Last news in Fakti

5 Декември, 2023 12:40 1 346 27

Израелските войски напредват, цивилните в Газа не знаят къде да се скрият

  • израел-
  • газа-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху

Според управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа, военната кампания на Израел след атаките от 7 октомври досега е довела до смъртта на около 15 900 души

Израелските войски напредват, цивилните в Газа не знаят къде да се скрият - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Войната между Израел и "Хамас": танковете напредват, докато жителите на Газа бягат още по на юг", гласи заглавието на водещия британски вестник "Таймс".

Израелските сили за отбрана ( ЦАХАЛ) показаха ясно, че имат намерение да завладеят цялата територия, с което оставиха на цивилните малко места, на които да потърсят убежище, отбелязва изданието.

Навлизането на израелската армия в южната част на Газа показва, че е започнала дългоочакваната операция, която може да реши изхода от войната с "Хамас" и да създаде допълнителни заплахи за палестинските цивилни, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

След като завладяха големи части от северна Газа от началото на октомври насам, сега израелските войски се придвижиха към последната част на територията, която беше под пълния контрол на "Хамас". Това създава условия за нещо, което вероятно ще бъде последната битка от тази война: решителен сблъсък в Хан Юнис, най-големия град в южната част на Газа, където според израелски представители военното и политическото ръководство на "Хамас" търси убежище, откакто е избягало от северната част на анклава.

Нови сателитни снимки показват, че израелските военни са достигнали позиция южно от Дейр ал Балах, на около 5 км от центъра на Хан Юнис. На тях се виждат десетки бронирани машини и насипи, издигнати за укрепване на позициите им – превозни средства и дейности, които много наподобяват предишни израелски операции в северната част на страната. На снимките се виждат и следи, най-вероятно от булдозери.

Очаква се нахлуването в южната част да бъде най-интензивната фаза на войната, която вече е най-смъртоносната в арабско-израелския конфликт след нахлуването на Израел в Ливан през 1982 г. Сегашната война предизвика най-голямото разселване на палестинци от времето на войните, съпътстващи създаването на Израел през 1948 г., отбелязва американското издание.

В същото време няколкостотин жени се събраха в Ню Йорк край сградата на ООН с израелски знамена и плакати с надпис "Изнасилвачите не са борци за свобода", добавя в. "Ню Йорк таймс". Организаторките на протеста смятат, че организациите за защита на правата на жените и ООН, които иначе са се ангажирали да осъждат използването на изнасилването като военно оръжие, не са разкритикували достатъчно "Хамас" и неговите съюзници за извършването на масови сексуални посегателства по време на нападението на 7 октомври.

Докато ЦАХАЛ нанасят въздушни удари по Хан Юнис, агенция за помощи заяви, че "нивото на човешкото страдание е нетърпимо", отбелязва британският в. "Телеграф".

САЩ вече призоваха Израел да се въздържа от провеждане на операции, тъй като стотици хиляди бежанци са избягали на юг и не могат да намерят убежище в Египет, защото границата е затворена.

Вчера сутринта ЦАХАЛ публикува в интернет карта, на която около една четвърт от Хан Юнис е отбелязана със заповед за евакуация. Три стрелки, сочещи на юг и запад, показваха на жителите на Газа, че трябва да избягат от 20 обозначени квартала и да се насочат към Средиземно море и египетската граница.

По-късно десетки танкове настъпиха към Хан Юнис по главната пътна артерия в територията. ЦАХАЛ заяви, че предприема "настъпателни" действия срещу "Хамас" и други терористични организации" в града.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, заяви, че съдбата на батальоните на "Хамас" в южната част на ивицата ще бъде "същата и по-лоша от тази в северната (част на анклава)".

Очаква се по-късно днес израелското военновременно правителство да се съгласи да увеличи значително количеството на помощта, която се допуска в Газа, отбелязва лондонският в. "Телеграф". САЩ са поискали да се разреши влизането на 200 камиона с помощи и гориво на ден.

Израелските представители твърдят, че са осигурили безопасна зона за цивилните в Ал Масауи, но агенциите за помощ твърдят, че малката крайбрежна зона, с размерите на летище "Хийтроу", не може да побере бягащите цивилни.

Според високопоставени израелски военни на всеки убит боец на ислямистката организация "Хамас" в ивицата Газа се падат по двама убити цивилни, пише френският в. "Монд" . Запитан за съобщенията в медиите, че са били убити 5000 бойци на "Хамас", висш израелски служител заяви пред медиите, че "числата са повече или по-малко верни".

Според управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа, военната кампания на Израел след атаките от 7 октомври досега е довела до смъртта на около 15 900 души, отбелязва френското издание.

"Не казвам, че съотношението от две към едно не е тежко", каза един от служителите, като добави, че използването на живи щитове е част от "основната стратегия" на "Хамас".

"Трябва да се надяваме, че това съотношение ще бъде много по-ниско в следващата фаза на войната", добавиха израелски представители, според които армията използва високотехнологичен софтуер за картографиране, за да се опита да намали броя на смъртните случаи сред цивилни, като проследява движението на населението в ивицата Газа и издава заповеди за евакуация.

По-специално системата използва сигнали от мобилни телефони, въздушно наблюдение, информация от местни източници и изкуствен интелект, за да поддържа постоянно актуализирана карта, показваща концентрацията на населението на цялата територия.

"В южната част на страната, тъй като там населението се е увеличило почти двойно, операциите са много по-прецизни", подчертава същият източник.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 11 Отговор
    Хазарите ще си намерят майстора.

    Коментиран от #20

  • 2 Заключение

    25 3 Отговор
    Зад евреите стоят другите евреи,които само печатат и грабят.
  • 3 Нико

    10 14 Отговор
    Знаят знаят, израелската армия им пуска листовки къде да се евакуират.
  • 4 Реплика

    14 1 Отговор
    Официалното становище на САЩ е противоположно на неофициалните им действия.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 руззззНаци

    11 15 Отговор
    Странно защо не бягат към матушка им?? Все пак там е най-голямата джамия в Европа...скоро и в света. Пък и са при най-добрите си приятели и покровители.

    Коментиран от #22

  • 7 пешо

    17 11 Отговор
    варвари избиват мирното население

    Коментиран от #11

  • 8 ДА АМА ТЕ

    18 10 Отговор
    СТРЕЛЯТ С ДЕМОКРАТИЧНИ КЪРШУМИ НИЩО ЧЕ ИЗБИВАТ ТОЛКОВА НЕВИННИ ДЕЦА И ЖЕНИ ФАЩ И ЕС СА РАЗРЕШИЛИ
  • 9 мани беги

    4 10 Отговор
    в морето да се скрият
  • 10 ...

    10 10 Отговор
    Изтласквай башибозука от земите на Исус и Моисей.
  • 11 ...

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "пешо":

    Бай мирното. Онова спира с колата на спирката и почва да стреля на посоки по жени и деца. Видяхме ги тия "мирните"

    Коментиран от #13

  • 12 Асен

    16 7 Отговор
    Къде е ООН ,защо се правят на слепи и глухи ,тази измислена организация със седалище Ню Йорк ,работи за краварите и дебне руснаците да не паднат една или две украински фашистки глави!! Тогава започва рев ,санкции и заплахи!! Стига ООН ,НАТО ,ЕС ,терористи !!
  • 13 Дивергент

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    Видял си каквото са искали да видиш.Друго не се показва заради обработката на общественото мнение.Така беше преди,така е и сега.

    Коментиран от #18

  • 14 Геноцит

    15 7 Отговор
    70 години етническо прочистване от собственните си земи . Милиони изгонени палестинци в съседните държави като Сирия ,Любнан , Йордания и Египет , не само изгонени бити убивани насила им взети земите но като че ли всичко това е забравено се спира само за 7. октомври . Вижте какво се случи на 3 . Октомври 2023 г. четирима палестински младежи ( 3. малолетни ) бяха убити безпричинно от еврейте и това беше преливане на чашата на търпението от стана на Хамас . Сега се пита евреите от 70 год. убиват палестинците а палестинците нямат ли право на отмъщение ??
  • 15 НЕ Израелските войски

    11 2 Отговор
    А Нацистките войски !
  • 16 Израелска пасмина

    8 4 Отговор
    Крадлива и садистична. Санкции са нужни жестоки за тези нацисти-ционисти и гонене на посланиците
  • 17 Некой си

    10 3 Отговор
    Ще се повторя.
    Израел успешно осигури в следващите 10 години всички евреи по света да живеят в страх от терористични актове.
    Това беше целта на една определена група евреи.
  • 18 ...

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дивергент":

    Точно така ще да е. Ма тебе не могат да излъжат форумни плъхчо. Щото си много умИн. Пуснахте ми умниците с пробити джобове.
  • 19 мдаааа

    0 2 Отговор
    Същото беше и в началото на СВО-то в Украйна ...
  • 20 Стариа Софеанец

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пращай приателите ти от Вагнер на помощ , стига са се шматкали из баничарницата ...🤭
  • 21 Ционист

    3 8 Отговор
    Изтикайте палестинците към морето.
  • 22 Палестинец

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "руззззНаци":

    На снимките се виждат много неразрушени сгради. В действителност в Газа няма такива вече.

    Коментиран от #25

  • 23 Израел призна

    4 5 Отговор
    Наше дело - правое ! Победа будет за нами 👍
  • 24 РЕАЛНО

    0 0 Отговор
    Да си ходят там от където са дошли. Определено не са от наследниците на Моисей и Исус. Тези чаргари са от Северна Африка.
  • 25 Хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Палестинец":

    Вчера ли се върна от там?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дон Котакъ

    2 1 Отговор
    Не виждам как нормален човек, който вижда случващото се в Газа, да може да подкрепи тер0рягите от и3сраел. Единствената ми надежда е ги удари нещо природно и да ги затърка, защото явно големите човеколюбци от колективния запад не смеят да кажат една дума против ци0нягите. Аз лично правя каквото мога ... пиша глупости в Интернет и соц. мрежи и гледам какво купувам за да не може 1 ст. от моите пари да отиде при ци0ни3мите.