23 Ноември, 2023 04:41 1 088 1

Израел: Освобождаването на заложници от Газа няма да стане преди петък

  • израел-
  • газа-
  • заложници-
  • хамас-
  • катар

Има 24-часово забавяне на споразумението, тъй като сделката не е била подписана от Хамас и посредника Катар

Освобождаването на заложници според временното примирие между Израел и бойците на Хамас няма да стане преди петък, каза съветникът по националната сигурност на Израел, предаде RNZ.

Израел и Хамас се споразумяха рано в сряда за прекратяване на огъня в Газа за поне четири дни, за да допуснат помощ и да освободят най-малко 50 заложници, държани от екстремисти в палестинския анклав, в замяна на най-малко 150 палестинци, задържани в Израел.

Началният час на примирието и освобождаването на заложниците, заловени от Хамас по време на атаката срещу Израел на 7 октомври, все още не беше официално обявен. Източник от египетските служби за сигурност каза, че посредниците са поискали начален час от 10 сутринта в четвъртък.

Израелската обществена телевизия Kan, позовавайки се на израелски служител, съобщи, че има 24-часово забавяне на споразумението, тъй като сделката не е била подписана от Хамас и посредника Катар. Служителят каза, че са оптимисти, че споразумението ще бъде изпълнено, когато бъде подписано.

„Преговорите за освобождаването на нашите пленници напредват и продължават през цялото време“, каза израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби в изявление, разпространено от кабинета на премиера.

„Началото на освобождаването ще продължи според първоначалното споразумение между страните и не преди петък“, каза Ханегби.

Премиерът Бенямин Нетаняху не спомена потенциално забавяне на прилагането на споразумението по време на пресконференция късно в сряда. Изявлението на Ханегби беше публикувано около час след пресконференцията.

Първото примирие в почти седемседмична война, постигнато след посредничеството на Катар, беше приветствано по целия свят като знак за напредък, който може да облекчи страданията на цивилните в обсадената от Израел Газа и да върне повече израелски пленници у дома. Арабските министри похвалиха споразумението, но казаха, че то трябва да стане първа стъпка към пълно прекратяване на огъня.

Израел каза, че прекратяването на огъня може да бъде удължено допълнително, ако бъдат освободени повече заложници, а палестински източник каза, че общо 100 заложници могат да бъдат освободени до края на месеца.

Хамас и съюзнически групировки заловиха около 240 заложници, когато ислямистки въоръжени мъже вилняха из южните израелски градове на 7 октомври. Хамас беше освободил само четирима до споразумението.

Израел е подложил управляваната от Хамас Газа на обсада и безмилостни бомбардировки след атаката на 7 октомври, която уби 1 200 души, предимно цивилни, според израелските данни. Оттогава над 14 000 жители на Газа са били убити, около 40 процента от тях деца, според медицински служители на територията.

„Няма да измъкнем сега всички заложници, но ще извадим тези първи 50, всички жени и деца...“, каза говорителят на Камарата на представителите по националната сигурност Джон Кърби.

Съединените щати също се надяваха стотици камиони с хуманитарна помощ да стигнат до Газа през следващите няколко дни, каза Кърби.

„Сега е важно всички аспекти да бъдат напълно изпълнени“, каза президентът на САЩ Джо Байдън в коментар за сделката в мрежата X.

Червеният кръст ще може да посети всички останали заложници в Газа, каза Нетаняху на пресконференцията в сряда вечерта.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.