Last news in Fakti

11 Декември, 2023 13:10 878 0

Кметът на малък град е хванат в капана на напрежението в Северно Косово

  • кмет-
  • малък град-
  • северно косово-
  • капан-
  • хванат

Лулзим Хетеми е кметът, който е в капан на фона на напрежението между албанци и сърби

Кметът на малък град е хванат в капана на напрежението в Северно Косово - 1
Снимка: Shutterstock

Запознайте се с кмета на малък град Косово, който е отхвърлен от повечето жители на своята община и който е в капан на фона на напрежението между албанци и сърби, което тази година прерасна в спорадично насилие, цитирана от Ройтерс.

Лулзим Хетеми, етническият албански кмет на северната община на Косово Лепосавич, живее и спи в кабинета си от месец след избирането му през април, охраняван от войските на НАТО и косовската специална полиция.

Хетеми, пчелар, бе избран само със 100 гласа на избори, които бяха бойкотирани от етническите сърби, които са малцинство в Косово като цяло, но които съставляват повече от 97% от общото население на Лепосавич.

Докато етническите албанци съставляват по-голямата част от 1,8-милионното население на Косово, 50 000 сърби на север отхвърлят косовската държавност и смятат Белград за своя столица, 15 години след като Косово обяви независимост след партизанско въстание. Сърбия не признава независимостта на Косово.

Безредиците на север се засилиха, след като кметове етнически албанци встъпиха в длъжност в района със сръбско мнозинство, ход, който накара САЩ и техните съюзници да смъмрят Прищина. Сръбското население бойкотира изборите, които се проведоха в четири северни общини, след като техните кметове подадоха оставки в дългогодишен спор за регистрациите на автомобили.

В северния регион се наблюдава най-тежкото насилие тази година от обявяването на независимостта, чиято кулминация бе в края на септември, когато въоръжени сръбски мъже нападнаха полицията в село Банска. Един полицай и трима въоръжени мъже загинаха.

Скоро след като Хетеми положи клетва при встъпването си в длъжност, той каза, че насилствени сръбски протестиращи са обградили кабинета му, призовавайки го да напусне. Хетеми отказва и казва, че е останал в сградата от 29 май, без да се върне в дома си нито за ден.

"Кой има желание да остане в офис и да спи на столове?", каза Хетеми, описвайки първите си дни на изолация.

"Когато се кандидатирах за кмет, нямах представа дали сърбите ще се оттеглят от предизборната надпревара и ще направят такава маневра като тях."

По-късно той намери легло, което да замени столовете, и спи в стая, прикрепена към кабинета му, където се среща с международни пратеници и служители на НАТО, които се опитват да предотвратят всякакво насилие и да намерят решение за нови избори.

Бизнес костюми висят от стената и има три бутилки мед на върха на масата, една почти празна.

Бившите общински служители в Лепосавич са отказали да служат на албански кмет и са заменени от 75 други работници, които също са сърби.

Хетеми каза, че е внимавал да не пипа нищо, принадлежащо на предишната администрация, включително няколко десетки бутилки алкохолни напитки.

"Не сме пипали нищо, нито пиенето, нито книгите, нито знамената на Сърбия, нито картините им," каза Хетеми, показвайки три кутии със сръбски знамена и други символи.

"Когато се върнат, ще намерят всичко, както са си тръгнали, защото не искаме да унищожаваме нищо."

Отвън американски войници, които казаха, че са от Тексас и са част от силите на НАТО в Косово, закусваха, докато бездомните кучета се надяваха на остатъци. Хетеми, наблюдавайки ги от третия етаж, излиза ежедневно на тераса, за да подиша чист въздух и да види града.

Хетеми заяви, че е готов да прекрати мандата си, когато бъдат свикани нови избори, но все още няма споразумение за това в преговорите с посредничеството на ЕС между косовските сърби и правителствата на Сърбия и Косово.

В един знак за напредък местните жители търсят кметските служби, за да регистрират автомобилите си. Правителството на косовския премиер Албин Курти определи краен срок 15 декември за около 10 000 шофьори да регистрират колите си с косовски номера или ще бъдат изправени пред тежки наказания.

От години много етнически сърби отказват да регистрират превозни средства с косовски автомобилни номера, като вместо това използват собствена система, която се смята за незаконна от Прищина.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА