Last news in Fakti

7 Декември, 2023 05:06 1 270 2

Бившият президент на Перу Алберто Фухимори беше освободен от затвора

  • алберто фухимори-
  • перу-
  • затвор-
  • президент

Той излежаваше 25-годишна присъда за поръчани кланета през 90-те години

Бившият президент на Перу Алберто Фухимори беше освободен от затвора - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алберто Фухимори, бившият президент на Перу, беше освободен от затвора, след като най-висшия съд на страната му предостави хуманитарно помилване, въпреки искането на регионалния Междуамерикански съд по правата на човека да отложи освобождаването му, предаде Гардиън.

Изглеждайки слаб и с маска на лицето, 85-годишният мъж беше посрещнат от своя адвокат, две от децата му - Кенджи и Кейко Фухимори – неговата политическа наследница и трикратен кандидат за президент – и влезе в чакащото го превозно средство на фона на аплодисменти от неговите привърженици, които развяваха транспаранти, натискаха клаксони и скандираха "Фухимори е свободен".

Заобиколено от поддръжници и журналисти, превозното средство се понесе напред, докато напускаше затвора в Барбадило, където бившият президент излежаваше 25-годишна присъда за корупция и нареждане на кланета, извършени от армейски ескадрон на смъртта в началото на 90-те години.

Това беше най-новата глава от проточилата се правна сага, в която конституционният съд на Перу постанови във вторник да освободи бившия авторитарен лидер. В отговор Междуамериканският съд по правата на човека поиска от перуанската държава да се "въздържи от изпълнение на заповедта". Международният съд многократно е казвал на страната, че Фухимори не може да бъде помилван поради присъдата му за престъпления срещу човешките права.

Фухимори остава силно противоречива фигура в Перу. Неговото автократично управление през 90-те години остави трайно наследство. Неговите поддръжници му приписват унищожаването на маоисткото движение „Сияйна пътека“ и връщането на икономиката в релси след необузданата хиперинфлация. Много други смятат, че той е управлявал като диктатор с желязна ръка през десетилетието си на власт, което е белязано от широко разпространени нарушения на човешките права и ширеща се корупция.

Службата на ООН по правата на човека коментира решението на съда: „Всяко хуманитарно освобождаване на отговорните за сериозни нарушения на човешките права трябва да бъде в съответствие с международното право.“

“Те трябваше да разрушат демокрацията в Перу, за да освободят Алберто Фухимори,” туитира Джо-Мари Бърт, старши сътрудник в базирания в САЩ Вашингтонски офис за Латинска Америка.

“Сега в международен план Перу е наравно със страни като Венецуела и Никарагуа, които са напуснали Междуамериканската система или открито я пренебрегват,” добави тя.

“Като роднини на жертвите, ние сме между мъката, гнева и чувството, че сме граждани втора класа,” туитна Гизела Ортиз, чийто брат, студент, беше убит през 1992 г. в клането от ескадрона на смъртта, за което Фухимори беше осъден като поръчител.

“Нашите права са потъпкани от незаслужената свобода на един престъпник,” добави тя.

Фухимори беше осъден за нареждане на две кланета, извършени от армейския отряд на смъртта Grupo Colina. Първият от двата се случи през 1991 г. в бедния квартал Бариос Алтос в столицата, когато войници застреляха 15 жители, включително осемгодишно момче, край барбекю.

След това, през 1992 г., същата тайна военна група отвлече и уби девет студенти и професор от университета Enrique Guzmán y Valle, сред които братът на Oртиз, Луис Енрике. Изгорените им останки бяха открити в запустяло място и съдебни експерти казаха, че са били измъчвани и застреляни в тила.

Делото срещу Фухимори отне години, за да стигне до съда. Бившият лидер подаде оставка по факс от Япония, родината на баща му, точно когато започваше трети мандат през 2000 г., след като изтекли видеозаписи показаха, че неговият представител Владимиро Монтесинос подкупва депутати с купища пари.

След пет години в Япония той отлетя за Чили, планирайки да издигне кандидатурата си за изборите през 2006 г. в Перу, но вместо това беше арестуван и екстрадиран в Перу през 2007 г. Процесът срещу него беше възприет от правозащитници като крайъгълен камък в борбата за справедливост и срещу безнаказаността, но смятан от поддръжниците на Фухимори за пародия.

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе,факти

    5 1 Отговор
    Всички свободни медии пишат за визитата на Вовата в ОАЕ и Саудитска Арабия.А вие мъл чите.З а щ о. т а к а,пи там аз и от говор не искам.Това ли е водещата новина-някакъв латинос е освободен от затвора
  • 2 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    човекът е правил добрини ..... опитал се е да изкорени от родината си всякакви леви комуноидни партии/движения водени от шумкари и партизани !