предупреди цивилните да се преместят

Удари в южната част на Газа от Израел убиха 32-ма палестинци  - 1
Снимка: Shutterstock

Израелските въздушни удари по жилищни блокове в южната част на Газа убиха най-малко 32 палестинци в събота, заявиха медици, след като Израел отново предупреди цивилните да се преместят, тъй като се обръща да атакува Хамас в южната част на анклава, след като покори севера, предаде Ройтерс.

Подобен ход може да принуди стотици хиляди палестинци, избягали на юг от израелското нападение срещу град Газа, да се преместят отново, заедно с жителите на Хан Юнис, град с повече от 400 000 жители, влошавайки тежката хуманитарна криза.

"Призоваваме хората да се преместят. Знам, че не е лесно за много от тях, но не искаме да видим цивилни, хванати в кръстосания огън", каза Марк Регев, помощник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, пред MSNBC в петък.

Израел обеща да унищожи екстремистката групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа след нападението си в Израел на 7 октомври, при което бойците му убиха 1200 души и завлякоха 240 заложници в анклава, според израелски данни.

Оттогава Израел бомбардира голяма част от град Газа - градското ядро на анклава - до развалини, нареди обезлюдяването на северната половина на тясната ивица и разсели около две трети от 2,3-те милиона палестинци в Газа. Много от тези, които са избягали, се страхуват, че бездомността им може да стане постоянна.

Здравните власти в Газа увеличиха броя на жертвите им в петък до над 12 000, 5000 от които деца. Организацията на обединените нации счита тези цифри за достоверни, въпреки че сега те се актуализират рядко поради трудността при събирането на информация.

През нощта срещу събота 26 палестинци бяха убити и 23 ранени при въздушен удар по два апартамента в многоетажен блок в оживен жилищен квартал Хан Юнис, според здравните служители.

Еяд Ал-Заим каза пред Ройтерс, че е загубил леля си, децата и внуците си при въздушния удар в Хан Юнис и че всички са се евакуирали от северната част на Газа по заповед на израелската армия, само за да умрат там, където армията им е казала, че могат да бъдат в безопасност.

"Всички те бяха убити мъченически. Те нямаха нищо общо със съпротивата (на Хамас)", каза Заим, застанал пред моргата в болницата "Насър" в Хан Юнис, където бяха положени 26 тела, преди да бъдат пренесени от близки на погребения.

На няколко километра на север шестима палестинци бяха убити, когато къща беше бомбардирана от въздуха в град Дейр ал Балах, според здравните власти.

В изявление на израелската армия в събота не се споменават места за въздушни удари. В него се казва само, че през последните 24 часа военновъздушните сили са ударили десетки цели в Газа, включително бойци, командни центрове, площадки за изстрелване на ракети и фабрики за боеприпаси.

Израел заяви, че бойците на "Хамас" използват жилищни сгради и квартали в гъсто населената Газа като прикритие, нещо, което ислямисткото движение отрича.

Израел пусна в четвъртък листовки над Хан Юнис, които казваха на жителите да се преместят в убежища, което предполага, че военните операции на място са неизбежни.

Регев каза, че израелските войски ще трябва да напреднат в града, за да изтласкат бойците на "Хамас" от подземни тунели и бункери, но че такава "огромна инфраструктура" не съществува в по-малко застроените райони на запад, по-близо до брега на Средиземно море.

Регев каза, че тъй като западните райони са по-близо до граничния пункт Рафах с Египет, хуманитарната помощ може да бъде внесена "възможно най-бързо".

В най-голямата болница в Газа, Ал Шифа в град Газа, Израел заяви, че силите му са открили превозно средство с голям брой оръжия и това, което нарича тунелна шахта на Хамас, докато претърсва комплекса в търсене на това, което според него е командният център на бойците.

За голяма международна тревога Израел превърна Ал Шифа в основна цел на сухопътното си настъпление, като военните му заявиха, че болницата се намира над огромен подземен бункер на Хамас. Хамас и болничният персонал отричат това и казват, че констатациите на Израел там досега не са установили такова нещо.

Израелската армия заяви, че за кратко се е борила с бойци извън болницата по-рано тази седмица, преди да влезе в нея, за да я претърси и да разпита персонала, а вътре не е имало насилие.

Тя пусна видео в петък, което според нея показва вход на тунел във външна зона на болницата. Оказа се, че районът е разкопан. На заден план се появи булдозер.

"Виждаме присъствието на "Хамас" във всички болници (в Газа). Това е ясно изразено присъствие", заяви израелският генерал-майор Ярон Финкелман във видео, показващо как разговаря с армейски инженери, които разкопават райони в рамките на територията на Ал Шифа.

Хамас отрича да използва болници за военни цели.

В събота палестински служители заявиха, че израелските военни са наредили евакуацията на целия персонал и 1000-1500 пациенти от Ал Шифа, като евакуираните са изправени пред преходи по опасни, бомбардирани пътища, осеяни с мъртви тела.

Армията отхвърли обвинението, заявявайки, че се е съгласила с искането на директора на Ал Шифа за "разширяване и подпомагане" на по-доброволни евакуации по "сигурен маршрут". Лекарите и медиците могат да останат, за да подкрепят пациенти, които са твърде слаби, за да бъдат евакуирани.

Персоналът на Ал Шифа заяви, че недоносено бебе е починало в болницата в петък, първото бебе, починало там през двата дни, откакто израелските сили влязоха. Трима са починали в предишните дни, докато болницата е била обкръжена от израелските сили.

С навлизането на войната в седмата си седмица нямаше признаци за отпускане, въпреки международните призиви за прекратяване на огъня или поне "хуманитарни паузи" за справяне с критичния недостиг на храна, лекарства, питейна вода и гориво, засягащи цивилните.

На фона на предупрежденията, че обсадата на Газа повишава непосредствения риск от глад, Израел в петък изглежда се поддаде на международния натиск, като се съгласи да допусне камиони с гориво и обеща "без ограничение" на помощта, поискана от ООН.

Но хуманитарната агенция на ООН OCHA заяви, че никаква помощ не е влязла в Газа за трети пореден ден, а разпределението е спряло на практика поради липса на гаранции за сигурност и гориво. В него се казва, че необработените отпадъчни води са започнали да текат по улиците в някои райони в резултат на липсата на гориво за управление на инфраструктурата.

Смъртоносно насилие се е увеличило и в окупирания от Израел Западен бряг от началото на войната в Газа. Най-малко петима бойци от въоръженото крило на Палестина Партията "Фатах" на президента Махмуд Абас беше убита при израелски въздушен удар срещу сграда в бежанския лагер Балата в Наблус, съобщиха палестински медици в събота.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всички разбраха

    8 7 Отговор
    мотивите на чичко хитлер и някои крале преди него
  • 2 Нееее

    4 6 Отговор
    Не може да бъде такава жестокост,а е няква заблудена ядрена ракета кога ще падне в Тел авив
  • 3 Никой

    6 9 Отговор
    Ниската политическа култура на множеството списвачи в разни русофилски медии не разбраха, че няма палестинци. Има араби живеещи на територията Палестина.

    Коментиран от #18

  • 4 Ели,или там който пише под това име

    4 6 Отговор
    Стига с тази к о з я ш к а. п р о п а г а н д а.Какво,ще ме убеждаваш,че само Палестина ли дава жертви.Ами евреите,да не би те да са безсмъртни.Израелските Меркава,не горят ли.Горят като ф а к л и.
  • 5 лоши не-хора

    10 1 Отговор
    Нали евреите призоваваха цивилните да се евакуират в южната част, за да се спасят?

    Коментиран от #8

  • 6 Мачкайте мангалиге

    5 7 Отговор
    Слава на ИЗРАЕЛ.

    Коментиран от #11

  • 7 Сава Къров

    4 5 Отговор
    Няма такава нация палестинци, това са чисти цигани паразитиращи на територията Газа, трябва са бъдат прогонени час по скоро но проблемът е че никоя държава неиска цигани на своя територия така че май наистина ще бъдат изчистени от лицето на Земята .

    Коментиран от #9

  • 8 Забелязъл

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "лоши не-хора":

    Все едно да изготиш циганин от незаконно построеният му дом трудна работа...🤣🤣🤣
  • 9 Александър Македонски

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сава Къров":

    Не е вярно палестинците не са цигани те са чистокръвни македонци.🤣🤣🤣🤣🤣👍👍👍
  • 10 Забелязъл

    4 2 Отговор
    Ей го дей и наш Ердоган и той ревнал по микрофона държейки го с оцапаните си с кюрдска кръв ръце, мюсюлманин убиващ мюсюлмани тоя е голям майтап би трябвало да е последният човек на тоя свят който трябва да се изказва по темата за Израелско палестинският конфликт наглец.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Еееее

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Забелязъл":

    Ердоган убива кюрдските терористи убийци на жени и деца като господарите си те се борят за велик Израел,те са само пионка на а Ерика и Израел иначе кюрдския народ е плътно заедно с турския имат си .кюрдска партия в парламента,75 депутати на Ердоган овцата АК парти са кюрди,бившия президент на Турция Тургут Юзал е кюрд сегашния външен министър Хакан Фидан е кюрд ,предишната му длъжност беше забележете шеф на прословутото турско разузнаване МИТ,Кълъчтароглу председател на партията на Ататюрк СНР е кюрд,имат кюрдски радиа,тв още да броя ли калинки
  • 13 Еееее

    1 1 Отговор
    Каква овца си изкарал там бе гоогле идиотска
  • 14 Харон

    4 2 Отговор
    Прави са си израелците. За да са сигурни, че няма терористи трябва да прегледат развалините и затова не искат да виждат пред себе си живи арапи....

    Коментиран от #16

  • 15 Еееее

    3 1 Отговор
    Тия дето подкрепят евреите незнам как ще се чувстват ако изгонят палестинците в България и дадат къщи на палестинците в България
  • 16 Еееее

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Харон":

    Един чичко с мустачки колко е бил прав и другите крале преди него,лошо че делото му останал наполовина

    Коментиран от #17

  • 17 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Еееее":

    Лесно се говори . Иди да помагаш на палестинците. Май си само мъж на хартия.
  • 18 Руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    Ти си за Сливенският затвор ,ма.